Elektrische kachel Energie besparen

Wat verbruikt een elektrische kachel van 2000 watt precies?

elektrische kachel 2000 watt

Laatste Update: September 29, 2022 door Hendrik

Als het buiten koud weer is, dan gaat er niets boven een warm en gezellig huis. Maar zo’n warm huis heeft uiteraard een prijs. Laten we beginnen met het melden van het positieve feit dat een elektrische kachel 100% energiezuinig is.

Dus als je een zonnepaneel op het dak gebruikt, dan zal het verbruik elektrische kachel 2000 watt behoorlijk effectief zijn. Want alle binnenkomende elektrische energie wordt dan in warmte omgezet.

Meest verkochte elektrische kachel van 2022

De elektrische kachels van Mill zijn als beste getest.

Het model dat het meest verkocht is:

Mill CO2200LEDMAX

Mill CO2200LEDMAX

Controleer Laagste Prijs!  

Elektrische kachel 2000 watt als warme broodjes …..

De populariteit van de elektrisch kachel is heel groot. Door de ‘goede’ stroomprijs gaan veel mensen de elektrische kachel gebruiken.

Hierdoor zijn veel kachels uitverkocht. Onderstaande kachels zijn nog steeds beschikbaar.

Elektrische kachel als warme broodjes …..

De populariteit van de elektrisch kachel is heel groot. Door de ‘goede’ stroomprijs gaan veel mensen de elektrische kachel gebruiken.

Deze modellen zijn direct leverbaar (meer dan 300 stuks):

Ohyama JCH-15TD4 Keramische ventilatorkachel Wit

Ohyama JCH-15TD4 Keramische ventilatorkachel Wit

  • drie standen tot 1500 Watt
  • energiezuinig
  • geschikt voor woonkamer, slaapkamer en kantoor

Controleer Laagste Prijs

(Al vanaf 79 euro)

bimar HP126 Ventilatorkachel Wit

Bimar HP126 Ventilatorkachel Wit

  • 2000 Watt met 3 schakeltrappen
  • 15-40°C kamertemperatuurinstelling
  • Tuimelschakelaar en afstandbediening

Controleer Laagste Prijs!

(direct leverbaar)

Er zijn verschillende goede elektrische kachel op voorraad:

De meeste elektriciteit van energiecentrales wordt echter door kolen, gas of olie geproduceerd. Die helaas slechts 30% van de energie van deze brandstof in elektriciteit omzetten. Door deze elektriciteitsopwekking en transmissieverliezen is elektrische warmte dan ook vaak duurder dan de warmte die in woningen of bedrijven door een cv-installatie geproduceerd wordt. Dus dat is minder fijn nieuws.

Leestip: Meer over dit onderwerp kun je hier in ons ‘Is het verbruik van een elektrische kachel goedkoper dan een cv?’ artikel teruglezen.

Kan het gebruik van een elektrische kachel uit?

Met deze vraag bedoelen we natuurlijk of het gebruik van stroom goedkoper is dan gas.

Om deze vraag te beantwoorden gaan we uit van een gemiddeld gebruik en van de vaste maximale prijzen die de overheid heeft vastgesteld.

In onze berekening zijn dit dus de feiten:

  • Jaarverbruik stroom: 2500 kWh
  • Jaarverbruik gas: 1200 M3
  • Prijs stroom: 0,70 euro kWh
  • Prijs gas: 1,50 euro M3

Gebruik zonnepanelen

Ook voor de zonnepanelen nemen we een Nederlands gemiddeld gebruik. Dus bijvoorbeeld 9 of 12 zonnepanelen met een aanschaf van rond de 5000 euro. Deze zonnepanelen leveren jaarlijks genoeg stroom op om de 2500 kWh te compenseren.

Daarom is het gebruik van een elektrische kachel altijd aan te raden als je voldoet aan dit gemiddelde!

Helaas zijn de elektrische kachels niet aan te slepen. Kijk daarom hier (via deze link) om te zien welke elektrische kachels er beschikbaar zijn (voor de laagste prijs natuurlijk).

Elektriciteit of gas?

Een elektrische kachel van 2000 watt verbruikt 2 kWh per uur, dus kosten 1,40 euro.

Een CV aanhebben voor dezelfde ruimte kost ongeveer 1 M3, dus kosten  1,50 euro.

Dit betekent dat de kosten bijna hetzelfde zijn. Maar met een elektrische kachel kan je zeker specifieker de warmte gebruiken.

Welke prijs heeft een elektrische kachel van 1500 Wattt (zuinig model)?

Kijk hier naar de laagste prijsgarantie!

Een elektrische kachel en de CO2 uitstoot ervan

Het gebruik van elektriciteit om jouw huis via een energiecentrale te verwarmen kan zo dus ook aan de CO2 uitstoot bijdragen. Gelukkig worden er steeds meer hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie gebruikt om groene energie op te wekken. Als jouw elektriciteit compleet groen is, dan weet je dat jouw verwarming ook geheel koolstofvrij zal zijn.

Onze Rijksoverheid wil de CO2 uitstoot graag verminderen door steeds meer op duurzame energie over te stappen. Om deze reden kun je vanaf 2050 in principe niet meer op aardgas stoken of koken. Maar als jij nou zelf daarvoor geheel op elektrische kachels zou overstappen. Wat zouden de kosten hiervan dan bedragen?

Berekenen verbruik elektrische kachel 2000 watt in detail

Veel kachelventilatoren en andere typen elektrische kachels verbruiken ongeveer 2000 watt aan elektriciteit per uur. En zo’n elektrische kachel wordt gemiddeld ongeveer 3 uur per dag gebruikt. 

Als je weet dat je €0,70 per kWh (1000 watt) aan elektriciteit betaalt. Dan kost het jou 2 kilowatt/uur wanneer jij een elektrische kachel van 2000W een uur lang aanzet. Het kost je dan in totaal €1,40 per uur aan elektriciteitsverbruik.

Voor het gemiddeld gebruik van 3 uur per dag, is dit per week ongeveer €29,40 euro. Maar als jij de verwarming de hele dag (24 uur) aan zou laten staan, dan betaal je 24 x €1,40. Ofwel €33,60 per dag, wat dus meer dan 3 tientjes per dag is!

Op het internet vind je overigens nog de volgende interessante informatie: in de winter verbruikt een gemiddelde huishouden ongeveer 5 m3 aan gas per dag. De kosten van aardgas bedraagt  €1,50 per m3. Dat betekent dat er in dit geval voor €7,50 per dag aan gas verstookt wordt.

Natuurlijk zal dit gasverbruik niet enkel door de cv plaatsvinden. Maar vooral als er slechts één ruimte met een elektrische kachel verwarmd wordt. Dan kan het gebruik van zo’n kachel in de winter zeker een goede keus zijn.

Conclusie

Dus de kosten per week in de winter aan de CV zijn ongeveer 50 euro.

Voor 3 uur per dag een elektrische kachel is dit 30 euro. Dit is minder geld, maar bepaal wel goed welke ruimtes je verwarmt.

 

Wel of niet een elektrische kachel bij een koude nacht aan laten staan

Ondanks dat veel personen denken dat het aan te raden is om een elektrische kachel ‘s nachts lichtjes aan te laten staan. Om de kamer zo niet geheel af te laten koelen. Kan er vermeldt worden dat het economisch beter is om bijvoorbeeld een staande convectorkachel zoals de Mill SG2000LED Wit (of zwart) of een met oliegevulde Mill OIL2000WIFI3 elektrische verwarming ‘s nachts uit te zetten.

De temperatuur zal tijdens de nacht dan zeker dalen. Maar het bereiken van dezelfde ingestelde temperatuur in de ochtend kost je veel minder kWh dan de kachel de hele nacht aan te houden. Er hierbij van uit gaande dat jouw huis prima geïsoleerd is.

Leestip: Wil je graag weten of een elektrische kachel zuinig is, klik dan hier. Plus als je wilt weten welk type elektrische kachel energiezuinig is, dan kun je dat hier lezen.

Verbruik elektrische kachel 2000 watt conclusie

Elektrische kachels worden allemaal als 100% efficiënt beschouwd, omdat ze alle elektriciteit die ze gebruiken in warmte omzetten. Maar dit betekent helaas niet dat ze altijd even goedkoop in gebruik zijn. De voordelen van een 2000 watt elektrische verwarming maakt het desondanks wel één van de meest efficiënte, betaalbare en betrouwbare opties.

Dus afhankelijk van de situatie in jouw woning, hoe vaak je in bepaalde ruimtes aanwezig bent en hoe jouw energie-aanvoer thuis is geregeld. Zou je zeker het gebruik van een elektrische kachel of kachels willen overwegen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.