Luchtreiniger

Wat is een HEPA filter?

Hepa Filter

Laatste Update: May 26, 2024 door Hendrik

De term HEPA filter kan soms wel wat verwarrend zijn. Want waar staat HEPA voor? Waar wordt een HEPA filter van gemaakt en wat maakt het eigenlijk tot een HEPA filter? Daarom geven wij graag antwoord op de vraag: Wat is een HEPA filter?

High-Efficiency Particulate Air

HEPA is een afkorting die voor ‘High-Efficiency Particulate Air’ staat. Dit klinkt redelijk ingewikkeld, maar een HEPA luchtfilter is op zich niets bijzonders. Ze werden in de jaren veertig van de vorige eeuw uitgevonden, dit terwijl diverse wetenschappers de atoombom aan het ontwikkelen waren.

Een HEPA filter is gewoon een matje van willekeurig uitgelijnde vezels, die van glas of synthetische materialen gemaakt is. Het synthetische materiaal dat in er in zo’n luchtfilter gebruikt wordt, is vergelijkbaar met wat er in sneldrogende t-shirts gebruikt wordt.

Wat doet een HEPA filter?

Een HEPA filter van vandaag is een specifiek luchtfilter dat aan de hoge kwaliteit HEPA filter norm voldoet. Het moet tenminste 99,97% van de deeltjes tot een grootte van ten minste 0,3 micron uit de lucht verwijderen.

HEPA filters zijn een veelgebruikt onderdeel van luchtreinigers die de lucht filteren om deze te reinigen.

Waarom is het nodig om zulke kleine deeltjes uit de lucht te halen?

Al deze microscopische deeltjes in de lucht zijn bijna niet te zien, maar ze kunnen wel gemakkelijk in de longen opgenomen worden. Dit zijn de zogeheten (ultra) fijnstof deeltjes. Ze kunnen irriterend of schadelijk voor je gezondheid zijn, vooral voor degenen die aan allergieën of astma lijden.

De grotere deeltjes in de lucht, zoals pollen, schimmelsporen, stof en andere allergenen, worden meestal in onze neus of keel gefilterd. Hierdoor ontstaan al die onaangename symptomen die aan een allergie ervan verbonden zijn.

De verschillende groottes van deeltjes in de lucht

Deze grotere deeltjes in de lucht worden gelukkig eenvoudig door een HEPA filter verwijderd. De kleinere deeltjes, zoals de PM10 deeltjes, die slechts 10 micron in diameter zijn, komen helaas nog wel langs onze keel in onze longen.

De nog kleinere deeltjes, zoals PM2.5, met een diameter van slechts 2,5 micron, kunnen zelfs tot diep in de longblaasjes van onze longen terechtkomen. Dit vormt dan ook een zeer ernstig gezondheidsrisico en is iets dat tot voortijdige sterfgevallen kan zorgen.

Dit is een simpele micron vergelijkingstabel:

 • Pollen: 10 – 1000 micron
 • Huisstofmijten: 100 – 300 micron
 • Menselijk haar: 17 – 181 micron
 • Auto-emissies: 1 – 150 micron
 • Zeer fijn zand: 65 micron
 • Bacteriën: 0,3 – 60 micron
 • Sporen: 3 – 40 micron
 • Schimmels: 1 – 12 micron
 • Tabaksrook: 0,01 – 4 micron
 • Virussen: 0,005 – 0,3 micron
 • Zuivere zuurstof: 0,0005 micron

Hoe werkt een HEPA filter?

Een HEPA filter vangt heel simpel gezegd de luchtverontreinigingen in een complex web van vezels op. Afhankelijk van de grootte van het micron deeltje kan dit op vier verschillende manieren plaatsvinden, namelijk door middel van een traagheid impact, diffusie, onderschepping of door het te zeven.

De grotere verontreinigingen worden via inertiële impactie en zeven opgevangen. Deze deeltjes botsen hierbij met de vezels van het HEPA filter en komen zo vast te zitten of worden opgevangen terwijl ze zich door deze vezels proberen te wurmen.

De betrouwbare HEPA technologie

De middelgrote deeltjes worden, terwijl ze door het filter bewegen, door middel van onderschepping door de HEPA filter vezels vastgegrepen. De kleinere deeltjes worden terwijl ze door het HEPA filter reizen afgevoerd en botsen uiteindelijk met een vezel ervan en worden zo ook opgevangen.

Er zijn veel verschillende luchtzuivering technologieën beschikbaar. Maar met de HEPA technologie weet je precies wat je verwachten kunt. Dus of het hier nu om een geavanceerd HEPA filter gaat of eentje zonder enige toeters en bellen, je kunt er zeker van zijn dat deze de diverse verontreinigingen op microscopisch niveau verwijderd. Zo kun jij dus gewoon je gang gaan en lekker diep adem halen! Onze beste luchtreinigers hebben allemaal een goed HEPA filter!

Conclusie: Wat is een HEPA filter?

Op de vraag wat is een HEPA filter kunnen we nu simpel zeggen dat het de fijnstof die in de lucht zweeft kan filteren. Een luchtreiniger met een HEPA filter kan er dus voor zorgen dat er minder fijnstof in de lucht zweeft. In deze tijd van allerlei virussen, is de luchtreiniger dus een welkome verbetering in het huis. In onze luchtreiniger test hebben we gebruikt van al deze informatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *