Airco

Uitleg: Hoe werkt een airco – het koelprincipe en werkingsprincipe van airconditioning

Werking Airco

Laatste Update: May 26, 2024 door Hendrik

De werking van een airco is interessant.

In ons slimme huis koelt de split-airco niet alleen, maar verwarmt ook het huis.

Dit op een prettige, stille en energiezuinige manier.

Wij leggen hieronder de verschillende airco principes uit.

Op zoek naar de goedkoopste Split Airco (incl installatie)?

Bekijk Onze Nummer 1 Split Airco!

Hoe werkt een airco?

Een airconditioning of airco is een apparaat dat gebruikt wordt om de temperatuur en luchtvochtigheid in een ruimte te reguleren. Het apparaat bestaat uit een binnen- en buitenunit, die met elkaar verbonden zijn door middel van koelmiddelleidingen.

De binnenunit, ook wel de indoor unit genoemd, bevat een ventilator en een koelmiddel. De ventilator zorgt ervoor dat lucht uit de ruimte wordt opgezogen en over de koelmiddelcoils geleid. Het koelmiddel neemt warmte op uit de lucht en transporteert deze naar de buitenunit.

Werking Airco

De buitenunit, ook wel de outdoor unit genoemd, bevat een compressor en een condensor. De compressor zuigt het koelmiddel op en comprimeert het, waardoor de temperatuur en druk van het koelmiddel toenemen. De condensor, die is voorzien van een warmtewisselaar, laat het opgewarmde koelmiddel afkoelen door middel van een luchtstroom. Hierdoor wordt de warmte afgegeven aan de omgeving en koelt het koelmiddel weer af. Het afgekoelde koelmiddel wordt vervolgens weer naar de binnenunit geleid, waar het opnieuw warmte opneemt uit de lucht en het proces herhaalt zich.

Op deze manier kan een airco de temperatuur in een ruimte verlagen en de luchtvochtigheid reguleren. De onderstaande split airco’s hebben ook een verwarmingsfunctie en kunnen dus ook gebruikt worden om de ruimte op te warmen.

 

Beste Split Airco 2023

De Qlima WDH 229 inverter monoblock airco is een krachtig en energiezuinig apparaat dat gebruikt kan worden om de temperatuur en luchtvochtigheid in een ruimte te reguleren.

Het apparaat is voorzien van een inverter compressor, wat betekent dat deze automatisch de capaciteit van de compressor kan aanpassen aan de behoefte van het moment. Dit zorgt ervoor dat de airco zowel efficiënt koelt als verwarmt, en dat er minder energie verbruikt wordt.

De monoblock constructie van de airco betekent dat alle componenten, zoals de compressor, condensor en ventilator, in één compacte buitenunit zijn geïntegreerd. Dit maakt het apparaat gemakkelijk te installeren en te onderhouden.

De Qlima WDH 229 heeft een koelcapaciteit van 2,5 kW en een verwarmingscapaciteit van 3,1 kW. Dit is geschikt voor ruimtes tot ongeveer 70 m². Het apparaat is voorzien van verschillende comfortfuncties, zoals een timer, een sleepfunctie en een automatische luchtverversing.

Het apparaat is ook voorzien van een energielabel A, wat betekent dat het tot de meest energiezuinige airco’s behoort. Dit is goed voor het milieu en kan leiden tot lagere energiekosten.

In samenvatting is de Qlima WDH 229 inverter monoblock airco een krachtig en efficiënt apparaat dat geschikt is voor het koelen en verwarmen van ruimtes tot ongeveer 70 m². Het apparaat is gemakkelijk te installeren en te onderhouden en voorzien van verschillende comfortfuncties. Bovendien heeft het een energielabel A, wat betekent dat het tot de meest energiezuinige airco’s behoort.

De Airco: koelen en meer

Het is wijd en zijd bekend dat een airco een koelfunctie heeft. Dat is dus geen nieuws onder de zon. Maar wat vele mensen niet weten is dat het nog veel meer voor de mens kan doen.
Een airco kan verwarmen indien voorzien van een warmtepomp en dat zullen veel mensen niet weten.
Een airco is in staat om het vochtgehalte op een prettig niveau te houden dus niet te droge lucht en ook niet te vochtige lucht.
Omdat het een filter of filters heeft krijgt u zuivere lucht die zo goed als vrij is van pollen, bacteriën, rook en stof.
Een airco kan ook nog ventileren. Dat houdt in dat de lucht niet wordt gekoeld maar wordt verplaatst. Daardoor ontstaat een wind die langs uw lichaam komt en enige verkoeling biedt.

Onderdelen van een airco- installatie

Meestal bestaat hij uit een binnenunit en uit een buitenunit. Deze units staan met elkaar in verbinding door leidingen.
 
Tussen de leidingen zit een compressor en die zorgt er voor dat het koel- of koudemiddel door de leidingen kan stromen.
Alle onderdelen vormen een gesloten circuit. Het koelmiddel zorgt ervoor dat de warmte zich kan verplaatsen.
 


Op welke manieren kan een airco- installatie worden geregeld?


Bij een airco zit een bedieningspaneel. Daar vindt men de functies. Het regelen kan ook met behulp van een afstandsbediening.
Enkele functies die men kan instellen zijn de gewenste temperatuur, de gewenste luchthoeveelheid en de ventilatorsnelheid.
Een timer zal niet ontbreken. Hiermee kunt u tijdstippen invoeren van in- en uitschakelen. Makkelijk is ook dat persoonlijke voorkeuren kunnen worden voorgeprogrammeerd.


De werking van een airco in detail


Het koel- ofwel koudemiddel wordt door het gesloten systeem gepompt door middel van de compressor.
 
Het koelmiddel zal onder hoge druk door het expansieventiel gaan. Het ventiel heeft een vernauwing dus achter dit ventiel zal de druk weer lager zijn. Daardoor wordt het koudemiddel gasvormig en daar is verdampingswarmte voor nodig.
 

De warmte wordt afgekoeld

De verdampingswarmte wordt onttrokken aan de verdamper. De lucht wordt nu afgekoeld. Aan het einde van de verdamper is het koelmiddel gasvormig. De compressor zal het gasvormige koudemiddel aanzuigen en tot hoge druk samenpersen.
 
Door condensatie wordt het koudemiddel weer vloeibaar maar dat kan alleen als het gas zijn warmte af kan geven.
Het gas gaat dus door de condensor en daardoor wordt de warmte afgegeven aan de buitenlucht. Het koelmiddel wordt dan weer vloeibaar. Dan wordt het koelmiddel door het expansieventiel geperst door de compressor.
Zo begint er dan weer een nieuwe cyclus die net zolang doorgaat totdat de gevraagde temperatuur is bereikt in de te koelen ruimte.
 

Op zoek naar de goedkoopste Split Airco (incl installatie)?

Bekijk Onze Nummer 1 Split Airco!

Conclusie: Een airco- apparaat produceert niet maar verplaatst warmte of koude.
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *