Smartwatch

Kies Jouw Waterdichte Smartwatch

smartwatch waterdicht

Laatste Update: May 26, 2024 door Hendrik

Ondanks dat de hedendaagse smartwatches voor velen niet echt een heel essentiële gadget in onze moderne wereld zijn, zijn ze wel degelijk zeer handig en perfect voor al die personen die vaak op pad zijn. Kies daarom jouw waterdichte smartwatch!

Bekijk nu direct onze top 10 van beste smartwatches!

 

De 3 beste smartwatches uitvoerig getest

Eind 2022 zijn de beste smartwatches van dit moment uitgekomen.

Het gaat om 3 topmodellen, die inmiddels al de best verkochte smartwatches van dit moment zijn.

Wij hebben deze 3 verreweg de beste smartwatches getest:

  1. Apple Watch 8: beoordeeld met een 9,4 (lees onze review)
  2. Samsung Galaxy Watch 5: beoordeeld met een 9,3 (lees onze review)
  3. Garmin Fenix 7: beoordeeld met een 9,2 (lees onze review)

Een verlengstuk van je mobieltje

Je kunt er in veel gevallen immers heel gemakkelijk sms en chat berichten mee lezen, e-mailen en soms zelfs bellen. En je kunt tevens allerlei apps gebruiken zonder dat jij ooit jouw mobiele telefoon uit jouw zak hoeft te halen of je laptop hiervoor hoeft te openen.

Een tracker van je gezondheid

Plus een andere zeer belangrijke functie van een smartwatch is de mogelijkheid om deze als een fitnesstracker te gebruiken om zo jouw gezondheid optimaal in de gaten te houden. Zo’n smartwatch is in dit geval speciaal ontworpen om via een app je hartslag en andere vitale functies te registreren. Dat kan in sommige gevallen zelfs levensreddend zijn!

Een waterdichte metgezel

Net zoals bij het gebruik van ieder ander elektronisch apparaat, wil je uiteraard dat jouw smartwatch zo lang mogelijk meegaat. Eén zeer goede manier om de levensduur van een smartwatch te verlengen, is door voor een uitvoering te kiezen die waterdicht is.

Want door enkel deze belangrijke functie toe te voegen, verandert dit gelijk de manier waarop jij jouw slimme horloge kunt gebruiken. Van ermee sporten, wandelen in de regen en zwemmen: een smartwatch waterdicht kopen kan in dit geval een absolute revelatie zijn voor het gebruik van een slim horloge!

Waar op te letten bij het kopen van een waterdichte smartwatch

 

Niet alle als waterdichte smartwatch gelabelde slimme horloges zijn echter hetzelfde. Juist daarom vertellen we jou hieronder goed waar je bij de aanschaf van de beste waterdichte smartwatches op moet letten.

Waterdicht versus waterbestendig

Er bestaat bij velen nogal wat verwarring over het verschil van waterdicht of waterbestendig zijn. Deze verwarring kan soms echter tot een ernstige smartwatch schade leiden. Het verschil tussen het niet weten wat het verschil tussen deze twee is, kan daardoor ook zeker het verschil maken tussen een werkend of een defect horloge. Juist daarom leggen we jou dit verschil hier even piekfijn uit!

Waterbestendigheid wordt als het laagste beschermingsniveau tegen water beschouwd dat er is. Als een smartwatch waterbestendig is, dan betekent dit dat het dusdanig ontworpen is dat het moeilijk voor water is om erin binnen te komen. Maar er kan desondanks nog steeds water in komen.

Waterdicht betekent niet altijd compleet waterdicht!

Het label waterdicht zou in principe altijd moeten betekenen dat er geen water naar binnen kan, maar dat is in de smartwatch wereld niet altijd het geval. Dat komt met name omdat er momenteel niet echt een industriestandaard voor bestaat. Producten kunnen daarom soms als waterdicht worden bestempeld, zonder dat deze echt compleet waterdicht zijn!

Daarom is het dus heel belangrijk om hier zelf goed onderzoek naar te doen voordat je een zogenaamde smartwatch waterdicht aanschaft. De beste manier om dit te doen is door naar de zogenaamde IP en/of ATM nummers in de productinformatie te kijken. Want dan kun je namelijk al een veel nauwkeuriger beeld krijgen van hoe waterdicht een product werkelijk is.

Het IP classificatiesysteem

Het meest gebruikte beoordelingssysteem voor het aangeven van het niveau van de waterdichtheid van smartwatches is momenteel het Ingress Protection (IP) systeem. Deze werd door de International Electrotechnical Commission (IEC) opgezet.

In de meeste gevallen zie je dan in de classificatie van de waterdichtheid de letters IP staan. Dit gevolgd door twee cijfers, zoals bijvoorbeeld IP67.

Het eerste nummer in deze classificatie verwijst naar de vaste objecten, zoals stof en zand, terwijl het tweede getal naar vloeistoffen verwijst, zoals water. Des te hoger het getal hiervan is, des te beter de bescherming zal zijn tegen de externe invloeden van buitenaf.

Het ATM classificatiesysteem

Vooral bij de meer standaard (sport-) horloges wordt nog steeds het traditionele Atmosphere Measurement (ATM) meetsysteem gebruikt. Deze classificatie houdt zich met name bezig met hoeveel druk jouw smartwatch aan kan.

Elk cijfer vertaalt zich dan in een dieptemeting, iets dat jou precies vertelt hoe diep jij ongeveer met je smartwatch onder water kan gaan. 5ATM betekent bijvoorbeeld dat je jouw smartwatch tot een diepte van 50 meter kunt meenemen.

Deze waterdruk classificatie is echter niet altijd even nauwkeurig. Je zou daarom altijd voorzichtig met deze gegevens moeten zijn. Want hoewel een smartwatch wel degelijk over een ATM classificatie kan beschikken, hoeft dit niet automatisch te betekenen dat het dan ook altijd prima geschikt is om het veilig onder water te dompelen.

Een smartwatch met een 1 of 3 ATM classificatie biedt in beide gevallen een prima bescherming in de regen, maar zal absoluut niet geschikt zijn om er alsook mee te zwemmen. In dit geval zou je dan dus ook wel enkel over spatwaterdicht kunnen spreken.

Op deze externe webpagina van Garmin is hier allemaal iets meer over te lezen.

Waarom voor een waterdichte smartwatch kiezen

Zoals al eerder aangegeven, kan iedereen prima van de extra bescherming profiteren die er in een smartwatch waterdicht te vinden is. Het is wel heel gemakkelijk om het extra voordeel ervan bij het wandelen buiten en outdoor sporten voor te stellen. Maar voor een waterdichte smartwatch kiezen is evenzo een heel slimme keuze voor de extra bescherming van dit horloge tegen de veel meer dagelijkse activiteiten zoals je handen wassen of buitenshuis tuinieren.

De waterdichtheid van de belangrijkste smartwatch merken

Alle populaire merken in ons overzicht van waterdichte smartwatches, waaronder Apple, Samsung, Garmin en Fitbit, bieden allemaal wel waterdichte eigenschappen om hun algehele duurzaamheid aangenaam te vergroten.

Apple Watch Series 7 en Samsung Galaxy Watch 4

De Apple Watch Series 7 heeft daarbij bijvoorbeeld een IP6X plus WR50 classificatie, die daardoor tot 50 meter diepte waterproof zou moeten zijn. En de Samsung Galaxy Watch 4 wordt met een IP68 stof- en waterbestendigheid geleverd, wat in de praktijk betekent dat het getest is om gedurende ten minste 30 minuten in water van ten minste één meter diep ondergedompeld te worden. Desondanks beoordeelt Samsung de waterbestendigheid van dit horloge tot een druk van 5 ATM.

Garmin Forerunner 55 en Polar Vantage M2

De specifieke sport modellen bieden vaak een nog iets hoger waterdichtheid niveau voor alle outdoor activiteiten van hun sportieve dragers. De Garmin Forerunner 55 is bijvoorbeeld waterdicht tot 50 meter (5 ATM), terwijl de Polar Vantage M2 met haar IPX7 classificatie enkel tot tot 30 meter waterdicht is.

Zoet versus zout water 

Het is verder ook heel belangrijk om op te merken dat er bij al deze tests veelal alleen met zoet water rekening wordt gehouden. Zout water kan voor veel van dit soort horloges echt een probleem zijn, waterdicht of niet.

Zorg er zodoende voor dat als jij graag in de oceaan of zee wilt gaan zwemmen, dat jij jouw geliefde smartwatch dan eerst afdoet voordat je erin springt of duikt. En als dat niet echt een optie voor jou is, dit slimme horloge erna dan zo snel mogelijk met zoet water af te spoelen!

De smartwatch waterdicht conclusie

Kortom, houd bij de aanschaf van een smartwatch zeker rekening met alle activiteiten die jij hiermee zal verrichten en kies dan dus ook het juiste beschermingsniveau van het horloge dat daarbij past. Maar of jij nu een fervent zwemmer bent of alleen maar een slim horloge wilt die over het algemeen veilig tegen regenwater bestand is. Het kiezen van de juiste waterdichte smartwatch zal ervoor zorgen dat jij hier dan wel veelal een stuk langer plezier aan zult beleven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *