Beste IP camera

Beste IP camera (2024)

Laatste Update: May 26, 2024 door Hendrik

Het is nog nooit eerder zo eenvoudig geweest om jouw huis, kinderen of huisdieren in de gaten te houden. Dit dankzij de wijdverbreide aanwezigheid van de verbonden IP camera. De beste IP camera werkt ook moeiteloos: start gewoon een app, selecteer jouw camera en je kunt direct al een live videobeeld zien.

Wat kan een IP camera?

Het gaat echter niet alleen om livestreaming. Deze moderne IP camera’s zitten immers boordevol slimme technologie. Wat betekent dat ze geheel automatisch video-opnames kunnen maken wanneer ze beweging of geluiden detecteren. Ze kunnen soms ook de gezichten van bekende personen herkennen en jou zelfs direct waarschuwen wanneer ze vreemden detecteren.

Hoe vind je de beste IP camera?

Er is altijd wel een IP camera die perfect bij je past. Maar met zoveel beschikbare producten kan het moeilijk zijn om te weten wat een eersteklas netwerk camera voor jou is. Dat is waar wij je met deze handige koopgids mee helpen. We zullen hier piekfijn de functies uitleggen waar je zeker op moet letten. Als je echter liever direct naar één onze top aanbevelingen kijkt, dan is dit ook geen probleem.

De beste en populairste IP camera’s van 2024 zijn:

 

  1. Eufy by Anker Indoor Cam 2K Pan & Tilt. Een op afstand te draaien, kantelen en zoomen camera
  2. Eufy by Anker Eufycam 2 Duo Pack + Video Doorbell Battery. Ideaal voor het bewaken van je voordeur en 2 andere ruimtes in of rond jouw huis
  3. Eufy by Anker Eufycam 2 Pro Uitbreiding. Een aan de Apple HomeKit te koppelen 2K resolutie camera
  4. TP-Link Tapo C200. Op afstand te draaien, kantelen en zoomen camera zonder abonnement
  5. Eufycam 2 Pro Duo Pack + Video Doorbell Battery. Perfecte 2K resolutie camera set om jouw woning en je voordeur te bewaken
  6. Google Nest Cam Indoor Wired. Full HD camera die mensen, dieren en voertuigen onderscheidt
  7. Google Nest Cam. Installeer deze draadloze en waterdichte camera op iedere gewenste plek
  8. Eufy by Anker Indoor Cam 2K Pan & Tilt Duo Pack. Bewaak je huis ideaal met deze via bewegingsdetectie automatisch meedraaiende camera’s
  9. Ring Stick Up Cam Battery Zwart. De camera herkent gezichten en heeft nachtvisie
  10. Eufy by Anker Eufycam 2 Pro Duo Pack. Deze slimme beveiligingscamera’s bieden een 2K resolutie

Kies jouw IP camera

Een internet protocol camera, gewoonlijk een IP camera genoemd, is een digitale videocamera die bijzonder veel op een webcam lijkt. Het ontvangt per slot van rekening videobeelden en verzendt dit via een WiFi netwerk of het internet.

In tegenstelling tot een gewone webcam is het een compleet standalone unit met een eigen IP adres. Een camera die niets meer nodig heeft dan enkel een netwerkverbinding om haar beelden over te brengen. Zo’n IP camera maakt op precies dezelfde manier met een netwerk verbinding als elk ander standaard netwerkapparaat, zoals een tablet of smart tv.

Lees meer over: Wat is een IP camera!

Hoe werkt een IP camera?

Een internet camera legt haar beelden op vrijwel dezelfde manier als een digitale camera vast en comprimeert in real time de videobestanden om deze via het netwerk te verzenden. Een IP camera kan soms ook met een bekabeld netwerk gebruikt worden. Het gebruikt dan een ethernetkabel die direct op een breedband modem of router is aangesloten.

Hoe stel ik een IP camera in?

Het opzetten van een internet camera is relatief eenvoudig en vereist niets meer dan een simpele netwerkverbinding. Plus uiteraard een klein beetje geduld om de camera te plaatsen en configureren. De meeste IP camera’s kunnen voor een live weergave en continue opname geconfigureerd worden. Ze worden veelal door een specifieke gebeurtenis geactiveerd en sommigen werken op een gepland tijdstip.

Wat zijn de voordelen van een IP camera?

De videobeelden die met een IP camera vastgelegd zijn, kunnen via het internet veelal overal ter wereld bekeken worden. Dit kan via een pc, laptop of mobiele telefoon. In heel veel gevallen kan je met deze camera niet alleen videobeelden weergeven en naar de audiostreaming ervan luisteren. Maar kan de camera ook op afstand bediend worden.

Een IP camera is een zeer veelzijdige beveiligingsoplossing, waarvoor niets meer nodig is dan een netwerkverbinding. Het kan simpel als een tijdelijke of permanente oplossing gebruikt worden. En kan als en wanneer dat nodig is gemakkelijk verplaatst worden.

Deze netwerk camera’s zijn zowel voor binnen- als buitengebruik beschikbaar. Dit met zowel een dag als nacht functionaliteit. En in sommige gevallen met de mogelijkheid om op afstand te pannen of zoomen. 

Welk type IP camera heb je nodig?

Er zijn in principe twee verschillende soorten IP camera’s voor thuisgebruik: die voor binnen en buiten. 

De binnencamera’s zijn meestal goedkoper en zijn in veel gevallen ook (via een USB adapter) van netstroom afhankelijk. Terwijl de buitencamera’s een bepaalde vorm van weersbestendigheid hebben en meestal op batterijen werken om het instellen ervan te vergemakkelijken.

Hoewel je binnenshuis voor draadloze toestellen kunt kiezen. Moet je er wel rekening mee houden dat de camera’s die op batterijen werken van tijd tot tijd opgeladen moeten worden. Iets wat soms lastig kan zijn, als jij deze camera op een moeilijk bereikbare plaats hebt gemonteerd.

Is de videokwaliteit belangrijk?

Jazeker. Want als jouw camera onder de verschillende soorten lichtomstandigheden geen scherpe, gedetailleerde video kan opnemen. Dan kun je mogelijk ook geen belangrijke details onderscheiden. De meeste netwerkcamera’s nemen tegenwoordig gelukkig met een 1080p (Full HD) kwaliteit of hoger op.

Houd er echter rekening mee dat de camera’s met een heel hoge resolutie ook veel meer internet en WiFi bandbreedte gebruiken. Evenals de levensduur van de batterij (indien van toepassing) flink inkorten. Veel camera’s bieden daarnaast een softwarematige zoomfunctie (wat niet hetzelfde is als een fysieke zoomlens).

Wat echter de allerbeste IP camera van de mindere varianten onderscheidt, is de manier waarop de video verwerkt wordt. De belangrijkste feature op dit front is HDR. Camera’s voorzien van HDR peppen de donkere delen van het videosignaal van de camera op. Dit terwijl ze er tegelijkertijd voor zorgen dat de heldere delen van het beeld niet verbleken en moeilijk te zien zijn.

De camera’s zonder deze HDR functie hebben vaak moeite om heldere en donkere delen in evenwicht te brengen. Met als gevolg dat het vaak moeilijk is om cruciale details te onderscheiden.

Nachtzicht is ook een belangrijke overweging

 

De meeste netwerkcamera’s hebben tegenwoordig door middel van speciale infrarood LED’s een nachtzicht modus. Zo zullen ze het gebied voor hen verlichten, zodat ze effectief in het donker kunnen zien.

Pannen en zoomen

Sommige camera’s bevatten een ingebouwde elektrische motor en optiek waarmee je de camera op afstand kunt verstellen. Het is een handige functie, maar niet echt essentieel. De meeste beveiligingscamera’s voor in huis beschikken immers standaard al over een zeer breed gezichtsveld. En kunnen hierdoor, als ze zorgvuldig geplaatst worden, op jouw hele kamer zicht bieden.

Slimme spraakassistent integratie

Veel fabrikanten scheppen in hun specificaties over de integratie met Alexa of Google Assistant op. Hoewel sommige aspecten van deze functies echt wel nuttig zijn. Verwijzen ze in de meeste gevallen enkel naar de mogelijkheid om de digitale assistent te vragen om de feed van jouw camera op een compatibel scherm weer te geven.

Een persoon en huisdier detectie

Dit klinkt misschien een beetje als een gimmick, maar deze functie kan tijdsbesparend werken voor als je opnames terug wilt zien. Met sommige camera’s kun je zelfs namen aan gezichten koppelen, zodat je gewaarschuwd kunt worden wanneer de camera deze personen ziet. Dit is een ongelooflijk handige functie voor als je bijvoorbeeld graag wilt weten wanneer je kinderen van school thuiskomen.

Maar als je voor een camera met deze functie kiest, weet dan wel dat dit toestel de gezichten meestal leert door er meer aan blootgesteld te worden. Dus wees er in dit geval op voorbereid dat je veel tijd voor de lens doorbrengt.

Hoe duur is een cloud abonnement?

Zodra er beweging of geluid gedetecteerd is, slaan de meeste moderne IP camera’s die clip direct online op. Zodat jij deze meestal (binnen 24 uur tot een week) vanaf de cloud kunt bekijken en/of naar jouw telefoon of laptop kunt downloaden.

Hoewel sommige beveiligingscamera’s voor thuis een standaard gratis opslagservice bieden, is deze gratis service vaak op de één of andere manier redelijk beperkt. En het is ook de moeite waard om in gedachten te houden dat wat nu gratis is, in de toekomst misschien niet zo zal blijven.

Of heeft het een lokale opslag?

Sommige camera’s beschikken over hun eigen geheugenkaartsleuven in plaats van of in aanvulling op een cloudopslag. Zo kun je de video rechtstreeks op het apparaat zelf opslaan. Dit is absoluut een aantrekkelijke functie omdat het zo de maandelijkse opslagkosten kan elimineren. Het nadeel ervan (als er helemaal geen cloud backup is) is dat als de boeven je camera stelen, ze ook jouw forensisch bewijs meenemen!

Waar moet je verder op letten bij het kopen van de beste IP camera

De meeste netwerkcamera’s voeren dezelfde basisfuncties uit: ze detecteren een gebeurtenis, nemen de gebeurtenis op en sturen jou een notificatie. Sommige camera’s hebben echter speciale functies die verder gaan dan die basis.  We noemen er hier een aantal op.

Waarschuwingen

Internet camera’s sturen direct meldingen naar jouw smartphone wanneer ze gebeurtenissen detecteren. Zonder de hele dag naar de livefeed te kijken, is dit de enige manier om jouw huis in realtime in de gaten te houden.

Afhankelijk van de camera kan het notificaties verzenden wanneer het beweging, geluid, een gezicht (bekend of niet herkend) of zelfs alle drie detecteert. Sommige kunnen waarschuwingen naar meerdere personen sturen. Andere toestellen zullen naast de sms berichten ook e-mails als een soort failsafe verzenden. Dit voor het geval dat je even geen toegang tot je mobiele apparaat kunt krijgen.

Een backup batterij

Slimme inbrekers snijden soms de elektriciteit af voordat ze in een huis inbreken. Als dat gebeurt, dan werkt je camera niet meer. En als er dan een misdaad plaatsvindt, verlies je al het forensisch bewijs. Om deze reden kunnen sommige camera’s ook een korte tijd op batterijstroom werken.

Het is zeker een functie waar je naar op zoek wilt gaan. Er zijn trouwens ook modellen die fulltime op een batterijvoeding werken.

De mobiele app

De meeste hedendaagse internet camera’s voor thuis zijn voornamelijk via een smartphone of tablet app toegankelijk. Naast het aanbieden van een betrouwbare livefeed van de camera, zou het ook tal van andere opties moeten bieden om de manier waarop de camera presteert aan te passen.

De mogelijkheid om de notificaties aan te passen. Plus de gevoeligheid voor de bewegings- en geluidsdetectie te configureren, of detectiegebieden in te stellen. Dat zijn slechts enkele van de belangrijkste functies waarnaar gezocht moet worden. De app moet natuurlijk ook intuïtief en gemakkelijk te bedienen zijn.

De beveiliging van de internet camera

Hoe veilig een IP camera is, hangt af van het niveau van gegevenscodering en netwerkbeveiliging. Deze dataversleuteling is een manier om informatie te verbergen, zodat alleen geautoriseerde partijen deze kunnen decoderen.

Zoek daarom zonder meer naar een camera die up-to-date draadloze beveiligingsprotocollen ondersteunt, zoals WPA2. En zorg er verder voor dat deze de internet overdracht van jouw gebruikersnaam, je wachtwoord en de live feeds optimaal versleutelt.

Installeer ook nooit een beveiligingscamera (of een router of ander apparaat op jouw thuisnetwerk) zonder eerst de standaard gebruikers-ID en het standaard wachtwoord te wijzigen!

De integratie met andere slimme apparaten

Als jij al een huis vol slimme apparaten hebt, overweeg dan naar een IP camera op zoek te gaan die met dit smarthome systeem kan samenwerken. De ondersteuning voor een automatiseringsservice zoals IFTTT is ook handig. Hierdoor kan de camera immers op verschillende scenario’s reageren. Zoals een foto maken wanneer je Google Nest Protect rook detecteert of je slimme Philips Hue lamp inschakelt wanneer er onverwachte geluiden gedetecteerd worden.

Beste IP camera conclusie

Veel huiseigenaren hebben om verschillende redenen hun woning al met IP camera’s beveiligd. En dat is niet voor niets. Want ze zijn erg discreet, dus kunnen ze simpel gebruikt worden om zelfs de kleinste ruimtes te bewaken zonder anderen te laten weten dat ze gemonitord worden.

De beste IP camera voor je huis kan flink wat gemoedsrust bieden voor als jij je over jouw eigendom zorgen maakt wanneer je niet in de buurt bent. Je kunt per slot van rekening op elk moment een livefeed van de draadloze beveiligingscamera bekijken. Dit om jou zo optimaal gerust te stellen dat er niets ongewensts met je huis gebeurt.

Ben jij ook op zoek naar zo’n handige IP camera voor in je woning? Deze koopgids vertelt je waar je bij een betaalbare, gebruiksvriendelijke en eenvoudig te installeren internet protocol camera op moet letten.