Elektrische kachel

Is een elektrische kachel zuinig?

verbruik elektrische kachel

Laatste Update: May 26, 2024 door Hendrik

Gas of elektrisch? CV of elektrische kachel?

Niet gek dat er tegenwoordig hele bewuste keuzes worden gemaakt.

Maar is een elektrische kachel zuinig? Zuiniger dan een CV?

Dit hangt van vele aspecten af. Wij leggen dit stap voor stap uit.

Update 4 oktober 2022: Aanpassing Prijsplafond

Sinds vandaag zijn er nieuwe energieprijzen bekend (vanaf januari 2023).

Voor stroom betaal je 0,40 euro per kWh (inclusief energiebelasting en BTW).

Voor gas is dit 1,45 euro per M3.

Hierdoor veranderingen alle berekeningen wat betreft het gebruik van de elektrische kachel.

Door de enorme daling van de stroomprijs (van 70 cent naar 40 cent) is het gebruik van de elektrische kachel veel zuiniger geworden. In vergelijking met de centrale verwarming (gas).

Meest verkochte elektrische kachel van 2022

De elektrische kachels van Mill zijn als beste getest.

Het model dat het meest verkocht is:

Mill CO2200LEDMAX

Mill CO2200LEDMAX

Controleer Laagste Prijs! 

Elektrische kachel als warme broodjes …..

De populariteit van de elektrisch kachel is heel groot. Door de ‘goede’ stroomprijs gaan veel mensen de elektrische kachel gebruiken.

Deze modellen zijn direct leverbaar (meer dan 300 stuks):

Ohyama JCH-15TD4 Keramische ventilatorkachel Wit

Ohyama JCH-15TD4 Keramische ventilatorkachel Wit

 • drie standen tot 1500 Watt
 • energiezuinig
 • geschikt voor woonkamer, slaapkamer en kantoor

Controleer Laagste Prijs

(Al vanaf 79 euro)

bimar HP126 Ventilatorkachel Wit

Bimar HP126 Ventilatorkachel Wit

 • 2000 Watt met 3 schakeltrappen
 • 15-40°C kamertemperatuurinstelling
 • Tuimelschakelaar en afstandbediening

Controleer Laagste Prijs!

(direct leverbaar)

 

Onderstaande kachels zijn nog steeds beschikbaar.

Er zijn verschillende goede elektrische kachel op voorraad:

Laagste Prijs!

Deze modellen zijn direct leverbaar!

Is het gebruik van een elektrische kachel aan te raden?

Een volmondig JA als je gebruik maakt van zonnepanelen.

Gebruik zonnepanelen

Ook voor de zonnepanelen nemen we een Nederlands gemiddeld gebruik. Dus bijvoorbeeld 9 of 12 zonnepanelen met een aanschaf van rond de 5000 euro. Deze zonnepanelen leveren jaarlijks genoeg stroom op om de 2500 kWh te compenseren.

Daarom is het gebruik van een elektrische kachel altijd aan te raden als je voldoet aan dit gemiddelde!

Helaas zijn de elektrische kachels niet aan te slepen. Kijk daarom hier (via deze link) om te zien welke elektrische kachels er beschikbaar zijn (voor de laagste prijs natuurlijk).

Hoe is het gemiddeld gebruik in Nederland?

Wij gaan uit van gemiddelde bedragen en verbruik.

In onze berekeningen gebruiken we:

 • Jaarverbruik stroom: 2500 kWh
 • Jaarverbruik gas: 1200 M3
 • Prijs stroom: 0,40 euro kWh
 • Prijs gas: 1,45 euro M3

Elektriciteit of gas?

Een elektrische kachel van 2000 watt verbruikt 2 kWh per uur, dus kosten 0,80 euro.

Een CV aanhebben voor dezelfde ruimte kost ongeveer 1 M3, dus kosten  1,45 euro.

Dit betekent dat de kosten van het gebruik van een elektrische kachel veel lager zijn . En met een elektrische kachel kan je zeker specifieker de warmte gebruiken.

Welke prijs heeft een elektrische kachel van 1500 Wattt (zuinig model)?

Klik hier naar de laagste prijsgarantie!

Waarom is de elektrische kachel opeens populair?

Rusland heeft de gasstromen naar Europa de afgelopen maanden behoorlijk afgeknepen. De energieprijzen zijn door deze verminderde gasvoorziening enorm gestegen. En veel Europeanen zijn daarom naar manieren op zoek om deze winter warm te blijven. Dit zonder hun gasverwarming systemen in hun huizen (al te veel) aan te zetten. Zo rijst dan ook de vraag of een elektrische kachel zuinig genoeg is om dit probleem op te vangen.

De praktijk wijst uit dat dit zo is, want er bijna geen elektrische kachel meer te vinden.

De hoge kostprijs van aardgas

De explosieve verhoging van de kostprijs van aardgas maakt het gebruik van een elektrische verwarming  zeker veel concurrerender. Want aardgas is nu een dure energiebron geworden. Je zult dan ook merken dat de energierekening snel kan oplopen bij het langdurig verwarmen van jouw woning door middel van jouw gas cv-ketel.

Op zoek naar alternatieven voor de CV

Dus loont het om naar alternatieve manieren van verwarmen te kijken. Elektrisch verwarmen is dan natuurlijk ook één van de eerste opties waar je aan denkt. Het grote voordeel van een verwarming op aardgas is dat jij via een cv-ketel heel gemakkelijk je gehele woning kunt verwarmen.

Minder ruimte nodig

Een elektrische kachel is in veel gevallen voornamelijk voor één ruimte bedoeld. Daar staat dan wel tegenover dat een elektrische kachel over het algemeen een stuk compacter is. Terwijl de cv-ketel toch behoorlijk wat ruimte inneemt. De elektriciteitskosten zullen echter verder omlaag moeten om de totale elektrische verwarmingssystemen echt levensvatbaar voor alle woningen te maken.

Duurzame energie

Daarnaast wordt veel elektriciteit nog steeds door middel van het verbranden van aardgas en steenkool in energiecentrales opgewekt. Iets wat tot hoge bedrijfskosten voor een elektrische verwarming leidt. Een landelijke opschaling van de productie van duurzame energie, plus het juiste overheidsbeleid, zou echter tot een drastische verlaging van de elektriciteitskosten leiden.

De efficiënte en CO2 vrije elektrische kachels

Want al deze elektrische kachels zijn gewoon verwarmingssystemen die elektriciteit als hun belangrijkste energiebron gebruiken. Ze zijn daarin zeer efficiënt en er is een breed scala aan opties. Zodat er voor alle woningen van elke omvang en energiebehoefte wel iets geschikts te vinden is. En het gebruik van zonnepanelen op een dak zal deze opties alleen nog maar interessanter maken.

Geen CO2 uitstoot

Eén van de allergrootste voordelen van een elektrische kachel is dat het tijdens het gebruik geen CO2 uitstoot produceert. Daarnaast zal het verhogen van de opwekking van hernieuwbare energie een betere energiemarkt voortbrengen. Een markt die tegelijkertijd de druk op de kosten van levensonderhoud verlicht, de energieprijzen stabiliseert en onze verwarming thuis koolstofarm maakt.

De zoektocht naar een zuinige elektrische kachel

Het zoeken naar een zuinige elektrische kachel kan soms een onmogelijke zoektocht lijken. Vooral omdat we allemaal naar een mythisch product op zoek zijn. Zoals de goedkoopste, zuinigste, mooiste, meest veelzijdige, enzovoort elektrische kachel. Als het vinden van zo’n kachel echt zo simpel was, dan zouden we wellicht allemaal dezelfde kachel van hetzelfde merk gebruiken!

De beste elektrische kachels

Wij hebben een overzicht gemaakt van de beste elektrische kachels!

Hierbij kijken we naar de zuinigheid, maar ook naar andere belangrijkste aspecten. Bekijk nu onze top 10.

De waarheid is dat de overgrote meerderheid van de beschikbare moderne elektrische kachels uitzonderlijk zuinig in gebruik is. Maar als jij graag een vergelijking wilt van welk type elektrische kachel zuinig is, lees dan zeker even verder.

Populaire soorten elektrische kachels

Er zijn vele soorten elektrische kachels. Onthoud hierbij echter goed dat de goedkoopste elektrische kachel voor de ene persoon misschien niet de zuinigste voor iemand anders is. Dat komt omdat de efficiëntie van een ruimteverwarmer van het type ruimte afhangt dat jij probeert te verwarmen.

We vertellen jou hieronder in het kort wat meer over enkele soorten elektrische kachels.

Convectorkachels

Elektrische convectorkachels zijn niet de snelste om een ​​kamer op te verwarmen. Maar ze zijn zonder meer ideaal voor de kleine tot middelgrote ruimtes die je slechts voor een paar uur of langer per dag wilt verwarmen.

Deze kachels zijn over het algemeen vrij groot. Ze nemen dus niet alleen veel ruimte in beslag, maar ze kunnen daardoor ook wat lastiger te verplaatsen zijn. Zeker als je het met een kleine ventilator- of infraroodkachel vergelijkt. Een convectiekachel weegt veelal ongeveer 4-6 kg.

Het type warmte dat deze convectorkachels produceren is met een cv vergelijkbaar. Ofwel een comfortabele mix van convectie en straling. Het loont de moeite om iets meer voor een premium model met meer functies uit te geven. Om zo de bedrijfskosten op de lange termijn laag te houden.

Eurom Alutherm

Eurom Alutherm 800XS Wifi

De Eurom Alutherm kachels bieden naar onze mening de beste prijs-kwaliteitverhouding in deze categorie.

Maar dan is er uiteraard nog wel de volgende vraag: welke maat kachel heb je echt nodig? Er zijn immers tal van kleine Eurom elektrische kachels die minder dan 1 kW produceren. Maar het is veel beter om dan voor eentje van 2 kW of meer te gaan. En indien nodig de temperatuur op de thermostaat te verlagen.

Als jij dit bijvoorbeeld met de Eurom Alutherm 2500 Wifi doet, dan verminder je simpel de kWh die jij gebruikt. Maar heb je nog steeds de mogelijkheid om een warmteboost te ontvangen door deze naar de volledige output van 2,5 kW te positioneren. Want als je deze kachel op een derde van het vermogen zet, dan verbruik je maar ongeveer 0,8 kWh aan elektriciteit.

Ventilatorkachels

De elektrische ventilatorkachels zijn perfect voor de kleine ruimtes die je voor een korte tijd wilt verwarmen. Ze verwarmen de lucht en verspreiden de warmte snel en efficiënt. Deze kleine elektrische kachels zijn ook bijzonder licht van gewicht, wat betekent dat ze zeer draagbaar zijn.

Ze zijn echter niet het beste verwarmingssysteem voor grote kamers met hoge plafonds of ruimtes die jij van plan bent om gedurende een lange periode te verwarmen.

Mill CUS1800MECWA

 

Mill CUS1800MECWA

Als jij graag een ventilatorkachel wilt aanschaffen, dan is de Mill CUS1800MECWA absoluut aan te bevelen.

Halogeenkachels

Een elektrische halogeenkachel is één van de beste verwarmingsmethoden voor ruimtes die tochtig zijn. Ze zijn daarnaast bijzonder geschikt voor het verwarmen van badkamers. Dat komt omdat je zo’n halogeenkachel op specifieke objecten (of mensen) richt in plaats van te proberen de omringende lucht te verwarmen.

Eurom Sani 400 WiFi

Eurom Sani 400 WiFi

De Eurom Sani 400 WiFi is een fijne badkamer kachel die met de Eurom Smart app handig via jouw smartphone of tablet te bedienen is.

De voordelen van elektrische verwarming

Het installeren van een elektrisch verwarmingssysteem is zowel eenvoudiger als goedkoper in vergelijking met de centrale verwarming die op gas draait. Bij het plaatsen van een elektrische kachel is immers geen installatie van leidingen, ventilatieopeningen of andere kanalen nodig.

Veiligheid

Een elektrische verwarming is ook veiliger dan eentje op gas, omdat ze geen brandstof verbranden om hun warmte te genereren. In tegenstelling tot de cv-ketel komt er bij een elektrische kachel geen koolmonoxide vrij.

Stiller

De meeste elektrische verwarmingsoplossingen zijn bovendien stiller dan die met aardgas. Omdat er geen warm water door het huis wordt gepompt om de kamers te verwarmen. Een opstelling van elektrische kachels zorgt ook voor een volledige controle als het gaat om het simpel verwarmen van individuele kamers of het aansturen van specifieke radiatoren.

Milieu

Plus een elektrische kachel is veel milieuvriendelijker. Want hoewel het verwarmen met aardgas in veel gevallen goedkoper dan elektrisch verwarmen kan zijn. Schommelen de werkelijke kosten van elektrische verwarming versus gasverwarming in het voordeel van elektriciteit.

Prijs

Een elektrische verwarmingsinstallatie is immers niet alleen veel goedkoper om te installeren. Maar heeft bovendien weinig tot geen onderhoudskosten. Gaat tot 50% langer mee dan gas cv-ketels, en werkt ook nog eens 100% efficiënt. Wat betekent dat alle elektriciteit die jij betaalt, in warmte wordt omgezet!

 

Tip: aIs jij graag wilt weten of het verbruik van een elektrische kachel goedkoper dan een cv is, ga dan via deze link naar een interessante artikel daarover. En in dit artikel hebben we nog wat aanvullende informatie over welke elektrische kachel energie zuinig is.

Hoe bereken je de gebruikskosten van een elektrische kachel?

Je kunt berekenen of een elektrische kachel zuinig genoeg voor jouw te verwarmen ruimte is. Met de onderstaande formule kun je immers vlot een schatting van de bedrijfskosten van de kachel maken. Onthoud echter wel dat dit een schatting is, die geen rekening met alle externe factoren houdt die op de uiteindelijke kosten van invloed kunnen zijn.

(Radiatorvermogen (kW) x gebruiksuren) x euro per kW uur = de dagelijkse verwarmingskosten x het aantal dagen in gebruik

1. Zet de watt in kW om

Begin met het omzetten van het wattage van de elektrische kachel in kilowatt door het wattage door 1000 te delen. 1800 watt is bijvoorbeeld 1800/1000 = 1,8 kW.

2. Vermenigvuldig dit met het aantal te gebruiken uren

Je moet het kW cijfer vervolgens met het aantal uren vermenigvuldigen dat jij ruwweg schat dat de verwarming voor elke dag gebruikt moet worden. Dit kan uiteraard per seizoen verschillen, maar schat dit gewoon zo goed mogelijk in. Als een kachel van 1,8 kW bijvoorbeeld per dag 3 uur in gebruik is, dan verbruik je 5,4 kWh (kilowattuur).

3. Vermenigvuldig met het eurobedrag per kWh

Afhankelijk van het energietarief waarop je zit, is dit aantal afhankelijk van de prijzen van jouw energieprovider. De gemiddelde prijs per kWh is op dit moment ongeveer 0,70 euro. Door het verwachte kWh cijfer met de kosten per kWh van jouw leverancier te vermenigvuldigen, komt je erachter hoeveel het kost om jouw toestel te laten werken.

4. Vermenigvuldig dit bedrag met het aantal dagen

Zodra jij de bovenstaande stappen uitgevoerd hebt, krijg je de geschatte gebruikskosten per dag voor jouw elektrische kachel. Je kunt dit cijfer nu met zeven vermenigvuldigen om de geschatte kosten voor een week te calculeren. Vermenigvuldig de dagkosten met 30 voor een gemiddelde maand of met 365 voor een jaartotaal. Herhaal dit proces voor een volledig overzicht van al jouw elektrische kachels in je woning.

Hoe energiezuinige kachels te vergelijken

Houd bij het selecteren van een energiezuinige elektrische kachel met de volgende factoren rekening:

De grootte van de kamer

Ga op zoek naar een kachel die de kamer kan verwarmen waar jij deze wilt gebruiken. Een verwarming die te klein voor een ruimte is, verspilt alleen maar energie en kan jouw elektriciteitsrekening zo verhogen. Zorg er tijdens het online shoppen dus voor dat jij eerst de capaciteit van de kachel controleert.

Efficiënte functies

Ga het liefst voor een kachel met energiebesparende functies zoals een eco-stand, programmeerbare timer en meerdere warmte-instellingen. Want de varianten zonder thermostaat verbruiken op vol vermogen veel meer stroom, waardoor het een echte energieslurper wordt!

Als er een thermostaat op de kachel zit, dan gebruikt het meestal een lager vermogen of gaan ze uit als de kamer op temperatuur is.

Veiligheidsvoorzieningen

Zorg ervoor dat je een veilige kachel uitkiest met onder meer een automatisch uitschakelsysteem, kantelschakelaar en oververhittingsbeveiliging. Dit zorgt voor een zorgeloze verwarming.

Iedereen kan energiezuinig verwarmen!

Als je weet dat ongeveer 75% van het jaarlijkse energieverbruik naar het verwarmen van onze woningen gaat. Dan zijn er zeker voldoende mogelijkheden om een huis energiezuinig warm te houden.

Kies het goede moment

Met een goede isolatie verwarm je jouw woning al een stuk zuiniger. En erop letten dat jij de verwarming niet teveel aan laat staan wanneer je deze eigenlijk niet gebruikt. Dat scheelt uiteraard ook. Het is bovendien handig om te weten dat je huis in de middag verwarmen, tot bijna 50% goedkoper dan vroeg in de ochtend is. Want de meeste energie wordt in de vroege ochtend gebruikt bij het opwarmen van je woning.

Wind mee

Als je er goed over nadenkt dat lijkt het zuinig verwarmen eigenlijk heel veel op fietsen. Want als jij op je fiets de wind mee hebt, dan hoef je zelf niet meer zoveel kracht te zetten om vooruit te komen. Dat is bij het verwarmen van jouw woning net zo. Want des te kouder het buiten is, des te meer energie er nodig is om jouw huis te verwarmen. Als de zon flink schijnt, dan heeft jouw verwarming thuis dus ook de ‘wind mee’!

Tips om de elektriciteitsrekening te verlagen en geld te besparen

Ook jij kunt jouw elektriciteitsrekening verlagen door eenvoudige routines in te voeren en de algehele isolatie van de woning te verbeteren.

Isolatie

Zoals hierboven al een beetje vermeld, zorgt een goede isolatie ervoor dat de warmte in jouw ruimtes niet snel verdwijnt en langer aanwezig blijft. Het voorkomt daarnaast een overmatige belasting van jouw verwarmingsapparatuur.  Dit scheelt in de levensduur van de kachels en hogere energierekeningen.

Isoleer de ramen en deuren om deze reden optimaal tegen tocht om te voorkomen dat de warmte ontsnapt. Sluit de deur van de kamer ook goed waarin jij je bevindt. Draag zeker een trui en gebruik tijdens de extreem koude dagen eventueel een comfortabele deken om je extra warm en gezellig te houden.

Of gebruik een elektrische deken. Want elektrische dekens zijn veel goedkoper dan kachels. Hoewel een duidelijk nadeel hiervan is dat ze enkel voor het verwarmen van je bed, bank of luie stoel zijn. Dus niet voor elders in je huis.

Alternatieve energiebronnen

Naar alternatieve manieren kijken om jouw huis van stroom te voorzien, kan een goede optie zijn om het gebruik van elektrische kachels bijzonder goedkoop te maken. Zo kan het installeren van zonnepanelen op het dak van je woning bijzonder voordelig bij het elektrisch verwarmen zijn.

Schakel jouw apparaten volledig uit en zet je thermostaat lager

Als jouw elektrische apparaten in de standby stand staan, dan verbruiken ze nog steeds energie. Door ze echt compleet (met een slimme stroomstekker) uit te schakelen, kun jij jouw totale energiekosten een beetje verlagen.

Je kunt bovendien de thermostaat met 10% verlagen om de kosten van verwarmen te minimaliseren. Enkele van de beste tijden om dit te doen zijn voor het slapengaan en voordat jij naar je werk vertrekt.

Ventileer verstandig

Ventileer alleen zoveel als dat er nodig is om geen temperatuurverlies te hebben. Laat jouw ramen dus bijvoorbeeld niet langer dan 10 minuten openstaan als het om het verversen van de lucht in je huis gaat. Want de ramen die echt voor een lange tijd open staan, koelen jouw huis alleen maar af. En verspillen zo ook jouw geld omdat ze de al gegenereerde warmte wegnemen.

De conclusie van is een elektrische kachel zuinig?

De wereldwijde vraag naar aardgas en de daaropvolgende marktpieken hebben de noodzaak om naar betaalbare en betrouwbare energie alternatieven op zoek te gaan alleen maar vergroot. Om deze reden is de elektrische verwarming een steeds populairder wordende verwarming optie in Nederland geworden.

De verkoop van draagbare elektrische kachels (plus ook elektrische dekens) stijgt gigantisch in Europa nu veel mensen de torenhoge gasrekeningen in de aankomende winter proberen te vermijden.

Het traditionele gas verwarmingssysteem

Aardgas werd traditioneel als de goedkoopste manier beschouwd om een ​​woning te verwarmen. Het is daarom de meest voorkomende vorm van verwarming in de huizen in ons land. Zo’n gas verwarmingssysteem bestaat uit een enkele boiler die het water verwarmt en vervolgens door leidingen naar de radiatoren in het hele pand pompt. Het levert zo ook warm water aan de keuken en badkamers.

De geavanceerd geëvolueerde elektrische kachels

De gassystemen zijn door de jaren heen met weinig evolutie grotendeels hetzelfde gebleven. De elektrische kachels zijn echter naar een geavanceerd alternatief geëvolueerd. Bovendien is de verschuiving van aardgas naar andere verwarmingsbronnen door een aantal cruciale factoren in een stroomversnelling gekomen. Dit komt onder meer door de:

 • Wetgeving. Alle nieuwe woningen moeten minimaal aan het EPC/BENG (energieprestatiecertificaat) voldoen.
 • Waarde. De installatiekosten voor gasverwarming zijn veel hoger dan die voor elektrisch en gaan gemiddeld ook niet zo lang mee.
 • Technologie. De elektrische verwarmingstechnologie neemt in capaciteit toe. Plus daalt daarbij in prijs.
 • Ecologie. De consumenten worden zich steeds bewuster van de noodzaak van schone en zuinige verwarmingssystemen die duurzaam zijn.

Schoon en respectvol voor het milieu

Over dit laatste is te melden, dat hoewel aardgas de schoonste fossiele brandstof is. Het toch nog steeds één van de grootste bronnen van broeikasgasemissies in Nederland is. Want al deze gas verwarmingssystemen produceren met elkaar een flinke CO2 uitstoot. Iets wat met de toenemende druk van de internationale klimaatdoelstellingen een probleem kan vormen.

Elektrische verwarming is daarentegen schoon en respectvol voor het milieu. Het produceert geen vervuilende gassen of zware metalen. Het verwarmen door middel van elektrische kachels is ook 100% efficiënt. Wat betekent dat alle elektriciteit die jij gebruikt en betaalt, in warmte wordt omgezet. Bij elektrische kachels is er dus geen warmteverlies tussen de stroombron en de warmteafgifte.

Goed voor de planeet en onze portemonnee 

Het gebruik van een elektrische kachel is vooral zuinig als een woning van haar eigen zonne-energie gebruik kan maken. Er is dan geen enkel ander verwarmingssysteem die nog zuiniger is! Juist dat schept een prachtig energiebesparend plaatje. Want het is zeer belangrijk om van ons energieverbruik bewust te zijn. Dit is uiteindelijk van groot belang voor zowel onze planeet als voor het verminderen van onze energierekeningen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *