Zonnepanelen

Waar moet ik mijn zonnepanelen plaatsen?

Waar moet ik zonnepanelen plaatsen

Laatste Update: September 2, 2023 door Hendrik

Wanneer je zonnepanelen aanschaft, moet je natuurlijk precies weten waar je ze plaatst. De vraag die veel gesteld wordt is dus: Waar moet ik mijn zonnepanelen plaatsen? Wij geven hier op een eenvoudige manier antwoord op. Zonnepanelen stellen weinig eisen aan hun eigenaren, maar er zijn wel een paar spelregels.

Zonnepanelen willen zicht op het zuiden

Je wilt je zonnepanelen plaatsen op een plek die het hele jaar door van de zon mag genieten. Het zonlicht in de ochtend en avond is hierbij minder belangrijk dan het licht dat de zon afgeeft wanneer deze op het hoogste punt staat en daarmee op het zuiden. Meer zonlicht = meer energie = meer geld besparen = beter voor het milieu.

Zonnepanelen houden wel van een apart standje

Naast de horizontale richting (het zuiden) is ook de verticale richting van de zonnepanelen belangrijk. De ideale hellingshoek is afhankelijk van waar op de wereld je je bevindt. Echter hebben we in Nederland natuurlijk ook te maken met bouwregels. Hierover lees je in het volgende hoofdstuk meer. Gelukkig zijn zonnepanelen ook erg vergevingsgezind, dus het is niet zo heel erg als je zonnepanelen niet 100% in de ideale hellingshoek zijn afgesteld.

Zonnepanelen houden niet van schaduw!

Zonnepanelen houden van zon, zon en nog eens zon! Een zonnepaneel dat het grootste deel van de tijd in de schaduw ligt te lummelen, levert natuurlijk niet veel stroom op. Zorg er dus voor dat je zonnepanelen het liefst de hele dag, maar in ieder geval ‘s middags kunnen genieten van de zon. Belangrijk puntje: je zonnepanelen gaan twintig tot dertig jaar mee. Die boom die vlakbij staat ook! Dus denk vooruit. En stem ‘nee’ als de gemeente een wolkenkrabber aan de overkant van de straat wil bouwen.

Zonnepanelen willen ongestoord hun werk doen, maar houden van visite

Het is handig om je zonnepanelen af en toe schoon te maken (een zacht sopje is prima). Dus zorg ervoor dat jouw zonnepanelen ook in de toekomst makkelijk bereikbaar zijn. Voor jou. Niet voor de kinderen en hun voetbal of hockeystick.

Zonnepanelen willen graag in de buurt zijn van Meneer Meterkast

Zonnepanelen produceren gelijkstroom en die neemt in sterkte af naarmate de stroom wordt getransporteerd over lange afstanden. Hoe dichter de zonnepanelen bij de meterkast worden geplaatst, hoe meer je kan profiteren van de energie die de zonnepanelen leveren. Maak je hier overigens niet al te druk over. Maar er zit gewoon wel een verschil tussen het rendement van zonnepanelen op je dak en zonnepanelen aan het einde van een lange achtertuin.

Kom van dat dak af

De zonnepanelen op het dak plaatsen is natuurlijk de meest voor de hand liggende optie. Maar als je dak het merendeel van de dag in de schaduw ligt of niet op het zuiden ligt, zijn er andere opties. Je kunt de zonnepanelen ook prima kwijt op je garage of in de tuin. In dat geval zijn er rekken beschikbaar waar de zonnepanelen op gemonteerd kunnen worden. Het is wel verstandig om de zonnepanelen buiten bereik van (kleine) kinderen te houden. Op deze manier hebben wij antwoord gegeven op de vraag: Waar moet ik mijn zonnepanelen plaatsen? Wij hopen dat alles duidelijk is, anders zijn er nog tal van andere artikelen.

Informatie Zonnepanelen

Op zoek naar zonnepanelen? Wij helpen graag.

Ontvang geheel vrijblijven 1 tot 3 offertes van uw lokale installateurs.

Ook kunnen we u bellen om advies te geven over uw dak, merk zonnepanelen en omvormers.

Wij zorgen voor een goede match tussen u, de zonnepanelen en de installateurs.

 

Voor een vrijblijvende offerte kan de onderstaande zonnepanelen calculator ingevuld worden.

Wilt u gewoon informatie ontvangen of uw vraag stellen?

Vul het formulier in onder aan deze pagina of ga naar de contact pagina.

Stel uw vraag of ontvang een vrijblijvende offerte

Op zoek naar zonnepanelen? Wij helpen graag.

Ontvang geheel vrijblijven 1 tot 3 offertes van uw lokale installateurs.

Ook kunnen we u bellen om advies te geven over uw dak, merk zonnepanelen en omvormers.

Wij zorgen voor een goede match tussen u, de zonnepanelen en de installateurs.

     

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *