Smart Home

Creëer ook een slim huis systeem met de juiste smart home producten!

Smart Home

Laatste Update: August 18, 2022 door Hendrik

Alle moderne slimme technologie blijft onze manier van leven revolutioneren door onze huizen efficiënter, geautomatiseerd en handiger te maken. Juist daarom is van jouw huis een smart home maken één van de beste dingen die jij kunt doen om de kwaliteit van je leven drastisch te verbeteren. Een slim huis maken kan iedereen.

Hoe een slim huis maken?

Wil je ook jouw huis slim maken? Een slim huis maken kan je doen met onderstaande stappenplan.

We vertellen alles wat je nodig hebt om een echt Smart Home te krijgen.

Waarom een slim huis maken?

Want denk er maar eens goed over na: de meeste mensen brengen het grootste deel van hun tijd thuis door. Door geleidelijk steeds meer slimme apparaten en oplossingen te implementeren. Kan ook jij met een slim huis systeem veel aspecten van je leven thuis drastisch verbeteren. Door van de juiste smart home producten gebruik te maken kun je ook veel processen in je hele huis automatiseren.

Slimme huizen zijn energiezuiniger

Bovendien zijn slimme huizen een stuk energiezuiniger. Hierdoor verbruik je de komende jaren minder stroom en bespaar je zo dus ook geld. Hieronder vind je drie gedetailleerde stappen voor het opzetten van een slim huis met smart home systemen zoals Amazon Alexa, Google Home, Apple HomeKit en Samsung SmartThings.

Hoe ook zelf een een slim huis systeem te creëren leer je hieronder.

Stap 1: kies een smart home systeem (platform)

Als je voor een slimme luidspreker of display zonder een ingebouwde hub kiest. Dan is de eerste en belangrijkste stap om van je huis een slim huis te maken, het selecteren van het beste smart home platform voor jou.

Want met zo’n platform kun je jouw smarthome apparaten en automatisering gemakkelijker instellen, organiseren en bedienen. De twee beste smart home platforms zijn op dit moment Amazon Alexa en Google Home. Met de Apple HomeKit en Samsung SmartThings die daarna interessant worden. Een slim huis maken moet dus een goede basis hebben.

De slimme smarthome assistenten

Deze smarthome platforms komen in de vorm van slimme assistenten, meestal slimme luidsprekers zoals de Amazon Echo, de Google Nest Audio en de Apple HomePod assistent. Je zou vooral de Amazon Alexa of de Google Home Assistant willen overwegen, omdat deze momenteel een stuk meer ontwikkeld zijn en over het algemeen ook betere functies hebben.

Deze apparaten lijken qua functionaliteit echter behoorlijk op elkaar. Ze worden gebruikt om de andere slimme apparaten in jouw woning te bedienen, muziek af te spelen, al je vragen te beantwoorden, te shoppen, herinneringen in te stellen en nog veel meer. Er zijn echter enkele grote verschillen waar je zeker rekening mee wilt houden.

De verschillen tussen de verschillende generaties en modellen

Eén daarvan is de compatibiliteit van deze producten en diensten. Er zijn ook verschillende generaties van slimme luidsprekers. En je kunt daarnaast slimme luidsprekers met ingebouwde schermen krijgen.

Sommige slimme luidsprekers hebben een ingebouwde smart hub

De belangrijkste verschillen tussen al deze slimme assistenten zijn de luidspreker kwaliteit, prijs en fysieke grootte. Plus natuurlijk het feit dat de Amazon Echo en Echo Studio al een ingebouwde smart hub bevatten. Hun ingebouwde smart hub ondersteunt echter enkel ZigBee compatibel apparaten. Dit betekent dus ook dat het geen Z-Wave smarthome apparaten ondersteunt. ZigBee en Z-wave zijn twee van de verschillende protocollen die bepaalde smart home apparaten kunnen gebruiken.

Het is juist dit gebrek aan gestandaardiseerde protocollen die nu een probleem creëert wanneer jij het ene smarthome platform boven het andere verkiest. Dit betekent dat bepaalde slimme apparaten die jij voor het ene slim huis systeem koopt, mogelijk niet met een ander platform compatibel zijn.

Het nieuwe Matter protocol

Gelukkig hebben alle belangrijke smarthome bedrijven en fabrikanten van slimme apparaten hun hoofden bij elkaar gestoken om Matter te creëren. Matter is een protocol waarmee de slimme apparaten van verschillende merken ‘native’ met elkaar kunnen samenwerken. Dit zorgt voor een veilige, betrouwbare en naadloze smarthome ervaring.

Dit protocol wordt in de tweede helft van 2022 uitgebracht. En je weet dan via het Matter logo op de verpakking dat een slimme gadget inderdaad Matter compatibel is. Als jij besluit om nu al een smarthome apparaat aan te schaffen. Controleer dan online of het compatibel met het nieuwe protocol is. Want sommige zullen dat wel zijn en andere niet. Je kunt hier meer over Matter te weten komen.

Stap 2: Kies een smart hub

Als je voor een slimme luidspreker zonder een ingebouwde hub kiest. Maar je wel een toegang tot zowel Zigbee als Z-wave smarthome apparaten wilt hebben. Dan is een smart hub het volgende slimme apparaat dat je zeker zou moeten overwegen.

Met dit apparaat kun je immers alle slimme apparaten in jouw woning bedienen en automatiseren. Het is in wezen het brein van jouw gehele smart home onderneming bij jou thuis. Het maakt met bijna elk type smarthome apparaat verbinding.

Bij een slim huis maken moet je ook investeren.

Met één app te bedienen

Maar wat nog veel belangrijker is: met zo’n smart hub kun je de meeste slimme apparaten in jouw huis met slechts één app bedienen. Dit maakt het beheren van je slim huis systeem een stuk eenvoudiger en minder ingewikkeld.

De Aeotec SmartThings Smart Home Hub is daarbij een grote aanrader, omdat Aeotec nu ook met de Samsung SmartThings hardware compatibel is. Deze smarthome hub verbindt en bestuurt draadloos een breed scala aan compatibele slimme apparaten en slim huis systemen, waaronder de Amazon Alexa, de Google Assistant en nu dus ook Samsung SmartThings.

Stap 3: Voeg geleidelijk slimme apparaten aan je huis toe

Nu jij je smarthome platform en eventueel een smart hub hebt geselecteerd, is de volgende stap het integreren van alle slimme apparaten die jij graag aan je woning wilt toevoegen. We hebben hieronder een redelijk compleet overzicht van allerlei interessante slimme toevoegingen voor je woning om zo een compleet slim huis te creëren.

Kies hieruit de apparaten die het beste bij jouw slim huis behoeften en je persoonlijke wensen passen voor een efficiënt, geautomatiseerd en esthetiek vormgegeven design.

Kies je eigen hoeveelheid producten bij het maken van een smart home!

Slimme verlichting (slimme gloeilampen)

Het toevoegen van slimme verlichting aan je huis is een geweldige manier om je smarthome reis te beginnen. En tegelijkertijd jouw slimme leven thuis al een beetje gemakkelijker te maken. Want met je slimme huis assistent of via de app op je smartphone bedien je alle slimme lampen dan handig via je stem of met een simpele druk op de knop.

Je kunt de instellingen voor de verlichting ook voor elke kamer afzonderlijk regelen, waaronder het afzonderlijk in- of uitschakelen van de lichten. Bovendien kun je, afhankelijk van de slimme gloeilamp die je koopt, een kamer met elke gewenste kleur via de ingebouwde RGB verlichting verlichten.

Dit is een geweldige manier om, afhankelijk van het evenement of de activiteit, de sfeer van een kamer aan te passen. Om nog maar te zwijgen over het feit dat deze lampen ook nog eens energiezuinig zijn en veel langer dan de standaard gloeilampen meegaan.

Slimme thermostaat

Het installeren van een slimme thermostaat is een formidabele manier om de temperatuur in je hele huis te automatiseren. Veel slimme thermostaten zijn bovendien compatibel met de beste smarthome platforms zoals Amazon Alexa en Google Assistant. Ze kunnen ook prettig via hun apps op je mobiele telefoon of tablet bediend worden.

Wat betekent dat je niet meer hoeft op te staan ​​om jouw thermostaat handmatig aan te passen. De Google Nest Learning Thermostat V3 Premium is één van de beste slimme thermostaten op de markt, die actief helpt jou flink wat energie te besparen.

Slimme (video) deurbel

Het vervangen van je normale deurbel door een slimme deurbel is een andere fijne manier om je huis slimmer en veiliger te maken. Wat de meeste slimme deurbellen geweldig maakt, is dat ze direct met ingebouwde HD camera’s geleverd worden.

Met deze slimme deurbel camera’s zie je dan via je mobiele apparaat wie er voor jouw voordeur staat. Sommige slimme deurbellen kunnen jouw bezoekers zelfs herkennen en je dan laten weten wie er precies voor je deur staat.

Je kunt via de app ook met de persoon voor jouw voordeur communiceren. Dit is een geweldige manier om in de gaten te houden wanneer je kinderen thuiskomen, een postpakketje afgeleverd wordt of iemand anders te observeren die aanbelt.

Slim deurslot

Het vervangen van je normale deurslot door een slim deurslot is een goede manier om de veiligheid en slimheid van je huis zeer modern te verbeteren. Slimme deursloten besparen je immers het gedoe van het zoeken naar sleutels.

Je kunt de deuren van jouw woning nu simpel door een vingerafdruk ontgrendelen. Of door een speciale pincode in te voeren of jouw IOS of Android smartphone te gebruiken.

Slimme beveiligingscamera’s (voor binnen en buiten)

Het zowel binnen als buiten installeren van slimme camera’s is een andere manier om je woning slim, veiliger en beveiligd te maken. Want met deze slimme binnencamera’s kun je in realtime zien wat er in jouw huis gebeurt. Je kunt zo dus ook je kinderen en huisdieren goed in de gaten houden.

En de steeds slimmer wordende outdoor beveiligingscamera’s zijn essentieel voor iedereen die serieus met de beveiliging van hun woning bezig is. Ze bieden veelal een effectiever gezichtsveld, betere algehele efficiëntie en prestaties dan de traditionele beveiligingscamera’s.

Je kunt bijvoorbeeld heel eenvoudig 2 slimme camera’s aan de voor- en achterzijde van je huis installeren. Of 4 camera’s op elke hoek van de buitenkant van je woning plaatsen. Om zo een ​​volledig beeld te hebben van alles wat er om je heen gebeurt.

De Google Nest Cam 4-pack bestaat uit vier outdoor camera’s die 1080p beelden opnemen, hebben een uitstekend nachtzicht en een 130 graden groothoekbeeld. Ze maken ook een 24/7 live videostreaming mogelijk, plus verstrekken bewegings- en geluidswaarschuwingen. Waardoor het de ultieme slimme beveiligingscamera’s voor buiten zijn.

Slimme stekker (stopcontact)

Het gebruik van slimme stekkers is een kosteneffectieve manier om niet-slimme elektrische apparaten aan je slim huis systeem toe te voegen. Sommige slimme stekkers bieden je zelfs de mogelijkheid om het stroomverbruik van de aangesloten apparaten in jouw huis te controleren en te beheren.

Je kunt jouw elektrische apparaten veelal ook via jouw smartphone app groeperen en automatiseren.

Slimme robotstofzuiger

De slimme robotstofzuigers zijn tegenwoordig zo technologisch geavanceerd dat ze geheel zelfstandig zonder enige menselijke tussenkomst kunnen werken. Deze hoogwaardige slimme stofzuigerrobots worden dan ook met geweldige sensoren geleverd. Waarmee ze zeer intelligent kunnen navigeren en je woning autonoom kunnen schoonmaken.

Bovendien stelt hun WiFi connectiviteit een gebruiker in staat om ze op afstand te bedienen. En via een smartphone of een andere slimme assistant te programmeren. Veel slimme robotstofzuigers worden met hun eigen oplaaddocks geleverd, waarmee ze zichzelf ook kunnen opladen.

Smart tv

Het is zeker een perfect idee om een ​​smart tv aan je huis toe te voegen. Voor als je dat nog niet gedaan hebt. Want met een smart tv heb je een directe toegang tot al jouw favoriete multimedia apps. Maar het is dan natuurlijk wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de smart tv die jij uitkiest een uitgebreide app ondersteuning voor al jouw favoriete services heeft. Plus uiteraard een geweldig beeld!

Indien je toch nog een extra ondersteuning voor apps of andere mogelijkheden wenst, dan kun je er ook altijd nog een Android tv box, mini pc of een Apple TV 4K mediaspeler op aansluiten.

Slimme koelkast

Een slimme koelkast is een coole manier om van je huis een slim huis te maken. Met een slimme koelkast controleer en pas je de temperaturen ervan eenvoudig aan. Je kunt soms ook meldingen ontvangen wanneer de deuren geopend worden. Of van andere handige functies profiteren.

Slimme rook- en koolmonoxidemelder

Een slimme rook- en koolmonoxidemelder is een essentieel onderdeel van elk veilig en slim huis. Want volgens onderzoek is het inademen van rook de meest voorkomende doodsoorzaak bij woningbranden. Een rookmelder zal de problemen niet alleen snel detecteren, maar jou ook duidelijk door middel van gesproken berichten en het versturen van notificaties naar je smartphone signaleren. Het is daarom essentieel.

De Google Nest Protect V2 Batterij 3-Pack is daarbij een grote aanrader. Ze beschikken immers over een foto-elektrische rooksensor van industriële kwaliteit die goed onderscheid tussen de verschillende soorten branden kan maken. De Google Nest Protect kan ook met andere slimme apparaten in je huis verbinding maken en communiceren, waaronder je smartphone.

Bovendien kan de ingebouwde ultramoderne sensor valse alarmen negeren. Maar je uiteraard ook direct waarschuwen wanneer het denkt dat er echt iets mis is. Zodat jij dan de juiste voorzorgsmaatregelen kunt nemen.

Een slim huis maken conclusie

Zoals je hierboven kunt lezen, is het maken van een slim huis systeem nog nooit zo eenvoudig geweest. Dit omdat er talloze smart home producten op de markt zijn. Deze slimme apparaten kunnen jou niet alleen helpen je woning efficiënter te automatiseren en te beheren. Maar jou tegelijkertijd ook geld op je elektriciteitsrekening besparen.

Er zijn diverse prijsklassen van slimme apparaten. Dus als je een bepaald smarthome apparaat te duur vindt. Probeer dan via onze handige koopwijzers eens naar een goedkopere variant te zoeken. Zodat jij jouw slimme woning binnen een voor jou betaalbaar budget kunt samenstellen.

Let in alle gevallen op de compatibiliteit van het door jou gekozen smart home systeem en de slimme apparaten die jij ermee wilt implementeren. Met het binnenkort te verschijnen Matter protocol zouden de compatibiliteitsproblemen tussen de verschillende smart home systemen en apparaten uiteindelijk moeten verdwijnen.

We hopen dat je deze koopgids nuttig vindt en wensen jou veel succes bij het opzetten van je eigen slim huis systeem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *