Lifestyle

Oura Ring: de lord van de slimme ringen!

Oura Ring

Laatste Update: May 26, 2024 door Hendrik

Bij een slim huis horen ook de nieuwste gadgets. Hier is de Oura Ring een zeer goed voorbeeld van. Vandaar dat wij deze slimme ring hebben gekocht en geprobeerd.

De Oura Ring uit Finland maakte de afgelopen jaren behoorlijk furore. Dit deels door de technologie achter deze bijzondere gezondheidsgadget, en deels door een zeer goed werkende public relation afdeling.

Waar kan je de Oura Ring Kopen?

Ben je gelijk geïnteresseerd in de Oura Ring? Koop hem dan gelijk bij https://ouraring.com/product/heritage-silver voor 314 euro.

Dan heb je gelijk de derde generatie ring!

Kies uit:

 • Zilver
 • Zwart
 • Staal
 • Goud

Oura ring kopen

 

Waarom de Oura Ring?

Oura, die vaak als ŌURA aangemerkt wordt, heeft hierbij een unieke focus: het wil graag de manier waarop we ons leven leren verbeteren. En de laatste uitvoering ervan, de Oura Ring 3, is zelfs de lord van de slimme ringen te noemen!

Lees nu onze Oura Ring review en bepaal zelf of het iets voor jou is!

Wat heb je aan de Oura Ring?

Als je ‘s morgens vroeg moet opstaan, de kinderen klaarmaken voor school, dan naar het werk rijden. Dan zijn er ‘s avonds er nog allerlei huishoudelijke klusjes te doen. Daarom is een goede nachtrust essentieel!

De Oura Ring is hier om te helpen! Deze innovatieve slaaptracker is nog relatief nieuw in Nederland.

Maar investeerders, wedstrijdsporters, ondernemers, beroemdheden en zelfs Twitter-baas Jack Dorsey zweren bij het slimme sieraad.

Wij delen graag onze praktische ervaringen met de Oura Ring en vertellen u of dit slaap tracking apparaatje geschikt is om uw slaap te verbeteren!

Opladen Oura Ring
Het eerste wat we gedaan hebben is het opladen van onze Oura Ring.

Alles op een rijtje

We zullen gelijk wat feiten geven over de Oura Ring 3 geven. Wat kan deze slimme ring allemaal:

 1. Geavanceerde slaap tracker
 2. Calorieënteller
 3. Stapentelling en dagelijkse activiteitsmeting
 4. Meting van polsslag en hartslagvariabiliteit
 5. Mogelijkheid tot vroegtijdige opsporing van ziekten dankzij temperatuurmeting
 6. Met meditatiemodus
 7. Waterbestendig tot 100 meter onder water
 8. Aantrekkelijk ontwerp
Stijlvolle Oura Ring 3
Prachtig ontwerp, hier wil je graag mee gezien worden!

Ook hebben we gelijk een paar dingen ontdekt waar we aan moesten wennen. Goed om te weten want je koopt niet zomaar een Oura Ring, gewoon omdat deze erg prijzig is (314 euro).

 1. De meting van de slaapfasen kan onnauwkeurig zijn
 2. Er werden geen concrete suggesties gegeven over hoe men zijn gedrag kan veranderen om de slaapkwaliteit te verbeteren
 3. Sommige slimme functies ontbreken (bv. contactloos betalen, telefoongesprekken)
 4. Vanaf de 3e generatie is een betaald lidmaatschap vereist om alle functies van de app te kunnen gebruiken.

Echt een slimme ring

De Oura Ring is een van de weinige slimme juwelen die momenteel op de Nedwerlandse markt verkrijgbaar is.

De ring ziet er niet alleen goed uit, maar is ook draagbaar!

Bijna niemand zou kunnen zien dat het een slaaptracker is en geen gewoon sieraad.

Hij houdt ook je hartslag, ademhaling, lichaamstemperatuur en activiteit bij.

Op basis van de verzamelde gegevens krijg je elke dag verschillende aanbevelingen in de app om je slaap te verbeteren.

Het laat je ook zien hoe uitgerust je bent voor de komende dag en hoe hoog je stressniveau is.

Oura Ring review
Het slimste juweel dat wij in Nederland kennen

De juiste maat kiezen

Hieronder zie je onze doos van de Oura Ring. Hier kan je heel gemakkelijk de juiste maat kiezen.

De juiste maat kiezen van de Oura Ring
Met dit stappenplan kies je de juiste maat.

 

Stap 1 is wel de onderstaande video bekijken:

Hoe kan de Oura Ring voor iedereen geschikt zijn?

Deze set bevat verschillende plastic ringen van maat 6 tot 13. Probeer de verschillende modellen en kies er een die goed om je vinger past.

Maar hoe vind je nu precies de juiste ringmaat?

Met de volgende drie tips is het geen probleem om de juiste maat voor je vingers te kiezen.

 1. Wanneer moet je je ringmaat opmeten?

  De omtrek van je vingers verandert gedurende de dag en is afhankelijk van de temperatuur. Dus als je je vingers opmeet op een warme zomerdag, kan je ring te ruim zitten in de winter.

Dit komt omdat de vingers een beetje opzwellen bij hoge temperaturen.

Meet uw vingers daarom op kamertemperatuur wanneer het niet bijzonder warm of bijzonder koud is.

2. Wanneer zijn uw vingers het dikst?

Als u overdag lichamelijk actief bent geweest, hebben uw vingers de neiging tegen de avond wat op te zwellen. s Morgens zijn ze wat dunner.

Daarom kunt u de plastic ring uit de Oura maatset het beste 24 uur dragen.

Zo kunt u zien of de ring op elk moment van de dag comfortabel om uw vinger past. ?

Wij raden u aan de ring enkele dagen achtereen te dragen en ook verschillende activiteiten te ondernemen (sporten, douchen, etc.).
Na deze periode weet u zeker welke ringmaat voor u geschikt is.

3. Hoe nauw moet een ring passen?

Uw Oura-ring mag natuurlijk niet te strak en niet te los zitten. Maar hoe weet u nu precies of de maat die u gekozen heeft perfect past?

Hij is te los als u de ring over uw knokkels kunt schuiven zonder enige weerstand te voelen.

Als u daarentegen kracht moet gebruiken om de ring over de knokkel te schuiven, zit hij iets te strak.

Indien uw Oura ring ondanks zorgvuldige keuze van de maat niet past, kunt u deze uiteraard in het kader van het wettelijke herroepingsrecht retourneren.

Je hebt de Oura Ring App nodig

Net zoals bij de Smart Watch heb je de app op je telefoon nodig. De app van de Oura Ring is zeer overzichtelijk en zoals aangegeven kan je zeer veel onderdelen meten.

Oura Ring App
Een slimme ring kan zeker niet zonder een slimme app.

 

Hieronder lichten we de verschillende onderdelen toe:

Het tracken van je gezondheid, fitheid en slaap

Deze Oura Ring 3 belooft niet alleen de hele dag jouw gezondheid, fitheid en slaap te tracken. Maar het biedt je tevens allerlei bruikbare inzichten om er zo voor te zorgen dat jij in een goede fitte vorm bent plus genoeg energie hebt om een veeleisende dag aan te kunnen.

Het is in wezen een fitness tracker voor aan je vinger die met de technologie wedijvert die je normaliter in de meeste smartwatches of pols activity trackers zult vinden.

Kan 3 aparte gezondheid scores bijhouden

Al deze gezondheidsstatistieken worden op een makkelijke en overzichtelijke wijze samengevat. Het doet dit in de vorm van 3 scores: activiteit, slaap en gereedheid. De slaapscore laat jou weten hoe rustig je nacht was. Dit door met factoren zoals je slaapstadia en nachtelijke hartslag rekening te houden.

De gereedheid score geeft je een indicatie van wat er van jou verwacht wordt om gedurende de hele dag te presteren. Het doet dit door rekening met jouw slaap, activiteit en lichamelijke stresssignalen te houden. Denk hierbij aan de verschillende metingen in temperatuur en hartslag.

De activiteit score vertelt jou meer over je actieve calorieverbranding en inactieve tijd. Al deze scores tezamen helpen jou als gebruiker om in één oogopslag echt een heel handig overzicht van jouw fitness niveaus te krijgen.

De ideale slaaptracker

Je kunt de Oura Ring vrijwel 24/7 als een gezondheidstracker dragen. Haar grote kracht is echter gedurende de nacht omdat het dan jouw slaap volgt. Want terwijl je slaapt (of rust) meet de Oura Ring jouw rusthartslag, hartslag variabiliteit (HRV), ademhalingsfrequentie, lichaamstemperatuur, de lichte en diepe REM slaap, jouw nachtelijke beweging en de timing en kwaliteit van je slaap. Dit alles resulteert in jouw slaap score.

De Oura Ring meet overdag allerlei activiteitenniveaus, calorieën, stappen en de inactieve tijd (zoals dutjes of ruststanden). Het doet dit onder meer via haar 3D accelerometer en gyroscoop. Beschouw de Oura Ring maar liever niet als een volledige activity tracker zoals een Apple Watch. Dit omdat het niet de hartslag gedurende de dag bijhoudt.

De Oura app en haar HRV en AAP tracking functies

De Oura app op zichzelf is super minimaal en toch ongelooflijk handig. Veel gebruikers vinden vooral de hartslagvariabiliteit (HRV) één van de belangrijkste statistieken die de app toont. Die wordt gebruikt om te bepalen hoe goed jouw lichaam na een training herstelt en hoe je met alle mogelijke uitdagingen van het leven omgaat.

De Automatic Activity Tracking (AAP) is een andere fantastische functie. Je ervaart daarmee geen gedoe meer met allerhande smartwatch menu’s om jouw training correct te tracken. De Oura Ring 3 merkt nu zelf wel jouw bewegingspatronen tezamen met je hartslag op en stelt vervolgens automatisch een training in de Oura app voor. Je kunt deze suggestie daarna gewoon bevestigen of bewerken en je bent er direct klaar voor om aan de slag te gaan. Is dat niet geweldig?

De synchronisatie met Apple Health en Google Fit

En hoewel je handmatig trainingen in de Oura app kunt toevoegen, kan het ook trainingsinformatie uit andere wearables ophalen, die zo voor je activiteit score meetellen. De bijbehorende app synchroniseert daarvoor al je trainingen netjes via de Apple Health en Google Fit app.

De ŌURA app biedt daarnaast meer dan 50 begeleidende audiosessies voor onder meer meditatie, slaap, focus en een energieboost.

Oura’s ingebouwde NTC temperatuursensor

Met de ingebouwde NTC temperatuursensor kan de Oura bovendien de kleinste veranderingen (tot 0,1 graad Celsius) in jouw lichaamstemperatuur detecteren. Het volgen van deze veranderingen in jouw lichaamstemperatuur biedt veel voordelen.

Bij vrouwen kunnen de veranderingen in lichaamstemperatuur bijvoorbeeld helpen om te weten wanneer de volgende menstruatiecyclus eraan komt. Voor de meeste mensen kan dit in het algemeen een teken zijn dat je ziek wordt.

Als de Oura app voorspelt dat je dankzij een verhoogde temperatuur mogelijk een ziekte onder de leden hebt. Of dat je gewoon gespannen bent, dan wordt je automatisch gevraagd of je niet liever naar een ruststand wilt gaan. Je kunt, als jij dit wenst, dit soort notificaties ook uitschakelen.

Een stijlvol en minimalistisch design

De Oura Ring is een stijlvolle ring met een minimalistische uitstraling. Qua ontwerp is het misschien wel de meest onopvallende fitnesstracker die je ooit gezien hebt.

De Oura is een slimme ring die aanvoelt alsof je een normale ring met een vergelijkbaar gewicht en uiterlijk draagt. Want met een gewicht tussen de 4 en 6 gram (afhankelijk van de ringmaat) vergeet je gemakkelijk dat je de Oura Ring draagt. Dat is zeker een heel fijne gedachte voor als jij graag een langdurige fitness relatie met jouw Oura Ring wilt aangaan.

Een mini computermoederbord met daarop een reeks van sensoren

De binnenkant is volledig rond, maar de buitenkant bevat één plattere rand om jou te helpen begrijpen hoe je de ring correct moet dragen. Dit om ervoor te zorgen dat de sensoren van de Oura Ring op de juiste manier tegen de binnenkant van je vinger rusten. Als je naar de binnenzijde kijkt, dan zie je iets wat op een mini computermoederbord lijkt met daarop een reeks van sensoren gemonteerd.

De Oura 3 is van lichtgewicht titanium met een ijzersterke PVD coating gemaakt en wordt in de kleuren zilver, zwart, stealth (donkergrijs) en goud geleverd. De ring is waterdicht tot 100 meter, zodat je deze prima onder de douche kunt dragen en zelfs tijdens het zwemmen om kunt houden.

Aangezien deze derde generatie Oura Ring nieuwe sensoren aan boord heeft, raadt Oura jou nu aan de ring om je wijsvinger te dragen om zo de meest betrouwbare informatie vanuit die sensoren te krijgen.

Infrarood sensoren voor heel nauwkeurige metingen

Die ingebouwde sensoren zijn van optische aard, aangezien Oura nu rode op infrarood gebaseerde sensoren aan haar reeds bestaande varianten van groen licht heeft toevoegt. Deze zijn er om jou inzicht in je hartslag, lichaamstemperatuur en ademhalingsfrequentie te geven. Plus het kan dankzij die rode infrarood LED nu binnenkort ook het zuurstofgehalte in jouw bloed meten.

Door die infrarood sensoren op jouw wijsvinger te plaatsen, krijgen ze een ideale positie waarbij ze mooi dichtbij de slagaders komen. Om zo via deze optische sensor opstelling heel nauwkeurige metingen te verrichten.

Zonder problemen dag en nacht dragen

Je kunt niet aan het feit ontkomen dat de Oura Ring redelijk dik is. Iets wat ook merkbaar is. Het is desondanks, gedurende alle activiteiten op een dag, comfortabel om te dragen. Het zal voor sommige personen prima passen, maar anderen (en dan met name vrouwen) zullen het te omvangrijk vinden.

Je kunt de Oura Ring 3 zonder problemen dag en nacht dragen. En ook bij lichamelijke inspanningen zoals hardlopen, zul je snel aan de sensoren gewend raken die er aan de onderkant van de binnenzijde van de ring zitten.

Maar als jij van plan bent om aan gewichtheffen te doen of op je fitnessschool de roeitrainer te gebruiken, dan zal het zoals bij de meeste ringen wel wat problematisch zijn om te dragen.

De batterijduur en optimale levensduur van de batterij

Je krijgt na één keer opladen (iets wat tussen de 20 tot 80 minuten duurt) een batterijduur van ongeveer 5 dagen als de Bluetooth functie aanstaat. Dit zal iets langer zijn als je de zogenaamde ‘vliegtuigmodus’ inschakelt. Dat is meer dan wat de meeste smartwatches kunnen bieden. Jij hoeft je zo ook niet elke dag zorgen over de batterijduur te maken, iets wat een gevoel van gemoedsrust geeft.

ŌURA raadt aan om de batterij van de Oura Ring tussen de 30 en 80% opgeladen te houden. Dit zorgt volgens hen voor een optimale levensduur van de ingebouwde batterij.

Kan tot 7 dagen offline gezondheidsstatistieken tracken

Wat ook heel fijn is, is dat de Oura Ring, zelfs als deze offline is, jouw gezondheidsstatistieken blijft tracken. Het kan die informatie tot 7 dagen bewaren en ze vervolgens naar de bijbehorende app uploaden zodra je de ring weer online hebt.

 

De Oura Ring in het kort

Heel in het kort is de Oura Ring 3 een duurzame, lichtgewicht titanium ring met geïntegreerde sensoren die jou een beter inzicht in je algehele gezondheid geven.

De pluspunten

 • Ring van lichtgewicht titanium in 4 kleuren
 • Laadt snel op en heeft een lange batterijduur
 • Uitgebreide slaapregistratie en biedt vele gezondheidsinzichten
 • Te synchroniseren met Apple Health en Google Fit
 • Een ingebouwde ruststand

De minpunten

 • Is niet echt goedkoop
 • De ring kan volumineus om je vinger aanvoelen
 • Meet de hartslag enkel gedurende de nacht

De Oura Ring conclusie

Is de Oura Ring geschikt als activity tracker?
De Oura Ring is in de eerste plaats ontworpen als slaaptracker. Dit is duidelijk waar de gadget zijn sterke punten heeft.

Zoals hierboven beschreven is de ring slechts in beperkte mate geschikt voor het bijhouden van fitnessactiviteiten.

In dit geval raden we aan om de gebruikelijke smartwatches te gebruiken. Deze bieden u aanzienlijk meer functies op dit gebied en zorgen voor nauwkeurigere gegevens/evaluaties.

De Oura Ring 3 is een eenvoudige wearable die jou helpt jezelf beter te begrijpen. Het is een behoorlijk indrukwekkend stukje fitness tech, gezien het aantal sensoren in haar kleine vormfactor. Het controleert zelfs meetwaarden waarvoor eerder speciale apparaten nodig waren. Dit toont echt de wonderen van de nieuwe digitale gezondheidstechnologieën.

De Oura Ring is ongelooflijk licht en duurzaam. Met de geïntegreerde infrarood lichtsensoren, NTC temperatuursensoren en 3D accelerometer ontvang je waardevolle inzichten in de algehele gezondheid van jouw lichaam.

Meest gestelde vragen Oura Ring

Hoe kan je de juiste maat Oura Ring selecteren?

Het is belangrijk om te weten dat voordat jij de Oura Ring echt over jouw vinger kunt schuiven, je eerst de juiste maat voor jou moet vinden. ŌURA stuurt je daarom eerst een unieke maatset zodra jij je bestelling hebt geplaatst.

Deze kit wordt met een aantal dummy ringen met verschillende diameters geleverd en je zult er hier eentje tussen moeten vinden die het beste bij jouw vinger past. Zoals reeds aangegeven beveelt ŌURA voor optimale prestaties en nauwkeurigheid de wijsvinger aan.

Zodra jij de gewenste maat voor jou gevonden hebt, dan is het te prefereren deze nepring ongeveer 24 uur te dragen, zodat je zeker weet dat deze goed tijdens al jouw dagelijkse bezigheden past.

Het is absoluut aan te raden om deze meetprocedure te volgen. Dit omdat een goed passende ring jouw activiteiten veel beter kan tracken. En het zorgt er ook voor dat jij geen grotere ring draagt die ongemerkt van jouw vinger kan glijden. Of dat jij een ring hebt die te strak zit en die bij langdurig gebruik ongemak kan veroorzaken.

Zodra jij tevreden met de ringmaat bent, dan kun je ŌURA hiervan op de hoogte stellen. Zij zullen er nu voor zorgen dat er daadwerkelijk de juiste Oura Ring naar jou toe wordt verzonden. Dit kan ongeveer een week duren. Zodra het pakketje afgeleverd wordt, dan vind je de naast de Oura Ring 3 een oplaadkabel en het draadloze oplaadstation.

Waarom zou je een Oura Ring aanschaffen?

Deze slimme ring is misschien niet ieders keuze. En met een prijs in de buurt van de 300 euro is het ook niet echt goedkoop te noemen. Maar het is wel een veelbelovende wearable.

Je zou het daarom absoluut aan willen schaffen als je graag gedetailleerde slaap informatie en andere inzichten wilt ontvangen. Of dat jij naast een smartwatch ook nog graag een andere wearable wenst die jou nog meer van jouw gezondheid op de hoogte kan houden. Of wanneer je een slim horloge te afleidend in jouw dagelijkse leven vindt.

Koop het liever niet als jij er niet van houdt om ringen te dragen, je een beperkt budget hebt, of jij graag een slimmere ring wilt die overdag nog meer gegevens trackt.

Komen er ook updates?

Over dat laatste kan er trouwens gemeld worden dat de Oura Ring 3 een nog aantrekkelijker gadget kan worden dan dat het nu al is. Er zullen immers verschillende functies toegevoegd worden die op dit moment nog niet mogelijk zijn. Deze zullen naar verwachting gedurende dit jaar uitgerold worden.

De handige menstruatiecyclus voorspelling is nu bijvoorbeeld enkel op iOS apparaten toegankelijk, maar niet op Android. De hartslag registratie tijdens een training en enkele inzichten na het sporten, worden ook in het begin van 2022 verwacht. Het volgen van de zuurstofniveaus in het bloed (SpO2) tijdens jouw slaap met de bijbehorende slaap algoritmen zal daarentegen pas later in het jaar gelanceerd worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *