Airco

Hoe werkt een multi split airco?

Hoe werkt een multi-split airco

Laatste Update: May 26, 2024 door Hendrik

Een multi-split airco aanschaffen is een prima keuze voor als jij graag in meer dan één locatie in jouw woning de airconditioning plus de temperatuur van elke kamer onafhankelijk wilt regelen. Want een multisplit-airco kan gemakkelijk meerdere binnenunits aan één buitenunit koppelen.

Zo is het wel heel simpel om een duo-split airco, of een opstelling met nog meer units in een huis te gebruiken. Het maximum aantal units is in de meeste gevallen vijf exemplaren.

Hoe werkt een multi-split airco precies leggen we hieronder nu haarfijn verder uit.

Op zoek naar de goedkoopste Split Airco (incl installatie)?

Bekijk Onze Nummer 1 Split Airco!

Het maakt niet gebruik van luchtkanalen

Het belangrijkste om te weten is dat een multi-split airco unit hetzelfde als een traditionele airco unit doet: namelijk je huis koel houden. Het grote verschil tussen de twee is echter dat een multi-split airco dit zonder luchtkanalen kunnen doen.

Om deze reden worden ze daarom soms ook wel ‘kanaalloze airco’s genoemd.

Maar hoe werkt een multi-split airco dan?

Heel eenvoudig gezegd bestaan multi-split uit twee onderdelen: een binnen- en een buitenunit. De binnenunit blaast de warme lucht uit jouw woning over haar koude verdamperspiralen. Er bevindt zich een speciaal koelmiddel in deze spiralen, dat die warmte uit de lucht absorbeert en vervolgens naar de daaraan verbonden buitenunit afvoert.

Door middel van de ingebouwde compressor verwijdert dit koelmiddel vervolgens de warmte die uit de lucht van jouw huis wordt gehaald. De resulterende koude lucht wordt daarna direct in jouw kamer teruggeblazen.

Dit systeem verschilt behoorlijk van een conventionele airco. Deze werkt immers meestal met één luchtbehandelingsunit, verdamperspiraal en ventilator.

Vervolgens levert een complex kanaalsysteem vanaf één centraal punt koele lucht in elke kamer van een woning of gebouw aan. Dit is een geweldig systeem voor het afkoelen (en soms verwarmen) van meerdere kamers met verschillende temperaturen.

Een multi-split airco 2 binnenunits

Bij een multi-split airco 2 binnenunits oplossing zal dit voor 2 kamers het geval zijn, en in het geval van een multi split airco 3 binnenunits opstelling heel logisch voor 3 kamers.

Zo kan er simpel aan de individuele temperatuur voorkeuren van elk gezinslid tegemoet gekomen worden. Zo’n multi-split systeem is bovendien geweldig om lelijk leidingwerk te vermijden.

Voordelen werking multi-split airco

De manier waarop een multi-split airco werkt biedt ook allerlei voordelen. Denk hierbij onder meer aan de voordelen van:

Invertertechnologie

Een kanaalloos aircosysteem maakt gebruik van een speciale compressor die door middel van haar variabele snelheid direct aan de koelbehoeften van het huis kan voldoen. Dit zal hierdoor het constante in- en uitschakelen van een airco elimineren dat veelal bij andere types airco’s gepaard gaat. Hierdoor wordt het comfort aangenaam verbeterd en eveneens elektriciteit bespaard.

Een directe koeling

Eén van de grote voordelen van een aircosysteem zonder kanalen is het elimineren van zogenaamde kanaallekken. Centrale airconditioners verliezen namelijk 20 tot 30 procent van hun koelvermogen in deze kanalen. Kanaalloze systemen verliezen natuurlijk helemaal niets.

Een stille werking

Behalve dat multi-split airco’s compact en onopvallend zijn, werken ze alsmede bijna geruisloos.

De installatie van een multi-split airco systeem

Een multi-split airco systeem moet absoluut professioneel geïnstalleerd worden. Dit vanwege het ozonafbrekende koelgas dat er in airco’s gebruikt wordt.

Jouw binnenlucht uitlaat unit moet in elke kamer alsook zo dicht mogelijk bij het plafond geplaatst worden. Koele lucht is per slot van rekening zwaarder dan warme lucht, dus voor een maximale koeling efficiëntie moeten de lamellen op jouw airco-unit direct naar buiten of iets omhoog gekanteld worden. Richt ze echter naar beneden om de kamer te verwarmen.

Op zoek naar de goedkoopste Split Airco (incl installatie)?

Bekijk Onze Nummer 1 Split Airco!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *