Aircooler

Hoe werkt een aircooler?

Hoe werkt een aircooler?

Laatste Update: January 12, 2022 door Hendrik

Hoe werkt een aircooler is heel simpel uit te leggen omdat het van een simpel natuurlijk fenomeen gebruik maakt dat door zo’n aircooler wordt nagebootst. Als jij langs een rivier, meertje of een andere waterpartij loopt, dan kun je in de meeste gevallen een rustgevende bries voelen. Dit gebeurt vanwege de warmte-absorberende aard van water wanneer hier droge lucht langskomt.

Circulatie coole lucht

De lucht in de buurt van dit water wordt namelijk gekoeld wanneer de temperatuur en de dampdruk van het water dan gelijk aan die van de lucht probeert te worden. De warmte van die droge lucht wordt op deze manier afgevoerd en de lucht ervan circuleert zich ook vanzelf.

Bij een luchtkoeler vindt hetzelfde proces plaats. De droge warme lucht passeert hierin de watertank van de koeler. De lucht koelt hierdoor af en deze koelere lucht wordt vervolgens door een ventilator in de kamer ingeblazen om zo een koele luchtcirculatie te stimuleren.

Milieuvriendelijk

Een airco heeft veelal een negatief effect op ons milieu. Het koelmiddel dat erin wordt gebruikt bestaat in de meeste gevallen namelijk uit het schadelijke R410a. De allernieuwste airco’s gebruiken tegenwoordig soms ook wel het milieuvriendelijker R290 propaangas. Aan de andere kant gebruikt een aircooler gewoon een motor en wat water om een koelere lucht aan te leveren en heeft zo geen negatief effect op ons milieu.

Lager energiegebruik

Dankzij het gebruik van enkel een motor verbruikt een aircooler gemiddeld tot maar liefst 10 keer minder energie dan een conventionele airco en belooft het zo dus zeker een aanzienlijke lagere elektriciteitsrekening. Sommige luchtkoelers zijn tegenwoordig eveneens met invertertechnologie uitgerust die het energieverbruik nog verder reduceert.

Waar te plaatsen?

De werking van een aircooler is anders dan een airco. Want in tegenstelling tot een airco heeft een aircooler geen uitlaat, dus hoef je deze ook niet bij een raam te plaatsen. Het kan echter wel zo zijn dat het beter presteert als jij dit wel doet! Want door ze in de buurt van een open deur of raam te plaatsen, kan de koele luchtstroom beter door jouw kamer circuleren.

Dit is heel handig als je een hele kamer behaaglijk koel wilt houden. Maar als jij enkel jezelf koel wilt houden, voor als je bijvoorbeeld in je thuiskantoor werkt, plaats dan jouw aircooler maar gerust direct naast je.

De watertank inhoud

Aircoolers zijn er in verschillende tankinhouden verkrijgbaar en juist daarom zou je zeker een koeler met de juiste tankinhoud uit willen kiezen. Dit is veelal afhankelijk van de grootte van de door jouw te koelen kamer.

Een fundamenteel gegeven is hier dat een grote watertank veel langer koeling zal bieden. Een ideale luchtkoeler zou alsmede de hele nacht moeten kunnen werken zonder deze bij te hoeven vullen.

Conclusie werking aircooler

Een aircooler werkt heel eenvoudig volgens het principe van verdampingskoeling waarbij de verdamping van water wordt gebruikt om de lucht te koelen. Het stromende en koele water in een aircooler onttrekt de warmte aan de warme lucht en begint dit te verdampen en laat zo koele, frisse en bevochtigde lucht achter die via een ventilator de kamer in wordt geblazen.

De beste werking van het gebruik van een aircooler is wanneer jij de deuren en ramen van jouw huis of kantoor gedeeltelijk open kunt houden om zo een constante circulatie van frisse lucht te garanderen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *