Elektrische kachel Energiezuinig

Welke elektrische kachel is energie zuinig?

energie zuinige elektrische kachel

Laatste Update: May 26, 2024 door Hendrik

Je hebt een kamer in je woning of werkruimte die in de winter erg koud wordt. Je wilt hier graag een goedkope energie zuinige elektrische kachel voor aanschaffen om deze aangenaam op te warmen. Veel fabrikanten noemen de ‘energie-efficiëntie’ van hun elektrische ruimteverwarmers graag als een verkoopargument.

Een energie zuinige kachel heeft in ieder geval een thermostaat.

Hierdoor verbruik je minder energie, doordat de energiezuinige elektrische kachel vanzelf uit gaat bij het bereiken van de juiste temperatuur.

Kies een convector kachel energiezuinig

Als een lage aanschaf prijs minder belangrijk is, dan raden wij deze energiezuinige elektrische kachel aan.

Onderstaande elektrische kachel van 2200 Watt is geschikt voor ruimtes tot 30 m2. 

Door de ingebouwde thermostaat, verbruikt deze elektrische kachel geen stroom zodra de ingestelde temperatuur is bereikt.

Het model dat in 2022 het meest verkocht is:

Mill CO2200LEDMAX

Mill CO2200LEDMAX

Controleer Laagste Prijs!  

Kies jouw goedkope energiezuinige bijverwarming 

Ben je op zoek naar een energie zuinige kachel die niet veel kost, dan raden wij onderstaande modellen aan.

Op dit moment zijn ze allemaal beschikbaar (de voorraad van de populaire energiezuinige elektrische kachel gaat snel achteruit).

Hier onze top 5 van goedkope energiezuinige bijverwarming:

 • Wand Convector Kachel: Eurom Alutherm 1500 Wifi (zwart of wit)

Wand Convector Kachel

Controleer hier de laagste prijs! (vanaf 149 euro)

 • Convectorkachel voor 30 m2: Mill CO2200MECMAX

Convectorkachel Mill CO2200MECMAX

Controleer hier de laagste prijs! (vanaf 154,99 euro)

 • Ventilatorkachel: Mill CUS1800MECWA

Ventilatorkachel Mill CUS1800MECWA

Controleer hier de laagste prijs! (vanaf 124,99 euro)

 • Oliegevulde kachel: Domo DO7327R

Oliegevulde kachel Domo DO7327R

Controleer hier de laagste prijs! (vanaf 109,99 euro)

 • Keramische kachel: Eurom Wall Designheat 2000 WiFi

Keramische kachel Eurom Wall Designheat 2000 WiFi

Controleer hier de laagste prijs! (vanaf 129 euro)

 

Het energieplafond

Vanaf 2023 gelden de volgende prijsafspraken:

Voor stroom betaal je 0,40 euro per kWh (inclusief energiebelasting en BTW).

Voor gas is dit 1,45 euro per M3.

Door de enorme daling van de stroomprijs (van 70 cent naar 40 cent) is het gebruik van de elektrische kachel veel zuiniger geworden. In vergelijking met de centrale verwarming (gas).

Elektriciteit komt van olie of steenkool

Laten we jou hier echter een geheimpje verklappen: alle elektrische ruimteverwarmers zijn 100 procent efficiënt in het omzetten van elektrische energie in warmte. Tenminste op papier. Er is echter een probleem: de elektriciteit die een ‘energie-efficiënte’ verwarming aandrijft. Deze kan via jouw elektriciteitsleverancier van een aantal inefficiënte brandstofbronnen afkomstig zijn. Zoals olie of steenkool.

Wanneer is een elektrische kachel zuinig?

Terwijl deze zogenaamde energiezuinige kachels efficiënt zijn in het omzetten van elektriciteit in warmte, behoren ze eigenlijk tot de minst energiezuinige manieren om jouw huis te verwarmen. Tenzij wanneer je voldoende zonnepanelen op jouw dak hebt geplaatst. Want dan is het verhaal ineens heel anders en wordt het zelfs de allerbeste manier om jouw woning duurzaam te verwarmen!

Gebruik zonnepanelen

Ook voor de zonnepanelen nemen we een Nederlands gemiddeld gebruik. Dus bijvoorbeeld 9 of 12 zonnepanelen met een aanschaf van rond de 5000 euro. Deze zonnepanelen leveren jaarlijks genoeg stroom op om de 2500 kWh te compenseren.

Daarom is het gebruik van een elektrische kachel altijd aan te raden als je voldoet aan dit gemiddelde!

Helaas zijn de elektrische kachels niet aan te slepen. Kijk daarom hier (via deze link) om te zien welke elektrische kachels er beschikbaar zijn (voor de laagste prijs natuurlijk).

Hoe is het gemiddeld gebruik in Nederland?

Een draagbare, elektrische kachel kan een goedkope manier om het primaire verwarmingssysteem van jouw woning aan te vullen. Zeker als je een optie wilt hebben om snel en zonder uitgebreide installatie waar dan ook in je huis een kachel wilt plaatsen.

Wij gaan uit van gemiddelde bedragen en verbruik.

In onze berekeningen gebruiken we:

 • Jaarverbruik stroom: 2500 kWh
 • Jaarverbruik gas: 1200 M3
 • Prijs stroom: 0,40 euro kWh
 • Prijs gas: 1,45 euro M3

Elektriciteit of gas?

Een elektrische kachel van 2000 watt verbruikt 2 kWh per uur, dus kosten 0,80 euro.

Een CV aanhebben voor dezelfde ruimte kost ongeveer 1 M3, dus kosten  1,45 euro.

Dit betekent dat de kosten van het gebruik van een elektrische kachel veel lager zijn. En met een elektrische kachel kan je zeker specifieker de warmte gebruiken.

Welke prijs heeft een elektrische kachel van 1500 Wattt (zuinig model)?

Klik hier naar de laagste prijsgarantie!

De verschillende soorten elektrische kachels

Als het gaat om het verwarmen van je woning, dan zijn er een aantal verschillende elektrische opties om uit te kiezen. Het kiezen van het juiste type unit kan op verschillende factoren gebaseerd zijn. Zoals de oppervlakte van de te warmen ruimte en het aantal mensen in het huishouden.

Dit zijn de meest voorkomende elektrische verwarmingstypes:

 • luchtverhitters
 • stralingsverwarmers
 • convector kachels
 • oliegevulde kachels
 • keramische kachels

Hoe vind je een energiezuinige elektrische kachel?

We willen jou echt niet vertellen dat je absoluut een deken moet pakken om zo op je stookkosten te besparen. Maar we zijn hier om jou te helpen erachter te komen hoe jij je huis op de meest energiezuinige manier elektrisch kunt verwarmen. Hier zijn enkele tips die jij misschien handig vindt:

Kies de meest energiezuinige verwarming

Je vindt in de meeste gevallen een getal in watt (w) of kilowatt (kw) op een elektrische kachel dat aangeeft hoe krachtig het toestel is. Het mag duidelijk zijn dat als je ergens bijzonder koud woont, een krachtiger verwarming nodig zal zijn.

Gebruik de timerfunctie op jouw verwarming

Bij de meeste stand-alone kachels kun je de periode instellen waarin jouw apparaat zal werken. Om te voorkomen dat jouw kachel ‘s ochtends op volle kracht draait, kun je de timer op 15 minuten instellen voordat je ontwaakt. En deze rond de tijd dat jij je aankleedt uitdoen. Hetzelfde geldt voor ‘s nachts. Stel je timer dusdanig in om de verwarming een uur of zo voor het slapengaan uit te schakelen.

Haal het maximale uit de zon

Neem midden op de dag, wanneer het het warmst is, altijd even de tijd om eventuele jaloezieën of gordijnen flink te openen. Om zo de natuurlijke warmte van de zon jouw ruimte binnen op te warmen. Houd de lucht in jouw woning ook warm door te voorkomen dat er teveel ramen of deuren open blijven staan.

Wat is de meest energiezuinige verwarming?

Om erachter te komen welk type kachel het minste stroom verbruikt, moet je nadenken over hoe jij het apparaat gaat gebruiken. Hieronder vind je een kort overzicht van waar de verschillende soorten kachels het meest geschikt voor zijn:

Convectorkachels

Convectors zijn ideaal voor het langdurig verwarmen van middelgrote ruimtes, zoals een slaapkamer, kantoor of woonkamer. Net als een oven werken deze convectiekachels door de lucht in een bepaalde ruimte te verwarmen.

Ze gebruiken veelal een elektrisch element om warmte naar een vloeistof of een reeks keramische platen over te brengen. Die vervolgens de warmte naar de omringende lucht uitstralen.

Oliegevulde kachels

Deze zijn ideaal voor al die personen die hun verwarming liever ‘s nachts of voor een langere tijd (d.w.z. langer dan drie uur) aan laten staan. Ze zijn immers geweldig in het verwarmen van een kamer en blijven ook nog lang warm nadat deze uitgeschakeld is.

Sommigen geloven dat dit de allergoedkoopste type elektrische verwarming is om te kopen en te gebruiken. Dit omdat er geen ventilator nodig is om warmte te laten circuleren. Maar het kan wel langer duren om op te warmen (wat meer energie en geld kost).

Keramische kachels

Dit type kachels zijn doorgaans compact en licht van gewicht. Het is dit de beste optie voor als jij een kachel voor een zeer gerichte verwarming in de buurt wilt houden. Keramische kachels verbruiken ook niet al te veel elektriciteit omdat ze snel warm worden.

Ze houden de warmte echter niet echt goed vast. Dus kun je het direct na een paar minuten al koud krijgen nadat je het hebt uitgeschakeld. Ze zijn prima geschikt voor een garage, schuur of kantoorruimte. Plus voor slaapkamers zonder kinderen of huisdieren (maar ga nooit slapen als de verwarming aanstaat!)

Torenverwarmers

Torenverwarmers worden meestal met een aantal aanpasbare instellingen geleverd. Waardoor je meer controle over jouw energieverbruik hebt. Deze zijn beter geschikt voor kleine kamers.

Luchtverhitters

Ventilatorkachels warmen snel op en zijn het meest geschikt voor een gerichte verwarming. Maar niet alle modellen zijn even energiezuinig en kunnen daardoor prijzig in gebruik zijn. Vooral als jij van plan bent om de kachel een flinke poos aan te laten staan.

 

Veelgestelde vragen over energiezuinige kachels

Wat is de meest energiezuinige verwarming voor een grote kamer?

Elektrische torenverwarmers worden over het algemeen als een solide optie voor grotere kamers genoemd. Maar de meeste modellen kunnen toch nog veel elektriciteit verbruiken. Het zal er uiteindelijk op neerkomen hoeveel jij jouw kachel nodig hebt om deze grote ruimte te verwarmen.

De realiteit is dat hoe groter een kamer is, hoe groter de verwarming is die jij nodig hebt. Het kan dus zeker de moeite waard zijn om je kamer op te meten voordat je een bepaald model aanschaft.

Wat zijn de goedkoopste manieren om een kamer te verwarmen?

De gemakkelijkste en goedkoopste manieren om een kamer te verwarmen zijn onder meer:

 • Je jaloezieën en ramen te sluiten en ervoor te zorgen dat er geen tocht is
 • Jezelf goed met het liefst meerdere lagen aan te kleden, waaronder sokken en een sjaaltje
 • Door de tegels of andere harde vloeren thuis met een vloerkleed te bedekken
 • Een tochtstopper voor de deur aan te schaffen
 • Te overwegen een elektrische deken te kopen

Is een elektrische kachel goedkoper dan een cv?

Je kunt via deze link in ons ‘Is het verbruik van een elektrische kachel goedkoper dan een cv?’ artikel meer over dit onderwerp teruglezen.

Wat verbruikt een elektrische kachel precies?

In ons artikel ‘Wat verbruikt een elektrische kachel van 2000 watt precies’ kun je precies een berekening zien wat een elektrische kachel verbruikt. En hoe dit zich ten opzichte van een gasverwarming verhoudt. Klik hier om het te lezen.

Bespaart een energiezuinige elektrische kachel jou geld?

Het antwoord hierop is simpel: hoe groter het te verwarmen gebied, hoe hoger jouw elektriciteitskosten zullen zijn. Het elektriciteitsverbruik hangt daarnaast van het type kachel af dat jij wilt aanschaffen.

Maar als jij van plan bent één of twee kamers (af en toe) te verwarmen, dan zal de juiste elektrische kachel minder energie dan bijvoorbeeld een cv (voor de gehele woning) verbruiken.

Conclusie van welke elektrische kachel is energie zuinig?

Een energie zuinige elektrische kachel kan in sommige gevallen de beste optie voor het verwarmen van vooral de wat kleinere ruimtes geschikt zijn. Volgens online onderzoeken zijn de staande ventilators of een elektronische keramische verwarming beide betaalbare energiezuinige elektrische kachels.

Je kunt zo’n elektrische kachel simpel in elk deel van je huis gebruiken dat op dat moment in gebruik is. Dit kan jouw slaapkamer, woonkamer, garage, kantoor aan huis of babykamer zijn. Zodra het aangesloten is, kun jij een specifieke temperatuur en snelheid instellen van hoe de warmte wordt afgegeven.

Wanneer de gewenste temperatuur is bereikt, kun je in sommige gevallen direct de stekker uit het stopcontact halen en de kachel naar een andere kamer transporteren. Jij kunt via deze actie energie besparen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *