Besparen Energie Zonnepanelen

Groeipijn in Nederlandse energiemarkt: Zonnepaneelprijzen dalen na verhoogde prijzen

zonnepanelen heffing

Laatste Update: August 23, 2023 door Hendrik

Een zonnepanelen heffing door VanDeBron.

Hoe is het mogelijk?

Hebben we nog wel wat aan onze zonnepanelen?

Zeker! Wij leggen uit hoe het zit.

Maak slimmer gebruik van zonnepanelen

Energieleverancier VanDeBron (dochter van Essent) gaat een heffing doorvoeren op het leveren van energie aan het stroomnet.

Hierdoor zouden zonnepanelen minder interessant zijn. Dit hoeft niet zo te zijn.

Doe het volgende, maak slimmer gebruik van de zonnepanelen door:

 1. Kies een energieleverancier die de heffing niet toepast
 2. Houd zoveel mogelijk stroom ‘achter de meter’
 3. Door verbruik en opwekking op elkaar af te stemmen

#1 Kies een energieleverancier die de heffing niet toepast

Daarnaast is het nu één energieleverancier, worden er natuurlijk meer, maar het kan best zijn dat er twee of drie energieleveranciers overblijven die vol inzetten op zonnepaneelklanten en dus geen heffing gaan invoeren. Dat moeten we de komende tijd in de gaten houden.

#2 Houd zoveel mogelijk stroom ‘achter de meter’

Hier hebben we het voornamelijk over de thuisaccu. Momenteel is dit nog erg duur.

Maar over een korte tijd zal dit ook voor consumenten een oplossing kunnen zijn.

#3 Door verbruik en opwekking op elkaar af te stemmen

Dit kan nu door op zonnige tijden verbruikers aan te zetten (wasmachine, auto laden, etc.) en later, als het financieel interessant wordt, dus via een thuisaccu.

Kansen van deze tijd

Juist nu zonnepanelen aanschaffen betekent:

 • scherpe prijs
 • snelle installatie
 • langer profijt van salderingsregeling
 • houd vooral je energiecontract flexibel, ga mee met de markt

Omgaan met de zonnepanelen heffing

We gaan nu in op hoe je het beste kan omgaan met de zonnepanelen heffing.

In detail behandelen we de verschillende aspecten die van invloed op de heffing van verschillende energie aanbieders voor de zonnepanelen.

Energiemarkt verandert

In een steeds veranderend landschap van de Nederlandse energiemarkt hebben we recentelijk een interessante ontwikkeling gezien die te maken heeft met zonnepanelen. Terwijl de energieprijzen hun hoogtepunt bereikten, ondergingen de prijzen van zonnepanelen een sterkte daling.

Deze dynamiek heeft de manier waarop we naar zonne-energie kijken veranderd, en het biedt nieuwe mogelijkheden voor huiseigenaren om hun energiekosten te verlagen en hun ecologische voetafdruk te verkleinen.

De prijsdaling van zonnepanelen: Een zilveren randje tijdens hoge energieprijzen

Tijdens perioden van hoge energieprijzen ervaren huishoudens vaak een financiële belasting. De verhoogde kosten van elektriciteit kunnen een negatieve invloed hebben op de maandelijkse uitgaven.

Echter, te midden van deze groeipijn in de Nederlandse energiemarkt, is er een opvallende positieve ontwikkeling geweest: de prijzen van zonnepanelen zijn sterk gedaald. Dit biedt huiseigenaren de kans om over te stappen op duurzame energie en tegelijkertijd hun energierekeningen te verlagen.

Energieleverancier VanDeBron en de heffing

Energieleverancier VanDeBron, een dochteronderneming van Essent, heeft aangekondigd een heffing in te voeren op het leveren van energie aan het stroomnet.

Dit heeft geleid tot bezorgdheid onder huiseigenaren die overwegen zonnepanelen aan te schaffen. De heffing maakt zonnepanelen minder aantrekkelijk, aangezien het financiële voordeel afneemt.

Het belang van energieleverancierskeuze

Om de negatieve impact van deze heffing te minimaliseren, is het cruciaal om een energieleverancier te kiezen die deze heffing niet toepast. Door zoveel mogelijk stroom ‘achter de meter’ te houden, kan het financiële verlies worden beperkt.

Dit kan worden bereikt door het afstemmen van energieverbruik en -opwekking. Huiseigenaren kunnen profiteren door bijvoorbeeld op zonnige momenten apparaten zoals wasmachines en elektrische auto’s te gebruiken en overtollige energie op te slaan voor later gebruik.

Nieuwe mogelijkheden en strategieën voor duurzaamheid

 • De rol van thuisaccu’s: Een van de opwindende ontwikkelingen in de Nederlandse energiemarkt is de opkomst van thuisaccu’s. Deze apparaten stellen huiseigenaren in staat om overtollige zonne-energie op te slaan voor later gebruik. Dit biedt een slimme manier om de impact van de heffing van energieleveranciers te verminderen. Door energie op te slaan wanneer de tarieven gunstig zijn en deze te gebruiken wanneer de tarieven hoger zijn, kunnen huiseigenaren hun energiekosten verder verlagen.
 • Voordelen van directe consumptie: Het verhogen van de directe consumptie van opgewekte energie is een andere strategie om de impact van de heffing te minimaliseren. Door bewust gebruik te maken van elektrische apparaten op zonnige momenten, kunnen huiseigenaren hun afhankelijkheid van het stroomnet verminderen. Dit is niet alleen kosteneffectief, maar draagt ook bij aan een duurzamere levensstijl.

De slimme keuze: Nu investeren in zonnepanelen

 1. Scherpe prijzen en snelle installatie: De huidige marktdynamiek biedt een unieke gelegenheid voor huiseigenaren om zonnepanelen aan te schaffen. De scherpe prijzen, in combinatie met de snelle installatiemogelijkheden, maken dit het juiste moment om de overstap te maken naar zonne-energie.
 2. Profiteren van salderingsregeling: Een extra voordeel van het investeren in zonnepanelen tijdens deze periode is het langdurige profijt van de salderingsregeling. Deze regeling stelt huiseigenaren in staat om de overschotten aan opgewekte energie terug te leveren aan het net in ruil voor een vergoeding. Dit kan aanzienlijke besparingen opleveren op de energierekening.
 3. Houd je energiecontract flexibel: Ten slotte is het essentieel om een flexibel energiecontract te behouden. De energiemarkt blijft veranderen en evolueren, dus het is verstandig om mee te bewegen met deze veranderingen. Dit biedt de mogelijkheid om te profiteren van nieuwe kansen en strategieën die zich in de toekomst kunnen voordoen.

Toekomstperspectieven en afsluitende gedachten

Het is belangrijk op te merken dat hoewel Energieleverancier VanDeBron momenteel een heffing doorvoert, er in de toekomst mogelijk meer energieleveranciers zullen zijn die zich richten op zonnepaneelklanten zonder een dergelijke heffing. Het is cruciaal om de ontwikkelingen in de energiemarkt nauwlettend te volgen en de beste keuzes te maken op basis van de beschikbare informatie.

De Nederlandse energiemarkt ondergaat groeipijn, maar deze uitdagingen brengen ook nieuwe kansen met zich mee. Door bewust te kiezen voor duurzame energie en slimme strategieën toe te passen, kunnen huiseigenaren hun energiekosten verlagen en bijdragen aan een groenere toekomst.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik nog steeds profiteren van zonne-energie met de heffing van VanDeBron?

Ja, dat kan zeker. Door de juiste strategieën toe te passen, zoals het maximaliseren van directe consumptie en het gebruik van thuisaccu’s, kunt u nog steeds aanzienlijke voordelen halen uit zonne-energie.

2. Zijn thuisaccu’s een goede investering?

Thuisaccu’s kunnen een slimme investering zijn, vooral als u wilt profiteren van energieopslag en deze wilt gebruiken wanneer de tarieven hoger zijn.

3. Verandert de salderingsregeling in de toekomst?

Hoewel de details kunnen veranderen, blijft de algemene voordelige aard van de salderingsregeling waarschijnlijk bestaan om huiseigenaren aan te moedigen zonne-energie te gebruiken.

4. Wat als ik al zonnepanelen heb geïnstalleerd met de heffing van VanDeBron?

Het is nog steeds mogelijk om de impact van de heffing te minimaliseren door strategieën toe te passen zoals directe consumptie en gebruik van thuisaccu’s.

5. Hoe kan ik mijn energiecontract flexibel houden?

Houd regelmatig de energiemarkt en de beschikbare contractopties in de gaten. Overweeg over te stappen naar een energieleverancier die gunstige voorwaarden biedt voor zonne-energiegebruikers.

Informatie Zonnepanelen

Op zoek naar zonnepanelen? Wij helpen graag.

Ontvang geheel vrijblijven 1 tot 3 offertes van uw lokale installateurs.

Ook kunnen we u bellen om advies te geven over uw dak, merk zonnepanelen en omvormers.

Wij zorgen voor een goede match tussen u, de zonnepanelen en de installateurs.

 

Voor een vrijblijvende offerte kan de onderstaande zonnepanelen calculator ingevuld worden.

Wilt u gewoon informatie ontvangen of uw vraag stellen?

Vul het formulier in onder aan deze pagina of ga naar de contact pagina.

Stel uw vraag of ontvang een vrijblijvende offerte

Op zoek naar zonnepanelen? Wij helpen graag.

Ontvang geheel vrijblijven 1 tot 3 offertes van uw lokale installateurs.

Ook kunnen we u bellen om advies te geven over uw dak, merk zonnepanelen en omvormers.

Wij zorgen voor een goede match tussen u, de zonnepanelen en de installateurs.

   

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *