Luchtreiniger

Alles wat je moet weten over de Luchtreiniger!

Luchtreiniger

Laatste Update: May 26, 2024 door Hendrik

De luchtreiniger is in Nederland inmiddels enorm populair.

Zijn we zulke schone mensen? Of komt het door het coronavirus? En wat is een goede luchtreiniger?

Op al deze vragen krijg je in dit artikel antwoord.

Kan een luchtreiniger virussen en bacteriën filteren en doden?

Veel luchtreinigers beweren dat ze virussen en bacteriën uitfilteren en zelfs doden, waaronder het COVID-19 coronavirus, maar is dat ook echt waar?

Verschillende vragen zich af of een luchtreiniger echt kan helpen hun huis vrij te houden van ziektekiemen, waaronder het COVID-19 coronavirus. Het korte antwoord is ja. Virussen zoals het COVID-19 virus worden meestal overgedragen door kleine aerosoldeeltjes wanneer een besmette persoon uitademt, of hoest of niest; deze kleine druppeltjes kunnen lang in de lucht blijven, tot wel een uur of langer.

Onder de juiste omstandigheden kan een goede luchtreiniger de meeste van deze deeltjes uit de lucht in een kamer verwijderen. Een HEPA filter is hier essentieel bij!

Hoe werkt een luchtreiniger

De luchtreiniger kan echter alleen de lucht filteren in de kamer waarin hij zich bevindt, dus lucht in andere delen van het huis zal onbehandeld blijven. En druppeltjes die op oppervlakken terechtkomen, worden niet door de luchtreiniger gefilterd.

Het is dus nog steeds erg belangrijk dat u de gebruikelijke hygiënepraktijken in acht neemt: handen wassen, harde oppervlakken schoonmaken, en natuurlijk proberen te voorkomen dat u ziektekiemen in huis brengt.

Lees meer over: Hoe werkt een luchtreiniger?

Laten we eens kijken hoe effectief de beste luchtreiniger kan zijn als het gaat om het vangen van een virus.

Luchtreiniger HEPA filters en het coronavirus

HEPA-filters (high efficiency particulate air) beweren deeltjes te filteren tot 0,3 micron (0,3 micrometer, of 300 nanometer).

De meeste virussen variëren in diameter van slechts 20 nanometer (dat is 0,02 micron, of 0,00002 mm) tot 400 nm (0,4 micron); sommige zijn nog groter. Een typisch coronavirus is ongeveer 100 nanometer, of 0,1 micron, in diameter. Dat plaatst het coronavirus, en de meeste andere virussen, ver onder de deeltjesgrootte waarvan een HEPA-filter kan beweren dat hij ze opvangt.

Wetenschappelijk bewezen

Onderzoek heeft echter aangetoond dat dergelijke kleine deeltjes toch door een HEPA-filter kunnen worden opgevangen, en dat het filter zelfs een goede kans heeft om de meeste van dergelijke minuscule deeltjes die het tegenkomt, af te vangen. Omdat deeltjes van deze grootte de neiging hebben om in willekeurige richtingen te bewegen (in plaats van in een rechte lijn), is de kans groot dat ze toch in contact komen met de filter vezels als ze er doorheen gaan, en zich vasthechten aan het filteroppervlak, net als een groter deeltje zoals stof.

De beste luchtreiniging in huis

Kleine aerosoldeeltjes afkomstig van hoesten of niezen kunnen uren in de lucht blijven hangen. Een luchtreiniger met een HEPA filter kan helpen deze te verwijderen.

Het is dus heel goed mogelijk dat een luchtreiniger met HEPA-filter in de lucht zwevende virussen opvangt, waaronder het COVID-19 coronavirus, die er toevallig doorheen komen. Maar het zal het virus niet noodzakelijk doden. Zelfs als het virus wordt gevangen, kan het nog enkele uren of zelfs dagen op het filteroppervlak in leven blijven. Maar het virus zal daar waarschijnlijk uiteindelijk sterven, tenzij u het filter in de tussentijd verwijdert, waardoor het virus weer in de lucht of op uw huid terecht kan komen.

Lees meer over ‘Luchtreiniging in huis’ 

Een luchtreiniger kan zeker helpen tegen Corona

Er zijn aanwijzingen dat de kleine aerosoldeeltjes van een uitademing, hoest of nies urenlang in de lucht kunnen blijven hangen, en deze deeltjes kunnen virussen bij zich dragen. Hoewel een luchtreiniger met een HEPA-filter kan helpen deze kleine deeltjes uit de lucht te verwijderen, zullen virussen waarschijnlijk ook worden aangetroffen op de huid van een persoon, of op een hard oppervlak dat een geïnfecteerde persoon heeft aangeraakt.

Grotere druppels van hoesten of niezen zullen eerder op de vloer of andere oppervlakken terechtkomen dan lange tijd in de lucht blijven hangen. Een luchtzuiveraar kan niets doen aan deeltjes die uit de lucht zijn neergedaald.

Er zijn dus verschillende redenen waarom een luchtreiniger geen perfecte oplossing is om een huis virusvrij te houden, maar het kan zeker een grote hulp zijn om dat doel te bereiken.

Luchtreiniger fijnstof

Fijnstof, ook wel deeltjes vervuiling genoemd, is een complex mengsel van uiterst kleine deeltjes en vloeistof druppeltjes die in de lucht terechtkomen. Eenmaal ingeademd kunnen deze deeltjes het hart en de longen aantasten en ernstige gezondheidseffecten veroorzaken. Zwevende deeltjes zijn er in verschillende vormen en maten. Hoe kleiner de deeltjes, hoe gevaarlijker ze zijn! Daarom moet u bij het aanschaffen van een luchtreiniger altijd kiezen voor bescherming tegen de kleinste deeltjes.

Hoewel de norm voor HEPA-filters is dat ze 99,95% of meer van alle deeltjes met een diameter van 0,3 micron moeten kunnen wegfilteren, zijn ze in feite in staat deeltjes van bijna elke grootte weg te filteren. Een echt HEPA filter kan stof, rook, allergenen van huisdieren en, het belangrijkste, PM2.5 opvangen.

Onze beste luchtreinigers (zie Koopgids) hebben allemaal het geschikte HEPA filter!

De verschillende groottes

HEPA filters vangen deeltjes op verschillende manieren op, afhankelijk van hun grootte.

Deeltjes groter dan 1 micron: Als de lucht door het filter stroomt, zijn de grotere deeltjes zwaar genoeg dat de luchtstroom van het filter ze naar voren stuwt in de vezels van het filter waar ze vast komen te zitten.

Deeltjes van 0,3 tot 1 micron: Deeltjes van deze grootte kunnen tussen de openingen van het filter passen. Maar ze zijn te zwaar en te traag om de luchtstroom rond het HEPA-filter te volgen en komen uiteindelijk vast te zitten in de vezels.

Deeltjes kleiner dan 0,3 micron: Hoewel HEPA-filters alleen deeltjes van .3 micron hoeven te filteren, is de waarheid dat ze ook zeer effectief zijn in het uitfilteren van kleinere deeltjes. Door een fenomeen dat bekend staat als Browns Beweging, botsen kleine deeltjes op andere grotere deeltjes in de lucht in willekeurige patronen waardoor ze in verschillende richtingen wegschieten. Het zijn deze zigzag patronen die ervoor zorgen dat ze de vezels van het HEPA-filter raken en vast komen te zitten.

Wij hebben in onze luchtreiniger test met een speciaal meetapparatuur al onze luchtreinigers getest.

Conclusie luchtreinigers

Vanwege de vraag naar luchtreinigers van hoge kwaliteit, gebruiken veel bedrijven de term “HEPA” om hun filters aan te duiden. Een echt HEPA filter moet echter voldoen aan de norm om 99,95% of meer van alle deeltjes met een diameter van 0,3 micron te verwijderen.

Voor de schoonste lucht, waar u ook woont, zoekt u dus een luchtreiniger van hoge kwaliteit met een combinatie van een echt HEPA-filter en een actief koolfilter. Ga nu jouw luchtreiniger kopen bij onze producten.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *