Laatste Update: January 13, 2022 door Hendrik
Wil je graag een betere luchtreiniging in je huis? Dan hebben wij 10 goede tips voor je. Hierbij maakt het niet uit welke ruimte je in je huis wil reinigen met verse lucht.
Jouw 10 tips voor de beste luchtreiniging in je huis:
- Krijg verse lucht in je huis door een raam of ramen open te zetten. Misschien een gekke eerste tip, maar in de meeste gevallen is dit de beste keus. Als er buiten frisse en verse lucht is, zet een raam open voor de beste luchtreiniging in je huis.
- Het kopen van een luchtreiniger. Tegenwoordig zijn er zeer goede luchtreinigers te koop. Met het juiste filter en verversingssysteem, ben je straks af van alle fijnstoffen. Ook ons bekende coronavirus hoort hierbij. Wel belangrijk is dan om de volgende 8 tips goed door te nemen.
- Gebruik altijd een systeem met een HEPA filter. Idealiter bevat je luchtreiniger drie filters: een eerste voorfilter voor de grootste deeltjes, vervolgens een actieve koolstoffilter die dient om kwalijke gassen aan de lucht te onttrekken en vervolgens een HEPA-filter om stofdeeltjes op te nemen. Zeker die laatste is essentieel. Heeft een toestel geen HEPA-filter, dan heeft het absoluut geen zin om het in huis te halen.
- Zorg dat jouw luchtreiniger de juiste m3 aankan. Je vindt luchtreinigers in heel wat verschillende maten. Het is erg belangrijk dat je een toestel koopt dat is aangepast aan het volume lucht dat het moet zuiveren. Koop dus geen tafelmodel als je je hele woonkamer wilt verfrissen. Meestal vind je de Clean Air Delivery Rate (CADR) op de verpakking: die geeft aan hoeveel lucht het toestel kan verversen. Hoe hoger dit getal, hoe beter. Maar het zou eenvoudiger zijn wanneer ook zou worden aangegeven voor welke oppervlakte het toestel kan dienen.
- Kijk niet alleen of de luchtreiniger stil is. Een luchtreiniger maakt natuurlijk wel wat lawaai. Sommige toestellen gaan er prat op dat ze stiller zijn dan de concurrenten omdat ze geen ingebouwde ventilator hebben. Maar deze ventilator is wel nodig om de vervuilde lucht aan te zuigen. Een toestel zonder dit onderdeel werkt dus beduidend minder goed dan een dat er wel een heeft.
- Koop een luchtreiniger zonder ionisatie. In sommige toestellen worden de filters gecombineerd met een ionisator. Maar er zijn geen studies die bewijzen dat dit systeem beter werkt dan een ander. Bovendien kan de ionisator nieuwe en soms gevaarlijke chemische stoffen in de lucht brengen. Dit is ook het geval bij fotokatalyse.
- Laat je luchtreiniger eerst zelf even luchten. Uit ons onderzoek blijkt dat er van het plastic omhulsel van een nieuwe luchtreiniger schadelijke chemische stoffen kunnen komen. Voordat je zo’n toestel gebruikt, haal je het dus het best eerst uit de verpakking en zet je het een tijdje buiten of in een zeer goed verluchte kamer.
- Controleer of je luchtreiniger ozon gezond is. Sommige luchtreinigers produceren ozon. Dit wil zeggen dat ze ozon afgeven om de ongewenste stoffen in de lucht te oxideren, om ze zo te kunnen verwijderen. Dit is zeer effectief om de vervuilde lucht tegen te gaan, maar ozon zelf is erg irriterend en kan gaan inwerken op je longen voordat het oplost. Te mijden dus!
- Weet wanneer je het filter moet vervangen. Absorberende materialen als actieve kool of zeoliet hebben een beperkte opvangcapaciteit. Ga dus na hoeveel van dit materiaal in de filter zit. Hoe meer, hoe langer het toestel mee kan zonder de filter te vervangen. Vervang of reinig de filters van je toestel geregeld, d.w.z. ongeveer om de zes maanden (zie hiervoor de handleiding). Doe je dit niet, dan zal het toestel na verloop van tijd heel wat minder efficiënt gaan werken. Als je de filter reinigt, dan doe je dit natuurlijk bij voorkeur niet in huis.
- Een HEPA filter nooit reinigen maar vervangen. Bij gebruik van 8 uur per dag, moet het HEPA filter na een jaar vervangen worden. Doe dit voorzichtig, want er zitten natuurlijk zeer veel fijnstoffen in het filter.