Energie besparen

Welke smarthome producten heb je nodig om energie te besparen?

Energie besparen met Smart Home

Laatste Update: May 26, 2024 door Hendrik

Energie besparen is een hot item. En dat kan zeker met Smart Home producten.

Wij geven enkele voorbeelden: Slimme thermostaat, Slimme radiatorknop, Smart lampen, Slimme stekkers.

Een win win situatie wat ons betreft.

Lees nu onze tips en trucs.

Geld besparen met Smart Home

Het verminderen van je energieverbruik is niet alleen milieuvriendelijk, maar het kan je maandelijks ook geld besparen. Er zijn allerlei belangrijke veranderingen die je in jouw levensstijl kunt doorvoeren om je energieverbruik aangenaam te verminderen.

We hebben op deze webpagina diverse energiezuinige smarthome producten verzameld die iedereen kan gebruiken. Het maakt daarbij niet uit of jij je huis huurt of bezit. Sommige zijn op zichzelf staande items, zoals een slimme thermostaat, terwijl andere gadgets je slim kunnen helpen het stroomverbruik van jouw huidige apparaten te verminderen. En tegelijkertijd je huis een stuk slimmer maken.

Stroom verliezen

Met al deze handige accessoires kun je ook voorkomen dat je door zogenaamde ‘vampierkracht’ geld verliest. Dit is een term die gebruikt wordt om elektrische apparaten of andere technologie te beschrijven die een kleine hoeveelheid stroom verbruiken wanneer ze aangesloten zijn. Dit gebeurd zelfs als ze zich uitgeschakeld in de stand-by stand bevinden!

Met de juiste smarthome producten kun je zeer eenvoudig apparaten op afstand uitschakelen. Of met timers allerlei speciale scenario’s instellen waarbij sommige apparaten zichzelf uitschakelen. Er zijn allerlei manieren om met behulp van slimme apparaten energie te besparen.

Wat is een energiezuinig product?

Een energiezuinig product is elk type consumentenproduct dat dezelfde functie als zijn niet-energiezuinige tegenhanger vervult. Het bespaart geld door slimme beslissingen te nemen en een energiezuinige technologie te gebruiken.

Waarom een ​​energiezuinig product kopen?

Al deze energiezuinige producten zijn dusdanig ontworpen om jouw totale energieverbruik te verminderen, waardoor je energierekening daalt. Door vooraf iets meer geld aan een ​​energiezuinig product uit te geven, zul je daarna zien dat het rendement ervan zich in de loop van de tijd ophoopt. Dit omdat je nu elke maand weer kleine stukjes van jouw energierekening afsprokkelt.

Het kiezen voor energiezuinige apparaten en producten heeft ook grote voordelen voor het milieu. Want omdat deze producten je energieverbruik verminderen, verminderen ze ook de hoeveelheid energie die door de verbranding van fossiele brandstoffen (zoals steenkool en aardgas) opgewekt moet worden.

Minder energieopwekking uit fossiele brandstoffen leidt tot een lagere uitstoot van broeikasgassen. Gassen die aan de wereldwijde klimaatverandering bijdragen en waarvan bewezen is dat ze schadelijk voor onze natuurlijke omgeving zijn.

De soorten energiezuinig producten

Er zijn allerlei slimme mogelijkheden om jouw energieverbruik in je woning met energiezuinige smarthome producten te verminderen. Hieronder vind je enkele algemene categorieën van populaire energiezuinige producten om jouw elektriciteitsrekening te verlagen om zo een slimmer en groener huis te creëren.

Slimme thermostaat

Eén van de beste manieren om jouw energierekening flink te verlagen, is door een slimme thermostaat te installeren. Want een slimme thermostaat maakt op een unieke wijze verbinding met je centrale verwarmingssysteem. Iets wat een traditionele thermostaat niet kan doen.

Sommige van deze thermostaten beschikken ook over een adaptieve technologie, iets wat ook wel geavanceerd leren wordt genoemd. Daarmee kan zo’n apparaat jouw leefgedrag bestuderen en onthouden, om zo in de toekomst de temperatuur dienovereenkomstig aan te passen.

Het resultaat daarvan is dat je een thermostaat in huis hebt die jou door middel van een ultrafijne controle over je verwarming helpt de energiekosten te verlagen. Dit zonder dat jij je ongemak voelt of enig comfort in je woning opoffert.

Waarom een ​​slimme thermostaat kopen?

Er is een lange lijst met dingen die een slimme thermostaat beter dan een traditionele warmteregelaar maakt. Het maakt immers met al je andere (compatibel) slimme apparaten verbinding. Plus het regelt draadloos het klimaat in huis.

Je kunt met een slimme thermostaat ook afwijkende temperaturen voor de verschillende dagen van de week programmeren. Ze leren jouw gedrag en passen zich daar automatisch op aan. De meeste slimme thermostaten zijn compatibel met een app, waardoor je in realtime en onderweg inzicht in je energieverbruik en woonklimaat krijgt.

Je kunt jouw verwarmingssysteem nu volledig draadloos in- of uitschakelen. Iets wat voor meer besparingen, comfort en een betere gemoedsrust zorgt.

Is een slimme thermostaat ook compatibel met mijn cv-ketel?

De slimme thermostaten van bijvoorbeeld Nest zijn compatibel met 95% van de verwarmings- en koelsystemen. Je kunt als je dat wilt ook de gratis online tool van dit bedrijf gebruiken om te zien of de Nest thermostaat ook voor jouw situatie thuis werkt.

Slimme radiatorknop

Slimme radiatorknoppen kunnen je geld besparen omdat jij je woning hier niet alleen efficiënter, maar ook op een slimmere manier mee kunt verwarmen. Ze zijn geschikt voor elk deel van je huis. Als jij bijvoorbeeld je woonkamer graag lekker warm wilt houden, je slaapkamer koel, maar de babykamer ook warm. Dan kun je dit bijzonder nauwkeurig met slimme radiatorknoppen doen.

Een slimme radiatorknop kan je zo geld besparen, omdat je hiermee de temperatuur van je huis kamer voor kamer kunt regelen. Als je daarnaast een kamer in huis hebt die bijzonder warm wordt, dan kun je hier een slimme radiatorknop installeren om ervoor te zorgen dat die specifieke radiator minder vaak aangaat.

Je kunt dit natuurlijk ook met een thermostatische radiatorknop doen, maar met een slimme radiatorknop kun je ook dingen op afstand regelen en deze smarthome producten in automatisering routines opnemen.

Er zijn uiteindelijk tal van manieren om energie en geld met je verwarmingsinstallatie te besparen. Bovendien bedien jij je verwarming nu dankzij deze smarthome oplossing vanuit je luie stoel. Dit doe je soms zelfs met je stem, maar in ieder geval op afstand via de bijbehorende app.

Heb je voor alle radiatoren slimme radiatorknoppen nodig?

Het wordt aangeraden om enkel slimme radiatorknoppen in alle kamers te installeren die jij graag intelligent wilt aansturen. Dit zijn veelal de ruimtes waar je de meeste tijd doorbrengt, zoals de woonkamer, keuken, eetkamer, et cetera.

Tip! Door jouw verwarming een graad lager te zetten, bespaar je gemiddeld 6% op je stookkosten. Dit hangt natuurlijk wel van de algehele isolatie van jouw huis of appartement af. Een oud gebouw dat snel warmte verliest, heeft uiteraard meer besparingspotentieel dan een nieuw en goed geïsoleerd huis.

Smart lampen

Slimme lampen kunnen je energierekening ook op dezelfde manier als een slimme thermostaat helpen verlagen: dit door je meer controle over je technologie te geven.

De traditionele gloeilampen bestaan al vele jaren en zijn zeker niet zo efficiënt als de modernere opties. Dus als jij nog steeds van dit soort lampen gebruikt, gooi deze dan gewoon allemaal weg. Waarom? Omdat slechts tien procent van de energie die ze gebruiken, in echt licht resulteert. De andere negentig procent komt in de vorm van warmte vrij. Dit is een grote energie verspilling.

De meest energiezuinige lampen gebruiken LED’s, die aanzienlijk beter dan de ouderwetse gloeilampen zijn als het om energieverbruik en levensduur gaat. De smart lamp uitvoeringen hebben vaak ook slimme functies voor thuisgebruik, zoals een draadloze bediening en kleurvariatie.

Onnodige energie verspilling

Soms zijn de lampen in jouw woning ook doelloos aan, waardoor ze een onnodige energievreter zijn. Je kan immers gemakkelijk vergeten de lichten in je huis uit te doen. Met slimme lampen kun je de verlichting in een huishouden simpel op afstand regelen.

Dit betekent bovendien dat deze smart lampen ook vaak op bepaalde tijden aan- of uitgezet kunnen worden. Daardoor zal het energieverbruik van de lampen geminimaliseerd worden. En indien gewenst kan de helderheid ook prettig naar wens aangepast worden.

Slimme stekkers

Door een elektrisch apparaat in een slimme stekker te steken, krijg je de mogelijkheid om het via een app op je smartphone (iOS of Android), of een Amazon Echo of Google Home product aan of uit te schakelen. Denk hierbij aan apparaten in je woning die jij veelvuldig gebruikt. Maar die ‘s nachts niet op je elektriciteitsnet aangesloten hoeven te zijn, zoals een magnetron of koffiezetapparaat.

Twee keer per dag deze toestellen aansluiten en loskoppelen zou erg vervelend zijn. Je kunt echter een slimme stekker gebruiken om dit automatisch te doen. 

De stand-by apparaten zoals laptops, tv’s, magnetrons en andere elektrische apparaten verminderen in werkelijkheid het energieverbruik niet. Je hebt echt de toevoeging van slimme stekkers nodig om de bovengenoemde ‘vampierkracht’ van deze toestellen tegen te gaan. 

Energiebesparende smarthome producten conclusie

Er zijn veel manieren om door middel van smarthome producten energie in jouw woning te besparen. Deze energiezuinige producten vervangen eenvoudig al hun inefficiënte tegenhangers. En voeren simpel dezelfde taak uit terwijl ze hierbij slechts een fractie van de energie verbruiken.

Wees dus ook verstandig: bespaar geld, maak je huis slimmer en word zo een beetje milieuvriendelijker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *