Robotstofzuigers

Hoe werkt een stofzuigrobot?

Hoe werkt een stofzuigrobot

Laatste Update: May 26, 2024 door Hendrik

Het beste huishoudelijke apparaat is voor veel personen eentje dat de klusjes helemaal zelfstandig voor jou doet, zoals bij een stofzuigrobot het geval is. De stofzuigrobots behoren tot de nieuwste generatie van slimme stofzuigers die zowel de vloer kunnen stofzuigen als vegen. En ook vaak nog kunnen dweilen.

Maar kunnen ze dit ook echt goed? Wij leggen in dit artikel uit hoe een stofzuigrobot werkt!

Update: lees nu onze koopgids van de beste robotstofzuiger! Een nieuwe nummer 1!

De Beste Robotstofzuiger: iRobot Roomba Combo j9+

De werking van een stofzuigrobot

Zo’n compacte en wendbare stofzuigrobot verplaatst zich zonder morren geheel zelfstandig door de hele woonruimte. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat veel Nederlanders graag een robotstofzuiger willen aanschaffen.

Er zijn zoveel mogelijkheden!

Er worden honderden verschillende stofzuigerrobots op de markt aangeboden. Maar met al hun verschillende typen, maten, gewichten en functies kan het behoorlijk moeilijk zijn om te bepalen welk type robotstofzuiger jij het beste kan kopen.

Vanuit het standpunt van hoe een draadloze stofzuigrobot werkt, zal deze mini koopgids jou helpen de beste robotstofzuiger voor jouw behoeften te selecteren. Want als jij exact weet hoe een stofzuigrobot  functioneert, dan kan je immers een veel betere doordachte beslissing nemen.

De basisfunctionaliteit van een stofzuigrobot

De meeste robotstofzuigers zijn rond van vorm. Er bestaan daarnaast ook andere vacuümrobot modellen met een vierkante behuizing of een D-vormig ontwerp. De meeste apparaten hebben een behoorlijk platte behuizing, zodat deze schoonmaakhelden gemakkelijk onder allerlei meubels kunnen komen en ook prima moeilijk bereikbare plekken schoon kunnen maken.

Een heel mobiel en flexibel apparaat

Een stofzuigrobot navigeert met haar ingebouwde aandrijfwielen en een stuurelement veelal in iedere mogelijke richting. Dit maakt een robotstofzuiger een heel mobiel en flexibel apparaat. Diverse kleine obstakels zoals kabels, drempels of vloerkleden zijn niet echt een probleem voor een goedwerkende vacuümrobot.

Op welke functies en mogelijkheden jij zou willen letten

Waar zou jij bij het kiezen van de juiste stofzuigrobot voor jou op willen letten? Hieronder vind je de belangrijkste functies van een robotstofzuiger. Bepaal zelf aan de hand van deze features welke mogelijkheden voor jou zonder meer van belang zijn.

Als het op het schoonmaken van de diverse soorten vloeren in jouw huis aankomt, zijn er namelijk veel dingen om rekening mee te houden. Laten we beginnen met één van de belangrijkste eigenschappen van een robotstofzuiger: haar zuigkracht.

De zuigkracht van de stofzuigrobot

Als je veel laagpolige tapijten in je woning hebt, dan wil je zeker een robotstofzuiger kopen die deze tapijten ook grondig kan reinigen. Sommige goedkopere modellen met weinig zuigkracht kunnen namelijk alleen maar op harde vloeren een goede werking garanderen.

De Pa en Watt vermogen eenheden

De zuigkracht van een stofzuiger wordt meestal met Pa (Pascal) of Watt aangegeven. Des te hoger dit getal is, des te beter. De duurdere stofzuigrobot apparaten zijn soms 10x sterker met hun vermogen dan de instapmodellen. Dit is iets wat van groot belang kan zijn als je thuis harige viervoeters hebt rondlopen.

De tapijtboost

Sommige fabrikanten leveren hun robot toestellen met een zogenaamde ‘tapijt boost’. Wat betekent dat de zuigkracht van deze apparaten automatisch toeneemt wanneer het een tapijt detecteert. Op deze wijze kan zo’n slimme stofzuigrobot extra energie besparen als het in andere gevallen de hardere oppervlakken reinigt.

Een stofzuigrobot is de ideale schoonmaak compagnon

Houd er echter wel altijd rekening mee dat zelfs de meest hoogwaardige robotstofzuiger een aanvulling en geen vervanging is voor jouw staande stofzuiger. Ondanks de mogelijke beweringen van de fabrikanten, hebben de meeste gewoon niet dezelfde zuigkracht als hun staande familielid. Zie ze dus als een gemakkelijke manier om al je vloeren tussen de diepere schoonmaakbeurten door (met je huidige stofzuiger) te onderhouden.

Een stofzuigrobot met een zelfledigende stofbak

Wanneer een robotstofzuiger stof, vuil en puin opzuigt, dan slaat deze dit in de redelijk kleine stofbakken in hun behuizing op. Deze mini vuilnisbakken kunnen echter vrij snel vol raken als jouw woning vol vuil ligt. Bij de goedkopere uitvoeringen zou je deze dan zelf af en toe moet legen.

Een langere ononderbroken werktijd

De duurdere robots worden in veel gevallen direct met een zelfledigende stofbak geleverd. Daardoor kunnen ze zelf het stof en vuil legen dat ze opgezogen hebben, zodat jij dit niet elke keer hoeft te doen. Dit zorgt voor een veel langere ononderbroken werktijd en bedieningsgemak.

De filter(s) in jouw robotstofzuiger

Niet alle stofzuigerfilters zijn op dezelfde manier gemaakt, hoewel de meeste soorten heel goed werk verrichten. Als jij of iemand anders in je huishouden astmatisch is of allergieën heeft, dan kun je het beste een robotstofzuiger met een HEPA filter kopen. Dit type filters zorgen er namelijk voor dat de opgevangen allergenen niet weer in de lucht verspreid worden.

Een robotstofzuiger met een dweilfunctie

Sommige robotstofzuigers zijn standaard met een ingebouwde dweilfunctie uitgerust. Bij sommige robot mop modellen moet je voor het dweilen een waterreservoir plaatsen en het stofreservoir eruit nemen. Andere soorten kunnen daarentegen tegelijkertijd stofzuigen en dweilen.

De batterijduur en een dockingstation

Iedere stofzuigerrobot heeft haar eigen batterijduur. Of met andere woorden: hoe lang je robot jouw huis kan schoonmaken voordat het weer naar haar dockingstation terug moet keren om zich daar op te laden. 

De meeste robotstofzuigers kunnen automatisch naar hun basis terugkeren om op te laden, wanneer hun batterij leeg dreigt te raken. Bijna alle robots hebben een batterijduur die 1 tot 2 uur mee gaat, terwijl enkele exemplaren een stuk langer doorwerken.

Sommige robotstofzuigers kunnen zelfs naar hun dockingstation terugkeren, om vervolgens heel prettig opgeladen weer verder te gaan waar het gebleven was. Dat is bijzonder handig als jij in een groot huis woont.

Het schoonmaakgebied van een robotstofzuiger

Het schoonmaakgebied van een robotstofzuiger is het gebied dat het in één reinigingscyclus kan bestrijken. Als je een groot huis hebt, dan zou je graag voor een stofzuigerrobot willen kiezen die een groter schoonmaak oppervlak aankan. Doe je dit niet, dan zul je tussen de diverse schoonmaakbeurten moeten wachten terwijl jouw robot zich oplaadt.

Extra platte uitvoeringen

De meeste robotstofzuigers hebben min of meer dezelfde hoogte, maar sommige uitvoeringen zijn extra plat. Deze exemplaren kunnen daardoor nog beter onder de heel laaggelegen meubels schoonmaken. Als je er zeker van wilt zijn dat jouw stofzuigerrobot overal bij kan, dan zou je absoluut de hoogte van al je meubels (bedden, banken, tafels, kasten) met de hoogte van de robotstofzuiger die je wilt kopen willen vergelijken.

De mogelijke bedieningen van een stofzuigerrobot

Een robotstofzuiger kan over het algemeen via een app, spraakbediening of een afstandsbediening aan het werk gezet worden. Dit is naast de start/stop knop die op het apparaat zelf zit.

Wil je waar jij je ook maar bevindt jouw robot kunnen aansturen? Veel robotstofzuigers maken heel handig gebruik van een bijbehorende app op een smartphone of tablet. Dit zowel voor iOS als Android besturingssystemen.

Sommige stofzuigerrobots kunnen ook via de Amazon Alexa en/of Google Home Assistant spraakassistenten bediend worden. Zo kun je er ook liefkozend mee praten!

Met al deze app en spraakbesturing mogelijkheden kun jij je robotstofzuiger wel heel eenvoudig bedienen. Zelfs als jij je in een geheel ander deel van jouw huis bevindt of helemaal niet thuis bent.

Als alternatief worden bepaalde robotstofzuigers enkel met een standaard afstandsbediening geleverd. Enkele varianten bieden standaard zelfs alle drie functies aan.

Het navigatiesysteem van een vacuümrobot

Er bestaan diverse manieren hoe een robotstofzuiger door jouw huis kan navigeren. Sommige stofzuigerrobots zijn met een lasernavigatie uitgerust, waarbij ze via de app een volledige kaart van jouw huis kunnen maken en opslaan. Dit wordt ook wel ‘mapping’ genoemd. Zo kunnen ze simpel hun weg vinden terwijl ze je huis aangenaam schoonmaken.

De robotstofzuigers die over een lasernavigatie beschikken, kunnen dankzij deze geavanceerde technologie ook vaak voorkomen dat ze tegen jouw meubels of muren gaan botsen. Bij bepaalde toestellen kun je via de app zelfs specifieke ‘no-go zones’ instellen of ze enkel specifieke kamers in jouw huis schoon laten maken.

Andere mogelijke navigatiesystemen zijn overigens een willekeurige navigatie, systematische navigatie (via een gyroscoop) en een visuele navigatie (via een camera).

De sensoren in een stofzuigerrobot

Sommige robots zijn met extra sensoren uitgerust die voor heel specifieke doelen dienen. Zo kan een stofzuigerrobot met ‘anti-val’ sensoren bijvoorbeeld detecteren wanneer het zich in de buurt van een richel of trap bevindt. Om op deze wijze te voorkomen dat het daar naar beneden valt.

Speciale hoogtesensoren kan een robot van het ene vloertype naar een andere over laten schakelen. Iets wat handig is wanneer jouw stofzuigerrobot van een houten vloer op een vloerkleed moet ‘klimmen’. Weer andere sensoren zorgen ervoor dat je robot niet tegen obstakels aanrijdt, die het tijdens haar schoonmaakbeurt tegenkomt.

Hoe werkt een stofzuigrobot conclusie

Zoals je hierboven kunt lezen, zijn stofzuigrobots zeer vernuftige high tech apparaten. Ze helpen jou niet alleen om je vervelende huishoudelijke klusjes aangenaam te verminderen, maar maken je leven ook een stuk gemakkelijker.

Maar hoe weet je nou welke stofzuigrobot dé beste is? Het antwoord op deze vraag hangt voornamelijk van de wensen van de consument af. Het weten hoe een stofzuigrobot werkt en wat voor functies een robotstofzuiger allemaal kan herbergen, is echter van vitaal belang voor het bepalen hiervan.

Voor de één is de beste stofzuigrobot een combinatie apparaat met een dweil- en stofzuigfunctie. Terwijl een ander meer in een kwalitatief hoogwaardig model met voldoende power is geïnteresseerd voor het verwijderen van dierenhaar in een laagpolig tapijt.

Het is daarom van topbelang dat degenen die in het kopen van een stofzuigrobot geïnteresseerd zijn, zich bewust zijn van hun persoonlijke eisen van het apparaat voordat ze eentje aanschaffen. Veel belangrijke informatie kan al in de productbeschrijvingen van ieder toestel gevonden worden.

Het is bovendien aan te bevelen om diverse testen en recensies over de voor jouw interessante modellen te bestuderen om jouw persoonlijke winnaar hieruit te kiezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *