Energiezuinig Infrarood Verwarmen

Is infrarood verwarming goedkoper dan gas? Wij geven het antwoord!

Infrarood verwarming op een muur

Laatste Update: February 10, 2023 door Hendrik

De vraag waar wij antwoord op geven is: ‘Is infrarood verwarming goedkoper dan gas?’

Hierbij kijken we naar de infrarood panelen en de infrarood kachel.

Bij onze berekening houden we rekening met de huidige elektriciteits- en gasprijzen.

Ook kijken we zijdeling naar de vergelijking met de elektrische kachel.

Waar moet je rekening mee houden?

In dit artikel zullen we de vraag beantwoorden of infrarood verwarming goedkoper is dan gas.

We zullen de verschillende aspecten van deze verwarmingen onder de loep nemen en de voordelen en nadelen bekijken om te bepalen of infraroodverwarming een betaalbarere optie is dan gasverwarming.

Wanneer u overweegt om uw huis te verwarmen, is dit artikel een waardevolle hulpbron om u te helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing.

Bekijk nu alle modellen!

Infrarood verwarming versus gasverwarming: welke is de meest economische oplossing?

De installatie van een gasverwarming is meestal duurder dan die van een infraroodpaneel, waardoor infrarood verwarming in veel gevallen een goedkopere oplossing is.

Bovendien is gas niet langer automatisch goedkoper dan elektriciteit, waardoor de kosten van gasverwarming verder kunnen stijgen.

Infrarood verwarming is vaak goedkoper dan gas

Per uur kost een 300W infraroodpaneel ongeveer 12 eurocent om te gebruiken, wat een bedrag is van 300 watt x 1 uur = 0,3 kW.

Het infrarood verwarmingssysteem is zuiniger in energieverbruik dan het elektrische verwarmingssysteem.

93% van de energie die in het infrarood verwarmingssysteem wordt opgenomen, wordt omgezet in warmte, terwijl slechts 50% van de elektrische energie bij het elektrische verwarmingssysteem omgezet wordt in warmte.

Hoe zuinig is infrarood verwarming?

Infrarood verwarming is een zeer energie-efficiënte verwarmingsoplossing.

In tegenstelling tot traditionele verwarmingstechnieken, zoals gasverwarming, maakt infrarood verwarming gebruik van straling in plaats van convectie om de ruimte te verwarmen.

Dit resulteert in een hogere energie-efficiëntie en een lager energieverbruik.

Is infrarood verwarming goedkoper dan gas?
Is infrarood verwarming goedkoper dan gas?

Bekijk nu alle modellen!

Efficiënte verwarming

Het infrarood verwarmingssysteem omzet ongeveer 93% van de elektrische energie in warmte. Dit is veel hoger dan de 50% die het elektrische verwarmingssysteem kan realiseren.

Bovendien wordt de warmte direct doorgegeven aan objecten en personen in de ruimte, zonder te verdampen, waardoor de warmte beter in de ruimte blijft en niet verloren gaat.

Voor vele plekken geschikt

Infrarood verwarming is ook zeer flexibel en kan in elke ruimte worden geïnstalleerd. Of het nu gaat om een klein appartement of een groot kantoorgebouw.

Bovendien zijn er verschillende infraroodpanelen beschikbaar, waardoor u kunt kiezen uit een groot aantal verschillende verwarmingsopties die passen bij uw specifieke verwarmingseisen.

Lagere kosten per uur

Een groot voordeel van infrarood verwarming is de lagere kosten per uur.

Het verbruik van een 300W infraroodpaneel is ongeveer 300 watt x 1 uur = 0,3 kW. Hierdoor betaalt u ongeveer 12 eurocent per uur dat het paneel aanstaat.

Dit is veel goedkoper dan de meeste andere verwarmingstechnieken, waardoor u aanzienlijk op energiekosten kunt besparen.

Ja: infrarood verwarming is goedkoper dan gasverwarming

In conclusie, infrarood verwarming is een zeer energie-efficiënte verwarmingstechniek die u een aanzienlijke besparing op energiekosten oplevert.

Het is flexibel, eenvoudig te installeren en er zijn veel verschillende infraroodpanelen beschikbaar om aan uw specifieke verwarmingseisen te voldoen.

Als u op zoek bent naar een zuinige verwarmingstechniek, dan is infrarood verwarming zeker een uitstekende optie om in overweging te nemen.

Bekijk nu alle modellen!

De verschillende soorten infrarood panelen

Er zijn drie hoofdsoorten infrarood panelen: dunne film panelen, geprinte panelen en keramische panelen.

 1. Dunne film panelen: deze panelen zijn dun en flexibel, en worden meestal op wanden of plafonds bevestigd. Ze zijn energie-efficiënt en geschikt voor gebruik in kleinere ruimtes.
 2. Geprinte panelen: deze panelen zijn voorzien van een afbeelding of patroon en worden meestal op wanden geplaatst. Ze zijn stijlvol en kunnen een design-element toevoegen aan uw ruimte.
 3. Keramische panelen: deze panelen zijn robuust en duurzaam, en worden meestal op plafonds bevestigd. Ze zijn geschikt voor gebruik in grotere ruimtes en geven snel warmte af.

Toepassingen van infrarood panelen

Infrarood panelen kunnen op vele manieren gebruikt worden om uw huis te verwarmen. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende toepassingen:

 • Verwarming van woonkamers en slaapkamers: infrarood panelen kunnen snel en comfortabel verwarming bieden in uw woon- en slaapkamers.
 • Verwarming van badkamers en sauna’s: infrarood panelen zijn perfect voor het verwarmen van badkamers en sauna’s, aangezien ze snel en op een comfortabele manier warmte afgeven.
 • Verwarming van garages en schuren: infrarood panelen zijn een uitstekende oplossing voor het verwarmen van garages en schuren, aangezien ze snel warmte afgeven en energie-efficiënt zijn.
 • Verwarming van commerciële ruimtes: infrarood panelen kunnen ook gebruikt worden voor het verwarmen van kantoren, winkels en andere commerciële ruimtes.

Bekijk nu alle modellen!

Waar kies je voor?

Het is duidelijk dat een infrarood paneel is bepaalde situaties een goede aanschaf kan zijn. De aanschaf en het verbruik zijn erg goedkoop. Maar natuurlijk zijn er ook nadelen.

Om een goed overzicht te krijgen zetten we alle voordelen en nadelen van zowel gasverwarming als infrarood verwarming op een rijtje.

De nadelen van de gasverwarming, kunnen ook de voordelen van infrarood verwarming zijn.

Nadelen van gasverwarming

 1. Complexiteit van installatie
 2. Hoger kosten voor installatie
 3. Minder efficiënt in energieomzetting

Voordelen van infrarood verwarming

 1. Eenvoudige installatie
 2. Lagere installatiekosten
 3. Hogere efficiëntie in energieomzetting

De voordelen van de gasverwarming, kunnen ook de nadelen van infrarood verwarming zijn.

Voordelen van gasverwarming

 1. Brede beschikbaarheid van gas
 2. Betrouwbare verwarming
 3. Lagere kosten voor verwarming op lange termijn

Nadelen van infrarood verwarming

 1. Hogere kosten voor aanschaf van infrarood panelen
 2. Afhankelijkheid van elektriciteit
 3. Mogelijke vermindering van effectiviteit bij vochtige omgevingen.

Bekijk nu alle modellen!

Samenvattend: infrarood of gas?

Gasverwarming heeft enkele nadelen, waaronder de complexiteit van de installatie, de hogere installatiekosten en de lagere efficiëntie in energieomzetting.

Infrarood verwarming heeft daarentegen een eenvoudige installatie, lagere installatiekosten en een hogere efficiëntie in energieomzetting.

In conclusie is het antwoord op de vraag of infrarood verwarming goedkoper is dan gas, bevestigend. Infrarood verwarming is niet alleen goedkoper in installatie- maar ook in energiekosten, in vergelijking met gasverwarming.

Als u op zoek bent naar een verwarming die zowel efficiënt als betaalbaar is en eenvoudig te installeren is, is infrarood verwarming een uitstekende keuze.

Bekijk nu alle modellen!

Veel gestelde vragen over het verbruik van de infrarood verwarming

De vraag of infraroodverwarming goedkoper is dan gasverwarming is een complexe vraag, omdat het afhangt van een aantal factoren. Hieronder zijn een paar veelgestelde vragen waar je rekening mee moet houden als je de kosten van infraroodverwarming wilt vergelijken met die van gasverwarming.

Wat zijn de eerste kosten?

Infraroodverwarming is doorgaans duurder in de aanschaf dan gasverwarming. Dit komt omdat je infraroodpanelen en eventueel een nieuwe meterkast nodig hebt. Gasverwarming is meestal goedkoper in de aanschaf, omdat je alleen nieuwe radiatoren hoeft te kopen als je overstapt van een ander type verwarming.

Wat zijn de installatiekosten?

Infraroodverwarming is eenvoudiger te installeren dan gasverwarming, omdat je geen gasleidingen hoeft aan te leggen. Dit kan leiden tot lagere installatiekosten. Aan de andere kant kan het installeren van infraroodpanelen meer tijd en arbeid kosten, wat de kosten kan verhogen.

Wat zijn de verbruikerskosten?

Infraroodverwarming maakt gebruik van elektriciteit als brandstof, terwijl gasverwarming gebruikmaakt van aardgas. In sommige gebieden is elektriciteit duurder dan aardgas, wat betekent dat infraroodverwarming duurder kan zijn. Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat elektriciteit goedkoper is dan aardgas, wat betekent dat infraroodverwarming goedkoper kan zijn.

Hoe is het met de efficiëntie van infrarood verwarming?

Infraroodverwarming is doorgaans efficiënter dan gasverwarming, omdat het rechtstreeks op mensen en objecten in de ruimte gericht is. Dit betekent dat het minder energie nodig heeft om de ruimte op te warmen, wat kan leiden tot lagere energiekosten. Aan de andere kant is gasverwarming soms efficiënter in gebouwen met een hoge isolatiewaarde, omdat het meer energie nodig heeft om de infraroodstraling op te warmen.

Hoe lang gaat infrarood verwarming mee?

Infraroodverwarming heeft doorgaans een langere levensduur dan gasverwarming, omdat het minder onderhoud nodig heeft. Dit kan leiden tot lagere kosten op de lange termijn.

Bekijk nu alle modellen!

Is de infrarood verwarming ook zuiniger dan de elektrische kachel?

Beide vormen van verwarming maken gebruik van stroom. Dit is dus makkelijker te vergelijken.

Een infrarood verwarming verbruikt minder stroom.

Maar een elektrische kachel kan een groter gebied verwarmen.

Dus de vraag is niet of de infrarood verwarming goedkoper is, maar waar je de verwarming nodig hebt.

Lees ook onze artikelen: 

Verbruik elektrische kachel (goedkoper dan cv?)

Wat verbruikt een elektrische kachel?

Uiteindelijk hangt het ervan af welke van deze factoren het meest van toepassing zijn op jouw specifieke situatie. Het is daarom belangrijk om de verschillende opties te vergelijken en te bepalen wat het beste bij jouw situatie past.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *