Zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?

Hoe werken zonnepanelen?

Laatste Update: August 26, 2023 door Hendrik

Een goede vraag natuurlijk: Hoe werken zonnepanelen? Wij geven in dit artikel zo duidelijk mogelijk antwoord op deze vraag.

Van zonlicht naar stroom

Wij vinden het magisch. Fonkelende blauwe plaatjes die zonlicht opvangen en dat omzetten in stroom. Stroom waarmee je de teller in je meterkast letterlijk achteruit kan laten lopen. Maar hoe werken zonnepanelen nou eigenlijk? Wat is een zonnepaneel?

PV Paneel

Een zonnepaneel wordt ook wel een PV‐paneel genoemd, een afgeleide van het Engelse ‘photo voltaic’. Het zonnepaneel zet zonlicht om in elektriciteit. Dit gebeurt via fotovoltaïsche cellen.

Het geheime ingrediënt: fotovoltaïsche cellen

De fotovoltaïsche cellen (PV‐cellen) zijn een type zonnecellen: elektrische cellen die lichtenergie omzetten in elektrische energie die we kunnen gebruiken om allerlei leuke dingen mee te doen. Zoals het licht aanmaken of je smartphone opladen.

Over de cellen

De cellen van bijvoorbeeld 10cm bij 10cm bestaan uit halfgeleidend materiaal. Deze cocktail van diverse materialen kan bestaan uit silicium, fosfor en borium. Als zonlicht op de zonnecel valt, komen elektronen in het materiaal in beweging. Deze beweging zorgt voor elektriciteit (gelijkstroom). Om een nuttige hoeveelheid stroom te produceren, worden meerdere PV‐cellen gemonteerd op een zonnepaneel.

Ontstaan van de zonnepaneel

Leuk feitje: de eerste, werkende zonnecel was er al in 1883! Het rendement was ronduit beroerd en het duurde tot de ruimterace in de 20e eeuw voordat zonnepanelen voldoende werden doorontwikkeld. Het huidige ISS‐ruimtestation, satellieten en de Mars Rover zouden zonder zonnepanelen hun werk niet kunnen doen.

De omvormer

De stroom die de fotovoltaïsche cellen op een zonnepaneel produceren wordt door een omvormer omgezet naar wisselstroom. Dat is het soort stroom waar wij als mensen iets mee kunnen doen. Zie de omvormer als een soort adapter.

Lichtnet of batterij

De stroom die wordt geproduceerd door het zonnepaneel en is omgezet door de omvormer kun je op twee manieren gaan gebruiken. Het makkelijkste en meest rendabele is om de zonnepaneleninstallatie aan te sluiten op het lichtnet, waarbij je eigenlijk stroom ‘teruggeeft’ aan het lichtnet. Hierdoor kan de teller in de meterkast letterlijk achteruit lopen, bijvoorbeeld als je zelf niet thuis bent en minder stroom wordt verbruikt dan de zonnepanelen opleveren.

Batterij en accu

Een meer mobiele oplossing is de stroom van het zonnepaneel op te slaan in een batterij of accu. Denk aan een zonnepaneel op een caravan of motorhome, op een hutje op de hei, zonnepaneeltjes bovenop bushaltepalen en een compact zonnepaneel met ingebouwde batterij waarmee je je smartphone kan opladen waar je ook bent.

Hoe werken zonnepanelen?

De werking van zonnepanelen samengevat: Zonnestralen brengen miniscule deeltjes op een plaatje in beweging, hierdoor ontstaat elektriciteit. We plakken een hoop van die plaatjes op een paneel om voldoende stroom te genereren. Een omvormer zet het om naar bruikbare wisselstroom en dat wordt doorgegeven aan het lichtnet of aan een batterij. Op deze manier hebben wij antwoord gegeven op de vraag: Hoe werken zonnepanelen?

Informatie Zonnepanelen

Op zoek naar zonnepanelen? Wij helpen graag.

Ontvang geheel vrijblijven 1 tot 3 offertes van uw lokale installateurs.

Ook kunnen we u bellen om advies te geven over uw dak, merk zonnepanelen en omvormers.

Wij zorgen voor een goede match tussen u, de zonnepanelen en de installateurs.

 

Voor een vrijblijvende offerte kan de onderstaande zonnepanelen calculator ingevuld worden.

Wilt u gewoon informatie ontvangen of uw vraag stellen?

Vul het formulier in onder aan deze pagina of ga naar de contact pagina.

Stel uw vraag of ontvang een vrijblijvende offerte

Op zoek naar zonnepanelen? Wij helpen graag.

Ontvang geheel vrijblijven 1 tot 3 offertes van uw lokale installateurs.

Ook kunnen we u bellen om advies te geven over uw dak, merk zonnepanelen en omvormers.

Wij zorgen voor een goede match tussen u, de zonnepanelen en de installateurs.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *