Laatste Update: January 13, 2022 door Hendrik
Ben je op zoek naar een ionisator luchtreiniger? Of wil je meer weten of de luchtreiniger met ionisator een goede keuze is? Dan ben je hier op de goede plek. Wij leggen alles uit over ionisators en hebben deze getest bij onze luchtreinigers.
Hoe werkt een luchtreiniger met Ionisator?
Ionisatoren beweren vaak dat ze de lucht in uw kamer zuiveren, allergie symptomen voorkomen, voor “frisheid” zorgen of geurtjes elimineren. Maar wat doet een ionisator eigenlijk? Hoe verwijdert het deeltjes uit de lucht, of verbetert het de geur in een kamer? En verbeteren ze daadwerkelijk de luchtkwaliteit binnenshuis? We zullen nagaan wat ioniserende luchtreinigers doen en wat hun mogelijke negatieve effecten zijn.
Wat is een ionisator?
Ionisatoren worden ook wel “ionisator luchtreinigers”, “ioniserende luchtreinigers”, “lucht ionisatoren”, “ionen generatoren” en “ionische luchtreinigers” genoemd. Daarnaast zijn er luchtzuiveraars die “elektrostatische luchtzuiveraars” of “elektrostatische precipitators” worden genoemd, die op dezelfde manier werken als ionisatoren (we zullen deze verschillen uitleggen wanneer ze relevant zijn). Voor het gemak zullen we naar al deze soorten ioniserende luchtreinigers verwijzen als “ionisatoren”.
De geladen moleculen
Ionisatoren gebruiken hoogspanning om een elektrische lading (meestal negatief) te geven aan ofwel deeltjes die door de ionisator bewegen, ofwel aan moleculen in de lucht. Deze geladen moleculen worden ionen genoemd, en de ionen zullen zich dan aan de deeltjes hechten. In beide gevallen is het eindresultaat deeltjes met een elektrische lading.
Statische elektriciteit
Geladen deeltjes worden aangetrokken door deeltjes of oppervlakken met een tegengestelde lading. Hierdoor klonteren de deeltjes samen en vormen grotere, zwaardere deeltjes die uit de lucht neerkomen op nabije oppervlakken. Deeltjes kunnen ook worden aangetrokken door en blijven plakken aan geladen oppervlakken zoals tapijt of gordijnen die een positieve lading hebben gekregen door statische elektriciteit.
Opvangen van de deeltjes
Elektrostatische luchtreinigers maken gebruik van dit feit door een positief geladen collectorplaat te voorzien die deeltjes aantrekt. Gewone ionisatoren hebben geen plaat, zodat de deeltjes op de vloer terechtkomen of ergens anders in de kamer aan de gordijnen blijven hangen.
De verschillende ionisatoren
Ionisatoren kunnen in veel verschillende vormen worden gemaakt. Sommige hebben geen ventilator en vertrouwen op de luchtstromen in de kamer om de deeltjes er doorheen te voeren. Dit heeft het voordeel dat het erg stil is, maar het duurt lang voordat een ionisator zonder ventilator alle lucht in een kamer heeft gezuiverd.
Andere ionisatoren gebruiken een ventilator om het tempo op te voeren. Ionisatoren kunnen ook worden gecombineerd met andere luchtzuivering technologieën zoals:
- een HEPA-filter om meer deeltjes uit de lucht te verwijderen
- een koolstoffilter om vluchtige organische stoffen (VOS), geuren en andere gasvormige verontreinigende stoffen te verwijderen
- soms is de filter geladen, zodat hij fungeert als de collectorplaat in een elektrostatische zuiveraar
- in veeel hybride toestellen is de ionisatiefunctie optioneel en kan ze onafhankelijk van de rest van de functies van de zuiveraar worden uitgeschakeld.
Sharper Image
In het begin van de jaren 2000 werd de Ionic Breeze ioniserende luchtreiniger verkocht door Sharper Image in winkelcentra in de VS. Het was een nieuwe manier om technologie te gebruiken om lucht te zuiveren, en een tijd lang trapten veel mensen in de hype. Maar Consumer Reports testte de Ionic Breeze en vond hem niet effectief in het zuiveren van lucht (en later, potentieel gevaarlijk omdat hij ozon genereerde). Sharper Image klaagde het moederbedrijf van Consumer Reports aan maar verloor, en het bedrijf op zijn beurt kreeg te maken met een collectieve rechtszaak voordat het uiteindelijk failliet ging (hoewel de merknaam Sharper Image blijft voortbestaan).
Werken ionisatoren echt?
Er zijn twee soorten verontreinigende stoffen die je moet aanpakken om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren:
- verontreinigende stoffen in de vorm van deeltjes
- verontreinigende stoffen in de vorm van gassen.
Om te bepalen of ionisatoren effectief zijn, moeten we beide soorten aanpakken.
Gasvormige verontreinigende stoffen
Ionisatoren verwijderen geen gasvormige verontreinigende stoffen, VOC’s of geuren uit de lucht. Ze zijn alleen ontworpen om verontreinigende deeltjes uit de lucht te verwijderen, dus ze zijn helemaal niet effectief voor het verwijderen van gasvormige verontreinigende stoffen.
Ionisatoren kunnen ozon produceren als neveneffect, en ozon kan een effect hebben op gasvormige verontreinigende stoffen (en niet noodzakelijk een gunstig effect). Ozon komt zo dadelijk uitvoeriger aan de orde.
Verontreinigende deeltjes
Een ionisator op zich (zonder rekening te houden met andere luchtzuivering technologieën waarmee hij kan worden gecombineerd) is van beperkt nut voor het verwijderen van verontreinigende deeltjes uit de lucht. Terwijl het toevoegen van een elektrische lading aan deeltjes ervoor zorgt dat ze samenklonteren en uit de lucht neerslaan, komen de deeltjes op de vloer terecht of zitten vast aan bekleding, tapijten of gordijnen.
Deze rommel moet worden opgeruimd, en zelfs bij regelmatig schoonmaken wordt een groot deel van de deeltjes, waaronder stof, allergenen van huisdieren, schimmelsporen en andere verontreinigende stoffen, door luchtstromingen terug de lucht in geslingerd.
CADR
Ionisatoren zijn sowieso niet bijzonder efficiënt. Modellen zonder ventilator reinigen een relatief kleine hoeveelheid lucht, en zelfs modellen met ventilator hebben een lage CADR (Clean Air Delivery Ratings). Daar staat tegenover dat kleine modellen zonder ventilator zeer stil zijn en gemakkelijk van kamer naar kamer kunnen worden verplaatst.
De oplossing voor een goede ionisator
Ionisatoren die gebruik maken van een elektrostatische collectorplaat zijn efficiënter – ze zijn zelfs heel goed in het verwijderen van deeltjes uit de lucht. Deze efficiëntie duurt echter maar zo lang als de collectorplaat schoon is. Als deze verzadigd raakt met deeltjes, daalt de efficiëntie drastisch. Elektrostatische stofvangers verbruiken ook veel elektriciteit.
Let op het ozongas
Het proces waarbij een elektrische lading ionen genereert, creëert ook ozongas. Ozon kan worden gebruikt om binnenruimtes te ontsmetten en te steriliseren, en wordt dan ook vaak voor dit doel gebruikt. Bij effectieve concentraties is het echter zeer gevaarlijk. Ozon is giftig en irriteert de longen, zelfs in lage concentraties. Het kan ook reageren op gasvormige verontreinigende stoffen, maar het is onmogelijk te voorspellen welke andere chemische stoffen door deze reactie worden gevormd (ozon reageert bijvoorbeeld met sommige veel voorkomende huishoudelijke verontreinigende stoffen tot formaldehyde). Het genereren van ozon in uw huis is dus helaas een groot nadeel voor ionisatoren.
Wat is de beste luchtreiniger met ionisator?
Natuurlijk hebben wij gezocht naar de beste luchtreiniger met ionisator. De AEG AX71-304DG is volgens ons de beste luchtreiniger met ionisator.
In onze luchtreiniger test hebben we weinig aandacht besteedt gemaakt aan de ionisator. Wij richten op ons meer op het verversen van de lucht. Hier hoort een goed HEPA filter bij, en natuurlijk de perfecte verschoning van veel lucht.