beste televisie

Beste televisie 2024

Laatste Update: May 26, 2024 door Hendrik

Er is nog nooit een beter moment geweest om een nieuwe ​​tv te kopen. De technologische vooruitgang heeft de beeldkwaliteit immers drastisch verbeterd en de beste televisie voor jou is ook steeds betaalbaarder gemaakt. Je hebt bovendien nog nooit zo’n geweldige beeldkwaliteit voor zo weinig geld kunnen krijgen.

Maar met zoveel keus uit allerlei soorten tv’s en in verschillende maten. Hoe weet je dan waar je op moet letten bij het kopen van een tv? Onze handige tv aankoopgids helpt jou de verschillen tussen de LED, QLED en OLED technologie te begrijpen.

We verstrekken je eerst een overzicht van de 10 beste televisie modellen van nu. En vertellen jou daarna meer over HDR, 1080p, 4K en HDMI. En zullen je vertellen welke maat het beste voor jouw woonruimte is. Plus al het andere dat je echt wel zou willen weten om de beste televisie aan te schaffen.

Controleer Laagste Prijs Televisies

De beste 10 televisies van dit moment

We hebben allereerst een onwillekeurige lijst samengesteld met de 10 populairste televisies van dit moment.

  1. De LG 43UP77006LB is niet alleen een prettig energiezuinig 43 inch toestel, maar het wordt ook met de heel handige LG Magic Remote geleverd. Waardoor de bediening nog net even wat prettiger gaat.  Controleer Laagste Prijs Televisies
  2. Dit 32 inch Samsung UE32T5300C instapmodel is zeker een prima keuze voor de slaapkamer.
  3. De Samsung Crystal UHD 43TU7020 (2020) instapper is de best betaalbare tv voor in de woonkamer. Haar 43 inch formaat is voor veel personen groot genoeg. En het levert een prima beeld plus geluid
  4. De 55 inch LG OLED55C16LA biedt met haar extra gedetailleerd en kleurrijk OLED scherm het beste beeldresultaat. Dit is dan ook één van de beste tv’s die je in de buurt van de 1.000 euro kunt krijgen.
  5. Deze Samsung Neo QLED 55QN92A topper is absoluut de best betaalbare QLED tv voor gaming. Haar geweldige 4K beeldkwaliteit zorgt bovendien voor het beste contrast met de hoogste helderheid.
  6. Dit Philips 43PUS7906 – Ambilight toestel bevat de unieke Ambilight functie. Het is een uitstekend instapmodel met een 4K resolutie, maar heeft helaas een 8-bit LED paneel. Waardoor de kleuren iets minder spectaculair zijn.
  7. De LG OLED48C16LA tv is een heel fijn OLED tv toestel met een 48 inch scherm. Voor als het niet allemaal zo groot hoeft.
  8. De 50 inch Samsung Crystal UHD 50TU7020 (2020) televisie is een fijn betaalbare 50 inch tv met een mooi LED scherm. Het is ook een handige smart tv waarmee je met allerlei apps prima Netflix, YouTube en zo kunt streamen.
  9. De Samsung QLED 43Q64A televisie is met haar 43 inch een stuk compacter dan de 55 inch uitvoeringen. Het is heel dun en prima aan de wand te hangen. Als je een fijn tv beeld wenst met prachtige levendige kleuren, dan is dit een topper onder de middenklassers.
  10. De Philips 55OLED706 – Ambilight biedt ook een prachtig OLED scherm en het unieke Ambilight dat televisiekijken een extra dimensie geeft. De led lampjes in de rand van de tv verlichten de muur immers in de kleur van het beeld. Controleer Laagste Prijs Televisies

De diverse soorten televisie beeldtechnieken

Als je niet direct een keuze uit de bovenstaande top 10 wilt maken, maar zelf graag eerst een vergelijking wilt doen. Dan is de eerste beslissing die je moet nemen, welk type televisie jij wilt kopen. Bijna alle tv’s die er tegenwoordig aangeboden worden, zijn apparaten met een LED, QLED of OLED beeldtechniek. We zullen de verschillen hieronder haarfijn uitleggen.

Een LED tv

De oudere LCD en nieuwere LED tv’s worden vaak als afzonderlijke technologieën aangegeven. Ze creëren hun beeld echter op dezelfde wijze: met een Liquid Crystal Display. Een LCD is een dun, doorschijnend paneel gemaakt van miljoenen kleine cellen, die ook wel pixels genoemd worden. Deze zijn met een vloeibaar kristal gevuld.

De rood, blauw en groen gekleurde filters geven elk van deze pixels de mogelijkheid om kleur te creëren. Wanneer er van achteren licht door de pixels gaat, dan krijg je vervolgens een zichtbaar beeld.

In tegenstelling tot de fluorescentielampen van een LCD scherm gebruikt een LED tv daarvoor LED lampen. Deze LED’s zijn een stuk kleiner, dus kan een LED tv ook veel dunner gefabriceerd worden. Ze verbruiken ook iets minder stroom, waardoor de LED televisies energiezuiniger zijn.

Maar het beste van alles is dat de LED’s een functie hebben die als lokaal dimmen bekend staat. Dit is het uitschakelen van een deel van de achtergrondverlichting tijdens de scènes met een hoog contrast. Zodat de heldere delen van het beeld helderder kunnen zijn en de donkere delen donkerder. Een LCD tv kan dit niet, waardoor het beeld ervan vaak wat grijzer is, in plaats van diepzwart.

Controleer Laagste Prijs Televisies

Een QLED (kwantumdot) tv

De kwantumdot stippen van een QLED tv zijn ongelooflijk kleine, door de mens gemaakte kristallen die opgloeien wanneer ze door een energiebron gevoed worden. De QLED tv’s plaatsen een laag van deze kwantumdots voor een blauwe LED achtergrondverlichting.

Deze blauwe achtergrondverlichting prikkelt vervolgens de kwantumstippen, waardoor ze gaan gloeien. Door de unieke combinatie van een LED achtergrondverlichting en de gloeiende kwantumdots kunnen de QLED televisies bijzonder indrukwekkende en levendige kleuren met een uitstekende helderheid weergeven.

Het gebruik van de LED achtergrondverlichting beperkt echter het vermogen van deze QLED tv’s om de heel diepe zwarttinten te bereiken die wel bij OLED tv’s mogelijk zijn.

Een OLED tv

Van alle verschillende soorten betaalbare tv’s die er nu beschikbaar zijn, is de OLED tv de allerbeste. OLED tv’s (een afkorting die voor Organic Light Emitting Diode staat) zijn met LED televisies vergelijkbaar, maar dan met één groot verschil. Want elke individuele pixel van een OLED tv kan zelf licht, kleur en dekking creëren. Dit betekent dat de tv fabrikanten hier geen achtergrondverlichting meer op toe hoeven te passen.

Om deze reden kunnen deze ultramoderne OLED televisies slechts enkele millimeters dik zijn. En omdat de helderheid op pixelniveau geregeld kan worden, kunnen de OLED tv’s bovendien een ongelooflijk contrast op hun beeldscherm produceren.

 Hierdoor kunnen ze zeer diepe zwarttinten creëren die met de andere tv technologieën gewoon niet haalbaar zijn. Heel simpel gezegd creëren de OLED tv’s het allermooiste beeld van alle momenteel beschikbare televisies. Ze zijn wel een stukje duurder dan de LED en QLED tv’s.

Conclusie van de diverse soorten televisie beeldtechnieken

Als geld geen rol spelt dan is de OLED tv de allerbeste keuze. Kies voor een QLED als je voor minder geld toch levendige kleuren wenst. Of ga voor een standaard LED TV als je de voordeligste keuze wilt.

Controleer Laagste Prijs Televisies

De resolutie van de televisie

De volgende grote beslissing die jij bij het kopen van een nieuwe tv moet nemen, is voor welke resolutie je wilt gaan. De resolutie van een tv is een maat voor het aantal pixels op het scherm. Meer pixels in een scherm staat gelijk aan meer details, wat vervolgens weer gelijk staat aan een betere beeldkwaliteit. Maar helaas ook aan een duurdere tv.

Met de opkomst van 4K en de introductie van zelfs 8K beginnen de 1080p (HD) televisies steeds meer te verdwijnen. De echte keuze is nu tussen de 1080p en 4K televisies. De 4K resolutie, die ook wel als Ultra High Definition (UHD) bekend staat, heeft vier keer zoveel pixels als 1080p.

De meeste 4K tv’s kunnen ook aanzienlijk meer kleurdiepte reproduceren dan de gewone HD tv’s. Iets wat voor een levendiger en levensechter beeld zorgt. Een 4K tv is dus altijd beter.

Als je naar het beste van het beste op zoek bent, dan zijn er ook 8K tv’s beschikbaar. Met vier keer zoveel pixels als een 4K tv en zelfs 16 keer zoveel pixels als 1080p, bieden deze 8K schermen opmerkelijk veel detail. Er is helaas nog niet zoveel 8K content beschikbaar. De meeste schermen schalen daarentegen de beeldcontent met een lagere resolutie naar 8K op. Waardoor zelfs de voortreffelijke kwaliteit van 4K nog verder verbeterd wordt.

Conclusie van de resolutie van de televisie

De 1080p resolutie is met name geschikt voor tv’s van 40 inch of kleiner. 4K is voor de meeste televisies de beste resolutie. En de veel duurdere 8K tv’s zijn er met name voor de individuen die in een ultieme beeldkwaliteit geïnteresseerd zijn. Of de personen die volop op de toekomst voorbereid willen zijn.

Het beeldformaat van de televisie

Nadat je over de verschillende soorten televisies en hun beeldresoluties hebt nagedacht, moet je nu het juiste beeldformaat selecteren. Hoewel de meeste kopers automatisch naar de grootste tv kijken die zij zich veroorloven kunnen, is groter niet altijd beter.

Een tv die immers te groot voor je kijkafstand is, kan in dit geval net zo vervelend zijn als het kijken naar een te kleine tv. Dus als je maar een beperkte hoeveelheid ruimte in je kamer hebt, laat dit je dan leiden bij het selecteren van het juiste schermformaat.

Een goede vuistregel hiervoor is dat je op een afstand van de tv zit die drie keer hoger is dan de hoogte van het scherm voor HD en slechts 1,5 keer de schermhoogte voor een 4K televisie. Je zit in dit geval vaak twee keer zo dicht op een 4K tv als een 1080p televisie.

Conclusie van het beeldformaat van de televisie

Koop zeker een tv die bij jouw ruimte en kijkafstand past. Onthoud hierbij dat het kijken naar een te grote tv onaangenaam kan zijn. De beste televisie van vandaag zal gezien de prijs, haar prestaties en de gemiddelde woonkamer qua formaat tussen de 55 en 65 inch zitten.

Controleer Laagste Prijs Televisies

Wat is HDR?

Terwijl de hogere resoluties van een 4K of 8K tv een gedetailleerder beeld mogelijk maken, zorgt een breder kleurenpalet voor een levendiger beeld met heel prachtige kleuren en levensechte beelden. 

De televisies die met een High Dynamic Range (HDR) functie uitgerust zijn kunnen betere kleuren produceren om zo nog realistischere beelden te creëren. Er zijn echter een aantal verschillende versies van HDR, waardoor dit begrip een beetje verwarrend kan worden. HDR10, HDR10+ en Dolby Vision zijn echter de bekendste.

HDR10

HDR10 is een open standaard, wat betekent dat het gratis door iedere tv fabrikant te gebruiken is. Deze HDR versie biedt een 10-bits kleurengamma, waardoor het de toegang tot iets meer dan een miljard kleuren biedt. 

De 8-bits kleur van de meeste standaard HD uitzendingen leveren veelal iets minder dan 17 miljoen kleuren, of 1/64 van het aantal mogelijke tinten. Omdat het gratis is, ondersteunen bijna alle nieuwe 4K tv’s tegenwoordig wel HDR10.

HDR10+

Hoewel het voornamelijk door Samsung werd ontwikkeld, is HDR10+ een andere open standaard. HDR10+ is de verbeterde versie van HDR10. Het verschilt van HDR10 door hoe het je scherm vertelt om de dynamische metadata te gebruiken.

De tone mapping curve wordt bij HDR10+ scène voor scène aangepast om zo de meest optimale visuele reproductie voor elke scène mogelijk te maken.

Dolby Vision

Net als bij HDR10+ stelt Dolby Vision de contentmakers in staat om unieke dynamische metadata in hun video’s te coderen. Waarbij elk videoframe afzonderlijk aangepast wordt om zo een nog betere visuele ervaring te bieden.

Dolby Vision ondersteunt hierbij ook een 12-bits kleurengamma, waardoor het nog veel meer kleurnuances dan de andere standaarden kan produceren. Het ondersteunt bovendien een helderheid tot 10.000 nits, meer dan het dubbele van die van HDR10+!

Conclusie van wat is HDR?

HDR10 is het het eenvoudigste HDR formaat die door elke moderne 4K televisie wordt ondersteunt. Dolby Vision en HDR10+ zijn de meer geavanceerde HDR formaten. En hoewel veel tv’s HDR10+ of Dolby Vision ondersteunen, zullen sommige tv’s zelfs met beide compatibel zijn.

Andere dingen om voor de beste televisie te overwegen

Smart tv functies

De meeste televisies die er tegenwoordig verkocht worden zijn smart tv’s. Wat inhoudt dat ze draadloos een verbinding met jouw WiFi netwerk thuis kunnen maken. En dat er ook speciale processors in ingebouwd zijn om van diverse web-apps te profiteren.

Met zo’n smart tv kunnen de tv kijkers simpel films van services zoals Netflix of Amazon Prime Video streamen. Of muziek van Pandora, Spotify of van een netwerkserver afspelen. Je kunt er zelfs al je social media netwerken mee controleren.

De meeste smart tv’s bieden daarnaast een compatibiliteit met de Google Assistant of Amazon Alexa. Waardoor je met eenvoudige spraakopdrachten de controle van jouw afstandsbediening overneemt. Veel smart tv’s maken het ook gemakkelijk om de content van je mobieltje of tablet rechtstreeks naar de tv te streamen.

Controleer Laagste Prijs Televisies

De aansluitingen van je televisie

Als jouw entertainmentsysteem uit veel componenten bestaat, dan is het zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat de beste televisie voor jou voldoende ingangen heeft om dit allemaal te ondersteunen.

Een standaard thuisbioscoop kan immers uit een Bluray speler, tv box, kabel tv of satellietontvanger, streaming mediaspeler en game console bestaan. Elk van die apparaten zou een HDMI ingang nodig hebben.

Als jouw tv niet genoeg HDMI ingangen heeft, dan ben je in dit geval op een HDMI signaal splitter aangewezen. Of zou je handmatig de kabels moeten verwisselen bij het schakelen tussen de diverse apparaten.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de HDMI poorten van een tv de informatie snel genoeg kan verwerken om zo van de resolutie van jouw tv te profiteren. Zoek daarom naar HDMI 2.0 poorten voor de 4K televisies en HDMI 2.1 voor een 8K toestel.

De verversingssnelheid van een televisie

De verversingssnelheid van een tv verwijst naar het aantal keren dat het scherm elke seconde een beeld weergeeft. De meeste televisies bieden verversing snelheden tussen de 60 en 120Hz. Waardoor het beeld op het scherm respectievelijk 60 of 120 keer per seconde wordt ververst.

Sommige fabrikanten adverteren echter met een MotionRate of TruMotion Rate in plaats van de oorspronkelijke verversingssnelheid. De MotionRate van Samsung en TruMotion Rate van LG is de software die in zo’n tv ingebouwd is om de bewegingsonscherpte met wisselend succes te verminderen.

Hun snelheid is meestal het dubbele van de oorspronkelijke verversingssnelheid van de televisie. Een MotionRate van 120Hz is dan in principe hetzelfde als een 60Hz scherm.

Tv’s met een lage verversingsfrequenties zijn vatbaarder voor bewegingsonscherpte of de vervorming van een snel bewegend object of beeld. De hogere verversingsfrequenties helpen dit probleem te verminderen. En zijn zo dus ook een stuk beter om als gaming tv te functioneren.

Tips voor jouw beste televisie

Als je naar een basis tv model op zoek bent voor bijvoorbeeld in de slaapkamer, dan is de 32 inch Samsung UE32T5300C tv de beste keuze.

De iets grotere 43 inch LG 43UP77006LB, Samsung Crystal UHD 43TU7020 (2020), Philips 43PUS7906 – Ambilight televisies zijn ook een prima keuze. En kunnen ook ideaal in een wat kleinere woonkamer toegepast worden.

De 50 inch Samsung Crystal UHD 50TU7020 (2020) tv is een prima toestel als je graag voor weinig geld een redelijk grote televisie wilt aanschaffen. Je kunt ook voor de iets duurdere, maar kleinere 43 inch Samsung QLED 43Q64A televisie gaan als je een tv beeld met wat indrukwekkender en meer levendige kleuren wenst.

De allerbeste tv’s voor een standaard woonkamer zijn de 55 inch OLED LG OLED55C16LA en Philips 55OLED706 – Ambilight middenklassers. Of je kunt voor de 48 inch OLED tv LG OLED48C16LA kiezen als het voor jou allemaal niet zo groot hoeft.

Als laatste is de 55 inch Samsung Neo QLED 55QN92A de perfecte tv als je veel tijd met gamen doorbrengt. Het biedt niet alleen een stijlvol ontwerp. Maar er is ook een groot aantal geavanceerde gaming functies in het toestel aanwezig die de next-gen game console bezitters zeker zullen plezieren.

De beste televisie 2024

Als je absoluut een nieuwe tv nodig hebt en al een tijdje niet meer naar de diverse mogelijkheden hebt gekeken. Dan word je misschien een beetje overweldigd door alle bijna buitenaards klinkende technologieën en het bijna onverklaarde jargon.

Maar vrees niet, beste slim-huis.com bezoeker, want met deze fijne tv aankoopgids en onze ultieme aanbevelingen zal het wel heel gemakkelijk worden om de beste televisie voor jou te selecteren!

Controleer Laagste Prijs Televisies