Zonnepanelen

Mag ik zonnepanelen plaatsen?

Mag ik zonnepanelen plaatsen

Laatste Update: September 2, 2023 door Hendrik

Voordat het hele avontuur van zonnepanelen begint, wil je natuurlijk weten: Mag ik zonnepanelen plaatsen? Hiervoor zijn in Nederland natuurlijk duidelijk afspraken gemaakt. Lees hieronder alles over of je de zonnepanelen mag plaatsen.

De regels in Nederland

Nederland zou Nederland niet zijn als er geen regeltjes waren. Ook bij het plaatsen van zonnepanelen moet je rekening houden met bouwregelgeving. Op de website van Rijksoverheid.nl vind je de sectie Bouwregelgeving met de pagina Vergunningvrij bouwen en de brochure over zonnecollectoren en zonnepanelen.

Bouwbesluit 2012

In de genoemde brochure vind je de regels die gelden voor het plaatsen van zonnepanelen sinds het Bouwbesluit 2012 in werking is getreden. Dit is de officiële informatie, dus je kan het beste daar kijken voor de meest recente regelgeving. Daarnaast staat in de brochure een handig stroomdiagram dat je kunt gebruiken om te bepalen of je wel of geen vergunning nodig hebt om zonnepanelen te plaatsen.

Plaatsen zonnepanelen zonder vergunning

Om een zonnepaneel vergunningvrij te mogen plaatsen moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

1.Het zonnepaneel moet op een dak worden geplaatst;

2. Het zonnepaneel moet een geheel vormen met de installatie voor het opwekken van elektriciteit. Als dat niet het geval is, dan moet die installatie binnen in het betreffende gebouw worden geplaatst;

3. Komt het zonnepaneel op een schuin dak, dan geldt dat: • het zonnepaneel niet mag uitsteken en dus aan alle kanten binnen het vlak van het dak moet blijven, • het zonnepaneel in of direct op het dakvlak moet worden geplaatst, • de hellingshoek van het zonnepaneel hetzelfde moet zijn als die van het dakvlak waarop het staat;

4. Wordt het zonnepaneel op een plat dak geplaatst, dan geldt dat de collector of het paneel ten minste net zo ver verwijderd moet blijven van de dakrand als het zonnepaneel hoog is. Is het hoogste punt van het zonnepaneel bijvoorbeeld 50 centimeter, dan moet de afstand tot de dakrand(en) ook minimaal 50 centimeter zijn.

Houd rekening met je buren!

Uiteraard geldt ook voor zonnepanelen dat je rekening moet houden met het burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek. Vraag voordat je zonnepanelen aanschaft en plaatst even of ze er geen probleem mee hebben. Of nog beter: of ze samen met je willen investeren. Misschien krijg je dan korting op het aanschaffen van zonnepanelen.

Oriënteer je op verschillende leveranciers

Als je eenmaal hebt vastgesteld of je wel of geen vergunning nodig hebt om zonnepanelen te plaatsen, doe je er goed aan om verschillende prijzen op te vragen bij installateurs uit jouw omgeving. Het prijsvoordeel kan oplopen tot duizenden euro’s. Dus bij de vraag: Mag ik zonnepanelen plaatsen? komen direct allerlei andere vragen naar boven. Lees daarom ook onze andere artikelen.

Informatie Zonnepanelen

Op zoek naar zonnepanelen? Wij helpen graag.

Ontvang geheel vrijblijven 1 tot 3 offertes van uw lokale installateurs.

Ook kunnen we u bellen om advies te geven over uw dak, merk zonnepanelen en omvormers.

Wij zorgen voor een goede match tussen u, de zonnepanelen en de installateurs.

 

Voor een vrijblijvende offerte kan de onderstaande zonnepanelen calculator ingevuld worden.

Wilt u gewoon informatie ontvangen of uw vraag stellen?

Vul het formulier in onder aan deze pagina of ga naar de contact pagina.

Stel uw vraag of ontvang een vrijblijvende offerte

Op zoek naar zonnepanelen? Wij helpen graag.

Ontvang geheel vrijblijven 1 tot 3 offertes van uw lokale installateurs.

Ook kunnen we u bellen om advies te geven over uw dak, merk zonnepanelen en omvormers.

Wij zorgen voor een goede match tussen u, de zonnepanelen en de installateurs.

     

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *