Beste weerstation

Beste weerstation 2024

Laatste Update: May 26, 2024 door Hendrik

Jouw beste weerstation voor thuis is erg handig, want het geeft je meer informatie over de temperatuur, regenval en andere aspecten van het weer voordat je naar buiten gaat. Het zijn meestal apparaten die uit twee delen bestaan, met een reeks sensoren die je buiten plaatst en een display voor binnenshuis.

Er zijn verschillende soorten weerstations voor thuis op de markt, met allerlei functies om te overwegen. Het kan daardoor soms een uitdaging zijn om het beste weerstation voor jou te kiezen. We hebben hieronder eerst een overzicht van de best verkochte weerstations voor persoonlijk gebruik. Waarna we jou meer informatie aanleveren om zelf de keus te maken wat voor jou het ultieme weerstation voor bij jou thuis maakt.

Controleer Laagste Prijs Weerstation

De beste en populairste weerstations voor thuis van 2024 

 

 1. Alecto WS-4900. Uitgebreid weerstation met draadloze buitensensor en duidelijk beeldscherm Controleer Laagste Prijs Weerstation
 2. Alecto WS-4800. Basisstation met wekker functie, is eenvoudige te installeren
 3. TFA Sun. Bevat een groot kleurenscherm, biedt een geïntegreerde thermometer en hygrometer
 4. Cresta DTX690. Weerstation met thermometer, regensensor en windsensor voor buiten
 5. Alecto WS-1560. Mooi vormgegeven weerstation met een groot scherm en buitensensor Controleer Laagste Prijs Weerstation
 6. Cresta DTX370. Met wekkerfunctie en een draadloze buitensensor die op batterijen werkt
 7. Alecto WS-5500. Android en iOS app, meet de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk
 8. TFA Spring. Groot kleurendisplay, meet de luchtdruk, temperatuur en luchtvochtigheid
 9. Alecto WS-4700. Meet o.a. neerslag, actuele luchtdruk, windrichting, windsnelheid en heat index
 10. Eve Weather. Aan Apple HomeKit of iPhone te koppelen, meet de temperatuur en luchtvochtigheid Controleer Laagste Prijs Weerstation

Waarom een ​​weerstation kopen?

Het is absoluut een feit dat het weer een groot deel van ons leven of onze dagelijkse activiteiten bepaalt. Hoewel er veel (online) bronnen zijn die allerlei weersvoorspellingen kunnen verstrekken, kan geen van hen een echt persoonlijk weerstation voor in je huis verslaan.

Want je installeert dit weerstation immers in je directe woonomgeving. Hierdoor kan het jou zeer nauwkeurige resultaten verstrekken die specifiek voor jou zijn samengesteld.

En als je kinderen hebt, dan kan zo’n weerstation ook een geweldige leermogelijkheid zijn om hen te leren hoe het weer werkt.

Hoe het beste weerstation voor thuis kiezen

Het kan soms moeilijk zijn om een weerstation te kiezen. Want wat is het beste weerstation? Welk type weerstation moet je kopen? Welk weerstation past het beste bij jou? Met welke factoren moet je rekening houden?

Hopelijk helpt onze handige weerstation koopgids je bij de juiste keuzes voor een weerstation te maken. We beginnen hieronder met de belangrijkste aandachtspunten waar je zeker op wilt letten.

Het doel

Het belangrijkste waar jij rekening mee wilt houden voordat je naar al je mogelijkheden kijkt, is jouw persoonlijke doel bij het kopen van een weerstation. Verschillende doeleinden vereisen immers een weerstation met verschillende mogelijkheden. Het vertelt daarnaast ook meer over het budget dat je nodig hebt om een ​​apparaat met deze mogelijkheden aan te schaffen.

De meest elementaire (en goedkoopste) weerstations houden zonder meer de temperatuur en vochtigheid buiten en in je huis bij. Ze doen dit met behulp van een thermometer en hygrometer. Ze beschikken daarnaast over diverse klok- en kalenderfuncties. En kunnen je ook vaak voor bepaalde weersomstandigheden waarschuwen.

Weerprognoses en historische gegevens zijn veelal ook standaard aanwezig. De meer geavanceerde systemen doen dit ook allemaal. Maar bieden ook extra mogelijkheden, zoals: een regenmeter, een anemometer voor het meten van de windsnelheid en -richting, een barometer, en een actinometer voor het controleren van de zonkracht (uv-index) en zonnestraling.

Het komt er echter op neer dat je er altijd voor moet zorgen dat de volgende meet verrichtingen in een compleet weerstation aanwezig zijn:

 • Temperatuur- en vochtigheidsmeting
 • Barometrische druk
 • Windsnelheid
 • Neerslagmeting

De nauwkeurigheid

Een uiterst nauwkeurige aflezing van een budgetvriendelijk weerstation verwachten zou te veel gevraagd zijn. De prijs van een weerstation is over het algemeen vooral afhankelijk van de kwaliteit van de ingebouwde sensors. Ga daarom voor een duurder toestel als je voor de meest nauwkeurige resultaten wilt gaan.

Dit betekent echt niet dat de low budget weerstations nutteloos zijn. Ze zijn per slot van rekening speciaal voor jou gemaakt om je redelijke weerprognoses te geven. En laten we eerlijk zijn: dat is precies wat de meeste mensen (afgezien van professioneel gebruik) nodig hebben.

Een andere manier om naar de nauwkeurigheid van een weerstation te kijken, is door te observeren hoe vaak het de resultaten die het weergeeft aanpast. Sommige topproducten verrichten om de twee minuten nauwkeurige metingen.

Het sensor bereik

Een weerstation voor thuis maakt van een verscheidenheid aan sensoren gebruik. Deze sensoren, die van apparaat tot apparaat verschillen, bevinden zich vaak op het deel van het weerstation dat buiten geplaatst wordt.

Het sensor bereik van deze unit geeft aan hoe ver de sensoren hun gegevens naar de ontvangende unit binnen kunnen verzenden. Denk hierbij aan een display console, hub of draadloze router. Het gemiddelde sensor bereik is ongeveer 30 meter, maar sommige duurdere modellen kunnen zelfs nog nauwkeurige metingen tot een afstand van 300 meter leveren.

Houd er echter rekening mee dat muren of bomen dit bereik kunnen beperken. Het werkelijke sensor bereik kan dus variëren, afhankelijk van het aantal objecten dat er zich tussen de twee zendpunten ligt.

De stroombron

De stroombron van een weerstation voor thuis is essentieel voor haar functie. Velen zijn draadloos, werken op zonne-energie of een batterij. Daardoor kan je zo’n weerstation vrijwel overal plaatsen, dus ook als er geen stopcontact in de buurt is.

Units op zonne-energie laten het weerstation op zonlicht werken terwijl de backup batterij opgeladen wordt. De meeste weerstations op zonne-energie hebben niet veel direct zonlicht nodig, maar ze hebben er natuurlijk wel wat van nodig. Kies daarom voor een plek in de tuin waar het apparaat gemiddeld 2 tot 6 uur zonlicht per dag ontvangt.

De weergave van de weergegevens

Het display van een weerstation voor thuisgebruik moet in één oogopslag alle informatie bieden. Die gegevens moeten gemakkelijk te lezen en te beheren zijn. Houd dus rekening met de grootte van de display console. Stel jezelf daarbij ook de volgende vraag: wil je voor een betere leesbaarheid graag een groter display hebben, of wil je liever iets compacter of discreter?

De toegang op afstand

Met een externe toegang kan de gebruiker de meetwaarden van het weerstation overal via een smartphone, tablet of computer bekijken. Afhankelijk van de mogelijkheden van het toestel kun je hiermee ook de huidige en eerdere weergegevens bekijken. Plus eventuele waarschuwingen.

Deze mogelijkheid wordt meestal via een merkspecifieke app aangeboden. Zo’n toegang op afstand is niet standaard op alle weerstations voor thuis aanwezig. Controleer dan ook zeker eerst de productinformatie als deze functie belangrijk voor je is.

Slimme technologie

Overweeg naast een toegang op afstand ook de compatibiliteit met smarthome technologie zoals Amazon Alexa, Google Home en de Apple HomeKit. Of mogelijkerwijs andere programma’s en apps om op afstand of via spraakopdrachten een toegang tot de weersinformatie te krijgen.

Door met een app en een draadloos thuisnetwerk te synchroniseren, heeft de gebruiker zo ook via een smartphone toegang tot de gegevens van het weerstation. Dit kan erg handig op het werk, op vakantie of anderszins buitenshuis zijn.

Deze technologie is ook handig als de gebruiker al over andere smarthome apparaten beschikt.

Een weerstation connectiviteit

Sommige weerstations voor thuisgebruik synchroniseren met specifieke online weerdiensten, zoals PWS (Personal Weather Station) en Weather Underground. Er is een online community van weer enthousiastelingen die hun weergegevens graag verzamelen om deze vervolgens naar het internet te uploaden, waar anderen ze ook online kunnen bekijken.

De duurzaamheid

De wat lager geprijsde weerstations besparen op bepaalde onderdelen om zo de totale kosten te verlagen. Eén van deze gebieden is de bouw ervan. Want door het gebruik van goedkopere en dus minder duurzame materialen kunnen de fabrikanten deze goedkope modellen aanbieden.

Houd er rekening mee dat jouw weerstation het hele jaar door buiten in de elementen zal zijn. Dus soms ook in mogelijk extreme weersomstandigheden. Als je het kunt veroorloven om voor een wat duurder model te kiezen, doe dit dan. Dan heb je een product die meestal een stuk langer meegaat.

Veelgestelde vragen beste weerstation

 

Dit zijn enkele van de meest gestelde vragen over een weerstation.

Wat doet een weerstation?

Een weerstation maakt verbinding met buitensensoren die bij het model wordt geleverd om zo de temperatuur, regenval, windsnelheid, vochtigheid en in sommige gevallen nog veel meer dingen te meten. Het geeft je zo de mogelijkheid om voordat je naar buiten gaat het weer op jouw specifieke locatie te weten.

Is een weerstation nauwkeurig?

Als het goed is opgesteld en op een geschikte locatie is geplaatst, dan is een weerstation redelijk nauwkeurig. De overgrote meerderheid van de low budget weerstations zijn bij het meten van de temperatuur over het algemeen tot op een graad nauwkeurig. Maar als het om de vochtigheid gaat, dan kunnen deze metingen soms 10 tot 15 procent van de werkelijke waarden afwijken.

De mid-range en high-end weerstations zijn veelal een stuk nauwkeuriger en wijken in de meeste gevallen nooit meer dan vijf procent af. Volg bovendien altijd de juiste instructies van de fabrikant voor het plaatsen van de sensoren van het specifieke product dat je koopt.

Hoeveel kost een persoonlijk weerstation?

De weerstations voor persoonlijk thuisgebruik variëren van ongeveer 25 euro voor de meest elementaire opties tot ongeveer 500 euro voor de duurste opstellingen voor hobbyisten. De high-end weerstations kunnen zelfs meer dan 1.000 euro bedragen. En bij sommige systemen kun je zelfs meerdere extra sensoren toevoegen, wat de totale kosten natuurlijk ook verhoogt.

Op instapniveau tot ongeveer 50 euro bieden de persoonlijke weerstations meestal niet zo veel informatie. Deze systemen bevatten meestal een temperatuursensor plus een vochtigheidssensor. En deze console is ook in staat om de binnentemperatuur te tonen.

De iets duurdere weerstations tussen de 50 en 100 euro bevatten vaak een standaard anemometer om de windsnelheid te bepalen en hebben al dan niet een windvaan om de windrichting te checken. Sommige hiervan zullen zelfs een sensor bevatten om de regenval te meten.

De meest betaalbare complete weerstations zijn tussen de 100 tot 150 euro te vinden. In deze prijsklasse vind je allerlei persoonlijke weerstations die de temperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk, windsnelheid en -richting plus regenval meten. Dit allemaal in één handig pakket.

Zoals eerder aangegeven bevatten de duurdere weerstations doorgaans nauwkeurigere en betrouwbaardere sensoren.

Waar is de beste locatie om een weerstation te installeren?

De juiste plaatsing van een weerstation en haar componenten is de meest kritische factor om zo nauwkeurig mogelijke metingen van haar sensoren te garanderen. Je moet in dit geval een aantal basiszaken in gedachten houden bij het kiezen van een locatie.

 • Je temperatuur- en vochtigheidssensoren moeten in de volle of halfschaduw staan ​​als het niet over een stralingsafscherming beschikt. Het kan het beste op ooghoogte geplaatst worden (150 tot 180 cm).
 • De regenmeter moet hoog genoeg en waterpas staan, plus weg van obstakels. Zodat het niet terug spattend water opvangt.
 • Officiële windsnelheid en -richting metingen kunnen het beste op een hoogte van 10 meter en ruim boven eventuele obstakels gedaan worden. Het is begrijpelijk dat dit voor de meeste mensen niet haalbaar is. Daarom levert het monteren van een windmeter boven de daklijn op het dak de beste resultaten op.
 • Als je een weerstation met een alles-in-één sensor array hebt, dan zul je een compromis moeten maken tussen de ideale hoogte van de windmeter en de temperatuur-, vochtigheids- en regensensoren. De beste optie is dan om hier ergens tussenin te gaan zitten. Drie meter of hoger is ideaal.
 • Onthoud dat waar jij je weerstation ook plaatst, het op een gemakkelijk toegankelijke plaats moet zijn. De outdoor onderdelen van een weerstation moeten uiteraard ook onderhouden en schoongemaakt worden.

Let op! Elk model vereist een iets andere opstelling, dus volg de instructies van de fabrikant altijd zorgvuldig op. 

Beste weerstation voor thuisgebruik conclusie

Het bezitten van een persoonlijk weerstation is een manier om prima op de hoogte van moeder natuur te blijven. Jazeker, je kunt ook een weer-app openen. Maar de informatie daarin is van een afgelegen station mijlenver weg en vaak al een uur oud. Met een weerstation voor thuis krijg je up-to-date informatie over wat het weer voor jouw voordeur aan het doen is.

Een weerstation voor thuisgebruik houdt mensen op de hoogte van de temperatuur, neerslag en andere aspecten van de lokale omstandigheden. Zo’n weerstation kan je snel en nauwkeurig belangrijke informatie geven om je bij het plannen van jouw dagelijkse activiteiten te helpen.

Het kiezen van een weerstation lijkt misschien ingewikkeld, maar zolang je weet wat voor soort functies je nodig hebt voor je klimaat, zou het niet zo moeilijk moeten zijn om er eentje te vinden die aan al je behoeften voldoet.

Houd bij het kopen van het beste weerstation rekening met de stroombron, functies, nauwkeurigheid, gegevensweergave en andere overwegingen. Dit zijn aandachtspunten die hierboven allemaal nauwkeurig in deze handige koopgids omschreven zijn. Zo kan ook jij de beste keuze voor jouw persoonlijke weerstation maken.