Matter

Hoe de Matter standaard jouw smarthome nog slimmer kan maken

Matter

Laatste Update: August 17, 2022 door Hendrik

Slimme gadgets en de smart technologie voor thuis kunnen alle huizen een stuk comfortabeler dan ooit tevoren maken. Van thermostaten en gloeilampen tot stekkers en sprinklers, er is bijna geen aspect van een woning dat niet met een smarthome systeem geïntegreerd kan worden.

We kunnen tegenwoordig in bijna alles wel een computerchip plaatsen om er een slim apparaat van te maken. Ze staan ook wel bekend als het internet der dingen (IoT) apparaten. Ze zijn altijd met onze thuisnetwerken verbonden, verzamelen en delen gegevens en kunnen ook specifieke acties uitvoeren.

De slimme apparaten in je huis

Misschien heb je op dit moment al een aantal IoT apparaten in huis. De meeste smarthome producten komen hiervoor in aanmerking: slimme lampen, slimme luidsprekers, slimme thermostaten of zelfs een wasmachine met unieke WiFi mogelijkheden.

De slimme apparaten die je hebt kunnen dan waarschijnlijk via je WiFi netwerk, Bluetooth of Z-wave technologie met een slimme thuishub zoals Amazon Alexa of de Google Assistant verbinding maken. Je kunt deze apparaten dan vervolgens via een smartphone app, meestal op een iOS of Android toestel, of via spraakopdrachten met een slimme luidspreker bedienen en monitoren.

Het kan soms zijn dat deze smarthome gadgets niet altijd even eenvoudig te installeren zijn. Of dat sommige van je apparaten gewoon niet compatibel met elkaar zijn. De smarthome oplossingen van vandaag zijn wat dat betreft soms een beetje ongeorganiseerd. Dit is de reden waarom de ‘Matter’ standaard tot leven is geroepen.

Wat is de Matter standaard precies?

Eén van de vele problemen waar de IoT apparaten nu mee geconfronteerd worden, is hoe ze online verbinding maken en overal in je woning met elkaar communiceren. Matter, voorheen ook wel bekend als Project Chip, is een uniform protocol dat zal helpen om al onze smarthome apparaten letterlijk en figuurlijk ‘onder één dak’ bij elkaar te brengen.

Matter is een compleet nieuwe smarthome standaard die in 2019 door een groep genaamd Project Connected Home Over IP (Project Chip) is bedacht. Het wordt op dit moment door de Connectivity Standards Alliance (CSA) beheerd, die voorheen ook wel als de Zigbee Alliance bekend was.

Deze nieuwe standaard is compleet royaltyvrij en is speciaal opgezet om de interoperabiliteit tussen de verschillende smarthome apparaten en platforms te verbeteren. De CSA is er daarbij in geslaagd om alle belangrijke platforms, ofwel Apple HomeKit, Amazon Alexa, Google Home en Samsung SmartThings, aan boord te brengen. Iets wat zeker geen geringe prestatie genoemd mag worden!

Hoe Matter precies werkt

Matter maakt gebruik van een draadloze technologie op basis van het Internet Protocol (IP). Dat gebruikt WiFi routers om een uniek adres aan al je aangesloten apparaten toe te wijzen. Het effent zo de weg naar een toekomst waarin alle door Matter gecertificeerde apparaten op een synchrone harmonie naast elkaar zullen werken.

Door al jouw Matter compatibel smarthome apparaten op deze wijze samen te brengen, wordt de installatie niet alleen een fluitje van een cent. Maar het is ook absoluut essentieel bij het ontwerpen van een enkele universele smarthome omgeving die gewoon werkt.

Het einddoel van Matter is om de gebruikerservaring van een smarthome woning in de (nabije) toekomst zo goed mogelijk te maken. Dit door een soort ‘stel het in en vergeet het daarna’ situatie te creëren.

Een Matter compatibel hub 

Zoals je hierboven kon lezen is Matter dus een op IP gebaseerde technologie, maar de essentiële smarthome functies (zoals bijvoorbeeld je lichten aan en uit doen) zouden daarbij ook moeten werken. Dit ongeacht of deze accessoires wel of niet het internet kunnen bereiken. Of als je niet over een speciale hub of bridge beschikt.

Je hebt echter wel het internet en een Matter compatibel hub nodig om je huis op afstand te kunnen bedienen. Maar als je thuis bent, dan zou je jouw Matter toestellen enkel met je mobieltje kunnen bedienen en aanpassen.

Let op: De eerste generatie Matter zal een combinatie van WiFi en Thread voor de draadloze communicatieprotocollen tussen de apparaten gebruiken. Thread is een op Zigbee gebaseerd draadloos protocol dat specifiek smarthome apparaten ondersteunt.

 

De Thread protocol verbruikt aanzienlijk minder energie dan WiFi, terwijl het toch de capaciteit biedt om jouw smarthome dekking uit te breiden en betrouwbaarder te maken. Met de lage stroombehoefte van deze technologie kan het in bijna alles gebruikt worden.

Matter zal daarnaast voor een snelle verbindingstoegang tijdens de initiële installatiefase van deze apparaten ook van Bluetooth gebruik maken.

Welke apparaten zullen de Matter standaard ondersteunen?

De Amazon Alexa, Google Nest, Apple HomeKit en Samsung SmartThings compatibel apparaten zullen allemaal ondersteund worden, om er zo maar even een flink aantal op te noemen. 

Amazon heeft bijvoorbeeld bevestigd dat het haar Echo collectie een Matter update zal geven. Hetzelfde geldt voor de Google Nest thermostaten voor thuis. De fabrikant van jouw smarthome apparaat zal je waarschijnlijk zelf laten weten of het wel of niet voor een Matter update in aanmerking komt. Dus houd dit soort meldingen in de toekomst goed in de gaten.

Maar zoals bij elke nieuwe standaard het geval, wil je het liefst nieuwe smarthome hubs en andere hardware aanschaffen die Matter compleet native ondersteunt. Om zo dus direct vanuit de doos al de allerbeste gebruikerservaring te krijgen.

Op de toekomst voorbereid!

Het goede nieuws hierbij is dat de Matter standaard absoluut op de toekomst voorbereid is. Dus alle consumenten kunnen nu op hun eigen tempo aan het opbouwen van hun Matter smarthome werken. En kunnen hierbij bovendien vertrouwen op het investeren in de duurdere items, zoals bijvoorbeeld slimme sloten. Iets wat in het verleden soms als een riskante investering gezien werd.

Belangrijk: Op de officiële website van Matter vind je een volledige lijst van alle bedrijven en merken die toegezegd hebben om in de toekomst volgens deze gemeenschappelijke standaard te zullen werken.

Wanneer wordt Matter gelanceerd?

De eerste Matter producten werden vorig jaar al verwacht, maar de lancering ervan werd helaas vertraagd. Dat is misschien ook niet zo verwonderlijk voor een project van deze complexiteit, met zoveel aandeelhouders. De verwachte lanceringsdatum is nu in het najaar van 2022.

Matter en Google

Google kondigde tijdens haar I/O keynote in mei 2021 al aan dat één van de eerste stappen zou zijn om de Google Assistent in staat te stellen om Matter gecertificeerde apparaten te bedienen. Het maakt daarbij niet uit of je daar nu een Android smartphone, slimme Google Home luidspreker of display voor gebruikt.

Matter en Apple

Apple sprak ook veel over deze nieuwe smarthome standaard tijdens haar WWDC 2022 keynote evenement in juni. Het kondigde toen ook aan dat de aankomende iOS 16 een update van de Apple Home app zal bevatten, die het compatibel met Matter maakt.

Het zal dan tevens wijzigingen in de widget op het vergrendelscherm aanbrengen. De weergave van allerlei meldingen zullen iOS gebruikers dan ook helpen om eenvoudig een toegang tot hun smarthome apparaten te krijgen. Deze iOS update komt er in de herfst aan, waarbij september de meest waarschijnlijke maand van lancering lijkt te zijn.

Wat zijn enkele uitdagingen voor het creëren van een slim Matter huis?

De huidige smarthome apparaten maken veelal via een WiFi netwerk verbinding, die door oudere WiFi generaties beperkt worden. De vijfde generatie WiFi (WiFi 5) is in veel woningen tegenwoordig de meest voorkomende WiFi versie.

Omdat veel IoT gadgets en draadloze routers voor hun connectiviteit nog steeds van WiFi 5 afhankelijk zijn, ontstaat er hier een probleem dat een actie van de bewoner eist.

Het belang van WiFi 6 of hoger

Want beginnend met WiFi 6 hebben we eindelijk een WiFi netwerkprotocol dat speciaal voor IoT apparaten geschikt is. Het kan immers tegelijkertijd naar meerdere apparaten datapakketten verzenden en ontvangen.

Nu er in de loop van de tijd steeds meer nieuwe draadloze gadgets aan onze huizen toegevoegd worden. Is deze informatiestroom via de WiFi 6 protocol hard nodig om al deze apparaten constant met elkaar te verbinden.

De overgang naar het WPA3 beveiligingsprotocol

Een ander belangrijk probleem met de slimme apparaten voor thuisgebruik is het beveiligingsniveau dat we momenteel op deze apparaten hebben. Veel IoT apparaten gebruiken nog steeds WiFi 5, dat van het WPA2 beveiligingsprotocol gebruik maakt. WPA2 werd voor het eerst in 2004 geïntroduceerd en werd in 2006 het verplichte beveiligingsprotocol voor WiFi.

WiFi 6 introduceerde daarna het beveiligingsprotocol van de volgende generatie, ook wel bekend als WPA3. Het brengt zeer veel broodnodige verbeteringen met zich mee voor al jouw IoT apparaten thuis. Iets wat essentieel voor de bescherming van al je gegevens is.

Het belang van een optimale gegevensbeveiliging

Denk er maar eens over na: met een slimme deurbel en beveiligingscamera’s in en om jouw huis wil je echt niet dat dit soort privégegevens in de verkeerde handen vallen. Het belang van een vooruitgang in de digitale beveiliging van jouw via WiFi aangesloten apparaten is dus net zo cruciaal als het Matter protocol zelf!

Door WiFi 6 met het WPA3 beveiligingsprotocol te combineren, krijg je kortom een aanzienlijke verbetering van je smarthome beveiliging ten opzichte van wat je nu via WiFi 5 en WPA2 krijgt.

Koop dus een nieuwe draadloze router voor je smarthome

Als jij graag met het uitbouwen van je smarthome ecosysteem wilt beginnen, ga dan op zoek naar een nieuwe WiFi 6 router. Deze draadloze WiFi 6 routers zijn al een paar jaar op de markt, dus zijn ze de laatste tijd ook zeker wat betaalbaarder geworden.

Dit zal een prima investering zijn, zelfs nu de WiFi 7 toestellen al in 2022 besproken en getoond worden. Deze zullen WiFi 6 uiteindelijk vervangen, want alle technologie marcheert immers volop vooruit en wacht echt op niemand!

Veelgestelde vragen

Kun je de Matter smarthome apparaten met jouw stem bedienen?

Dat kan je zeker. De Matter website vertelt dat Matter het voor fabrikanten gemakkelijker maakt om apparaten te bouwen die met smarthome compatibel zijn. En daarbij de spraakdiensten van onder meer Amazon Alexa, Apple Siri en de Google Assistant ondersteunen.

Zullen enkel nieuwe slimme apparaten de Matter standaard ondersteunen?

Veel nieuwe slimme apparaten zullen Matter ondersteunen, maar het goede nieuws is dat de firmware van veel oudere smarthome producten bijgewerkt kunnen worden om deze nieuwe standaard te ondersteunen. Google heeft al gezegd dat de Nest thermostaat geüpgraded zal worden om Matter te ondersteunen. Iets wat betekent dat je deze dan ook via Amazon Alexa of Apple’s HomeKit kunt bedienen.

Er wordt verwacht dat veel huidige apparaten een firmware-update zullen krijgen om ze met de nieuwe Matter standaard compatibel te maken.

Welke bedrijven houden zich met Matter bezig?

Matter is een alliantie van diverse techbedrijven die allemaal hetzelfde doel nastreven: een eenvoud in je smarthome thuis. De drie belangrijkste tech marktspelers zijn Amazon, Google en Apple. Maar ook Samsung heeft al beloofd dat het haar eigen SmartThings platform met Matter compatibel zal maken. Daarnaast zijn er per januari 2022 al meer dan 200 andere techbedrijven bij de nieuwe standaard betrokken.

De Matter conclusie

De smarthome wereld kan soms wat verwarrend zijn als je een nieuwkomer bent. Veel slimme accessoires die bijvoorbeeld Alexa ondersteunen, ondersteunen ook de Google Assistant of vice versa. Maar dat is absoluut niet altijd het geval. En de Apple HomeKit biedt daarnaast minder compatibel producten dan die andere platforms.

Het is dan ook niet altijd even duidelijk waarom je het ene platform boven het andere zou moeten verkiezen. En zelfs als je eenmaal een beslissing hebt genomen, ben je toch nog beperkt tot een deel van de apparaten die er op de smarthome markt verkrijgbaar zijn.

Het Matter platform

Als je echter aandachtig alle smarthome ontwikkelingen volgt, dan heb je de naam Matter misschien al wat keren op zien duiken. De nieuwe Matter smarthome standaard wordt immers door de drie grootste techspelers (Amazon, Apple en Google) gesteund, evenals bijna alle grote smarthome merken.

Het Matter platform is erop gericht om alle smarthome apparaten op een betere, meer uniforme manier samen te laten werken. Volgens de Matter website, die door de Connectivity Standards Alliance is gemaakt, is Matter een ‘keurmerk’ dat de toekomstige slimme apparaten betrouwbaar laat samenwerken.

Matter biedt een win-winsituatie

Matter klinkt daarbij als een functie die jij echt wel nodig hebt om al jouw smarthome aankopen toekomstbestendig te maken. De nieuwe Matter smarthome standaard is er dan ook om tot ver in de toekomst te blijven werken. Want zodra het op grote schaal toegepast wordt, zou Matter een win-winsituatie voor zowel de consument als de smarthome industrie moeten zijn.

Zodra de eerste generatie van Matter gecertificeerde apparaten eind 2022 beschikbaar zijn. Dan kun je zelf als consument zien hoe dit ook jouw slimme huis op de lange termijn aangenaam zal verbeteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *