Beste thermostaten

Beste thermostaten 2024

Laatste Update: January 2, 2024 door Hendrik

Als jij je huis graag slimmer wilt maken, dan is de beste thermostaat een goede plek om te beginnen. Want dit kan je door jouw verwarmingskosten te verlagen immers helpen een aanzienlijk bedrag te besparen.

Maar zoals het met de meeste slimme apparaten voor thuisgebruik het geval is, variëren de prijzen afhankelijk van de functies en mogelijkheden.

Lees verder om erachter te komen waar je bij de aanschaf van de beste thermostaten op moet letten. Kan je niet meer wachten, kijk dan direct naar onze top 10 lijst van de best verkochte thermostaten.

Controleer Laagste Prijs Thermostaat

De beste en populairste slimme thermostaten van 2024

 

  1. Google Nest Learning Thermostat V3 Premium Wit. Bespaart energie door van je gewoontes te leren Controleer Laagste Prijs Thermostaat
  2. Tado Slimme Thermostaat V3+ startpakket + 4 radiatorknoppen. Biedt instelbare warmte zones
  3. Tado Slimme Thermostaat V3+ startpakket + 2 radiatorknoppen. Werkt met de Google Assistant
  4. Tado Slimme Thermostaat V3+ startpakket + 3 radiatorknoppen. Alexa, Apple HomeKit compatibel
  5. Tado Slimme Thermostaat V3+ startpakket + 5 radiatorknoppen. Geschikt voor het IFTTT platform Controleer Laagste Prijs Thermostaat
  6. Google Nest Learning Thermostat V3 Premium Zilver. Is met alle cv-ketels te gebruiken
  7. Tado Slimme Thermostaat V3+ startpakket + 8 radiatorknoppen. Automatische geofencing
  8. Tado Slimme Thermostaat V3+ startpakket + 7 radiatorknoppen. Heeft een open raam detectie
  9. Tado Slimme Thermostaat V3+ startpakket + 9 radiatorknoppen. Is zeer energiezuinig
  10. Tado Slimme Radiator Thermostaat 4-Pack (uitbreiding). Geschikt voor huis met vloerverwarming Controleer Laagste Prijs Thermostaat

Wat is een slimme thermostaat precies?

 

Een slimme thermostaat doet veel meer dan enkel de verwarming (en soms koeling) van jouw huis beheren. Het is een gadget die met een app wordt geleverd om zo verschillende functies te beheren. Hiermee kun je de temperatuur van jouw huis overal regelen, waar jij je op dat moment ook maar bevindt.

En omdat het een ‘slim’ apparaat is, kunnen ook veel van dit soort thermostaten met een compatibel smartdisplay of luidspreker met spraakopdrachten worden bediend. Zoals bijvoorbeeld via Amazon’s Alexa, de Google Assistant of Siri van Apple.

Sommige slimme thermostaten gebruiken ook aanwezigheidssensoren om te bepalen of je wel of niet thuis bent. Om zo geheel automatisch de temperatuur in jouw woning voor je te wijzigen.

Andere thermostaten, zoals het Tado Slimme Thermostaat V3+ systeem, schakelen automatisch tussen een thuis- en afwezigheidsmodus op basis van de locatie van je mobiele telefoon. 

Zo kies je de beste slimme thermostaat voor jou

Er zijn een aantal factoren waarmee je zeker rekening mee moet houden als je naar een slimme thermostaat op zoek bent:

Hoeveel wil je aan een slimme thermostaat uitgeven?

Voor meer dan 200 euro vind je de meer premium modellen van Google Nest, Tado en Bosch. Deze hebben de meeste functies en zien er meestal ook behoorlijk indrukwekkend uit. Als je huis een tweetraps verwarming hebt, dan zijn dit veelal de beste thermostaten voor jou. Dit komt omdat de goedkopere slimme thermostaten doorgaans geen complexere HVAC systemen ondersteunen.

De meeste slimme thermostaten vallen in de prijsklasse tussen de 100 en 200 euro. Hun mogelijkheden zullen voor de meeste huizen voldoende zijn. Je zult echter in de meeste gevallen geen toegang tot enkele van de premium functies hebben, zoals de hulp van spraakassistenten of een tweetrapsverwarming.

Als de toestellen minder dan 100 euro kosten, dan heb je echt een basismodel. Die kan vaak nog steeds met je smartphone verbinding maken, maar heeft veelal geen leerfunctie. Je kunt ze daarentegen meestal wel aan andere smarthome producten koppelen.

Controleer Laagste Prijs Thermostaat

Hoe groot is jouw woning?

Een andere factor waar je rekening mee moet houden, is de grootte van jouw huis en of al je kamers wellicht moeite hebben om de ideale temperatuur te bereiken. Als dit het geval is, dan kun je een model overwegen dat wordt geleverd met of ondersteuning biedt voor een draadloze sensor, zoals de Tado.

Slimme functies

Je moet ook naar andere interessante functies kijken, zoals Tado’s geofencing. Daarmee kun je de ideale temperatuur instellen voor wanneer je het huis uit bent en voor wanneer je er weer terugkeert. Het is ook de moeite waard om te controleren of de slimme thermostaat die je wenst wel met de Google Assistant, Amazon Alexa, of Apple’s HomeKit compatibel is.

Als je al andere slimme apparaten in jouw huis hebt geïnstalleerd, zoek dan naar een thermostaat die met zoveel mogelijk van deze apparaten samenwerkt. De Google Nest Learning Thermostat V3 werkt bijvoorbeeld met andere Nest apparaten samen. Evenals met tal van apparaten van derden, waaronder slimme schakelaars en verlichtingssystemen.

Een IFTTT (If This Then That) ondersteuning is een andere populaire functie waarmee je de thermostaat kunt activeren of het door andere IFTTT compatibel apparaten of services kunt activeren.

Zoals al even vermeld, ondersteunen veel van de nieuwere slimme thermostaten spraakopdrachten van Amazon Alexa, Apple Siri en de Google Assistant. Zodat je met je stem simpele opdrachten uit kunt voeren, zoals de temperatuur instellingen wijzigen en de huidige temperatuur achterhalen.

Wat zijn enkele voordelen van een slimme thermostaat?

 

Bedien het apparaat overal, zelfs buiten je huis

We kennen het scenario allemaal: je komt thuis van je werk, stapt je oven warme huis binnen en realiseert je dat je verwarming de hele dag op volle toeren heeft staan gloeien. Er zijn maar weinig dingen die je energierekening meer doen stijgen!

Maar met een slimme thermostaat kun jij het apparaat met het WiFi signaal van je huis verbinden en er op afstand toegang toe krijgen. Zo controleer je niet alleen met een app op je mobieltje wat de temperatuur in huis is, maar kun je die temperatuur ook van buitenaf instellen.

Slim leren en automatische temperatuur aanpassingen

Het kan ook zijn dat je geneigd bent om een thermostaat in te stellen en het daarna te vergeten. Je zult dan al vlot merken dat het algoritmische leren van een slimme thermostaat geweldig werkt om je toch comfortabel te houden.

Een groot voordeel van deze gadgets is immers dat ze kunnen ‘leren’ wanneer je thuis of op je werk bent en wanneer je slaapt. Zodat dit apparaat de temperatuur automatisch aan je voorkeuren aanpast. Je zult na slechts een paar dagen al opmerken dat deze slimme thermostaat je voorkeuren heeft opgeslagen en zich nu automatisch op basis van je gewoonten aanpast. Dit maakt het super eenvoudig om een ​​zeer comfortabele woning te hebben die precies bij je voorkeuren past.

Een lager energieverbruik = een lagere energierekening

Al dat algoritmische leren en het op afstand bedienen van je thermostaat kan jouw algehele comfort en gemak zeker vergroten. Maar waar het veel mensen echt om te doen is, is de potentiële besparing voor je portemonnee. Want als jij je energieverbruik kunt optimaliseren, dan kun je jouw energierekening zo ook prettig verlagen.

Wat zijn enkele nadelen van een slimme thermostaat?

De hoge aanschafkosten

De slimme thermostaten zijn nog relatief nieuw op de markt en als zodanig betaal je ook voor deze moderne technologie. Je kunt daarom verwachten dat je er flink meer voor betaalt dan een traditionele thermostaat.

Gevoelig voor hacking

In principe kan elk apparaat dat met WiFi verbinding maakt een bedreiging voor je cyberbeveiliging vormen. Dus voordat je een slim apparaat koopt, moet je zeker een afweging tussen een mogelijk risico van hacking maken en het gemak van zo’n slimme gadget.

Een mogelijke storing van de achterliggende diensten

Als de online services van het bedrijf die de slimme diensten aanbiedt wegvallen, dan kun je mogelijk alle verwarmingsfuncties verliezen. Want deze slimme thermostaten zijn van (online) technologie afhankelijk om te werken. Net als bij alle andere techbedrijven betekent een storing een beperkt of totaal verlies van functionaliteit. Deze storingen zijn helaas niet ongewoon!

De Google Nest Learning Thermostat V3 Premium

De slimme Google Nest Learning Thermostat V3 is een makkie om in te stellen en heeft ook een mooi modern design. Deze Nest Learning Thermostat was trouwens de eerste echte slimme thermostaat op de markt en het onderscheidt zich ook nu nog steeds van de concurrentie. Deze derde versie van Google heeft bijvoorbeeld een groter en scherper scherm dan haar voorganger.

Net als voorheen leert de Nest Learning Thermostat V3 in de loop van de tijd je gedrag, zodat het geheel automatisch de temperatuur kan wijzigen wanneer er iemand thuiskomt.

Hoewel de Nest thermostaat een cirkelvormig ontwerp in een retro stijl heeft, voelen de afwerking van geborsteld roestvrij staal en het draaimechanisme allemaal zeer premium aan. Het is bovendien in verschillende afwerkingen verkrijgbaar, zodat het gemakkelijker in jouw interieur past.

Deze thermostaat combineert het allerbeste van het verleden met de toekomst en is absoluut één van de beste slimme thermostaten die er is. Het werkt niet alleen met met Google Home en Amazon Alexa samen. Maar ook Logitech, IFTTT, Samsung SmartThings, WeMo, Wink en Xfinity.

Het Tado Slimme Thermostaat V3+ systeem

De Tado Slimme Thermostaat V3+ met haar bijbehorende app als afstandsbediening beloven jou tot bijna een derde op je verwarmings- en energierekening te besparen. Het verwarmt je huis afhankelijk van het feit of je wel of niet thuis bent.

Het is op zich vrij logisch dat de verwarming van een huis wordt bepaald door wie er wel of niet in huis aanwezig is. Tado is hierbij zeker de beste slimme thermostaat, omdat het met haar speciale aanwezigheidsdetectie jou en je smartphone eenvoudig via GPS en andere locatiefactoren volgt. Die functies, die Tado zelf ‘geofencing’ noemt, zijn echter wel achter een betaald abonnement vergrendeld.

Je koppelt daar dan alle smartphones van de bewoners aan. Dus als één persoon thuis blijft terwijl de rest van het gezin weg is, dan weet de verwarming dat deze toch nog aan moet blijven om die persoon warm te houden.

Maar als iedereen het huis uit is, dan draait Tado de verwarming automatisch lager (zodat het geen leeg huis verwarmt). Het is vervolgens zeer alert tot wanneer er iemand of iedereen weer thuiskomt, zodat het de verwarming weer aan kan zetten.

Het Tado systeem kan indien gewenst, met haar additionele slimme radiatorkranen met ingebouwde thermostaatsensoren, individuele radiatoren aansturen. Dit is perfect voor een verwarming optimalisatie per kamer. Wat zo soms een slimmer en goedkoper verwarmingssysteem dan de Google Nest is.

Dat betekent wel dat een compleet Tado systeem ook niet echt goedkoop is. Maar er bestaat daarentegen wel een geld-terug-garantie. Want je zou immers al binnen een paar dagen met het besparen op je stookkosten moeten beginnen. Om zo zelfs dit abonnementsgeld voor de Tado geofencing functionaliteit terug te verdienen!

Kan je zelf een slimme thermostaat installeren?

De meeste slimme thermostaten zijn zeer eenvoudig te installeren. Maar het is belangrijk om te weten hoe jouw systeem aangesloten is voordat je hieraan begint. Maak altijd een notitie van je bedrading voordat je jouw oude thermostaat verwijdert en maak indien mogelijk een foto.

De meeste nieuwe thermostaten worden met voorgedrukte labels geleverd die je aan de draden kunt bevestigen om ze tijdens de installatie te identificeren. Je moet daarnaast ook zeker weten wat voor type verwarmingssysteem je hebt, aangezien je tijdens de installatie wordt gevraagd om die informatie in te voeren. De meeste HVAC types worden echter ondersteund.

Als je echter over een complex meercomponenten HVAC systeem beschikt, dan is het een beter idee om een ​​professionele HVAC technicus de thermostaat voor jou te laten installeren. Om zo een mogelijke schade aan je systeem te voorkomen.

De bedrading instructies voor de Nest thermostaat

Een andere factor waar je zeker rekening mee moet houden, is of jouw systeem al dan niet een C-draad bevat. Die wordt immers gebruikt om de thermostaat constant van stroom te voorzien.

Bijna alle slimme thermostaten hebben zo’n C-draad nodig om te werken. De wat oudere huizen met een oud verwarmingssysteem hebben meestal geen C-draad. Dit omdat de oudere thermostaten er geen eentje nodig hadden.

Sommige slimme thermostaten worden standaard met een power extender kit geleverd, die je zelf kunt installeren om het apparaat zo van stroom te voorzien. Andere apparaten, waaronder de Nest thermostaten, kunnen zelfs zonder een C-draad geïnstalleerd worden. Maar zullen dan wel stroom van de regelcircuits van de CV ketel aftappen. Om zo voldoende stroom aan de interne batterij te leveren om deze opgeladen te houden.

De installatie instructies voor de Tado thermostaat

Tado beweert dat 95% van haar gebruikers zelf alles kan installeren. Maar dat elk huis wel anders kan zijn en alles uiteindelijk afhangt van hoe je jouw cv ketel kunt bedraden. De Tado app biedt ook handige installatie instructies en er zijn ook diverse hulpbronnen op hun online support pagina’s te vinden. Als jij desondanks onzeker over de installatie van deze elektrische bedrading bent, maak dan liever van een professionele installatie gebruik.

Let op: het is bovendien belangrijk om te weten dat de slimme radiatorthermostaat van Tado niet met alle merken radiatorkranen samenwerkt. Check daarom vooraf welk merk thermostaatknop je hebt.

Beste thermostaten conclusie

Je kunt jezelf de vraag stellen of slimme thermostaten echt de moeite waard zijn. Want uiteindelijk kan alleen jij bepalen of een slimme thermostaat de juiste keuze voor jou en jouw woning is. Je moet hierbij het gemak en comfort van deze apparaten zeker tegen de initiële kosten en mogelijke risico’s afwegen. 

Controleer Laagste Prijs Thermostaat

De slimme thermostaten maken het vanwege hun geavanceerde functies zeker gemakkelijker om minder energie te gebruiken en geld te besparen. Maar je moet dan wel van die functies kunnen profiteren om het voordeel ervan te zien.

Deze slimme thermostaten zijn ook duurder dan de standaard niet-slimme modellen. Je moet dus absoluut op de lange termijn gaan denken als het om geld besparen gaat. Het kan soms een jaar of langer duren voordat je meer gaat besparen dan je aan een slimme thermostaat hebt uitgegeven.

De firma Tado beloofd met haar Slimme Thermostaat V3+ systeem zelfs dat het uiteindelijk een flinke besparing op je elektriciteitsrekening zal opleveren. Dus kun je zo niets anders doen dan denken dat één van de beste thermostaten aanschaffen een uiterst slimme investering is in onze moderne tijd met extreem hoge gaskosten. We gaan er dan ook van uit dat deze handige koopgids je uiteindelijk veel geld zal besparen.