Laatste Update: October 30, 2022 door Hendrik
Smartwatches kunnen heel veel dingen doen die jouw smartphone niet kan. De hedendaagse smartwatches zijn namelijk heel draagbare computers in de vorm van polshorloges die veel meer functies bieden dan enkel een standaard tijdregistratie.
Een smartwatch met bloeddrukmeter werkt erg goed. Een unieke functie, en dat allemaal in een smartwatch.
Een bloedrukmeter smartwatch biedt vaak een heel fijne integratie met jouw mobiele telefoon. Andere apps leveren daarnaast nog meer functionaliteit door bijvoorbeeld weersinformatie en kaarten voor routebeschrijvingen te tonen.
De 3 beste smartwatches uitvoerig getest
Eind 2022 zijn de beste smartwatches van dit moment uitgekomen.
Het gaat om 3 topmodellen, die inmiddels al de best verkochte smartwatches van dit moment zijn.
Wij hebben deze 3 verreweg de beste smartwatches getest:
- Apple Watch 8: beoordeeld met een 9,4 (lees onze review)
- Samsung Galaxy Watch 5: beoordeeld met een 9,3 (lees onze review)
- Garmin Fenix 7: beoordeeld met een 9,2 (lees onze review)
Het bijhouden van je algehele lichamelijke conditie
Een smartwatch met bloeddrukmeter levert naast het meten van jouw bloeddruk veelal ook de voordelen van het onder meer bijhouden van jouw hartslag, je sport- en slaapactiviteiten en jouw algehele algehele lichamelijke conditie.
Deze bloeddrukmeting is een functie die nog niet zo heel lang geleden op de smartwatches geïntroduceerd is. Het was namelijk voor het eerst op de Omron HeartGuide Smartwatch van 2019 beschikbaar.
Waarom voor een smartwatch met bloeddrukmeter kiezen?
Er is op dit moment een groeiende groep van mensen die voor thuis van hun arts de opdracht krijgen om dagelijks hun bloeddruk in de gaten te houden. Waarom? Omdat deze bloeddruk ervoor zorgt dat het bloed door het lichaam kan stromen.
Als de druk hiervan teveel stijgt, dan loopt een persoon immers een verhoogd risico op het krijgen van allerlei aandoeningen. Om deze reden moet een hoge bloeddruk dan ook behoorlijk serieus genomen worden.
Het beschikken over een smartwatch met bloeddrukmeter die dit kan monitoren zorgt in combinatie met de juiste medische hulp ervoor dat dit probleem niet groter wordt. Plus het verlaagt zo ook het risico op het ontwikkelen van complicaties.
Je moet deze bloeddrukwaarden echter wel heel regelmatig controleren. Het dagelijks (of wekelijks) meten van de bloeddruk helpt per slot van rekening mee om vroegtijdig mogelijke gezondheidsproblemen te constateren. Want al deze gemeten variaties stellen jou en je arts in staat om een goed idee van jouw werkelijke bloeddruk te verkrijgen.
Wie zou een smartwatch met bloeddrukmeter moeten gebruiken?
Een smartwatch met bloeddrukmeter is speciaal ontworpen om allerlei bloeddruk gerelateerde aandoeningen te kunnen verminderen. Het is dus niet geschikt voor mensen met een onregelmatige hartslag. Maar voor alle andere individuen is het belangrijk om jouw bloeddruk goed in de gaten te houden.
De sterftecijfers zijn met name hoog bij mensen die naast een te hoge bloeddruk alsook (flink wat) overgewicht hebben. Ook voor ouderen kan het trouwens heel raadzaam zijn om een smartwatch met bloeddrukmeter aan te schaffen. Deze gadget is zonder meer nuttig voor alle leeftijdsgroepen bij het voorkomen van hypertensie.
Is een smartwatch met bloeddrukmeter wel nauwkeurig?
Alle smartwatches met bloeddrukmeter controleren de bloeddruk op dezelfde manier. Ze doen dit namelijk allemaal door optische hartslagsensoren in hun smartwatch te gebruiken om zo de hartslag en bloeddruk nauwkeurig te kunnen meten.
Maar ondanks dat al deze apparaten nauwkeurige bloeddrukmetingen kunnen uitvoeren, leveren ze nooit echt identieke resultaten. Sommige horloges zijn echter een stuk nauwkeurig dan anderen en deze zijn dan ook vaak door de FDA gecertificeerd en goedgekeurd.
Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat de bloeddruk van jouw lichaam tevens de neiging heeft om in de loop van de dag te fluctueren. Het is juist daarom belangrijk om dit regelmatig te meten. En voor het dupliceren van de metingen van een bovenarm bloeddrukmeter, geven veel smartwatch aanbieders jou evenzo de instructie om tijdens het meten alsook jouw pols op je hart te houden.
De beste smartwatches met een bloeddrukmeter
Ondanks dat veel Apple Watch liefhebbers hadden gewenst dat de Watch Series 7 een bloeddrukmeter zou bevatten, is dit helaas niet het geval. Volgens de geruchten op het internet zal alsook de Apple Watch Series 8 volgens insiders geen bloeddruk sensor bevatten.
De Apple Watch alleen kan jouw bloeddruk dus niet meten, maar als je het desondanks met een accessoire zoals de Withings BPM Connect koppelt, dan kan het toch nog een snelle en nauwkeurige meting doen.
En als jij je daarnaast afvraagt waarom Fitbit, Garmin en andere aanbieders nog geen smartwatch met bloeddrukmeter hebben geïntroduceerd. Dan is hierover te melden dat deze technologie toch wel bijzonder complex en uitdagend is om het goed te kunnen doen. Fitbit is naar verluidt wel bezig met een research naar een mogelijke bloeddrukmonitoring op een nog te introduceren smartwatch.
Welke smartwatch modellen zijn dan wel direct met een bloeddrukmeter uitgevoerd?
Samsung Galaxy Watch 4
De Samsung Galaxy Watch 4 wordt met een PPG sensor geleverd die licht gebruikt om de beweging van jouw bloed te detecteren en de gewenste bloeddruk metingen te verrichten. Hoewel de FDA deze methode niet goedkeurt, wordt het nog steeds in de meeste smartwatches gebruikt.
PPG zendt hierbij licht naar de weefsels en wanneer dit licht door deze weefsels gereflecteerd wordt, dan meet een fotodetector dit. De PPG sensor in de Galaxy Watch 4 meet zo niet alleen jouw bloeddruk, maar verstrekt zo ook een behoorlijk nauwkeurig beeld van je hartslag, zuurstofsaturatie in het bloed, et cetera. Zo kun jij jouw gezondheid goed in de gaten houden.
Volgens de kenners is de Samsung Galaxy Watch 4 de meest uitgebreide gezondheidstracker die je op dit moment kunt kopen.
Amazfit GTS 2
Als alternatief zou je aan de veel betaalbaardere Amazfit GTS 2 kunnen denken.
Deze Amazfit wordt standaard met de geavanceerde PumpBeats technologie geleverd, waarmee jij met behulp van een optische hartslagsensor jouw bloeddruk kunt meten. Deze technologie is vergelijkbaar met PPG. De bloeddrukmeting op de GTS 2 werkt zodoende bijna op dezelfde wijze als die van een Samsung Galaxy Watch 4.
De GTS 2 is één van de meest veelzijdige smartwatches van Amazfit. Het wordt naast de bloeddrukmeter met een realtime hartslagmeter geleverd, plus het registreert tevens het bloed zuurstofniveau (SpO2), jouw slaap en stressniveau.
Conclusie smartwatch met bloeddrukmeter
Er is wereldwijd steeds meer vraag naar een smartwatch met bloeddrukmeter. Deze gadgets zijn dan ook een echte hulp bij het monitoren van al jouw dagelijkse activiteiten. Want dankzij een smartwatch met bloeddrukmeter kun je 24/7 al jouw belangrijke gezondheidsindicatoren volgen.
En als jij er inderdaad ook eentje aanschaft, dan laat je zo niet alleen zien dat je behoorlijk om jouw persoonlijke gezondheid geeft, maar biedt het tevens een extra motivatie om al je gezondheidsdoelen te kunnen bereiken.