Luchtreiniger

Hoe werkt een luchtreiniger?

Hoe werkt een luchtreiniger?

Laatste Update: January 13, 2022 door Hendrik

De meesten van ons brengen hun leven voor meer dan negentig procent binnenshuis door. Een gezonde en bevochtigde lucht vergemakkelijkt hierbij niet alleen onze ademhaling, maar het vermindert alsmede de blootstelling aan vervelend stofdeeltjes. Plus het verhoogt daarnaast het concentratievermogen en beschermt onze ogen en huid ook nog eens tegen uitdroging.

Dankzij het plaatsen van een luchtreiniger kan ook jouw huis in een oase van welzijn veranderen. Want dit beïnvloed in een zeer positieve zin de lucht die wij thuis inademen, aangezien de lucht die we hier inademen vaak van slechte kwaliteit is. Hoe een luchtreiniger werkt, leggen wij hieronder uit.

Waarom een luchtreiniger in huis?

De slecht lucht in huis is veelal onzichtbaar voor het menselijk oog. Maar met een luchtreiniger kun je deze lucht gelukkig perfect zuiveren en van allerlei pollen, mijten, bacteriën of virussen ontdoen. Juist daarom zijn deze luchtreinigers bijzonder geschikt voor individuen met allergieën en hooikoorts- en astmapatiënten.

De algemene werking van een luchtreiniger

Hoe een luchtreiniger werkt, kan je op een makkelijke manier uitleggen. Want een luchtreiniger zorgt voor de filtratie van lucht in een afgesloten ruimte. Deze lucht wordt door het apparaat verwerkt en vervolgens als gezuiverde lucht vrijgegeven. Het werkt als een prima aanvulling op de natuurlijke ventilatie in een huis alwaar het mogelijk is om de ramen te openen.

De precieze werking van een luchtreiniger

Om nog preciezer te zijn over hoe een luchtreiniger werkt: het zuigt de luchtreiniger haar omgevingslucht met een zo groot mogelijke ventilator aan en leidt deze naar het binnenwerk van de luchtreiniger. Des te groter hierbij een ventilator is, des te langzamer deze kan draaien om zo zoveel mogelijk lucht te kunnen transporteren. Dit lage toerental komt evenzo de geluidsontwikkeling ervan ten goede.

Binnenin de luchtreiniger wordt de aangezogen lucht vervolgens langs één of meerdere luchtfilters geleid. Elk filter hiervan vervult een unieke functie en verwijdert op deze wijze specifieke vervuilende deeltjes uit de lucht.

Het gebruik van een HEPA filter

In deze tijd worden ook de luchtreinigers gebruikt om het COVID virus uit de lucht te krijgen. Dit is mogelijk met een goede luchtreiniger, die in ieder geval een HEPA 13 filter heeft.

Lees nu ook: Wat is een HEPA filter?

Hoewel de meeste luchtreinigers met mechanische (HEPA) filters werken, bieden de geavanceerdere modellen vaak nog extra reiniging voorzieningen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ioniseren van de lucht, of het genereren van ozon om zo allerhande geurtjes te verwijderen.

Nadat de lucht door alle luchtfilters van het apparaat is gestroomd, wordt deze via een afvoer weer heerlijk schoon de directe omgeving ingeblazen.

Waar zijn luchtreinigers niet geschikt voor?

Nu je goed weet hoe luchtreinigers werken, is het ook belangrijk om te begrijpen dat deze apparaten niet alle vieze luchtdeeltjes in jouw huis kunnen verwijderen of neutraliseren.

Sommige verontreinigingen zitten immers redelijk vast op de binnenoppervlakken, zoals onder meer meubels, beddengoed, vloerbedekking en muren. Wanneer dit het geval is, dan kan een luchtreiniger deze verontreinigende stoffen niet van deze oppervlakken afnemen om ze uit de kamer te onttrekken. Luchtreinigers werken zodoende het beste om vieze deeltjes die in de lucht zweven te verwijderen.

Een luchtreiniger zal daarom niet goed in de volgende situaties werken:

  • Bij stof dat zich al op zachte of harde oppervlakken heeft opgehoopt
  • Geuren die continu door één enkele bron uitgestoten worden
  • Allergenen die dagelijks door de openstaande deuren en ramen naar binnen worden gehaald
  • Schimmel die actief op een bepaald oppervlak groeit
  • Bacteriën en virussen die voortdurend door een zieke verspreid worden

Wat is de beste luchtreiniger?

Wij zijn in onze luchtreiniger test op zoek gegaan naar de beste luchtreiniger. We hebben een top 10 gemaakt die je in onze koopgids kan lezen. Een model die op alle vlakken heel goed de ultieme werking van een luchtreiniger in zich heeft.

Een optimale werking van een luchtreiniger garanderen

Om een optimale werking van een luchtreiniger te kunnen garanderen, is het aan te raden dat jij je huis eerst heel grondig gaat schoonmaken. Dit voordat jij jouw nieuwe luchtreiniger aanzet en andere stappen onderneemt om een nog schonere lucht bij jouw thuis te creëren. Want enkel door de bron van de verontreinigingen te verwijderen, kun jij de luchtreiniger helpen om de binnenlucht beter te reinigen. Waardoor de werking van een luchtreiniger voor een extra schonere (lucht)omgeving kan zorgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *