Beste rookmelders

Beste rookmelder

Laatste Update: February 11, 2023 door Hendrik

Rookmelders zijn cruciaal voor de veiligheid van elk huis. Juist daarom is het van top belang om de juiste keuze voor de beste rookmelders te maken om jouw huis te beschermen. Of je jouw brandmelder nu graag in jouw smarthome systeem wilt integreren. Of dat je gewoon een betrouwbaar werkpaard zonder franje zoekt. Er is absoluut een groot aanbod met geweldige opties bij het kiezen van een rookdetector.

Update: goedgekeurde rookmelder vanaf 49 euro met 10 jaar batterijduur!

Controleer nu de laagste prijs! (klik hier)

Rookmelders op zich zijn niet echt een nieuwe uitvinding, maar jaar na jaar worden deze apparaten wel steeds nauwkeuriger en reageren ze ook sneller. Waarbij sommigen diverse handige functies bieden om levens te redden en jouw eigendommen te beschermen. Voordat we jou meer over de brandmelders vertellen, verstrekken we je eerst een lijstje met de best verkochte rookmelders.

De beste en populairste rookmelders van 2023 zijn:

 

  1. ELRO Blue Line CBFS36 Rookmelder Duo pack (5 jaar). Is dankzij een batterijvoeding overal te plaatsen
  2. ELRO Blue Line CBFS25 Rookmelder 3-pack (10 jaar). Alarmsignaal van 85 decibel en gaat lang mee
  3. ELRO Blue Line CBFS25 Rookmelder (10 jaar). Eenvoudig aan het plafond te monteren
  4. ELRO Blue Line CBFS25 Rookmelder Duo pack (10 jaar). Werken op een batterij die lang mee gaat
  5. ELRO Blue Line CBFS36 Rookmelder 3-pack + Koolmonoxidemelder. Perfecte set voor melden brand en verstikkingsgevaar in huis
  6. Google Nest Protect V2 Batterij 3-Pack. Detecteert zowel geurloos koolmonoxidegas als rook.
  7. ELRO Blue Line CBFS25 Rookmelder 5-pack (10 jaar). Perfecte rookmelder set voor een grote woning
  8. Google Nest Protect V2 Batterij Duo Pack. Werkt op 6 AA batterijen, is aan de Nest app te koppelen
  9. ELRO Blue Line CBFS25 Rookmelder 3-pack + Koolmonoxidemelder. Perfecte set die 10 jaar meegaat
  10. ELRO Blue Line CBFS58R Koppelbare Rookmelder 3-pack (10 jaar). Koppel het voor betere meldingen

Algemene informatie over rookmelders

Wanneer je naar hoge kwaliteit rookdetectors op zoek bent, dan is het belangrijk om met je levensstijl en budget rekening te houden. Het wordt aanbevolen om in elke slaapkamer van je huis een rookmelder te plaatsen, evenals buiten de slaapkamers (zoals in een overloop of hal). Plus eentje in de keuken.

Vanaf 1 juli 2022 zullen rookmelders zelfs in alle woningen verplicht worden. Dit geldt dus ook voor huurwoningen. Er zal dan op iedere verdieping van een huis waar gewoond wordt, tenminste één goedgekeurde brandmelder moeten hangen. Dit geldt ook voor huurders.

De soorten sensoren voor brand- en rookdetectie

De meeste huishoudelijke rookdetectors maken van een ionisatie of optische (foto-elektrische) sensor gebruik om brand te detecteren. De ionisatie sensoren zijn het beste in het detecteren van snel brandende branden. Dit terwijl de terwijl optische sensoren jou over het algemeen beter kunnen waarschuwen voor smeulende of langzaam brandende branden.

Je zou in principe beide soorten alarmen in jouw huis moeten hebben. Rookmelders zoals de Google Nest Protect V2 zijn speciaal ontworpen om beide soorten branden op te vangen.

Soorten rookmelders

Hieronder zie je de 3 type rookmelders. Daarachter zie je wat ze detecteren, maar ook wat de nadelen zijn.

Type rookmelder: Wat detecteert deze het beste? De mogelijke nadelen.

 

Ionisatie rookmelder: Snelle, vlammende vuren met weinig rook. Kan door stoom of koken geactiveerd worden.

Optische rookmelder: Smeulende en/of rokerige vuren. Kan door te veel stof geactiveerd worden

Rookmelder met een dubbele sensor: Beide soorten vuur. Vertraagde waarschuwingen of valse alarmen

Let op! Ook als je geen vuur in huis hebt, kun je toch nog door koolmonoxide stikken. Je moet hier dus ook een goede detector voor hebben om jou en je gezin daar tegen beschermen.

Vast bedraad versus een batterij gevoede rookmelder

Als jouw huis over een bedraad alarmsysteem beschikt, dan zijn deze componenten allemaal met elkaar verbonden. Als er eentje alarm slaat, dan gaan ze allemaal af. Een vast alarmsysteem krijgt zijn stroom van jouw woning en gebruiken mogelijke batterijen enkel als een backup.

Maar de op zichzelf staande detectoren werken veelal enkel op batterijen. Dus moeten die batterijen soms vaker vervangen worden. Het is echter een stuk eenvoudiger om dit type rookmelders te monteren, waar jij ze ook maar nodig hebt. 

Een ‘slimme’ rookmelder

Brandmelders zijn absoluut essentieel voor elke woning. Dit vooral om je te waarschuwen als er rook of brand is terwijl jij je in jouw huis bevindt. Maar wat nu als je niet thuis bent? Een slimme rookmelder zoals de Google Nest Protect V2 slaat dan niet alleen ter plaatse een alarm. Maar verstuurt ook direct een notificatie naar je mobiele telefoon, zodat je gelijk de hulpdiensten kunt bellen en ze er veel sneller op kunnen reageren.

Waar nog meer op te letten bij de aanschaf van een rookmelder?

Volgens de statistieken van 2021 waren er in dit jaar 66.657 claims in Nederland voor woningbranden.

Dat zijn dus 182 claims per dag. Terwijl er van alle woningbranden in 2021 zelfs 21 fataal waren.

Als je rookdetectors in huis hebt, dan heb je een grotere kans om iedereen veilig naar buiten te krijgen. Hoewel elke brandmelder beter is dan geen, zijn er toch een paar dingen waar je op moet letten bij het kopen van de beste rookmelder.

Een multifunctionele rookmelder

De beste rookmelders kunnen zowel rookdeeltjes, vlammen als koolmonoxide detecteren. Een multifunctioneel apparaat kan ook de levensduur van de batterij verlengen.

Een rookmelder voor je Smart Home

Terwijl de ‘ouderwetse’ rookdetectors al bijzonder nuttig zijn, zijn de slimme rookmelders tegenwoordig toonaangevend op het gebied van brandveiligheid. Ze communiceren heel modern via apps en sturen zo ook waarschuwingen naar je smartphone of een ander mobiel apparaat als er een alarm afgaat.

Deze slimme alarmen kunnen ook met elkaar praten, zodat je precies weet waar de brand is wanneer er een alarm geactiveerd wordt. Het enige nadeel is dat de slimme apparaten veelal een stuk duurder zijn.

Noodstroom

Als de stroom in jouw huis uitvalt, dan moet je toch nog weten of er mogelijk sprake van brand of rook is. De bedrade rookmelders hebben meestal een backup batterij nodig om ze dan te laten werken.

De rookdetectors op batterijen zouden een testknop moeten hebben of piepen als de batterij bijna leeg dreigt te raken.

Rookmelder installatie en onderhoud

Brandmelders kunnen zeer zeker levens redden, maar ze moeten wel goed geïnstalleerd en onderhouden worden. Breng de veiligheid van je gezin niet in gevaar, maar gebruik de onderstaande tips om jouw rookmelder(s) in topvorm te houden.

Controleer de batterijen

Lege batterijen zijn volgens een rapport een belangrijke factor bij het niet werken van rookmelders. Het sterftecijfer van een huisbrand is zelfs de helft lager in huizen met werkende rookdetectors

Je hebt immers niets aan rookmelders als die niet werken. Controleer de batterijen ervan daarom ook elke maand en gebruik af en toe de ‘test’ knop om een ​​goede werking te garanderen. En houd dus ook altijd voldoende reserve batterijen bij de hand.

De plaatsing van rookmelders

Zoals hierboven al vermeldt wordt het vanaf 1 juli 2022 verplicht om op elke verdieping rookmelders in woningen te plaatsen. Dit geldt dus ook voor kelders en zolders. Op de verdiepingen zonder slaapkamers kun je deze rookdetectors het beste in de buurt van trappen plaatsen.

Monteer ze ook hoog, want rook stijgt altijd op. Het is juist daarom belangrijk om je brandmelders ongeveer 30 cm van je plafond te plaatsen. En ongeveer op 3 meter afstand van een kookgebied.

Houd je rookmelders schoon

Vuil en puin interfereren met de sensoren in jouw rookmelder. Een ophoping van stof kan op deze wijze tot valse alarmen of een vertraagde detectie tijdens een noodgeval leiden. Maak je brandmelders dus regelmatig schoon en zorg er bovendien voor dat je rookdetectors in goede staat blijven.

Vermijd tocht

Houd rookmelders ook zoveel mogelijk uit de buurt van ramen, deuren en luchtkanalen. Want tocht kan de werking van rookdetectors verstoren en het optreden van hinderlijke alarmen vergroten.

Wat maakt de beste rookmelder?

De beste rookmelders kunnen met een combinatie van ionisatie en foto-elektrische technologie verschillende soorten branden detecteren. Dit terwijl ze direct verbinding met andere units maken om van jouw woning een betrouwbaar vangnet te maken.

Dit zijn mogelijke functies van topklasse rookmelders:

  • Dual sensor rookdetectors met ionisatie en foto-elektrische detectie
  • Een bedrade opstelling of een batterijgevoede unit met een lange levensduur
  • De mogelijkheid om met andere sensoren in je huis verbinding te maken
  • Een ingebouwde koolmonoxidemelder voor extra bescherming

Dus wanneer je naar de beste rookmelder op zoek bent, weet dan dat de beste units van dubbele sensoren voorzien zijn. Want terwijl de ionisatie sensoren uitstekend zijn in het detecteren van vlammende branden, doen de optische sensoren het beter bij het detecteren van smeulende branden. Een rookdetector met beide soorten detectietechnologie levert daarom de breedste bescherming voor jou en jouw huis.

Als je voor een brandmelder op batterijen kiest, controleer dan zeker even hoe vaak de batterij vervangen of opgeladen moet worden. De rookmelders van ELRO hebben standaard een batterijduur van 5 of 10 jaar.

Andere functies die je wellicht in de beste rookmelders voor jou wilt hebben, zijn digitale displays, stilteknoppen, knipperende lampjes (voor slechthorenden) en slimme technologie die met jouw smartphone verbinding maakt.

Kies tot slot voor de extra bescherming van een (mogelijk) ingebouwde koolmonoxidemelder. Of schaf er separaat één aan. Koolmonoxide staat per slot van rekening bekend als een stille moordenaar en het is daarom essentieel om een ​​sensor in jouw huis te hebben. Om zo jezelf en jouw gezin tegen dit geurloze gas te beschermen.

Aangezien onze top 10 lijst hierboven twee merken als de best verkochte en populairste merken weergeeft, vertellen we hieronder nog iets meer over deze apparaten.

Google Nest Protect V2

De Google Nest Protect V2 beschermt je huis op meer dan één manier. Het kan uiteraard rook detecteren, maar met haar dubbele sensor detecteert het zowel smeulende branden als branden met actieve vlammen. Het detecteert bovendien koolmonoxide met haar ingebouwde elektrochemische sensor.

Maakt gebruik van spraakmeldingen en notificaties

Wanneer er zo’n koolmonoxide of rooksensor geactiveerd wordt, dan zal het ingebouwde lampje van de Nest Protect knipperen. Er klinkt ook direct een alarm en het gebruikt spraakmeldingen om je precies te laten weten welk type noodgeval het detecteert. Het stuurt daarnaast via de app waarschuwingen naar je mobiele telefoon.

Deze app vertelt je ook wanneer de batterij bijna leeg is, zodat je niet naar een constant piepgeluid hoeft te luisteren totdat je de batterijen vervangt. En je kunt de valse alarmen simpel met de app uitschakelen.

Werkt enkel met de Google Assistant samen

Het is ook fijn om te weten dat de Nest Protect in zowel bekabelde als batterijgevoede versies verkrijgbaar is. En dat het enkel met de Google Assistant werkt, dus niet native met Amazon Alexa of de Apple HomeKit.

Deze rookmelder van Google kan met alle andere Nest Protect alarmen in je huis verbinding maken. Om zo een heel veilig netwerk te creëren. Dit betekent dat de spraakwaarschuwingen jou kunnen vertellen waar er rook of vuur is gedetecteerd.

Dat kan jou extra beschermen wanneer jij jouw huis verlaat, omdat je nu weet welke kamers je zeker moet vermijden. En in geval van nood kan de Nest bijvoorbeeld ook automatisch je lampen aandoen, waardoor je nog gemakkelijker je huis uit kunt.

Is niet echt goedkoop

Het nadeel van de Google Nest Protect V2 is dat het niet echt goedkoop voor een rookmelder is. De voordelen zijn de prijs echter meer dan waard. Zeker als je een klein huis hebt waar niet al te veel brandmelders nodig zijn. Maar als je een beperkt budget hebt, is het beter om voor een ELRO Blue Line rookmelder te kiezen.

ELRO Blue Line

De ELRO Blue Line brandmelders voldoen aan de Europese EN14604 norm. Het zijn optische rookmelders die met name voor slaapkamers, woonkamer en gangen geschikt zijn. Deze optische rookmelders zijn minder vatbaar voor valse alarmen dan de ionisatie modellen.

Deze ELRO Blue Line rookmelders zijn zeer geschikt voor een installatie in gestoffeerde kamers waar veel kabels voorkomen. Ze kunnen ook beneden in een woning geïnstalleerd worden, omdat ze minder snel een vals alarm laten klinken als er kookdampen uit de keuken komen.

Dit zijn rookmelders die allemaal een stuk goedkoper dan de Google Nest Protect V2 apparaten zijn. Het is zelfs goedkoper als je naar de ELRO Connects brandmelders kijkt. Dit zijn rookmelders waarmee je jouw woning ook slim met de ELRO Connects App tegen brand kunt beschermen.

Extra rookmelder tips

Het is beter om twee of drie brandmelders in je huis te hebben dan helemaal geen. Idealiter zou je er eentje in elke slaapkamer willen hebben en minstens één in een gemeenschappelijke ruimte op elke verdieping (inclusief de kelder). Rookmelders moeten ook op minstens 3 meter afstand van kooktoestellen worden geplaatst om valse alarmen te voorkomen.

Hittemelders kunnen op zolder soms effectiever dan rookmelders zijn. Want brandmelders kunnen hier bij extreem hoge of lage temperaturen slecht functioneren.

Als jij je rookmelders zorgvuldig hebt geïnstalleerd, dan wil je daarna de volgende richtlijnen voor onderhoud volgen:

  • Vervang de alarmen om de 10 jaar
  • Test de alarmen één keer per maand om te controleren of ze goed werken
  • Vervang de batterijen eenmaal per jaar (indien nodig)
  • Stof de detectoren regelmatig af om een stofophoping te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Wat is beter: ionisatie of foto-elektrische rookmelders?

 

Ionisatie- en foto-elektrische rookmelders werken allebei anders. Terwijl een ionisatie brandmelder beter op vlammende branden reageert, reageren de optische rookdetectors beter op smeulende branden. De brandweer beveelt daarom het gebruik van beide soorten rookalarm technologieën in jouw huis aan.

Wat is beter: bedrade of batterij rookmelders?

 

Over het algemeen is een bedrade rookdetector vanwege de stroombron betrouwbaarder. Want een op batterijen werkende brandmelder kan leegraken. Een bedrade rookmelder is over het algemeen ook altijd actief. De batterij rookmelders kunnen echter een stuk makkelijker geïnstalleerd worden, zonder dat er speciale draden aangelegd hoeven te worden.

Zijn rookmelders met twee sensoren beter?

 

Ja, de rookmelders met een dubbele sensor gebruiken zowel ionisatie als foto-elektrische detectiemethoden. Omdat elke methode het beste op een ander type vuur reageert, wordt het ten zeerste aanbevolen om voor een ​​brandmelder te gaan die van beide technologieën is voorzien.

Beste rookmelders conclusie

Het is gemakkelijk om te vergeten dat je rookmelders hebt totdat er eentje begint te piepen of tsjilpen. Maar hoewel we ze als vanzelfsprekend beschouwen, houden ze wel altijd de brandveiligheid aangenaam in de gaten.

De Google Nest Protect V2, één van onze top keuzes is wellicht duur, maar al haar extra’s maken het zeker de aanschafprijs waard. Het biedt externe meldingen, een lampje, spraakmeldingen en nog veel meer. Wil je liever voor een betaalbare rookdetector gaan, dan zijn de ELRO rookmelders ook een prima voordelige optie.

We hopen dat onze handige brandmelders koopgids je zonder meer goed op weg geholpen heeft om meer over de diverse rookdetectors te weten te komen. Om zo de beste rookmelders voor in jouw huis te kiezen.