Airco

Wat kost een airco?

Wat kost een airco?

Laatste Update: May 18, 2023 door Hendrik

Wat kost een airco is een vraag die je graag beantwoord ziet alvorens je daadwerkelijk tot de aanschaf van een enkele airco of een multi-split systeem overgaat. Deze kosten zijn in principe in drie categorieën onder te verdelen. Namelijk de aanschaf prijs plus installatie, de bedrijfskosten en als laatste de onderhoudskosten.

Op zoek naar de goedkoopste Split Airco (incl installatie)?

Bekijk Onze Nummer 1 Split Airco!

Een airco kopen voor de toekomst

Een airco kopen is een aankoop waar u veel genoegen aan zult beleven. Heerlijke koelte in de bloedhete zomer, aangename warmte in de koude winter. Want ook verwarmen kan mits voorzien van een warmtepomp.
Het kan ook de lucht reinigen. U ademt gezonde en zuivere lucht in.
Een airco vraagt weinig en geeft u veel terug en daarom kopen is een investering die wat gezondheid betreft, meer dan de moeite waard is.
 

Waar op te letten zodat u een airco koopt die bij uw situatie past


Het koelvermogen. Daarbij moet u het volume van de ruimte weten die u wilt gaan koelen. Een vuistregel in de wereld van de airco zegt het volgende: voor elke kubieke meter heeft u een koelvermogen nodig van 40 Watt. Heeft u een ruimtevolume van 80 kubieke meter, dan heeft u een koelcapaciteit nodig van 3200 Watt.
Voor een meer nauwkeurige berekening moet u onder andere rekening houden met de ligging van de ruimte. Ook de eventuele zonwering doet mee en het aantal mensen die vaak in de ruimte verblijven.
Uw dealer kan het benodigde koelvermogen piekfijn voor u uitrekenen.
 

Energie

 
De hoeveelheid energie die uw aankoop gaat gebruiken. De huidige apparaten gaan er zuinig mee om. Een en ander is te zien aan het energielabel. Label G is een energievreter, label A springt zuinig met energie om.
 

Geluid

 
Het geluid zal grotendeels bepalend zijn welke te kopen. Een mobiele airco bijvoorbeeld geeft een behoorlijk lawaai dus niet geschikt voor op de slaapkamer.
 

Style

 
Integreren in uw levensstijl. Wat u te zien krijgt van uw airco moet passen in uw interieur. En dat kan vandaag de dag. Er zijn bijzonder mooie compacte en stijlvolle airco`s.
 

Luxe

 
Luxe. U kunt het zodanig instellen dat deze al gaat koelen lang voordat u thuis bent. En thuisgekomen geniet u direct al van het heerlijke leefklimaat in de ruimte.
 
 

En wat gaat nu een nieuwe airco kosten?


De genoemde prijzen dienen als indicatie. In enkele gevallen zullen de prijzen hoger dan wel lager liggen. Maar toch krijgt u op deze manier een indruk.
 
 • De prijs van een wandmodel start bij de 1000 euro.
 • Van een satellietmodel ligt dat rond de 3500 euro.
 • Een multi split airco op ongeveer 2200 euro.
 • Een split unit al rond de 500 euro.

Op zoek naar de goedkoopste Split Airco (incl installatie)?

Bekijk Onze Nummer 1 Split Airco!

 • De prijs van een raamkoeler ofwel window- unit rond de 650 euro.
 • En wat kost dan een mobiele airco�heeft u al vanaf zo`n 300 euro.
 • En een cassette- plafond inbouwmodel�rond de 2500 euro.
 • De prijs van de cassette- plafond onderbouwmodel ligt rond de 2400 euro.
 • De prijs van een design model is vanaf zo`n 700 euro.
 • Het kanaalmodel heeft een prijskaartje vanaf ongeveer 2200 euro.
 • En tenslotte de monoblock airco. Hou maar rekening met 700 euro.
 
Als u er een gaat kopen midden in de zomer, dan zal het niet verbazen dat er weinig of zelfs wel helemaal geen aanbiedingen zijn.
Maar gaat u er een kopen na de zomer, dan worden de kansen veel groter. Want niet alle airco`s zullen worden verkocht en een bedrijf moet ook vaak ruimte maken voor de nieuwste modellen.
 

Wat kost een airco: de aanschaf zelf plus installatiekosten

De kosten voor een airco plus montage in relatief kleine kamers zullen bij de goedkopere en eenvoudige toestellen zo ongeveer €1.000 tot €1.500 euro bedragen.

Op zoek naar de goedkoopste Split Airco (incl installatie)?

Bekijk Onze Nummer 1 Split Airco!

De gemiddelde kosten die je kwijt bent voor het kopen en installeren van een split-airco zullen ongeveer tussen de €1.500 tot €3.500 zijn. Deze kosten zijn dan wel inclusief een professionele montage. Voor een multi-split airco betaal je zelfs tussen de €3.000 en €6.000 voor de installatie plus de aanschaf van de apparaten zelf. 

Zo’n airco is desondanks zeer fijn om in huis te hebben, want het zorgt niet alleen voor een gezonder woonklimaat maar je zult in warme, zomerse omstandigheden ook beter jouw hoofd koel kunnen houden.

Wat kost een airco: de bedrijfskosten

De bedrijfskosten van een airco omvatten voornamelijk de elektriciteitskosten die nodig zijn om het airconditioningsysteem draaiende te houden. Als vuistregel is er ongeveer 30 watt aan vermogen per kubieke meter ruimte nodig. Als je dit vervolgens met de grootte en de hoogte van de kamer vermenigvuldigt, dan verkrijg je het totale vermogen dat een airco nodig heeft.

Hoe duur deze elektriciteitskosten voor een airconditioningsysteem zullen zijn, hangt echter af van de prestaties en het stroomverbruik van het apparaat. En daarnaast natuurlijk ook van hoeveel de elektriciteitsleverancier voor deze stroom per kWh rekent.

Wat kost een airco: de onderhoudskosten

Daarnaast zijn er ook nog de reguliere onderhoudskosten. Het continu en optimaal onderhouden van een airco zorgt immers voor een echt hygiënische werking van dit airconditioningsysteem. Vooral de filters, bevochtigers en warmtewisselaars moeten hierbij jaarlijks goed onderhouden worden. Bovendien kan er vuil in het systeem ophopen en dat moet uiteraard ook regelmatig verwijderd worden.

Wat kost een airco: hoe de kosten te optimaliseren

Denk eerst goed na over de precieze eisen voor het gebruik van een airconditioningsysteem. Niet alle kamers hoeven per slot van rekening met een airco gekoeld te worden als je deze kamer toch zelden gebruikt.

Concentreer je dus op de allerbelangrijkste woonruimtes en bereken zo ook zo nauwkeurig mogelijk de stroombehoefte van de te gebruiken airco. Want des te meer vermogen dit airconditioningsysteem gebruikt, des te duurder de apparaten in gebruik zijn.

Als jij hierbij voor een optimaal model kiest, dan kun je enkel met de juiste planning op termijn al honderden euro’s besparen. De ene installateur is trouwens ook goedkoper dan de andere.

Wat kost een airco: enkele andere aandachtspunten

Een airco of airco’s in huis hebben is buitengewoon handig, maar ze moeten dan wel aan al jouw koel behoeften voldoen. Als het airconditioningsysteem bijvoorbeeld constant op de limiet van zijn capaciteit draait, dan zullen zowel het stroomverbruik als de afschrijfperiode bovengemiddeld zijn.

De modernere split-airco’s bevatten veelal een zeer flexibele compressor. De automatische ingebouwde toerentalregeling ervan houdt de kamertemperatuur lekker constant en vermindert daardoor het energieverbruik evenzo met ongeveer een kwart.

Er zijn daarnaast ook allerlei handige extra snufjes zoals afstandsbedieningen, timers, luchtfilters en programmeer en warmtepomp functies op de diverse modellen terug te vinden.

Conclusie wat kost een airco

Hoeveel kost een airco in huis is daardoor een vraag die zo met meerdere prijskaartjes beantwoord wordt. Een mobiele airco heb je voor rond de 500 euro. Een professionele is tussen de 1000 en 1500 euro.

Op zoek naar de goedkoopste Split Airco (incl installatie)?

Bekijk Onze Nummer 1 Split Airco!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *