Wat is een IP camera?

Wat is een IP camera?

Laatste Update: June 29, 2022 door Hendrik

Een IP camera is tegenwoordig erg populair. Maar wat is een IP camera? Het is meer dan een term alleen.

Wij leggen uit waarom de aanschaf van specifiek een IP camera erg nuttig kan zijn.

Wat is het nut van een IP Camera?

Of jij nu een huis huurt of er eentje bezit, je wilt zeker de beste IP camera om jouw huis in de gaten te houden terwijl je op pad bent. Dit directe familielid van de webcam vereist een minimale installatie en biedt flexibele opstellingen en een reeks van handige beveiligingsfuncties.

 

Als jij op zoek bent naar wat fijne aanbevelingen om de beste IP camera voor jouw wensen aan te schaffen, dan ben je hier zeker aan het juiste adres. In deze minigids hebben we speciaal voor jou de beste IP camera modellen op een rijtje gezet.

 

Deze gids legt niet alleen alle technische aspecten van de beste IP camera uit, haar basisfuncties, de beeldkwaliteit, maar tevens de belangrijkste dingen die je gewoon moet weten of overwegen voordat jij een IP camera aanschaft.

Wat is een IP camera?

 

Een Internet Protocol camera, ook wel een IP camera of netwerkcamera genoemd, biedt een digitale videobewaking door videobeelden via het internet of een lokaal netwerk (LAN) te verzenden en te ontvangen.  

 

In tegenstelling tot de eerdere generatie CCTV bewakingscamera, heeft een IP camera daarom ook geen centraal opname- en beheersysteem nodig, maar enkel een (WiFi) netwerk om te streamen en soms een externe opslag.

 

Bovendien verwerkt dit apparaat, in tegenstelling tot de eerdere analoge CCTV camera, alle binnenkomende videobeelden digitaal.

Hoe werkt een IP camera?

 

In plaats van video via een videokabel naar een monitor of TV te sturen, verzendt een IP camera digitale videobeelden via een specifieke dataverbinding. Dat kan ethernet, USB, WiFi, of zo zijn. Alles wat er nodig is om deze videobeelden via dit netwerk over te dragen, is al in het apparaat ingebouwd.

Rechtstreeks verbinding met je netwerk

 

Het is rechtstreeks met jouw netwerk verbonden, net zoals elk ander mogelijk netwerkapparaat. Afhankelijk van het type IP camera, kan het de videobeelden intern of op bijvoorbeeld op een Micro SD kaart opslaan. Of het kan voor de opslag van deze beelden met een ander apparaat op het netwerk verbinding maken. Het is ook vaak mogelijk om de vastgelegde video naar het internet te streamen.

Het levert gecomprimeerde videobeelden aan

 

Een IP camera legt haar videobeelden op dezelfde manier als elke digitale camera vast. Wat het echter uniek maakt, is dat iedere IP camera met een speciale verwerkingschip is uitgerust, die de videobeelden direct comprimeert terwijl ze op worden genomen.

 

Wat betekent dat precies? Welnu, des te hoger de camera resolutie is, des te meer data elke video-opname bevat. Beelden met een hoge resolutie vereisen daarom meer opslagruimte en meer bandbreedte voor hun gegevensoverdracht dan de beelden van een lagere kwaliteit.

 

Om haarscherpe HD beelden over een netwerk te verzenden, moet een IP camera de bestanden daarom eerst comprimeren of de bestanden dusdanig kleiner maken om te voorkomen dat er te veel bandbreedte wordt verbruikt.

 

Moderne compressie standaarden zoals h.264 en MPEG-4 betekenen dat er vrijwel geen kwaliteitsverlies is. Of dat er slechts een kleine vermindering in framesnelheid en resolutie is wanneer het beeldmateriaal van de IP camera uiteindelijk jouw mobiele telefoon of computer bereikt.

De beste IP camera WiFi

 

Er zijn drie netwerkopties om uit te kiezen voor het kopen en bij het gebruik van een IP camera. Dit zijn een bekabeld, een mobiel, of een draadloos netwerk. Veel van de huidige IP camera’s zijn draadloos en gebruiken het WiFi signaal om met een bedieningspaneel (zoals een smartphone) of een aangesloten smartapparaat te communiceren.

Eenvoudiger te installeren

 

Een draadloze IP camera is veel eenvoudiger te installeren dan een bedrade uitvoering. Veel bedrade camera’s worden per slot van rekening op het elektrische systeem van jouw huis aangesloten. Dus moet je veelal een professional voor deze installatie inhuren.

Een 24/7 toegang tot je huis

 

En met een WiFi IP camera kun je vanaf elke locatie automatisch videobeelden naar je smartphone, computer of in de cloud uploaden, zolang er maar een internetverbinding is. Een WiFi IP camera is zo dus een geweldige aanvulling op jouw huisbeveiligingssysteem, omdat deze jou 24/7 een toegang tot je huis biedt, waar ter wereld jij je ook maar bevindt.

Goedkoper en gemakkelijker te verplaatsen

 

De beste IP camera WiFi is bovendien niet alleen goedkoper dan een vergelijkbaar bekabeld systeem, maar het is ook veel gemakkelijker te verplaatsen en te vervoeren. Koppel het gewoon los en je bent er klaar voor om het zelf elders te installeren!

De beste IP Camera WiFi is de Eufycam 2 Pro 4 Pack

 

De Eufy by Anker Eufycam 2 Pro 4-Pack is één van de voordeligste 2K WiFi IP camera sets met vier camera’s die er op de markt beschikbaar is. Deze set is niet alleen bijzonder eenvoudig in gebruik, maar de 2K camera’s in de kit beschikken ook over een lens van 140 graden, plus nemen heldere en gedetailleerde beelden op.

 

Deze camera’s nemen na een bewegingsdetectie overdag duidelijke 2K kleurenbeelden op, maar doen dit dankzij de ingebouwde infrarood video-opname ‘s nachts enkel in zwart-wit. Het kan daarbij identificeren of personen een bewegingssensor hebben geactiveerd.

 

De EufyCam 2 Pro stuurt dan direct pushmeldingen naar jouw smartphone, zodat je gelijk kunt inloggen om zo de feed van een camera te bekijken. De camera’s bevatten daarnaast een ingebouwde microfoon en luidspreker, waardoor je ook met iedereen in het gezichtsveld van de camera kunt praten.

 

De camera’s van deze beste IP camera set worden door een ingebouwde oplaadbare batterij aangedreven, die volgens Eufy zelf maar liefst 365 dagen tussen de oplaadbeurten meegaan.

 

In tegenstelling tot veel andere IP camera’s op de markt die een abonnement voor cloudopslag vereisen, worden de video-opnames van de EufyCam 2 Pro set op het 16 GB geheugen in het basisstation opgeslagen. 

 

Deze plaatselijke opslag betekent dat jij je absoluut geen zorgen hoeft te maken dat iemand ergens anders ter wereld naar de videobeelden van jouw eigendom kijkt. 

 

Eufy geeft aan dat dit ingebouwde geheugen ongeveer drie maanden aan video kan opslaan, iets wat gebaseerd is op het bewaren van 20 videoclips van 30 seconden per dag.

 

Het basisstation is een compacte en mooi vormgeven unit, waarvan de afwerking mat wit is. Dit in tegenstelling tot het glanzende wit van de camera’s. Het biedt niet alleen een video opslagruimte, maar doet ook dienst als een WiFi repeater die het netwerk signaal naar de camera’s versterkt.

 

De EufyCam 2 Pro biedt een integratie met Amazon Alexa, Google Assistant en Apple’s Siri / HomeKit, zodat je de live feed van de Eufy set op een smart display of tv kunt bekijken die met een compatibel streaming apparaat is aangesloten. Onthoud hierbij echter goed dat het beeldmateriaal van de 2K camera’s met de HomeKit van Apple enkel in Full HD weergeeft.

De beste IP camera voor buiten

 

De beste IP camera voor buiten biedt een scala aan functies, zoals real time video, nachtzicht, een lokale of door de cloud ondersteunde video-opslag. En zo’n IP camera moet ook zeker goed tegen alle weerselementen bestand zijn.

 

Een slimme outdoor IP camera geeft je ook de mogelijkheid om jouw voordeur te controleren. Dit door te tonen wie er voor de deur staat voordat jij beslist of je deze wel of niet wilt openen. En het biedt uiteraard een tweerichting audio om via het apparaat met iemand te praten.

 

Het is bovendien gekoppeld aan een op afstand te bedienen alarm dat je kunt gebruiken om potentiële indringers af te schrikken.

Wat zijn de beste plaatsen om een outdoor IP camera te installeren?

 

Dit hangt gedeeltelijk van je prioriteiten af. Als je graag wilt controleren wie jouw woning nadert, plaats het dan bij ingangen zoals de voor- en achterdeur. Het kan ook een goed idee zijn om er eentje in de buurt van jouw garage of schuur te plaatsen. Voor als jij hier bijvoorbeeld duur gereedschap of zo hebt opgeslagen.

 

Outdoor IP camera’s kun je ook het beste op een plaats hangen waar ze toch nog een beetje beschutting tegen de weerselementen ontvangen.

De beste IP camera buiten is de Eufycam 2 Pro Duo Pack set

 

Als je graag een robuust outdoor beveiligingssysteem wilt opzetten dat in één handige set wordt geleverd, ga dan voor het voordelige Eufycam 2 Pro Duo Pack + Video Doorbell Battery pakket.

De twee IP camera’s in deze set filmen ieder in 2K, bieden nachtzicht en hebben een IP67 weersbestendigheid classificatie. Daardoor zijn ze tegen de meeste weersomstandigheden beschermd.

Ze hebben ook een kunstmatige intelligentie ingebouwd om mensen te identificeren.

De Eufycam 2 Pro Duo Pack camerakit is ideaal voor al die individuen die graag in één keer hun voor- en achterkant van hun huis willen bewaken. En serieus willen investeren in het verkrijgen van de beste videobeelden in het donker.

De Eufycam 2 Pro Duo Pack set is ook de beste IP camerakit met een lokale opslag, dus zonder enige verborgen kosten zoals een cloud abonnement. De montage is eenvoudig, de camera is duurzaam en het beste van alles: de batterij gaat bijna eeuwig mee! Een enkele lading gaat immers tot een heel jaar mee, dus hoef je de batterijen ervan niet om de paar maanden op te laden.

De beste IP camera voor binnen

 

Een indoor IP camera speelt een cruciale rol bij het beveiligen van jouw huis. De beste IP camera is zowel een afschrikmiddel tegen dieven, als een manier om de dagelijkse gebeurtenissen in jouw woning in de gaten te houden. Het is uitstekend geschikt voor stand-alone gebruik of als een onderdeel van een uitgebreid smart home beveiligingssysteem.

 

De beste IP camera voor in jouw woning zorgt voor een extra gemoedsrust, door jou een extra paar ogen te geven. Deze camera werkt zowel overdag als ‘s nachts en stuurt je een pushbericht op je smartphone wanneer het iets of iemand detecteert. Wanneer zo’n IP camera iets detecteert, dan begint deze ook direct video op te nemen, zodat je alles volledig kunt vastleggen wat er precies gebeurd.

De beste IP camera binnen is de Eufy by Anker Indoor Cam 2K Pan & Tilt

 

De Eufy by Anker Indoor Cam 2K Pan & Tilt is een zeer vriendelijk geprijsde IP camera die met haar hoge 2K resolutie uitstekende videobeelden aanlevert. Het is daarnaast slim genoeg is om huisdieren van mensen te onderscheiden. Het kan daarbij ook een bewegend object in de gaten houden, iets wat behoorlijk indrukwekkend is gezien haar prijsklasse.

 

Het biedt een Micro SD geheugenopslag voor abonnement vrije video-opnamen. Het biedt verder handige functies zoals een tweeweg communicatie. 

 

De Eufy Indoor Cam 2K Pan & Tilt heeft een ingebouwde sirene plus een ingebouwde 2,4 GHz WiFi zender. Het ondersteunt het HomeKit platform van Apple en werkt ook met de spraakopdrachten van Alexa, Google en Siri samen.

 

Ondanks haar heel betaalbare prijs, biedt de Eufy by Anker Indoor Cam 2K Pan & Tilt heel veel functies die je normaal gesproken enkel op de duurdere camera’s aantreft. Het is om deze reden niet voor niets de beste IP camera voor binnen!

Waar moet je op letten bij het shoppen voor de beste IP camera?

 

De meeste IP camera’s voeren dezelfde basisfuncties uit: ze detecteren een gebeurtenis, nemen die gebeurtenis op en sturen jou een waarschuwing. Hieronder behandelen we enkele veelvoorkomende functies die jij tijdens jouw zoektocht naar de beste IP camera tegenkomt.

Beeldresolutie

 

Geen enkele IP camera kan je een goede dienst leveren als deze jou wazige, trillende of anderszins vervormde videobeelden aanlevert. Zoek daarom naar een IP camera die de hoogst mogelijke resolutie biedt. De meeste IP camera’s ondersteunen nu een 1080p (Full HD) resolutie. Sommige modellen bieden een nog hogere resolutie van 2K of 4K. Houd er echter rekening mee dat deze camera’s meer internet en WiFi bandbreedte gebruiken, plus de levensduur van de batterij verkorten.

Nachtzicht

 

De meeste inbraken vinden in het donker plaats. Daardoor is deze functie bijna net zo belangrijk als een ingebouwde bewegingsdetectie. Technisch gezien ondersteunen de meeste IP camera’s standaard een infrarood LED verlichting. De beste IP camera’s schakelen bij weinig licht automatisch naar nachtzicht over, terwijl je bij andere kunt instellen wanneer en hoe deze geactiveerd moeten worden.

Kijkhoek

 

Het gezichtsveld van de camera bepaalt hoeveel het kan zien. Je wilt in de meeste gevallen een brede kijkhoek. De meeste IP camera’s vallen binnen een bereik van 140 graden. Deze groothoeklenzen kunnen soms wat beeldvervorming aan de randen veroorzaken. Maar het gaat hier om beveiligingsbeelden, die je dus niet gaat gebruiken om foto’s voor je fotoalbum te maken.

Bewegingsdetectie

 

Bewegingsdetectie is één van de meest wenselijke functies van een beveiligingscamera voor wanneer jij jouw huis wilt bewaken wanneer het leeg is. Ingebouwde sensoren in de IP camera vangen de beweging binnen het gezichtsveld van de camera op en activeren zo direct een video-opname.

Gezichtsherkenning

 

Als jij voor een IP camera met deze functie kiest, dan weet je dat deze gadget veelal gezichten leert herkennen als het meer aan een persoon wordt blootgesteld. Wees er zodoende op voorbereid dat je dan maar beter wat extra tijd voor de lens kunt doorbrengen.

Pan/tilt/swivel

 

De meeste IP camera’s kunnen handmatig gekanteld en gedraaid worden om zo op een bepaald weergavegebied scherp te stellen. Een echte pan & tilt camera is met een speciale motor uitgerust zodat de lens kan bewegen, of dat het zelfs een bewegend object kan volgen als je naar een live feed kijkt. Dit gebeurd met behulp van de bijgeleverde app. Sommige camera’s kunnen zelfs een persoon volgen die zich binnen hun gezichtsveld beweegt.

Tweerichtingsaudio

 

Een IP beveiligingscamera heeft in de meeste gevallen het doel om je woning aangenaam in de gaten te houden. Desondanks geeft de mogelijkheid om ook te horen wat er aan de hand is, jou een completer beeld van wat er thuis gebeurt als je op pad bent. Je kunt dankzij een tweerichting audio optie ook via een IP camera praten. Dit is een geweldig hulpmiddel om een indringer op afstand te laten schrikken.

Mobiele app

 

Bijna alle hedendaagse IP camera’s zijn voornamelijk via een smartphone of tablet app toegankelijk. Naast de mogelijkheid om een betrouwbare live feed vanaf de IP camera te bekijken, biedt het veelal ook tal van opties om de manier waarop de camera presteert te wijzigen. Denk hierbij aan de mogelijkheid om de pushmeldingen of de gevoeligheid voor de bewegings- en geluidsdetectie aan te passen. Of om mogelijk speciale detectiegebieden in te stellen. De app moet natuurlijk intuïtief werken en gemakkelijk te bedienen zijn.

Waarschuwingen

 

Een IP camera stuurt live meldingen naar jouw smartphone wanneer het een gebeurtenis detecteert. Zonder dat je de hele dag naar een livefeed moet staren, is dit de enige manier om jouw huis in realtime in de gaten te houden. Sommige IP camera’s kunnen naar meerdere mensen waarschuwingen sturen.

Lokale opslag

 

Sommige IP camera’s hebben hun eigen geheugen of geheugenkaartsleuf in plaats van of in aanvulling op een cloudopslag. Zo kun je jouw video heel handig rechtstreeks op het apparaat opslaan. Dit is een aantrekkelijke functie omdat het je de maandelijkse kosten van een cloudopslag kan besparen. Het nadeel, voor als er geen back-up in de cloud is, is dat als boeven je camera stelen, ze ook je forensisch bewijs meenemen!

Opnames in de cloud

 

Veel fabrikanten bieden een cloudopslag abonnement bij hun camera’s aan. Bij zo’n abonnement wordt je opgenomen video naar een externe server gestuurd en hier gedurende een vooraf bepaalde tijd opgeslagen. Hoewel deze cloud plannen soms gratis zijn, vereisen ze meestal een maandelijks abonnement.

Integratie met een smart home systeem

 

Als jij al een huis vol slimme apparaten hebt, overweeg dan naar een IP camera op zoek te gaan die met jouw smart home systeem gekoppeld kan worden. De bekendste zijn: Amazon Alexa, de Google Assistant en Apple Homekit. Maar er zijn nog veel meer op zichzelf staande smart home systemen.

De beste IP Camera conclusie

 

De beste IP camera voor thuis kan gemoedsrust bieden als jij je zorgen over jouw eigendom maakt wanneer je niet in de buurt bent. Je kunt immers op elk moment een live feed van een beveiligingscamera bekijken om je gerust te stellen dat er niets ongewensts in je huis gebeurt.

 

De beste beveiligingscamera voor thuis werkt op dezelfde manier als een video deurbel: het stuurt een waarschuwing naar jouw smartphone als er beweging wordt gedetecteerd. Je kunt dan de bijbehorende app gebruiken om indien nodig passende maatregelen te nemen. De camera slaat de beelden ook op, zodat jij de video op een later tijdstip kunt terugzien, voor als je de waarschuwing bijvoorbeeld had gemist.

 

Een IP camera kan daarnaast vaak met andere smart home apparaten geïntegreerd worden om zo potentiële indringers af te schrikken. Zo kan een slim deurslot ingesteld worden om de voordeur automatisch te vergrendelen en een slimme lamp om een deel van de woning te verlichten als jouw draadloze IP camera beweging detecteert.

 

Hoewel deze functies allemaal intrigerend kunnen klinken, vragen sommigen personen zich uiteraard af hoe moeilijk het is om een IP camera te installeren. Dat is het mooie van het beste IP camera systeem dat draadloos is: je hoeft niet echt super technisch te zijn of van doe-het-zelven te houden om er simpel eentje in je huis te installeren.