Geheugen

Het gemak van geheugenkaartlezers

geheugenkaartlezer

Laatste Update: November 7, 2022 door Hendrik

Een geheugenkaartlezer, ook wel bekend als een USB kaartlezer en een SD kaartlezer, is een zeer handige accessoire.

In het Engels gebruiken ze card reader, zoals de SD Card Reader. Ook deze termen kom je in het Nederlands tegen.

Het heeft allemaal met geheugen te maken, daarom kan je ook zeggen memorykaart.

Wat kan je met een geheugenkaartlezer?

Met de geheugenkaartlezer kun je bestanden opslaan en openen. De memorykaart kan je makkelijk meenemen. Je kan dus je bestanden overzetten naar je computer/laptop, maar ook naar je televisie en alle andere afspeelmediums.

De USB kaartlezer wordt gebruikt voor het openen, lezen, kopiëren en backuppen van gegevens van een breed scala aan geheugenkaarten. Zoals bijvoorbeeld de geheugenkaart van jouw digitale camera.

De meeste geheugenkaartlezers ondersteunen daarbij microSD en SD. En bieden soms ook een ondersteuning voor onder meer de CompactFlash, MMC (MultiMediaCard) en Sony’s Memory Stick Pro Duo geheugenkaarten.

Geheugenkaartlezer: de memorykaart lezer, voor alle soorten geheugenkaarten: SD, USB-c, SDHC, SDXC en alle micro aansluitingen.

Bekijk alle geheugenkaartlezers bij Coolblue!

Bekijk alle geheugenkaartlezers bij Bol.com!

Ingebouwde en losse kaartlezers

Tal van apparaten, zoals pc’s, laptops, tablets, printers en smartphones, zijn tegenwoordig direct al met een ingebouwde kaartlezer uitgerust. Maar ook de losse kaartlezers zijn bijzonder populair.

Deze kaartlezers zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Waarbij sommige geïntegreerde aansluitstekkers hebben. Terwijl andere met speciale connectoren zijn uitgerust om daar een USB kabel op aan te sluiten. De meeste card readers worden via een USB poort aangesloten.

De Multi Kaartlezers

Zo’n kaartlezer kan één of meerdere sleuven voor geheugenkaarten hebben. Er zijn kaartlezers verkrijgbaar die slechts één bepaald type kaart accepteren, zoals bijvoorbeeld de Trust Nanga USB 3.1 kaartlezer. En multi-kaartlezers die een grote verscheidenheid aan flash kaarten kunnen hanteren. Zoals de Sitecom MD-065 All-in-One ID Card Reader.

Sitecom MD-065
Sitecom MD-065 All-in-One ID Card Reader.

Complete geheugenkaartlezer: Controleer Laagste Prijs

Hoe en waarom een ​​card reader gebruiken?

USB card readers zijn behoorlijk gemakkelijk te gebruiken. Plaats gewoon een geheugenkaart in de juiste sleuf van het apparaat en sluit deze vervolgens op de USB poort van jouw computer aan. Vermijd daarbij het forceren van een flashkaart in een sleuf. Als een kaart niet in de ene sleuf past, probeer het dan eens in een andere.

In het geval van een horizontaal gemonteerde sleuf moet een geheugenkaart veelal met het label naar boven geplaatst. Als het echter om een verticaal gemonteerde kaartlezer gaat. Probeer deze dan met het label naar links te plaatsen (of zoals in de handleiding van het apparaat staat aangegeven).

Detecteren kaartlezers

Kaartlezers worden in de regel onmiddellijk door een computersysteem gedetecteerd. Maar als er hier iets misgaat en een besturingssysteem jouw apparaat niet herkent. Zorg er dan voor dat alle kabels correct aangesloten zijn. En dat jouw computer over alle vereiste stuurprogramma’s beschikt. Je kunt als alternatief ook eens een andere USB poort proberen.

Bekijk alle geheugenkaartlezers bij Coolblue!

Bekijk alle geheugenkaartlezers bij Bol.com!

De populairste soorten geheugenkaarten

De populairste geheugenkaart standaarden zijn nu SD en haar compactere microSD variant. Die laatste kan via een adapter met een SD kaart compatibel gemaakt worden. SD kaarten zijn een handige manier om gegevens op te slaan, omdat ze bijzonder draagbaar en betaalbaar zijn.

Mini Card Reader MicroSD
Sitecom USB-C Mini Card Reader – SD, MicroSD

Controleer Laagste Prijs!

Ze kunnen zeer handig voor onder andere Nintendo Switch spelers en fotografen zijn. Plus alle andere gamers en professionals die graag zonder een permanente hardware upgrade de geheugencapaciteit van hun camera’s, gaming consoles en andere gadgets willen uitbreiden.

De smart card ID of eID reader

Een smartcard kaartlezer leest jouw Nederlandse eID smart card overal. Mits deze aan de WHQL standaarden voldoet. Sommige uitvoeringen, zoals de Ewent Externe USB 2.0 Smartcard eID Kaartlezer, zijn bovendien CAC goedgekeurd. Waardoor het aan de standaard toegangsbeveiliging vereiste voor onder meer de identificatie van geüniformeerd personeel geschikt is.

Zo’n smart card ID reader is bovendien zeer handig voor e-commerce en e-business toepassingen, digitale handtekeningen en authenticaties.

Bekijk alle geheugenkaartlezers bij Coolblue!

Bekijk alle geheugenkaartlezers bij Bol.com!

Geheugenkaartlezers conclusie

De geheugenkaartlezers zijn een snelle en eenvoudige manier om allerlei bestanden van en naar jouw geheugenkaart en je computer over te brengen. Met USB geheugenkaartlezers kun je simpel de belangrijke bestanden van een groot aantal verschillende apparaten overzetten. Jij hoeft dan immers niet meer diverse connectiekabels bij jouw computer te bewaren, die daar anders voor gebruikt moeten worden.

Deze accessoires zijn ook bijzonder snel en betrouwbaar. Omdat ze in een mum van tijd bijvoorbeeld meerdere foto- en videobestanden kunnen verwerken. Zodat jij daardoor ruimte op je SD kaart vrij kunt maken, om zo vlot weer met het fotograferen via jouw digitale camera door te gaan.

Veelgestelde vragen

Hoe gebruik ik mijn SD kaartlezer op mijn Windows laptop?

Steek je SD kaart in de kaartlezer en sluit deze vervolgens op de juiste poort van je laptop aan. Gebruik vervolgens de Windows logotoets + E, open de Verkenner en navigeer naar ‘Deze pc’. Jouw SD kaart zou nu in het rechterdeelvenster te zien moeten zijn. Dubbelklik erop om door de inhoud op je SD kaart te bladeren of deze te openen. 

Hoe gebruik ik de SD kaartlezer op een Android toestel?

Ga naar Instellingen> Opslag en USB en je kunt daar de microSD kaarten zien die je (via een SD kaartsleuf of OTG card reader) hebt geplaatst. Als jouw microSD kaart als een draagbare opslag is geconfigureerd, maar je liever naar een interne opslag wilt overschakelen. Selecteer dan deze schijf en tik vervolgens op de menuknop in de rechterbovenhoek van jouw scherm. Ga vervolgens naar Instellingen en selecteer Indeling als intern.

Kun je een SD kaart op een Apple iPhone of iPad lezen?

Je kunt de app bestanden en andere ondersteunde bestandsformaten gebruiken. Om zo een toegang tot de bestanden te krijgen die op externe apparaten zijn opgeslagen. Apparaten die als een OTG USB drive of SD kaart lezer op je Apple iPhone of iPad aangesloten zijn.

Sommige iPads beschikken direct al over een USB-C connector. Terwijl andere iPhone of iPad toestellen vaak een Lightning naar bijvoorbeeld USB-C adapter nodig hebben om er een externe SD reader zoals de Sitecom USB-C Mini Card Reader op aan te sluiten.

Hebben de Apple Mac computers een ingebouwde SD kaartlezer?

De MacBook Pro wordt standaard met een ingebouwde SD kaartlezer geleverd. Zodat jij daar compatibel SD kaarten in kunt plaatsen en de inhoud ervan via de Media Reader kunt bekijken. Deze kaarten moeten aan de SD 1.x, 2.x en 3 standaard voldoen.

Waarom heb ik een SD geheugenkaartlezer nodig?

Met een SD card reader kun je simpel de bestanden van een SD kaart bekijken en overzetten. Als jouw computer geen kaartlezer heeft, dan kun je er een externe SD kaartlezer op aansluiten. Het biedt zo een  eenvoudige mogelijkheid om deze bestanden naar jouw computer over te zetten. Je hoeft immers enkel maar eerst de kaart uit het apparaat te halen waarop de gegevens verzameld werd.

Waarom heb je nog meer een kaartlezer nodig?

Gebruik ook zeker een snelle SD card reader voor als de overdrachtssnelheid er toe doet. Want vooral voor alle professionele gebruikers zijn zowel de schrijf- als leessnelheden van groot belang. Een snelle USB geheugenkaartlezer is voor hen essentieel om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk tijd nodig is om deze taak te volbrengen.

Bekijk alle geheugenkaartlezers bij Coolblue!

Bekijk alle geheugenkaartlezers bij Bol.com!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *