Airco

Kun je een split airco zelf installeren?

Kun je een split airco zelf installeren?

Laatste Update: May 26, 2024 door Hendrik

Een split airco is een efficiënte en comfortabele manier om je huis of kantoor te koelen. Het biedt de mogelijkheid om individuele kamers of ruimtes te voorzien van gekoelde lucht.

Als je overweegt om een split airco aan te schaffen, vraag je je misschien af of je deze zelf kunt installeren.

In dit artikel bespreken we de mogelijkheden en beperkingen van het zelf installeren van een split airco en de rol van een professionele installateur.

 1. De Beste Monoblock Airco van 2,9 kW: Qlima WDH229 (zelf plaatsenControleer Laagste Prijs!
 2. De Goedkoopste Spilt Airco met vermogen van 2,5 kW: Haier Tundra Plus (slechts 508 euro) Controleer Laagste Prijs!
 3. De Best Geteste Airco van 2,5 kW: LG Dualcool Prestige (laten plaatsen) Controleer Laagste Prijs!

Wat is een split airco?

Voordat we ingaan op de installatie, is het belangrijk om te begrijpen wat een split airco precies is. Een split airco bestaat uit twee delen: een binnenunit en een buitenunit. De binnenunit, ook wel de verdamper genoemd, wordt in de ruimte geplaatst die je wilt koelen. De buitenunit, ook wel de condensor genoemd, wordt buiten geplaatst en staat in verbinding met de binnenunit via leidingen.

De voordelen van een split airco

Een split airco biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere koelsystemen. Het zorgt voor een efficiënte en gerichte koeling, waardoor je energie en kosten kunt besparen. Daarnaast is een split airco stil en esthetisch aantrekkelijk, omdat het grootste deel van het systeem buiten staat. Het biedt ook de mogelijkheid om te verwarmen in de winter, waardoor het een all-in-one oplossing is voor het reguleren van het binnenklimaat.

Kan je zelf een split airco installeren?

Ja, het is mogelijk om zelf een split airco te installeren. Er zijn echter enkele belangrijke overwegingen en beperkingen. Het installeren van een split airco vereist technische kennis en ervaring, evenals specifieke gereedschappen. Daarnaast moet je rekening houden met de wettelijke vereisten en veiligheidsnormen.

Wanneer is een professionele installatie nodig?

Het wordt ten zeerste aanbevolen om een professionele installateur in te schakelen in de volgende situaties:

 1. Ingewikkelde installatie: Als de installatie van de split airco ingewikkeld is, bijvoorbeeld vanwege specifieke bouwconstructies, elektrische bedrading of leidingwerk, is het raadzaam om een professional in te schakelen. Een installateur heeft de expertise om deze uitdagingen aan te pakken en ervoor te zorgen dat de installatie correct en veilig wordt uitgevoerd.
 2. Wettelijke vereisten: In veel landen en regio’s zijn er wettelijke vereisten met betrekking tot de installatie van airconditioningsystemen. Dit kan betrekking hebben op zaken zoals het gebruik van koelvloeistoffen, het naleven van veiligheidsnormen en het verkrijgen van de juiste certificaten. Een professionele installateur is op de hoogte van deze regelgeving en zorgt ervoor dat de installatie aan alle vereisten voldoet.

Qlima airco: zelf monteren, professional in bedrijf stellen

Een interessante uitzondering op de bovenstaande punten is de Qlima airco. Bij dit specifieke merk is het mogelijk voor consumenten om de airco zelf te monteren. Qlima levert gedetailleerde instructies en benodigd materiaal, waardoor het voor handige doe-het-zelvers mogelijk is om de airco zelf te installeren.

De Beste Monoblock Airco van 2,9 kW: Qlima WDH229 (zelf plaatsenControleer Laagste Prijs!

Andere mogelijkheden

 1. De Goedkoopste Spilt Airco met vermogen van 2,5 kW: Haier Tundra Plus (slechts 508 euro) Controleer Laagste Prijs!
 2. De Best Geteste Airco van 2,5 kW: LG Dualcool Prestige (laten plaatsen) Controleer Laagste Prijs!

Echter, bij een split airco is het nog steeds vereist om een professionele installateur in te schakelen voor het in bedrijf stellen van de airco. Een installateur komt op locatie om de airco correct af te stellen, de leidingen vacuüm te trekken en ervoor te zorgen dat alles naar behoren functioneert. Dit is belangrijk om optimale prestaties en efficiëntie van de airco te garanderen.

De installatie van een split airco door een professional

Als je besluit om een professionele installateur in te schakelen voor de installatie van je split airco, zijn er verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden.

F-gassen certificaat

Een professionele installateur moet beschikken over een F-gassen certificaat. Dit certificaat toont aan dat de installateur bekwaam is in het werken met koelvloeistoffen en het voorkomen van lekkages. Het waarborgt dat de installatie voldoet aan de geldende milieu- en veiligheidsvoorschriften.

Werkzaamheden van een installateur

Een installateur voert verschillende taken uit tijdens de installatie van een split airco. Hier zijn enkele voorbeelden van de werkzaamheden die een professionele installateur kan uitvoeren:

 1. Plaatsing van de binnen- en buitenunit: De installateur bepaalt de optimale locatie voor zowel de binnenunit als de buitenunit. Dit omvat het kiezen van een plek waar de airco efficiënt kan werken en waar het geluidsniveau minimaal is. De installateur zorgt ook voor een stevige montage van de units.
 2. Installatie van leidingen en elektrische bedrading: De installateur legt de leidingen aan die de binnenunit met de buitenunit verbinden. Dit omvat het zorgvuldig buigen en bevestigen van de leidingen om lekkages te voorkomen. Daarnaast sluit de installateur de elektrische bedrading aan volgens de veiligheidsvoorschriften.
 3. Vacumeren en vullen van koelmiddel: Om optimale prestaties te garanderen, moet de installateur de leidingen vacuüm trekken om vocht en lucht te verwijderen. Vervolgens vult de installateur de airco met het juiste type en de juiste hoeveelheid koelmiddel.
 4. Testen en afstellen: Na de installatie voert de installateur uitgebreide tests uit om ervoor te zorgen dat de split airco correct functioneert. Dit omvat het controleren van de luchtstroom, de temperatuurregeling en het algemene prestatieniveau. Indien nodig stelt de installateur de airco af om aan de specifieke behoeften van de ruimte te voldoen. Koop zonder zorgen bij CV Totaal!

Kosten van professionele installatie

De kosten van een professionele installatie van een split airco kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de complexiteit van de installatie, het type airco, de locatie en de installateur zelf. Het is raadzaam om offertes op te vragen bij meerdere installateurs en de prijzen en diensten te vergelijken voordat je een keuze maakt. Het is belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de reputatie en ervaring van de installateur.

Veiligheid en kwaliteit van de installatie

Het installeren van een split airco vereist kennis en ervaring om ervoor te zorgen dat de installatie veilig en van hoge kwaliteit is. Het is belangrijk om de volgende aspecten in overweging te nemen:

Voorkom gevaarlijke situaties

Een slecht geïnstalleerde split airco kan leiden tot gevaarlijke situaties, zoals lekkages van koelmiddel of elektrische problemen. Een professionele installateur zorgt ervoor dat de airco correct wordt geïnstalleerd volgens de geldende veiligheidsnormen. Dit minimaliseert het risico op ongelukken en zorgt voor een veilige werking van de airco.

Garantie en service

Door een professionele installateur in te schakelen, kun je profiteren van garantie- en servicevoordelen. Installateurs bieden vaak garantie op hun werk, wat betekent dat ze eventuele problemen of gebreken kosteloos zullen verhelpen binnen een bepaalde periode. Ze kunnen ook advies en onderhoudsdiensten aanbieden om ervoor te zorgen dat je split airco optimaal blijft werken.

Koop zonder zorgen bij CV Totaal!

Tips voor het vinden van een geschikte installateur

Bij het kiezen van een installateur voor je split airco, is het belangrijk om enkele tips in gedachten te houden:

 1. Vraag om aanbevelingen: Vraag vrienden, familie of buren of ze goede ervaringen hebben met een installateur. Mond-tot-mondreclame is vaak een betrouwbare manier om een geschikte professional te vinden.
 2. Controleer referenties: Vraag de installateur om referenties van eerdere klanten. Neem contact op met deze klanten om hun ervaringen te horen en te bepalen of de installateur betrouwbaar en bekwaam is.
 3. Vraag om certificeringen: Zorg ervoor dat de installateur over de juiste certificeringen en vergunningen beschikt. Dit toont aan dat ze voldoen aan de vereiste normen en dat ze bekwaam zijn in het uitvoeren van de installatie.
 4. Vergelijk offertes: Vraag offertes aan bij meerdere installateurs en vergelijk de prijzen, diensten en garanties. Kies niet automatisch voor de goedkoopste optie, maar overweeg ook de reputatie en ervaring van de installateur.

Conclusie

Het is mogelijk om een split airco zelf te installeren, vooral bij merken zoals Qlima die specifieke instructies voor zelfmontage bieden. Echter, voor de beste resultaten en veiligheid is het sterk aanbevolen om een professionele installateur in te schakelen, vooral bij complexe installaties en om te voldoen aan wettelijke vereisten.

Een professionele installateur zorgt voor een veilige en kwalitatieve installatie van de split airco, met garantie- en servicevoordelen. Neem de tijd om een geschikte installateur te vinden met de juiste certificeringen en referenties. Zo kun je genieten van een efficiënte en goed functionerende split airco in je huis of kantoor.

Koop zonder zorgen bij CV Totaal!

Veelgestelde vragen

 1. Kan ik een split airco zonder professionele installatie gebruiken?
  • Het wordt sterk aanbevolen om een professionele installateur in te schakelen om ervoor te zorgen dat de airco correct en veilig wordt geïnstalleerd.
 2. Wat zijn de mogelijke risico’s van zelf een split airco installeren?
  • Zelf een split airco installeren zonder de juiste kennis en ervaring kan leiden tot gevaarlijke situaties, zoals lekkages van koelmiddel of elektrische problemen.
 3. Moet ik zelf gereedschap aanschaffen voor de installatie?
  • Als je ervoor kiest om zelf een split airco te installeren, zul je waarschijnlijk specifieke gereedschappen nodig hebben. Raadpleeg de instructies van de fabrikant voor de benodigde gereedschappen.
 4. Is een professionele installatie duurder dan zelf doen?
  • De kosten van een professionele installatie kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Het is raadzaam om offertes aan te vragen en de prijzen te vergelijken voordat je een beslissing neemt.
 5. Hoe lang duurt het meestal voordat een professionele installatie is voltooid?
  • De installatietijd kan variëren, afhankelijk van de complexiteit van de installatie en andere factoren. Een professionele installateur kan je een schatting geven van de benodigde tijd.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *