Airco

Hoe je airco installeren in een bestaande woning?

Airco installeren in bestaande woning

Laatste Update: January 17, 2022 door Hendrik

Een airco in een reeds bestaande woning installeren is niet altijd even gemakkelijk. De installatie van een airco is om deze reden ook meestal geen doe-het-zelf klus.

Hoewel het absoluut wel mogelijk is om het zelf te doen, missen de meeste huiseigenaren namelijk de nodige kwalificaties hiervoor. Dit heeft met name met het gebruikte koelmiddel en de elektrische installatie te maken.

Een gespecialiseerde installateur beschikt bovendien niet alleen de nodige knowhow, maar ook over allerlei speciale gereedschappen die een correcte en professionele montage mogelijk maken.

Het plaatsen van een multi-split of split aircosysteem

Vooral reeds bestaande en oudere huizen ervaren veelal unieke problemen als het gaat om het toevoegen van een modern multi-split aircosysteem. Dit heeft vooral te maken met de moeilijkheid om extra leidingwerk toe te voegen zonder de gehele binnenkant van jouw woning uit elkaar te halen.

Gelukkig zijn de standaard split-airco oplossingen, waarmee je evenzo een fijn moderne airco aan jouw huis kunt toevoegen, zonder al teveel hoofdpijn toe te voegen. En vallen de kosten die hiermee gepaard gaan alsook mee.

De juiste plaatsing

Zelfs de stilste airco condensor maakt geluid, dus werk zeker met jouw installateur samen om hiervoor een buitenlocatie te vinden die niet al te dicht in de buurt van je slaapkamer of thuiskantoor is.

Plaats deze condensor echter niet onder een dak en sluit deze ook niet volledig af. Het moet immers haar warme lucht via de bovenkant kunnen afvoeren. Elke beperking van de luchtstroom zal de efficiëntie van deze unit een stuk verminderen.

Er wordt verder alsmede aangeraden om de condensor aan de noordkant van een woning te plaatsen, omdat deze het minste direct zonlicht krijgt en daardoor een stuk koeler blijft.

Heb je nog geen airco luchtkanalen? Geen probleem!

Installatie split systemen

De meeste airco’s zijn split systemen. Dat betekent dat de condensor zich buiten bevindt en de ventilator en verdamper binnen zijn bevestigd. Deze verdamper is door middel van leidingen die naar de buitenkant van het huis lopen met de condensor verbonden.

Die leidingen kunnen buitenom soms als een onderdeel van het goot- en regenpijpsysteem vermomd worden. Maar aan de binnenzijde kan het de esthetische schoonheid van je huis aanpassen, aangezien de koelunits in het zicht op de naar buiten gerichte muren geïnstalleerd worden.

Installatie multi-split systemen

Bij een multi-split aircosysteem is dit wel even anders. Dit betekent vaak dat sommige binnenmuren uit elkaar moeten worden gehaald en dat er evenzo extra plafonds aangebracht moeten worden. Of dat er speciale ruimtes achter de muren of plafonds gecreëerd moet worden om deze airco kanalen te kunnen verbergen. Dit brengt veelal aanzienlijke kosten met zich mee.

Een ander veelvoorkomend probleem is waar alle binnen en buiten apparatuur geplaatst moet worden. Vooral bij de uitgebreidere airco systemen kunnen de onderdelen soms redelijk groot zijn en vaak ook nog eens specifieke vereisten hebben.

De conclusie airco installatie

Hoe je airco installeren in een bestaande woning hoeft in de meeste gevallen niet zo’n groot vraagstuk te zijn. Hoewel elk type airco systeem zijn eigen installatiemethode heeft, is het wel vaak mogelijk om met het juiste vakwerk en aanpassingen zo’n soort airco te laten plaatsen. Maar in veel gevallen is een split-type de ideale keus. Aangezien dit een veel minder ingrijpende, meer economische oplossing biedt.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.