Alarmsysteem

Hoe werkt een huisalarm?

Hoe werkt een huisalarm?

Laatste Update: September 5, 2022 door Hendrik

Een alarmsysteem kopen is geweldig om jouw dierbaren en bezittingen tegen indringers en inbraken te beschermen.

Belangrijk om te weten is ‘Hoe werkt een huisalarm‘? Hierbij is natuurlijk de keuze van je alarmsysteem essentieel.

Lees nu onze koopgids beste alarmsystemen!

Welk alarmsysteem moet je kiezen?

Met alle verschillende beschikbare modellen, kan het beste alarmsysteem (voor in) huis zelfs aan iedere individuele behoeften aangepast worden. Een huisalarm geeft waarschuwingen wanneer sensoren geactiveerd worden. Dit is iets wat ook op afstand kan plaatsvinden, en zo dus voor gemoedsrust kan zorgen wanneer jij niet thuis bent.

De wereld is waarschijnlijk nog nooit zo veilig als nu geweest, maar dat betekent niet dat we onze huizen niet moeten beveiligen. En zeker niet als het zo gemakkelijk en betaalbaar is om dat met een doe-het-zelf huisalarm te doen!

Maar hoe werkt zo’n huisalarm precies?

Het beste alarmsysteem (voor in) huis bevat veelal één of meerdere IP camera’s, een opnamemogelijkheid (in de cloud), een koppeling van deur- en bewegingssensoren en natuurlijk een heel luide sirene.

Een interne of externe sirene

Deze sirenes zijn in veel gevallen in het controlepaneel van het systeem geïntegreerd, maar kunnen soms ook aan een buitenmuur bevestigd zijn. Elk systeem heeft zijn eigen voordelen. Interne sirenes bevinden zich immers vaak in de buurt van de indringer, wat het verblijf in het huis erg ongemakkelijk maakt. Buitensirenes trekken daarentegen veel beter de aandacht van jouw buren.

Welke sensoren het beste te gebruiken

Raam- en deursensoren zijn de meest betrouwbare optie als het gaat om het detecteren van een ongeoorloofde toegang. Deze worden namelijk enkel geactiveerd als er een raam of deur geopend wordt. Het is hierbij tevens aan te raden om deze sensoren op zoveel mogelijk potentiële toegangspunten te monteren.

Daarnaast zijn de bewegingssensoren behoorlijk effectief bij de bewaking van een leeg huis, maar kunnen als ze niet diervriendelijk zijn gemakkelijk door huisdieren geactiveerd worden. Het is daarom niet raadzaam om enkel bewegingssensoren te gebruiken.

Je ontvangt daardoor ook vaak meer meldingen met zo’n bewegingssensor dan van bijvoorbeeld een raamsensor. En als je ietwat te veel meldingen ontvangt, dan is het wel heel verleidelijk om het hele systeem maar uit te schakelen. Dat is natuurlijk niet waarom je een huisalarm hebt aangeschaft.

Op welke plaatsen sensoren te installeren

De meeste sensoren kunnen een sirene activeren. Wees daarom voorzichtig waar je ze plaatst. Identificeer hierbij vooral locaties waar je het aantal valse meldingen kunt minimaliseren. Dit om jouw buren zo niet onnodig te storen. En test het systeem grondig voordat je het voor de eerste keer gebruikt en jouw woning verlaat.

Hoe wordt een huisalarm geïnstalleerd?

Een huisalarm bestaat ​​meestal uit twee delen: het centrale bedieningspaneel en de sensoren. Je activeert en deactiveert dit alarm over het algemeen vanaf het centrale bedieningspaneel. Je kunt de daarbij behorende draadloze sensoren min of meer overal in jouw huis plaatsen.

Passieve infrarood sensoren

De meeste alarmsensoren zijn passieve infrarood (PIR) detectoren. Deze sensoren meten de veranderingen in warmte in een ruimte. Deze sensor triggert het alarm als de temperatuur voorbij een bepaald warmtepunt komt nadat je jouw huisalarm hebt ingeschakeld. Dit geeft aan dat er iets in de kamer is dat lichaamswarmte afgeeft.

Deur- en raamsensoren

Jouw huisalarm kan echter ook op andere manieren geactiveerd worden. Bijvoorbeeld door deursensoren. Deze bevatten magnetische schakelaars die in het deurkozijn ingebed zijn. Wanneer de deur gesloten is, dan is de schakelaar uitgeschakeld.

Maar wanneer deze deur geopend wordt, dan wordt het alarm circuit onderbroken, waardoor het alarm geactiveerd wordt. Ditzelfde ontwerp wordt ook heel vaak voor raamsensoren gebruikt, waarbij er een speciale schakelaar in het raamkozijn wordt geplaatst.

Heel speciale raamsensoren zijn glasbreuksensoren, die als schoksensoren en akoestische sensoren geleverd kunnen worden. Schoksensoren detecteren trillingen wanneer glas breekt of verbrijzelt, terwijl akoestische sensoren speciaal zijn ontworpen om de exacte geluidsgolven van brekend glas te detecteren. Dit type sensoren worden veelal niet bij een low-budget doe-het-zelf huisalarm geleverd.

De koppeling met andere type sensoren

Wanneer het alarm van jouw alarmsysteem afgaat, dan kan dit in sommige gevallen nog veel meer dingen betekenen. Je zou in dit geval een indringer in jouw huis kunnen hebben, of er zou bij de koppeling met andere type sensoren een brand, een overstroming of een koolmonoxide lek in jouw woning kunnen zijn.

In andere gevallen zou je ook gewoon vergeten kunnen zijn het systeem uit te schakelen. Maar of het nu om een noodgeval of een vals alarm gaat, een geactiveerd alarmsysteem kan soms stressvol en onaangenaam zijn. Dus is het belangrijk om jouw bedieningspaneel op de juiste plaats te hebben.

Een apart keypad voor nog meer bedieningsgemak

Sommige inbraakalarmen worden met een apart toetsenbord of keypad geleverd. Hiermee kun jij het alarm simpel op een door jou gewenste plaats in- en uitschakelen zonder dat je eerst naar het bedieningspaneel hoeft te rennen voordat het alarm afgaat.

De meeste alarmsystemen kunnen bovendien ook handmatig in geval van nood geactiveerd worden. Het alarm kan in dit geval geactiveerd worden door op de paniekknop op jouw bedieningspaneel of op je afstandsbediening te drukken.

En denk uiteraard bij een alarmsysteem kopen ook altijd aan de mogelijkheid van een backup batterij. Sommige alarmen bevatten namelijk een speciale backup batterij, wat betekent dat deze ook heel prettig blijft werken als er een stroomstoring is.

De bediening van een draadloos smart huisalarm

Met een draadloos smart huisalarm systeem kun je ook een app op jouw smartphone gebruiken om het alarm te beheren. Zo’n smart alarmsysteem maakt dan verbinding met jouw WiFi netwerk, zodat jij jouw beveiligingsapparaten overal waar jij dat maar wenst kunt bewaken en evenzo met jouw mobieltje kan bedienen. Je zult evenzo zogenaamde pushmeldingen ontvangen wanneer jouw alarm afgaat.

Videobeelden via een aangesloten IP camera

Plus een mogelijke cloudopslag maakt het op deze wijze heel gemakkelijk om de door jouw huisalarm opgenomen videobeelden op te slaan en te openen. Veel smart alarmsystemen bieden zonder meer een live video weergave van de actuele situatie bij jou thuis. Mits je er natuurlijk een IP camera aan toegevoegd hebt!

Een draadloos smart huisalarm is veelal de beste keus!

Het beste alarmsysteem (voor in) huis is veelal ook een draadloos smart huisalarm. Want deze draadloze huisbeveiligingssystemen zijn zeer betrouwbaar. En naarmate de technologieën die erachter zitten steeds meer ontwikkeld en verbeterd worden, hebben ze zelfs de traditionele bekabelde systemen overtroffen als de beste keuze voor zowel professionele installatiebedrijven als de doe-het-zelvers thuis.

Conclusie van hoe werkt een huisalarm?

Jouw huis met een huisalarm uitrusten is één van de meest betrouwbare manieren om al jouw eigendom te beschermen. Het maakt hierbij niet uit hoe groot of klein je woning is. Ervoor zorgen dat al je deuren, ramen en andere toegangspunten veilig zijn, is per slot van rekening van vitaal belang om jouw eigendommen en waardevolle spullen te allen tijde veilig te houden.

Een goed geïnstalleerd huisalarm werkt absoluut! Studies hebben immers aangetoond dat de huizen die over een effectief alarmsysteem beschikken drie keer minder kans hebben om er in ingebroken te worden dan een woning zonder enige beveiliging!

Nu jij weet hoe een huisalarm werkt, is het een fluitje van een cent voor iedere handige doe-het-zelver om ook een betaalbaar alarmsysteem te kopen en plaatsen. Plus jezelf en jouw gezin erna aangenaam veilig te laten voelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *