Verlichting

Verlichting kopen

Laatste Update: November 11, 2022 door Hendrik

Fleur je bureau met een tafellamp of LED lamp op, geef je woonkamer een fijne warme gloed met staande lampen of plaats een veiligheidslamp buiten. De juiste verlichting kopen voor je woning gaat vaak net zo veel om het creëren van sfeer als om de functionaliteit van de geplaatste verlichting.

 

Kies je verlichting vooral op basis van de ruimte waar je het plaatst of op de drie belangrijkste soorten verlichting: algemene verlichting, taakverlichting en sfeerverlichting. Onze koopgids voor verlichting bevat handige en praktische verlichtingsideeën om ervoor te zorgen dat ook jouw huis goed verlicht en uitnodigend is.

Verlichting kopen per type

 

Het type verlichting dat je aanschaft, hangt uiteraard van al je elektrische aansluitingen thuis af. Het gaat hierbij om het aantal aansluitpunten, hun positie en de beschikbaarheid van stopcontacten in de kamer. Dit zijn de belangrijkste soorten verlichting:

Algemene verlichting

 

Dit type verlichting bevindt zich vaak in het midden van de kamer of boven een eettafel. Ze zijn ideaal om bij te socializen. Denk hierbij vooral aan hanglampen, kroonluchters en plafonnières

Taakverlichting

 

Dit is de verlichting die heel gericht allerlei functionele taken ondersteunt. Het is vaak van een verstelbare kap voorzien. Bureaulampen, staande (kantoor) vloerlampen en spots zijn goede voorbeelden hiervan. Ze zijn ideaal om bij te lezen.

Sfeerverlichting

 

Dit zijn lichtbronnen die vooral warmte en sfeer aan een ruimte toevoegen. Ze zijn er als tafel-, vloer- en wandlampen, plus uplighters. Je kunt er ideaal bij ontspannen.

Per kamer verlichting kopen

 

De manier waarop alle kleuren, vormen en texturen voor het menselijk oog verschijnen, hangt allemaal van licht af. Een fijne verlichting in je woning kan een belangrijke bijdrage aan de uitstraling van je interieur leveren. Slechte verlichting kan een mooi ingericht huis bijzonder saai maken, maar goed geplaatste verlichting kan zelfs een simpel interieur van meer spanning en warmte voorzien.

Woonkamer

 

Het is een goed idee om dimbare verlichting in de woonkamer te hebben, omdat deze zo voor verschillende functies gebruikt wordt. Het stelt je bijvoorbeeld in staat om de hoeveelheid achtergrondlicht te variëren.

 

En de toevoeging van een bureaulamp naast je fauteuils, of hanglampen boven een salontafel kan je meer gericht licht bieden. De woonkamer is natuurlijk ook een geweldige plek voor decoratieve accenten en een plaats waar een unieke lamp echt op kan vallen.

Gang 

 

Eén enkele hanglamp is misschien al voldoende om de hal te verlichten. Maar als deze vrij donker is, dan zou je via een extra snoer over het plafond een tweede lamp aan een plafondhaak kunnen plaatsen. Een beetje extra verlichting is ook een goed idee in de buurt van kapstokken en spiegels.

Keuken 

 

Hanglampen met een grote kap kunnen voor de keuken een goede bron van algemeen licht zijn. Afhankelijk van jouw geplaatste werkbladen, kun je één richtbare hanglamp of een serie van hanglampen gebruiken. Dit om afzonderlijke gebieden te verlichten, zoals een keukeneiland.

 

Om wat meer sfeer toe te voegen, kunnen verborgen lichtstrips met warm getinte lampjes onder de keukenkasten je werkruimte ook prima wat meer te verlichten.

Eetkamer 

 

Een lamp met een dimmerschakelaar is bijzonder fijn in een eetkamer, omdat je hier heel simpel de sfeer van de kamer mee kunt aanpassen. Achtergrondverlichting is ook zeer belangrijk.

 

Voor familie en sociale bijeenkomsten moet de hoofdverlichting op de tafel geconcentreerd worden. Vooral hanglampen zijn hier perfect voor. Zorg ervoor dat ze dusdanig geplaatst zijn dat ze het licht op de tafel werpen. Dit in plaats van in de ogen van de gasten. En dat ze uiteraard het zicht over de eettafel niet belemmeren.

 

Voor een rechthoekige eettafel is vaak meer dan één hanglamp nodig. Ook clusterlampen verrichten goed werk boven een eettafel.

Slaapkamer 

 

Behaaglijke verlichting op een nachtkastje kan een geruststellende gloed aan de kamer toevoegen, evenals een vleugje stijl. Een tafel- of vloerlamp moet daarnaast hoog genoeg zijn om de pagina van je boek te verlichten. En idealiter met de schakelaar binnen handbereik van het bed.

 

Flexibiliteit is ook belangrijk in de slaapkamer. Zodat je voor het slapengaan een warm en ontspannend licht kunt hebben, maar overdag van voldoende helder licht geniet. Als je weinig ruimte bij je bed hebt, dan kunnen de juiste wandlampen een goede oplossing zijn.

Badkamer

 

Een kleine badkamer heeft misschien maar één algemene lamp nodig. Diffuus licht in de badkamer vermindert de schittering door reflecties op tegels, emaille afwerking en spiegels. Lampen aan weerszijden van de spiegel (in plaats van erboven) zijn ook heel prettig.

Extra informatie voor bij verlichting kopen

Wat is LED?

 

Een LED, of Light Emitting Diode, is een type lamp dat 90% minder energie verbruikt dan de andere soorten lampen. Het is de meest energiezuinige lamp die er momenteel op de markt verkrijgbaar is. Een LED lamp kan tot vijftien jaar meegaan. Ze zijn er in twee categorieën verkrijgbaar: dimbaar en niet-dimbaar.

Wat is lumen?

 

Lumen is de meting van de helderheid van een lamp. Des te hoger de lumen, des te helderder de lamp. Kies jouw LED lampen daarom op basis van hun lumen, dus niet op basis van hun wattage.

 

Dit is min of meer een leidraad: 1600 lumen = 100W / 1100 lumen = 75W / 800 lumen = 60W /

450 lumen = 40W.

Wat is Watt?

 

Wattage is een meting van de hoeveel stroom dat een lamp verbruikt. Vroeger betekende een hoger wattage een helderder lamp. Maar door de verschuiving naar LED lampen werkt het nu echter anders. Dit betekent dat een 10W LED lamp soms zelfs meer licht afgeeft dan een traditionele 40W gloeilamp.

Verlichting kopen conclusie

 

Verlichting is één van de belangrijkste aspecten voor het creëren van een aangename woning. Van sfeer- tot taakverlichting, decoratieve kroonluchters tot functionele badkamerlampen. Hier bij slim-huis.com weten we dat een goede verlichting fundamenteel voor het interieur van je huis is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *