Besparen Zonnepanelen

Hoeveel geld ga ik besparen met zonnepanelen?

Besparen met zonnepanelen

Laatste Update: August 23, 2023 door Hendrik

Van het oriënteren, tot de aanschaf, installatie en de investeringen terug verdienen. Hierbij is natuurlijk belangrijk: Hoeveel bespaar je met zonnepanelen? 

Iedereen wil wel zonnepanelen, dit komt natuurlijk omdat je er je geld mee kan terug verdienen.

In het begin moet je investeren, en daarna verdien je 50-100 euro per maand terug.

Hoe kan je besparen met zonnepanelen?

Veel mensen hebben een subsidie of tegemoetkoming gekregen voor de aanschaf van zonnepanelen. Op deze manier kan je zeker heel makkelijk op je maandelijkse energiekosten besparen. Je hoeft dan geeneens de aanschaf terug te verdienen. Maar voor degene die wel zelf wil gaan investeren, kan je uitgaan van het volgende. een investering van 8000 euro, levert je ongeveer 80 euro per maand terug. Dus ongeveer 1000 euro per jaar. Na 8 jaar heb je je investering eruit, en blijf je maandelijks besparen met je zonnepanelen.

Besparen met zonnepanelen

Dit is natuurlijk de grote vraag die ‐ in het bijzonder bij ‐ Nederlanders leeft. We vinden zonnepanelen allemaal prachtig en fantastisch, maar wat levert het op? Wij hebben een uitgebreide rekensom gemaakt op dit gebied. Uiteraard spelen ook hier een hoop variabelen een rol en valt het nooit met 100% zekerheid te zeggen. De praktijk kan altijd positief of negatief afwijken van de genoemde aantallen, maar het geeft wel een goede indicatie van het rendement.

Uitgewerkt voorbeeld

De bedragen zijn gebaseerd op de prijs van elektriciteit die varieert tussen 9 cent en 40 cent per kilowattuur (kWh). Houd er rekening mee dat deze cijfers slechts een schatting zijn en dat de werkelijke resultaten kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals het vermogen van de zonnepanelen, de oriëntatie, de hellingshoek en het energieverbruik.

ZonnepaneeltypeVermogen (Wp)Geschatte opbrengst (kWh/jaar)Besparingen (€/jaar) bij 9 cent/kWhBesparingen (€/jaar) bij 40 cent/kWh
Monokristallijn30027002431080
Polykristallijn2752475223990
Dunne film2502250203900
Bifaciaal35031502831260
Hoog rendement40036003241440

Let op: De geschatte opbrengst is gebaseerd op optimale omstandigheden en kan variëren afhankelijk van de locatie en andere factoren. De besparingen zijn berekend op basis van het geschatte energieverbruik en de prijs per kilowattuur.

Deze tabel geeft je een idee van de mogelijke besparingen bij verschillende soorten zonnepanelen. Het is belangrijk om de investeringskosten, de levensduur van de panelen en andere factoren mee te nemen bij het nemen van een beslissing. Raadpleeg altijd een professionele installateur voor gedetailleerd advies dat is afgestemd op jouw specifieke situatie.

Een voorbeeld van hoeveel bespaar je met zonnepanelen?

Wij zijn uitgegaan van de volgende situatie:

 • de zonnepaneleninstallatie produceert per jaar ongeveer 850 kWh/kWp
 • de omvormer van de installatie wordt iedere tien jaar vervangen tegen de huidige kostprijs van een omvormer
 • we gaan er van uit dat de bekabeling van de installatie niet hoeft te worden vervangen
 • rendementsverlies gedurende de levensduur van de zonnepanelen wordt buiten beschouwing gelaten
 • het rekenvoorbeeld is afgestemd op de Nederlandse situatie
 • de zonnepaneleninstallatie wordt gekocht zonder subsidie.

Elk jaar weer besparen

Wij hebben berekend dat een zonnepanelenset van €4117,24 op jaarbasis €426,36 aan elektriciteit bespaart. Zo verdient de installatie zich terug in het tiende jaar na aanschaf. Hierna is het pure winst. En volgens ons is dat over een levensduur van dertig jaar een bedrag van € 12790,20. Wij zouden zeggen: dat is toch mooi meegenomen.

maandelijks besparen met zonnepanelen

Hoeveel bespaar je per maand met zonnepanelen?

Uitgaande van bovenstaand voorbeeld van 426 euro bespaar je per maand 35 euro met je zonnepanelen. Als je ziet dat veel mensen ongeveer 12 zonnepanelen op het dak hebben, kan je zeker van een dubbele besparing uitgaan. Je bespaart per maand met zonnepanelen tussen de 50 en 80 euro. Als je de aanschaf eruit hebt, kan je dus elke maand makkelijk geld verdienen. Dit kan dus letterlijk oplopen tot duizenden euro’s.

Kleiner ecologische voetafdruk

Zonnepanelen worden steeds populairder in Nederland, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Naast het verminderen van je ecologische voetafdruk, kunnen zonnepanelen ook een aanzienlijke besparing opleveren op je energierekening. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de vraag: “Hoeveel bespaar je met zonnepanelen?” We zullen de verschillende factoren verkennen die van invloed zijn op de besparingen en enkele handige tips delen om het maximale uit je zonnepanelen te halen.

Veelgestelde vragen over besparen met zonnepanelen

1. Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen bestaan uit fotovoltaïsche (PV) cellen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Wanneer zonlicht op de zonnepanelen valt, genereren de cellen gelijkstroom (DC). Deze gelijkstroom wordt vervolgens via een omvormer omgezet in wisselstroom (AC), die geschikt is voor gebruik in huis.

2. Wat is de invloed van het vermogen van de zonnepanelen op je besparingen

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). Hoe hoger het vermogen van je zonnepanelen, hoe meer elektriciteit ze kunnen produceren. Dit heeft directe invloed op je besparingen, aangezien je meer energie zelf kunt opwekken en minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet.

3. Wat is de juiste hellingshoek?

De oriëntatie en hellingshoek van zonnepanelen beïnvloeden de hoeveelheid zonlicht die ze ontvangen. Over het algemeen presteren zonnepanelen het beste wanneer ze naar het zuiden gericht zijn en een helling hebben tussen de 30 en 45 graden. Een optimale positionering zorgt voor een hogere energieopbrengst en dus meer besparingen.

4. Besparen met lokale energieprijzen en subsidies

De energieprijzen en beschikbare subsidies in jouw regio spelen een rol bij het bepalen van de besparingen met zonnepanelen. In sommige gevallen kan de terugverdientijd van zonnepanelen aanzienlijk worden verkort door subsidies of belastingvoordelen.

5. Wat is de rol van energieverbruik en -opwekking?

Om de besparingen met zonnepanelen nauwkeurig te bepalen, is het belangrijk om je huidige energieverbruik en de verwachte energieopwekking van de zonnepanelen in overweging te nemen. Een energieaudit kan je helpen om een beter inzicht te krijgen in je energiebehoeften en de potentiële besparingen.

6. Wat is de levensduur van zonnepanelen en de return on investment?

Zonnepanelen hebben over het algemeen een levensduur van 25 tot 30 jaar. De initiële investering in zonnepanelen kan dus over een lange periode worden terugverdiend. Het is belangrijk om de totale kosten en de verwachte opbrengsten gedurende de levensduur van de panelen te evalueren om een realistisch beeld te krijgen van de return on investment.

7. Hoe onderhoud en reinig je zonnepanelen?

Om de efficiëntie van zonnepanelen te behouden, is regelmatig onderhoud en reiniging essentieel. Stof, bladeren en ander vuil kunnen zich ophopen op de panelen en de opbrengst verminderen. Zorg ervoor dat je zonnepanelen regelmatig inspecteert en reinigt volgens de aanbevelingen van de fabrikant.

8. Welke verzekering en garantie voor zonnepanelen?

Het is belangrijk om je zonnepanelen te verzekeren tegen eventuele schade of verlies. Informeer bij je verzekeringsmaatschappij naar de mogelijkheden voor het toevoegen van zonnepanelen aan je bestaande verzekering. Daarnaast bieden fabrikanten vaak garanties op zowel de panelen zelf als de energieopbrengst.

9. Welke milieubijdrage en duurzaamheidsvoordelen?

Naast de financiële besparingen leveren zonnepanelen ook een belangrijke bijdrage aan het milieu. Door je eigen groene energie op te wekken, verminder je de uitstoot van broeikasgassen en draag je bij aan een duurzamere toekomst.

10. Hoe kies je de juiste zonnepaneleninstallateur?

Het kiezen van een betrouwbare en ervaren zonnepaneleninstallateur is van groot belang. Vraag referenties op, vergelijk offertes en lees reviews om een weloverwogen beslissing te nemen. Een professionele installatie zorgt voor een optimale werking van je zonnepanelen en maximaliseert zo je besparingen.

11. Welke tips om het maximale uit je zonnepanelen te halen?

 • Houd je energieverbruik in de gaten enprobeer het te verminderen door energiezuinige apparaten te gebruiken.
 • Maak gebruik van slimme energiemanagementsystemen om je energieverbruik te optimaliseren.
 • Overweeg het gebruik van energieopslagsystemen, zoals batterijen, om de opgewekte energie op te slaan voor later gebruik.
 • Zorg voor regelmatig onderhoud en reiniging van je zonnepanelen.
 • Monitor de prestaties van je zonnepanelen om eventuele problemen snel te detecteren en op te lossen.
 • Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en technologieën op het gebied van zonnepanelen om je systeem indien nodig te upgraden.

Conclusie: Hoeveel bespaar je met zonnepanelen?

De investering in zonnepanelen is natuurlijk één van de beste mogelijkheden om geld terug te verdienen. Hoeveel geld ga ik besparen met zonnepanelen? Als je de aanschaf niet meerekent, kan dit tot 50 euro per maand schelen voor een gewone zonnepanelen set. Hoeveel bespaar je met zonnepanelen? Gemiddeld genomen dus tussen de 35 en 80 euro per maand. Als je de gehele levensduur bekijkt, dan vaak minimaal 10.000 euro.

Stel uw vraag of ontvang een vrijblijvende offerte

Voor een vrijblijvende offerte kan de onderstaande zonnepanelen calculator ingevuld worden.

Wilt u gewoon informatie ontvangen of uw vraag stellen?

Vul het formulier in onder aan deze pagina of ga naar de contact pagina.

Stel uw vraag of ontvang een vrijblijvende offerte

Op zoek naar zonnepanelen? Wij helpen graag.

Ontvang geheel vrijblijven 1 tot 3 offertes van uw lokale installateurs.

Ook kunnen we u bellen om advies te geven over uw dak, merk zonnepanelen en omvormers.

Wij zorgen voor een goede match tussen u, de zonnepanelen en de installateurs.

   

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *