Airco

Alle 13 airco modellen op een rij

welke airco heb ik nodig

Laatste Update: April 19, 2023 door Hendrik

Een veel gestelde vraag is: Welke airco heb ik nodig?

Om dit goed te kunnen beantwoorden moet je weten welke modellen er zijn.

En natuurlijk wat de speciale eigenschappen zijn.

Hieronder vind je alle verschillende soorten airco’s met een volledige omschrijving.

Kies jouw airco!

Er zijn diverse soorten airconditionings systemen. Dat houdt dan in dat er voor elk type ruimte wel een geschikte airco is. Alle soorten worden op deze pagina kort beschreven.
 

1. Wandairco

En een wandairco heeft kleine afmetingen, weegt weinig en kan aan elke wand worden bevestigd. Deze heeft ruim voldoende koelvermogen om de ruimte te veraangenamen. Omdat het toestel tegen een wand komt, hoeft u bij het inrichten van de ruimte daar geen rekening mee te houden.
 
Wandairco
 
Een airco is een toestel dat veel kan en dat allemaal in het teken van de gezondheid, van uw gezondheid. Waar een airco staat is het genieten van een heerlijk leefklimaat. Echte frisse lucht, geen vieze geuren, een juiste luchtvochtigheid en de juiste temperatuur. Allemaal positieve kenmerken van airconditioning.
En als u dat alles in ogenschouw neemt tegen het bedrag dat u betaalt, dan weet u dat het een prima investering is. Een investering die tussen de tien en vijftien jaren mee zal gaan. Reken maar uit wat de kosten dan per jaar zijn en wat u er voor terugkrijgt.
Het is daarom een fantastische aankoop waar u menigeen jaloers mee gaat maken. En dat is goed, dat is prima zelfs want ook de jaloerse persoon zal er dan een gaan kopen.
 

De werking van de airco bij het wandmodel


Het koelmiddel ook wel koudemiddel genoemd, neemt warmte op en transporteert dat naar de buitenunit. Daar wordt de warmte afgestaan. Het koelmiddel dat inmiddels weer is afgekoeld, gaat weer naar de binnenunit. Het koudemiddel neemt de warmte weer op en staat het weer af aan de buitenlucht. Deze cyclus gaat net zolang door totdat de gewenste temperatuur in een ruimte is bereikt.
 

In welke ruimten wordt een wandmodel airco geplaatst?


Het is inmiddels een welkome gast in de slaapkamer. Wordt verder nog geplaatst in kantoren, in oude panden en in flats.
 

Informatie over het koelmiddel


Een koelmiddel moet een laag kookpunt hebben. Bovendien moet het zich snel kunnen omzetten van gas naar vloeibaar.
Vaak toegepast zijn de R407C, de R410A en de R-13A. De R290 is het koelmiddel van vandaag.
 

Pluspunten van het wandmodel


Een heel laag geluidsniveau, vrij eenvoudige montage, zuinig met energie, compact en ziet er best wel aardig uit.
 

Minpuntjes van het wandmodel


De buitenunit produceert een behoorlijk aantal decibels. Koelen met een wandmodel kan tot ongeveer 50 vierkante meter.
 

Onderhoudtips


-Wordt vaak vergeten maar het is zo`n belangrijk onderdeel van de airco, de filters. Maak of laat deze regelmatig
schoonmaken!
-De buitenunit twee keer per jaar ontdoen van stof, vuil, aanslag en bladeren.
Goed en regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat uw airconditioning in topconditie blijft!
 
 

Berekening van het koelvermogen van een airco


Eerst moet u de ruimte eens gaan bekijken die u wilt koelen. Dan zijn er enkele factoren waar u rekening mee moet houden. Zo is de ligging van de ruimte van belang. De beglazing en eventuele zonwering. Het aantal personen die van de ruimte gebruik zullen maken. Verlichting en apparatuur zijn ook factoren van belang.
En nu de berekening. U rekent het volume uit van de ruimte en dat vermenigvuldigt u met 35 Watt per kubieke meter. Dan komt u uit op een aantal Watt dat nodig is om die ruimte te koelen.
 

Samengevat


Met een wandmodel airco heeft u beslist een fijn en goedwerkend apparaat in uw woning. Met name geschikt voor uw slaapkamer want het geluidsniveau ligt bijzonder laag.
 
Op internet kunt u dealers opzoeken en maak dan eens een afspraak. Niet uitstellen, dat zou jammer zijn want dan mist u nog steeds het ultieme genot van een airconditioning.
 
 

2. Designairco

Het front van deze soort is vervangbaar. U kunt dan eens een andere kleur nemen maar u kunt het front ook voorzien van een foto. Een leuke vakantiefoto of een foto van uw kinderen zullen het alle twee goed doen.
 
Designairco
 

De design airco is echt een sieraad in uw woonkamer

 
Ziet u op tegen de komende zomer? Ziet u op tegen de hitte want in de zomer kan de temperatuur flink stijgen. Temperaturen tussen de 30 en 35 graden Celsius zijn niet ondenkbaar. En daar zit of ligt u dan, snakkend naar koele lucht die u nooit zult krijgen. Of toch wel? Jazeker, met airconditioning!
 
Dan zou u willen dat het altijd zomer bleef. Buiten gloeiend heet, in uw woon- of slaapkamer koel. Dat zou nog eens wat zijn of niet dan!
 
Wat een groot verschil tussen wél en geen airco hebben. Wat een klein verschil in geld uitgedrukt. Voor relatief weinig geld een airconditioning die u gezonde lucht geeft, die zorgt voor een juiste relatieve vochtigheid, die zorgt voor zuivere lucht, die zorgt voor koele lucht, wie wil dat nou niet.
 
Wat krijgt u onnoemelijk veel positiefs terug voor dat weinige geld. En toch blijken er mensen te zijn die er nog geen hebben of niet een willen kopen. En die mensen gaan weer opzien tegen de komende zomer. En die mensen puffen alsmaar door, worden chagrijnig en humeurig terwijl dat niet nodig is.
 
Een zeer goed advies voor degene die er nog geen heeft, meteen een aanschaffen!
En koopt u er dan een, wat vindt u dan van een designmodel?
 

Interessante pluspunten van een designmodel


-Hiermee haalt u kwaliteit in uw woonkamer.
-Het is een blikvanger die u met trots zult laten zien.
-Verwisselbaar front
-Fantastische en superstille werking.
 

Specifieke kenmerken waar een design airconditioning aan moet voldoen


Hij moet vooral opvallen. Bovendien moet het zijn werk doen waar deze is voor aangeschaft. Moet een imponerende aanblik geven waarvan bezoekers onder de indruk komen.
Het leuke is dat het front eventueel verwisselbaar is. U kunt dan een foto plaatsen van uw gezin of een foto genomen tijdens de vakantie, en natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden.
Samengevat, een designuitvoering moet het pronkstuk worden in uw woonkamer.
 

Hoeveel koelvermogen moet uw design airco leveren voor een optimale koeling?


In principe is dat makkelijk uit te rekenen. Er is een vuistregel in het leven geroepen waarmee u een goed inzicht krijgt in het benodigde koelvermogen.
 
U berekent het volume van, zeg maar, uw woonkamer want daar komt hij zowat altijd te staan. De uitkomst, dus het aantal kubieke meters, vermenigvuldigt u met 40 Watt. 40 Watt is gemiddeld nodig aan koelvermogen per kubieke meter.
Als voorbeeld: volume is 75 kubieke meter. 75 keer 40 Watt is 3000 Watt koelvermogen nodig.
 
Het koelvermogen hangt af van enkele belangrijke factoren zoals het aantal personen die vaak in uw woonkamer zitten. Ook wel of geen zonwering en de soort beglazing spelen mee. De elektronische apparatuur wordt ook meegenomen in de uiteindelijke berekening.
 

Schitterend!


Met een design airco haalt u echt uw airconditioning in huis. Helemaal op uw lijf geschreven. Werkelijk een plaatje om te zien en te laten zien. Veel plezier en vele jaren genieten toegewenst!
 

3. Mobiele airco

De mobiele airco wordt zeer veel verkocht. Goed te betalen en de nieuwe mobiele airco’s doen hun werk uitstekend.
 
Lees nu onze koopgids de Beste Mobiele Airco!
 
Mobiele Airco
 
Er zijn mensen die wel een airco hebben, en er zijn mensen die er nog geen hebben. De mensen die er nog geen hebben, gaan met angst en beven het zomerseizoen weer in. En dat betekent weer slapeloze warme, benauwde en klamme nachten. Het humeur van die mensen wordt er ook zeker niet beter van. Slecht slapen is de volgende dag afzien. En de volgende dag weer en weer.
 

Mobiele airco voor de zomermaanden

Dan wordt elke zomer een verschrikking terwijl dat helemaal niet hoeft!
 
Wilt u niet meer liggen draaien en keren, wilt u `s morgens uitgerust opstaan, dan kan dat. Het enige dat u moet doen is een airco kopen. Zo simpel, zo eenvoudig is het, meer is het niet.
 
Dan gaat u wat beleven hoor, echt, de zomer zal dan heel anders worden. U zult zich een totaal ander mens voelen. Fris, monter, kwiek, uitgerust, vrolijk en zo kan men nog wel eventjes door gaan.
 
De boodschap is daarom duidelijk. Koop alstublieft een mobiele airco!
 

Veruit het meest verkocht, de mobiele airco


En dat komt omdat een mobiel toestel verplaatsbaar is dus eigenlijk overal neer te zetten. Voor de koopprijs want die is echt laag en is zelfs te koop in de supermarkt!
 
Geen moeilijke toestanden; de stekker in het stopcontact en het koelwerk gaat meteen van start. Het apparaat kan in de meeste gevallen ook nog eens koelen. En heel belangrijk, er hoeft niet gesloopt te worden in de ruimte waar u de afkoeling wilt hebben.
 
 

De verschillen tussen een vaste en een mobiele uitvoering

-De mobiele maakt bij goedkoper modellen meer lawaai dan een vaste.
-Is mobiele is lager in aanschafprijs dan een vaste.
-Een mobiele neemt meer ruimte in dan een vaste.
-Een mobiele kan niet meer dan één ruimte koelen; een vaste kan dat soms wel.
 
Twee uitvoeringen

Het monoblocksysteem. Ook hier moet er afvoer naar buiten zijn.
Het splitsysteem. Ook met een afvoer naar buiten. Deze is stiller en heeft meer koelvermogen dan het monoblocksysteem.

 

Daarom neemt u een mobiele airco!


De mobiliteit geeft naast de aantrekkelijke aanschafprijs de doorslag om deze te nemen. Een mobiele airco is ook makkelijk als u tijdelijk een ruimte wilt koelen. Maakt u het geluid en de hoeveelheid energie die voor beiden vrij hoog zijn u niks uit, dan heeft u een prima airco waar u vele jaren van zult genieten.
 

4. Inbouwairco


Is met name aanwezig in nieuwbouwwoningen en winkels. Valt niet op omdat de bouw ervan plat is. Het regelen gaat met een afstandsbediening.
 

5. Kanaalairco


Komt boven een plafond of technische ruimte. De werking is echt stil en er wordt een grandioze luchtverdeling bereikt. Een kanaalairco kan voldoen aan hoge eisen.
 
Kanaalairco

 

Het kanaalmodel…voor kantoren, winkels, zalen en in de horeca

 
U twijfelt nog steeds om een airco aan te schaffen. U heeft misschien nog vooroordelen wat airconditioning betreft. U denkt nog steeds dat een airco een lelijk apparaat is dat een boel herrie maakt en waarvan u ook nog eens ziek van kunt worden. En u denkt wellicht dat een airco een energieslurper is.
 
Dan wordt het tijd voor de werkelijke voordelen van airconditioning. U wordt namelijk niet ziek van een airco. En een airco is een apparaat dat wél gezien mag worden. En een airco maakt niet veel lawaai, gaat verantwoord met energie om en tenslotte is een airco echt betaalbaar.
 
Heeft u nog geen airco, dan doet u uzelf te kort. En niet alleen uzelf maar ook uw medebewoners. En dat is niet goed, dat mag niet!
 
Wees slim, wees verstandig, hou van uzelf en van uw medebewoners en schaf een airco aan. U zult zien dat u een fantastische beslissing heeft genomen, en dat had u eigenlijk al eerder moeten doen. Geeft niks want vanaf nu gaat uw leven drastisch positief veranderen. Veel plezier van uw airco!
 

Waar vindt men met name het kanaalmodel airco?


In de wat grotere ruimten. Zo is een kanaalmodel airco aanwezig in vergaderzalen, in kantoren, in horecagelegenheden, in fitnessruimten en in winkels.
 

Om welke redenen wordt daar dan een kanaalmodel airco genomen?

De binnenunits kunnen aan elkaar worden gekoppeld. Op deze manier kan er een erg grote ruimte worden gekoeld en verwarmd mits deze soort is voorzien van een warmtepomp.
De tweede reden is dat het kanaalmodel weinig geluid voortbrengt.
Nog een reden is dat de roosters in diverse kleuren en stijlen te krijgen zijn.
 

De uitvoering en toepassing van een kanaalmodel airco


Indien er genoeg ruimte is boven het plafond en u wilt zo weinig mogelijk zien van het kanaalmodel, dan is deze soort airco voor u van toepassing. Wat overblijft zijn de uitblaasroosters.
 
U stelt hoge eisen wat betreft geluidsniveau en luchtverdeling, dan heeft u de juiste airco genomen. De luchttoevoer is zelfs per rooster in te stellen. Het kanaalmodel moet u laten installeren want dat is een ingewikkeld geheel.

 

Onderhoud van een kanaalmodel airco

Moet worden gedaan door een STEK bedrijf. Dit bedrijf weet alles over airco`s en ook over het onderhoud hiervan.
 

Hoeveel koelvermogen is er nodig?

In grote lijnen kunt u uitgaan van deze regel; het volume maal 40 Watt per kubieke meter. Dus heeft u een volume van 80 kubieke meter, dan zal het koelvermogen grof gezien liggen rond de 3200 Watt.
 

6. Monoblockairco


Deze aircosoort heeft geen buitenunit. Beide units zitten in één toestel. Kan in elk interieur en de montage is redelijk eenvoudig. Nog een aantrekkelijk kenmerk is het lage verbruik van energie.
 
Monoblockairco
Vroeger toen er nog geen airconditioning was, wisten de mensen niet wat zij misten. Dat is met alles zo. Wie geen auto had, ging met een ander vervoermiddel of bleef noodgedwongen thuis.
 
Wie geen airco had, probeerde op andere manieren koeling te bereiken of accepteerde gewoon dat de hitte nu eenmaal bij de zomer hoorde.
 
Maar de airconditioning deed zijn intrede! En veel mensen besloten er een te kopen ondanks dat het zogenaamde nadelige gevolgen zou hebben.
 
Die mensen hadden het goed bekeken en wisten al snel dat het goede effecten had in plaats van slechte effecten.
En het is nog steeds in ontwikkeling en wordt steeds slimmer, koelt steeds beter, maakt steeds minder geluid en wordt steeds goedkoper.
 
Vandaag de dag is het gemeengoed geworden, net zoals een auto. Toch zijn er mensen bij die sceptisch blijven. Zij moeten dat zelf weten. Wat zij eens moeten doen is met mensen gaan praten die wel een airco hebben. Zij horen dan wel dat het bijdraagt aan een betere leefomgeving. Zij horen dan ook dat bijvoorbeeld een monoblock airco erg voor hen geschikt is.
 

Enkele voordelen van een monoblock

U ziet een modern design. Het uitblaasrooster is in te stellen. Is eventueel verplaatsbaar. Geschikt voor één ruimte bijvoorbeeld de woonkamer. Aantrekkelijke prijs.
 

Enkele minpuntjes van een monoblock

Niet toepasbaar voor meerdere ruimten. Ondanks een modern design toch geen schoonheid om te zien.
 

Wat is een monoblock airco?

Is een toestel en daar zitten de buiten- en binnenunit in. Dus zonder een echte buitenunit.
 

Alvorens een willekeurige airco wordt aangeschaft moet men met de volgende onderdelen rekening houden

 
-Is er sprake van een buitenunit, dan is het aantal decibels belangrijk die de buitenunit voortbrengt.
-de buitenunit moet constructief sterk zijn want deze staat bloot aan alle denkbareweersomstandigheden.
-Het energieverbruik moet binnen aanvaardbare grenzen liggen. Kies zoveel mogelijk voor een zuinige airco dus label A.
-De binnenunit moet weinig geluid afgeven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een slaapkamer.
 

Koel- ofwel koudemiddel

Dat kan de R410A zijn, de R290 en de R407C.
 

Een juiste keuze voor één ruimte


Met een monoblock heeft men een goede airconditioning in achtnemend dat deze bestemd is voor één ruimte. Tel dan nog de lage prijs erbij op, dan zit u vele zomers lang goed met deze soort.
 

7. Satellietairco

Zit boven een plafond en bestaat uit een aantal roosters. Die roosters zijn gekoppeld aan de centrale airco unit. De satelliet doet onopvallend zijn werk en vooral te vinden in kantoorruimten, restaurants en winkels. Het is een duur aircomodel maar u krijgt er zeker wel wat voor terug!
 
Satellietairco

Het satellietmodel kan op vele plaatsen terecht

 
En toch blijken er mensen te zijn die menen dat men ziek wordt van het gebruik van airconditioning. Dat is niet waar! Wel kan men er verkouden van worden maar dat is dan eigen schuld. Dat komt omdat men het temperatuurverschil te groot maakt tussen binnen en buiten.
 
Dus nogmaals! Bij goed gebruik wordt men niet ziek van een airco, het tegenovergestelde is waar! Het draagt bij aan de gezondheid. De ruimte waar de airco zijn werk doet krijgt kwalitatief betere lucht. Bovendien wordt de luchtvochtigheid geregeld waardoor u zich prima gaat voelen.
 
Een klamme, benauwde en hete kamer is dan niet meer! Een airco aanschaffen is daarom een bewuste keuze. En die keuze zal bijdragen tot een fijner, prettiger en gezonder leven. Overtuigd van al het goede dat airconditioning geeft prima!
 
 

Welke ruimte voor de satellietmodel?

In ruimten waarbij het plafond is verlaagd. Ook veel toegepast in hotelkamers, kantoren en appartementen.
 

Het kenmerk van een satellietmodel

Met dit model is het mogelijk om meer dan één ruimte de lucht te behandelen.
 

Pluspunten van een satellietmodel


-Via een bedieningspaneel zijn de gewenste instellingen en functies in te stellen.
-Het geluidsniveau is bijzonder laag, en dat draagt zeker bij tot een aangenaam verblijf.
-In diverse capaciteiten en uitvoeringen te koop.
-De roosters kunnen makkelijk bijna helemaal worden geïntegreerd in het plafond.
 

Minpunten van een satellietmodel


-Deze klimaatbeheersing is van een hoog niveau; zelfs van een professioneel niveau. Dat maakt dit model dan ook erg duur.
-Een ingewikkelde installatietechniek. Het complete installeren moet dan ook worden gedaan door een erkend
installatiebedrijf. Ook zal de totale aanschafprijs doen verhogen.
 

Onderhoud aan de satellietmodel airco


Het reguliere onderhoud aan dit model moet u uit handen geven aan een erkend bedrijf. Het bedrijf weet precies wat er moet gebeuren en hoe het onderhoud zal plaatsvinden.
 

Het koelmiddel dat wordt gebruikt bij een satellietmodel


Freon werd vroeger gebruikt maar kan bij vrijlating de ozonlaag aantasten. De huidige koelmiddelen doen dat niet meer. R407C, R410A en met name R290 worden nu gebruikt.
 

Koelcapaciteit berekenen


Factor 30 kan worden gebruikt bij ruimten waar weinig mensen gebruik van maken, die goed geïsoleerd zijn, weinig warmtebronnen hebben en weinig elektronica.
Factor 40 wordt gebruikt bij ruimten waar meer mensen komen, die minder goed zijn geïsoleerd, meer warmtebronnen hebben en ook meer elektronica.
Factor 50 voor ruimten waar constant veel mensen zijn, slecht zijn wat betreft de isolatie, veel warmtebronnen hebben en ook veel elektronica.
 
U berekent het volume van de ruimte en de uitkomst gaat u vervolgens vermenigvuldigen met de bijbehorende factor. Zo krijgt u enig inzicht wat het koelvermogen moet worden in die ruimte.
 

8. Cassette- plafond onderbouwmodel


Bijzonder geschikt voor lange ruimten. Omdat het onder tegen het plafond zit, valt deze wel op. Makkelijk te monteren.
 
Cassette- plafond onderbouw airco
 
Niet alleen volwassenen genieten van airconditioning, ook baby`s en peuters. Peuters en baby`s zijn extra gevoelig voor warmte dus voor hen is een airco een voortreffelijke zaak.
 
Deze kleintjes moeten met name een goede nachtrust hebben. En krijgen zij dat niet of zij slapen te weinig, dan zijn zij vaak overdag hangerig en huilerig.
 
Met een airco zullen de baby`s en de peuters wél genieten van een aangename nachtrust. En het resultaat zal zijn dat zij een stuk levendiger zijn en minder huilen.
 
Echt, van klein tot groot, iedereen moet kunnen genieten van al het goede dat een airco met zich meebrengt. Het is een investering in gezondheid voor een betaalbare prijs.
 

Een cassette- plafond onderbouwmodel is ook voor thuis bijzonder geschikt

En niet alleen thuis! Deze soort airco is een graag geziene gast in grote kantoorruimten, in danszalen, in restaurants en in praktijkruimten.
 

Enkele pluspunten van een cassette- plafond onderbouwmodel


Eenvoudige montage tegen het plafond.
-Bijzondere stille werking.
-Wat u ziet is zeker niet storend.
-Een prima verdeling van de koele lucht.
 

Welke koelmiddelen kunnen worden gebruikt bij een cassette- plafond onderbouwmodel?


Het overbekende Freon van vroeger mag niet meer als koelmiddel worden gebruikt. Levert schade aan het milieu bij het vrijkomen. Tegenwoordig zijn er koelmiddelen die bij het vrijkomen het milieu niet meer belasten. Dat zijn onder andere de R407C, de R410A en de R290.
 

Om welke reden is een cassette- plafond onderbouwmodel van toepassing?


Als er boven het plafond geen plaats is om de airco daar te installeren. Wel is het zo dat de leidingen worden weggewerkt dus daar ziet u niks van terug.
 

Hoe kunt u het beste uw cassette- plafond onderbouwmodel onderhouden?

Door een STEK- installateur. Deze weet wat er moet gebeuren wat onderhoud betreft en heeft jarenlang ervaring. En goed onderhoud betekent langer genieten van de airco-installatie.

 

Hoeveel koelvermogen heeft u nu nodig om een ruimte te koelen?

Dat is niet eenvoudig te bepalen. Alleen gespecialiseerde airconditioningbedrijven kunnen dat voor u uitrekenen. Toch is er een richtlijn waarmee u een globale indruk krijgt van het benodigde koelvermogen. Heel simpel voorgesteld als volgt: u berekent het volume van de ruimte en u vermenigvuldigt de uitkomst met 40 Watt.
 
Het is dus een niet precieze berekening want het koelvermogen hangt af van diverse belangrijke factoren.
Deze factoren zijn:
-Waar ligt de ruimte?
-Komt er veel zon binnen?
-Is er wel, weinig of geen zonwering aangebracht?
-Hoeveel mensen gaan van de ruimte vaak gebruikmaken?
-komt er in de ruimte veel of weinig apparatuur want ook apparatuur geeft warmte af.
Het koelvermogen kan dan lager zijn of hoger dan de richtlijn.
 

Kort samengevat


Met een cassette- plafond onderbouwmodel heeft u een prima installatie. Lekker stil, niet vervelend om te zien, makkelijk te monteren en een prima luchtverdeling.
Geen wonder dat steeds meer bedrijven maar ook particulieren voor deze soort kiezen.
 

9. Cassette- plafond inbouwmodel


Voor drie type plafonds van toepassing. Voor een plafond met beperkte inbouwhoogte. Voor een systeemplafond en voor een verlaagd plafond. De luchtstroom wordt prima verdeeld ondanks dat de binnenunit nauwelijks te zien is.
 
Cassette- plafond inbouw airco
 

Het cassette plafond inbouwmodel is overal inzetbaar!

 
Airconditioning wordt steeds meer op grotere schaal toegepast. Niet alleen particulieren zien de voordelen in van airconditioning, ook het bedrijfsleven ervaart de pluspunten.
 
Want in een fabriek, kantoor en winkel werken mensen. Eventjes iets over de winkel. Niet alleen de werknemers genieten van airconditioning, ook de klanten zullen langer in die winkel blijven omdat de winkelruimte lekker koel is. Bij de winkel snijdt dus het mes aan twee kanten.
 
Werknemers in een fabriek en op kantoor hebben ook echt baat bij de airco. De fabrieksmensen zullen meer produceren omdat zij fit blijven door de aangename luchtcondities. Kantoormensen zullen zich beter concentreren en daardoor minder fouten maken.
 

Waar wordt een cassette- plafond inbouwmodel nog meer toegepast?


Zoals geschreven, in fabrieken, in kantoren, in winkels maar ook in vergaderzalen, in de sportschool en in bibliotheken en natuurlijk bij de particulier.
 

Maar een cassette- plafond inbouwmodel airco heeft nog méér pluspunten!


-Heel belangrijk is het lage geluidsniveau want te veel geluid wordt overal als storend ervaren.
-De installatie is vrij eenvoudig.
-De leidingen zijn mooi weggewerkt.
 

Plaatsingsmogelijkheden van de cassette- plafond inbouwmodel

In systeemplafonds, in plafonds waarbij de inbouwhoogte beperkt is en in ruimten met een laag plafond.
 

Het functioneren in het kort van een cassette- plafond inbouwmodel

Er is sprake van een binnen- en een buitenunit. De binnenunit is nauwelijks te zien, slechts enkele centimeters. Wordt in de regel midden in de ruimte gemonteerd. Daardoor krijgt men een optimale verdeling van de geconditioneerde lucht. Er kan ook een warmtepomp in het systeem. Dus koeling in de zomer, verwarmen of bijverwarmen in de winter.
 

Onderhoud aan de cassette- plafond inbouwmodel

Dat moet gebeuren door een erkend STEK bedrijf. Op deze manier blijft de airco altijd goed zijn werk doen. Bovendien verkleint regelmatig onderhoud de kans op storingen.
 

Het gebruikte koelmiddel in een cassette- plafond inbouwmodel

Dat kan de bekende R410A zijn of de R290. Beiden zijn van deze tijd dus niet belastend voor het milieu.
 

Particulier en bedrijfsleven

Met het cassette- plafond inbouwmodel hebben beiden een prima airconditioning in huis. Een fluisterstille werking en van de airco op zich is weinig van te zien.
 

Koelvermogen van de ruimte die u wilt gaan koelen

Er is een vuistregel die het volgende aangeeft. Elke kubieke meter te koelen vraagt om een vermogen van 40 Watt. Voorbeeld: uw ruimte is 6 meter lang, 4 meter breed en 3 meter hoog. Dan is het volume van uw ruimte 72 kubieke meter. Deze uitkomst maal 40 Watt, en dat betekent dat u voor die ruimte een koelvermogen nodig heeft van 2880 Watt.
 
Hier is uitgegaan van de vuistregel maar het koelvermogen kan lager zijn of hoger. Dat hangt van enkele factoren zoals
-Waar bevindt zich de ruimte- is er zonwering- bent u met veel of met weinig mensen in de ruimte- is er veel apparatuur die
warmte uitstraalt.
Als u de hulp inschakelt van een erkend aircobedrijf, dan kan het bedrijf precies het benodigde koelvermogen voor u uitrekenen.
 

10. Vloerairco

Een opvallende airco omdat deze op de vloer en tegen een wand vastzit. Bent u handig, dan is het monteren een klus die te doen is. De regeling gaat door middel van de afstandsbediening.
 
Vloerairco

De vloermodel airco valt niet op en maakt nauwelijks geluid

Wat is er dan zo fijn aan een airco? Deze vraag zal menigeen wel eens stellen. Het antwoord is kort en krachtig, alles!
Want het is een stuk techniek met als resultaat een gezonde leefomgeving en een gezond leefklimaat. Zonder zullen de nachten in de zomer warm blijven, klam en benauwd. Daardoor zult u slecht slapen maar u moet wel weer op tijd uit de veren.
 
En dan kan een school- of werkdag bijzonder lang duren! Met een airco in de slaapkamer slaapt u een stuk prettiger. Tijdens het slapen ademt u gezonde en zuivere lucht in. De temperatuur in de slaapkamer is de temperatuur die u wenst.
De volgende dag staat u fris en monter op. Heeft u dan op school of op kantoor ook airconditioning, dan heeft u het goed voor mekaar! Toch zijn er mensen die nog altijd sceptisch blijven en dat is hartstikke jammer!
Een airco geeft zoveel en vraagt maar weinig terug!
 

Wat zijn de voordelen van een vloermodel airco?


-Dit model is er wel maar is toch onopvallend aanwezig in de ruimte.
-Een plaatje om te zien.
-U hoort de werking nauwelijks, u hoeft uw televisie er echt niet luider voor te zetten.
-De bediening is eenvoudig en gaat via een draadloze afstandsbediening.
 

Slechts een nadeeltje

De luchtverdeling vindt plaats net boven de vloer en daardoor is de luchtverdeling niet perfect.
 

Plaatsing van een vloermodel airco


Laag tegen een wand of op de vloer. Eén buitenunit en er zijn meerdere binnenunits op aan te sluiten.
 

Waar treft deze aan?


Onder een vensterbank is mogelijk en onder een schuin dak. Heeft zijn weg inmiddels gevonden in horecagelegenheden, in kantoren, winkels en natuurlijk bij de particulier.
 

Het koelmiddel dat wordt gebruikt in een vloermodel

Vroeger was er Freon, op zich een goed koelmiddel. Het tastte echter bij het vrijkomen de ozonlaag aan. Is inmiddels verboden. Tegenwoordig zijn er koelmiddelen die de ozonlaag niet aantasten bij het vrijkomen. Er wordt nu R410A gebruikt, R290 en R407C.
 

Onderhoud is altijd belangrijk van een airco, ook van het vloermodel!

En vooral de filters dienen regelmatig te worden schoongemaakt. U kunt het misschien zelf doen maar wellicht is het beter de reiniging over te laten aan een erkend bedrijf. Zo`n bedrijf kan dan meteen uw airco controleren op de werking. Goed onderhoud betekent een betrouwbare en langere levensduur.

 

Hoeveel koelvermogen is er nodig voor een bepaalde ruimte?


Dat hangt af van diverse omstandigheden. Waar staat de ruimte die u gaat gebruiken en is er sprake van wel of geen zonwering? Hoeveel mensen gaan straks profiteren van de gekoelde ruimte en is er veel verlichting in die ruimte?
 

Hoe wordt er gerekend?

Afhankelijk van de genoemde omstandigheden, rekent men 35 Watt koelvermogen nodig voor één kubieke meter. U rekent het volume uit van de ruimte en de uitkomst maal 35. Dan weet u in grote lijnen hoeveel koelvermogen u moet hebben.
 

Niks mis mee!

Met een vloermodel airco haalt u kwaliteit binnen. U ziet het model wel en ook weer niet. Kijk eens op het internet of ga naar een vakman bij u in de buurt.
 

11. Raamairco

Andere benamingen zijn raamairconditioning en windowunit. Is één toestel en wordt geplaatst in een buitenmuur, in een venster en boven een deur. Maakt vrij veel lawaai maar daar staat tegenover dat de prijs weer aangenaam is. Wel wat breekwerk in de ruimte maar verder is het installeren zelf wel te doen.
 
Raamairco
 

Deze raamairco zie je niet veel in Nederland en België. Er worden meer mobiele airco’s verkocht.

Met een raamkoeler heeft u voldoende koeling voor een ruimte

Een airconditioning geeft een meerwaarde aan het leven. En het mag dan bijvoorbeeld nog zo heet worden in de zomer, u zit er koeltjes bij. Geen overmatig transpireren, geen slapeloze nachten meer, geen benauwdheid en geen bedorven lucht.
 
U gaat met een airconditioner een nieuw tijdperk in. Een tijdperk van vrolijkheid, van een prima humeurtje en van beter presteren. En ook uw partner en uw kinderen zullen de airco waarderen en weten dan wat zij al die tijd hebben moeten missen.
 
Laat de hete zomer maar komen, laat de koude winter ook maar komen want een airco kan ook zorgen voor verwarming.
Een airco is dan ook een aankoop waar u lang van zult genieten dus alvast gefeliciteerd hiermee!
 

U heeft besloten een raamkoeler te kopen, waar kunt u die dan installeren?

U kunt een raamkoeler tegen een wand plaatsen. Ook boven de deur wordt wel gedaan evenals in een venster.
 

Waar u nog meer raamkoelers aantreft

En dat is met name in hotels. Een raamkoeler is een airco die soms wordt aangeschaft.
 

U gaat een airco kopen, waar moet u dan speciaal op letten?

Te beginnen met de buitenunit. Deze mag niet al te veel lawaai maken want uw buren kunnen daar hinder van ondervinden. Bovendien moet de buitenunit goed bestand zijn tegen het weer dus tegen de zon, regen, hagel, sneeuw, vorst en de wind.
Dan de binnenunit. U wilt rustig slapen dus het geluid van de binnenunit moet echt zoveel mogelijk stil zijn.
Vraag uw dealer of leverancier naar het energielabel. Label A is prima, label G houdt in dat de airco een echte energievreter is.
En ook superbelangrijk is of zijn de filters. Vraag naar de juiste filters en vraag hoe deze het beste zijn te onderhouden.
 

Enige pluspunten van een raamkoeler

Geeft voldoende koeling voor één ruimte. De bediening is niks meer dan de stekker in het stopcontact. Een interessante aankoopprijs. Vrij makkelijk de monteren.

 

Enige minpunten van een raamkoeler

Is geen schoonheid. De buitenunit maakt vrij veel lawaai en u kunt er slechts één ruimte mee behandelen.

 

Een raamkoeler bevat ook een koelmiddel

Goed voor het milieu en daarom veel toegepast is het koelmiddel R290.
 

De manier om het koelvermogen te berekenen en een voorbeeld

Om tot het juiste koelvermogen te komen is de ruimte die u wilt koelen afhankelijk van enkele belangrijke factoren.
Een factor is de soort beglazing. Is de beglazing zonafstotend of het tegenovergestelde?
De ligging van de ruimte. Een kelder heeft minder koelvermogen nodig dan een zolder. Hoeveel elektrische apparaten staan er in de ruimte want ook die zorgen voor de stijging van de temperatuur.
Hoeveel personen gaan gebruik maken van de ruimte. Veel personen betekent ook een stijging van temperatuur.
De berekening in het algemeen. Per kubieke meter moet rekening worden gehouden met ongeveer 35 Watt koelvermogen.
De lengte van de ruimte is als voorbeeld 7 meter, de breedte is 4 meter en de hoogte is 3 meter. Het volume is dan 7x4x3 is 84 kubieke meter keer 35 Watt. De uitkomst is dan 2940 Watt koelvermogen.
 

12. Multisplit airco

Bestaat uit meerdere binnenunits en uit één buitenunit. Daarbij kan elke binnenunit apart worden ingeregeld, en dat is makkelijk. De buitenunit is natuurlijk bestand tegen alle weersomstandigheden, is compact van omvang en uiteraard hartstikke sterk.
 
Multisplit airco

De multi split airco heeft vele voordelen!

 
Wat een uitvinding, de airco! En iedereen kan er zijn of haar voordeel mee doen. U wilt natuurlijk genieten van een fijne nachtrust in een koele slaapkamer; dat kan nu. U wilt de hitte in de zomer ontvluchten en bijkomen in de woonkamer; dat kan met een airco. U wilt zuivere en gezonde lucht inademen; ook dat kan worden geregeld. U wilt zich beter kunnen concentreren, dan moet de ruimte waar u zit lekker koel zijn; ook daar zorgt een airco voor.
 
En daarom is airconditioning een voortreffelijke uitvinding. Steeds meer mensen ontdekken de airco, en wanneer gaat u die ontdekken voor het geld hoeft u het niet meer te laten!
 

Eerst enkele pluspunten van een multi split airco


Gaat goed om met energie.
-Met één buitenunit meerdere ruimten te behandelen.
-Het geluid valt reuze mee.
-De prijs is gunstig.
-Uw woning zal zeker in waarde stijgen.
 

Ook enkele minpuntjes van een multi split airco


Bij verhuizing zult u het toestel in principe moeten laten zitten maar dat hoeft niet echt een probleem te zijn.
-Een groot kantoor of het hele huis is niet te koelen met de multi split airco.
 

Kenmerken van een multi split airco


Er is één buitenunit. Er zijn meerdere binnenunits mogelijk. Per afdeling apart te regelen.

 

Onderhoud van een multi split airco


Regelmatig de filters reinigen. Met schone filters blijft u schone en zuivere lucht ontvangen.
De buitenunit een of twee keer per jaar vrijmaken van grof vuil en stof.
 

Het gebruikte koelmiddel in de multi split airco


Vroeger werd Freon als koelmiddel gebruikt. Op zich was daar niks mis mee zolang het in het aircocircuit bleef. In de open lucht tastte het de ozonlaag aan en daarom werd Freon verboden. In de airco`s van vandaag wordt vooral R290 gebruikt want dit koelmiddel tast de ozonlaag niet aan.
 

Specifieke onderdelen waar men op moet letten bij een airco kiezen


De binnenunit- of units mogen niet luidruchtig zijn. U wilt tenslotte slapen zonder al te veel lawaai.
De buitenunit maakt nu eenmaal geluid. Dat komt door de koelmotor maar het geluid mag niet als hinderlijk worden ervaren door duren. De buitenunit moet sterk van constructie zijn. Regen, sneeuw, hagel en nog meer zullen op de buitenunit beuken, jaar in, jaar uit.
Energieverbruik moet binnen de perken blijven. Het gunstigst is een A label en het ongunstigst is het G label.
Vraag de dealer of leverancier alles over filters. Dit onderdeel wordt nog altijd onderschat terwijl filters superbelangrijk zijn. Zij zorgen tenslotte voor de kwaliteit van de lucht die u in gaat ademen!
 

Hét grote pluspunt van de multi split airco


Met één buitenunit meerdere ruimten te koelen, te ontvochtigen, te bevochtigen, te ventileren en eventueel te verwarmen.
 

Hoeveel koelcapaciteit is nodig?


Er zijn verscheidene regels wat dat betreft. De ene zegt 30 Watt per kubieke meter, de andere zegt 35 Watt en nog een andere zegt 40 Watt.
 
Wel is het zo dat het aantal te gebruiken Watt afhangt van enkele factoren.
-De bouw van de ruimte die men wil koelen. Is er een plat dak en is er veel of weinig beglazing?
-Staan in die ruimte veel elektrische apparaten en brandt er veel verlichting?
-Is er wel of geen zonwering in of voor de ruimte?
-Hoeveel mensen maken in de regel gebruik van die ruimte?
 

Berekening


Pakken de resultaten van de factoren gunstig uit, dan kunt u uitgaan van 30 Watt per kubieke meter.
Zijn de resultaten wat minder gunstig, dan moet u uitgaan van 35 Watt.
Zijn de resultaten ongunstig, dan moet worden gerekend op 40 Watt.
 

13. Splitunit airco

Kan uit meerdere binnendelen bestaan maar heeft één buitenunit en één binnenunit.
 
Splitunit airco
 

De split unit airco is met name geschikt in de slaapkamer

 
Toch wel fijn hoor een airco! Volop genieten van frisse en zuivere lucht. Volop genieten van de koelte midden in de zomer. Volop genieten van een aantrekkelijke temperatuur en volop genieten van de betrekkelijk lage aanschafprijs. Allemaal voordelen waar men écht iets aan heeft.
Buiten de genoemde voordelen horen dan ook nog de prestatieverbetering en de toenemende concentratie. En heeft u eenmaal gebruik gemaakt van een airco, dan wilt u niet en nooit meer anders.
Een airco is hartstikke goed voor iedereen!
 

Toepassingen van een splitunit airco


Wordt vooral geïnstalleerd in slaapkamers maar heeft zijn weg ook allang gevonden in de woonkamer en in de kantoorruimte.
 

Plaatsen waar een splitunit komt


De buitenunit moet tegen een muur komen zodanig dat niemand last krijgt van het lawaai van de koelmotor. De binnenunit wordt gemonteerd tegen een muur.
 

Het koelmiddel dat wordt gebruikt bij een splitunit airco


Helemaal van vandaag is het koelmiddel R290. Bevat geen chloor dus zal de ozonlaag niet aantasten.
 

Het onderhoud van een splitunit airco


De aanwezige filters moeten op tijd worden schoongemaakt; zij bepalen uiteindelijk de luchtkwaliteit die u inademt.
De buitenunit moet eens of soms twee keer per jaar worden ontdaan van stof, vuil en bladeren.
 

De onderdelen waar u op moet letten in het algemeen


Het energieverbruik. Bekijk of vraag naar het label die bij een bepaalde soort airco hoort. Is het label G, dan houd maar rekening met een hoog energieverbruik, label A is het voordeligst. De filters zijn belangrijk, en daar moet dan ook echt aandacht aan worden geschonken. De buitenunit moet elk weertype kunnen doorstaan. Mag bovendien niet te veel lawaai produceren wat betreft eventuele buren.
 

Pluspunten van een splitunit airco


Het energieverbruik ligt op een aanvaardbaar niveau.
-Is klein van afmeting en niet zwaar wat gewicht betreft.
-Bevestiging aan de muur maar kan ook in het plafond worden geïnstalleerd.
-Met een afstandsbediening zijn de functies te bedienen.
 

Enkele minpunten van een splitunit airco


Voor slechts één ruimte beschikbaar.
-Gaat u verhuizen, dan de installatie laten zitten of de installatie er uit slopen.
 

De werking van de splitunit airco in het kort


De binnen- en buitenunit zijn aan elkaar gekoppeld en deze kan de lucht in één ruimte behandelen. Het koelmiddel neemt de warmte op en brengt die naar de buitenunit. De warmte wordt daar aan de buitenlucht afgegeven. Het koelmiddel dat dan weer is afgekoeld gaat weer naar de binnenunit. Neemt de warmte weer op en gaat weer naar de buitenunit. Dit proces zal net zolang doorgaan totdat de ruimte een ingestelde temperatuur heeft bereikt.
 

Het koelvermogen uitrekenen in het algemeen


Er is een soort vuistregel in het leven geroepen en die zegt het volgende: het koelvermogen nodig voor één kubieke meter ligt tussen de 30 en 40 Watt. Wanneer 30 Watt wordt gebruikt of 40 Watt hangt af van enkele factoren.
 

Factoren

Hoe is de ligging van de ruimte? Is de ruimte beneden of op zolder.
Komt er veel zon binnen? Veel zon zal meer koelvermogen vragen.
Is er veel of weinig beglazing? Veel beglazing houdt in dat de temperatuur hoog kan worden.
Is er veel verlichting en zijn er veel elektrische apparaten?
Met hoeveel mensen wordt de ruimte in de meeste gevallen gevuld? Veel mensen betekent dat de temperatuur hoog kan worden.

Voorbeeld

De lengte van de ruimte is 5 meter, de breedte is ook 5 meter en de hoogte is 4 meter. Het volume van de ruimte is dan 100 kubieke meter.
Met gunstige factoren wordt de berekening 100×30 Watt is 3000 Watt.
Met ongunstige factoren wordt het 100×40 Watt is 4000 Watt.
 

Ideale toepassing

Heeft u maar één ruimte waar de luchtbehandeling gaat plaatsvinden, dan bent u met een splitunit airco prima uit.

 

Hoe maak je een goede keuze voor jouw airco?


Zoals u heeft gelezen zijn er genoeg soorten airco`s. De een kan wel bij u passen, de andere niet.
Laat u daarom eerst voorlichten welke soort het beste voor u is.
Eén ding is zeker! Een airco zal uw leven totaal veranderen en dat in positieve zin. Wanneer u uw airconditioning eenmaal heeft, dan wilt u én kunt u nooit meer zonder!
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *