Airco

Airconditioning…draagt bij tot een aangenamer leven!

klimaat airco

Laatste Update: May 26, 2024 door Hendrik

Het goed beheersen van jou airco klimaat is essentieel. Wij geven tips over de beste klimaat airco in jouw huis of gebouw.
 

Wat is nu precies airconditioning?


De lucht zo behandelen totdat het gewenst resultaat wordt bereikt. En het resultaat moet dan zijn dat er het hele jaar door een aangename leefomgeving aanwezig is.
 

Wat kan een airco allemaal?


Een airco controleert de temperatuur. Daarnaast kan het de luchtvochtigheid controleren. U krijgt frisse, zuivere en gezonde lucht door de filtratie van lucht want ook dat kan een airco en zal dus ook de lucht reinigen. Andere taken zijn nog luchtcirculatie en luchtverversing.
 

Wat wordt er eigenlijk bereikt, wat is nu het doel van airconditioning?


Het doel is om zich prettig te voelen met name als het bijzonder warm is. En prettig voelen houdt in dat u meer concentratievermogen heeft waardoor u beter en meer presteert. Ook de onaangename, slapeloze benauwde nachten zullen tot het verleden gaan behoren. U slaapt veel beter en u bent in de ochtend echt uitgeslapen.
 

De werking in het kort


Door een koelmiddel of ook wel koudemiddel genoemd, wordt warmte afgevoerd. Door een compressor wordt de damp verpompt. Nu zal de druk hoger worden. De damp zal gaan condenseren en de warmte wordt afgestaan.
 

Een airco heeft enkele functies; een zo`n functie is koelen


Hiermee wordt de temperatuur bereikt zoals u die wenst. Het verschil tussen de buitentemperatuur en de gewenste temperatuur moet, royaal genomen, tussen de 5 en maximaal 10 graden zijn.
 

Een andere aircofunctie is verwarmen


Een airco kan uitgerust zijn met een warmtepomp dus kan het apparaat meehelpen verwarmen in de winter.
 

Luchtzuivering is nog een aircofunctie


En de lucht zuiveren gebeurt door een filter of filters. Het resultaat is aanvoer van schone en zuivere lucht. Aan de voorzijde van het filter zit een filter dat de lucht reinigt. Aan de achterkant zit een filter die onaangename geuren zal verdrijven.
 

Het regelen van de luchtvochtigheid


Flinke warmte en een hoge luchtvochtigheid, daar zal zich niemand erg prettig bij voelen. Een airco zal ook de luchtvochtigheid regelen. Deze luchtvochtigheid moet liggen tussen de 45 en 60 procent.
Is de luchtvochtigheid erg hoog bijvoorbeeld 80 procent, dan zal dat aanvoelen als een temperatuur van 10 graden meer. Dus een zeer belangrijke functie!

Een airco met luchtventilatie


Prima kwaliteit van de lucht en tegelijk gezonde frisse lucht.
 

Een airco met luchtbehandeling


Dat komt neer op ontvochtigen, bevochtigen, ventilatie, klimaatregeling en luchtreiniging.

 

Een airco met een aircoventilator


Een gewone ventilator koelt niet maar verplaatst de lucht waardoor de lucht in beweging komt. Dat wordt ervaren als een frisse wind. De temperatuur blijft dus hetzelfde maar met een aircoventilator zal de temperatuur wel zakken.
 

Diverse soorten


En om mee te beginnen, de raamkoeler. Een andere benaming is windowunit. Deze soort wordt in een buitenmuur of in een venster geplaatst. Bij een raamkoeler is de buitenunit en de binnenunit in één toestel ondergebracht. Is eenvoudig van uitvoering, de prijs is zeker niet hoog maar heeft wel een vrij hoog geluidsniveau.
 
De multi split airco heeft één buitenunit. Daar kunnen twee of meer binnenunits op worden aangekoppeld.
 
De split unit kan bijna overal worden geplaatst. Is laag in de aanschafprijs en is ook nog eens behoorlijk stil.

Op zoek naar de goedkoopste Split Airco (incl installatie)?

Bekijk Onze Nummer 1 Split Airco!

 
Er is een cassette- plafond onderbouwmodel. Deze komt tegen het plafond aan. Wordt vooral in kantoren toegepast bij plafonds tot 3,5 meter hoog.
 
Er is een cassette- plafond inbouwmodel. Toepasbaar in kantoren, winkels en vergaderzalen. Bij deze soort is slechts het decoratiepaneel zichtbaar. In verscheidene capaciteiten verkrijgbaar en lekker stil.
 
Satellietmodel. Wordt boven het plafond geplaatst. Voor de grotere kantoorruimten en winkels.
 
Het kanaalmodel kan worden aangesloten in een bestaand luchtkanaal. Wordt boven het plafond geplaatst. Wat nog te zien is zijn de uitblaas- en aanzuigroosters.
 
Een vloermodel vindt zijn weg met name bij een laag plafond. Komt verticaal tegen de wand. De uitblaasopening is naar boven gericht.
 
In de meeste hotelkamers treft men inbouwairco`s. De installatiekosten zijn hoog omdat de montage heel erg precies komt.
 
In vele afmetingen aanwezig is het wandmodel. Bestaat uit een binnen- en buitenunit.
 
Dan is er nog een monoblock airco. Dit is er een zonder buitenunit. Is daarom een combinatie van de binnenunit en buitenunit in één toestel.
Een mobiele airco is verplaatsbaar door middel van wieltjes. Goedkoop in aanschaf maar vrij luidruchtig, gebruikt behoorlijk veel energie en niet echt prachtig om te zien.
 
En tenslotte de design airco. Wordt een echte blikvanger in uw woonkamer want deze is schitterend om te zien.
 

Belangrijk voor jouw klimaat airco


In de meeste gevallen moet uw airco in bedrijf worden gesteld door een STEK- monteur. Dat geldt ook bij het vullen of bijvullen van het koelmiddel. Dat mag u zelf niet doen!
STEK staat voor STichting Emissiepreventie Koudetechniek. Deze stichting heeft als doel gesteld emissies van koelmiddelen in ons land zoveel als mogelijk is te beperken.
Als u in contact treedt met een STEK- bedrijf, dan doet u zaken met een erkend bedrijf en dat houdt in kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koudetechniek.
 

Op zoek naar de goedkoopste Split Airco (incl installatie)?

Bekijk Onze Nummer 1 Split Airco!

 

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *