Laatste Update: September 5, 2022 door Hendrik
Veel personen die naar een beveiligingscamera op zoek zijn, denken dat IP-camera’s absoluut een internetverbinding nodig hebben om correct te kunnen werken. Want de naam geeft dit immers zelf aan. Maar hoewel IP een afkorting voor Internet Protocol is, werkt een beveiligingscamera zonder WiFi ook prima zonder internetverbinding.
Je kunt de videobeelden van deze camera’s dus nog steeds prima bekijken, of deze bijvoorbeeld via een bedrade verbinding op een harde schijf van een computer opnemen. Zonder een internetverbinding kan een IP-camerasysteem jou helaas niet de mogelijkheid bieden om de beelden op afstand op je smartphone te bekijken of deze direct in de cloud op te slaan.
Power over Ethernet
Een beveiligingscamera zonder WiFi maakt vaak gebruik van een PoE verbinding. Power over Ethernet (PoE) is een technologie voor het implementeren van bekabelde Ethernet Local Area Networks (LAN’s) waarbij er een elektrische stroom nodig is om elk apparaat te laten werken. Het wordt daarbij gepowered door Ethernet datakabels in plaats van standaard elektrische netsnoeren en bedrading.
Hoe je tegen hackers te beschermen
Zo’n bekabelde in plaats van een draadloze WiFi verbinding is veelal voor een extra protectie tegen hackers aan te bevelen. Want een IP-camerasysteem kan zonder meer gehackt worden. Er zijn gelukkig verschillende maatregelen die genomen kunnen worden om hacking tegen te gaan of het ronduit behoorlijk te dwarsbomen.
Enkele slimme maatregelen die een huis- of bedrijfseigenaar kan nemen om een IP-camerasysteem tegen hacking te beschermen, zijn onder meer:
Een adequate wachtwoord beveiliging / een dynamisch IP-adres gebruiken / de software up-to-date houden / de toegang tot het IP-camerasysteem beperken / gedownloade software en e-mails op phishing checken / iedere IP-camera rechtstreeks bedraden / een veilige plaatsing van bewakingscamera’s.
Een beveiligingscamera zonder WiFi werkt het veiligst
Hoewel het misschien niet mogelijk is om al deze opties toe te passen, zullen de suggesties zonder meer snel helpen een IP-camerasysteem tegen kwaadwillende personen te beschermen. De meest trefzekere manier om elke dreiging van hacking te verminderen, is door iedere camera rechtstreeks op een lokaal netwerk aan te sluiten.
Een bekabeld PoE netwerk verbindt een IP-camera dus via een Ethernet kabel met het netwerk. Deze opstelling wordt absoluut als de veiligste methode beschouwd, omdat er zo weinig kans op signaal interferentie of een ongeautoriseerde toegang is. Verwacht bij het gebruik van het Ethernet ook de hoogste data transmissiesnelheden, aangezien een bekabelde verbinding veel efficiënter dan een WiFi connectie is.
Andere redenen om voor een beveiligingscamera zonder WiFi te kiezen
WiFi beveiligingscamera systemen zijn zoals je al gelezen hebt veel kwetsbaarder dan bekabelde netwerken. Er zijn echter ook nog andere problemen waar jij je zorgen over kan maken.
De interferentie van WiFi signalen
WiFi signalen zijn overal terug te vinden en er zijn er waarschijnlijk tientallen in de buurt van je te plaatsen beveiligingscamera’s. Al deze concurrerende signalen kunnen elkaar overlappen en met de feed interfereren.
Deze situatie kan soms nog ingewikkelder zijn voor degenen die in een groot appartementencomplex wonen. Er zijn hier ongetwijfeld heel veel verschillende WiFi signalen op verschillende sterktes.
Het WiFi signaal kan te zwak zijn
De correcte werking van een WiFi netwerkcamera is behoorlijk afhankelijk van de toegang en de sterkte van het aangeleverde WiFi signaal. Bij het gebruik van een draadloos beveiligingscamera systeem moeten alle camera’s binnen dit WiFi bereik geplaatst zijn. Dit is vaak een probleem voor de bescherming buitenshuis.
Gewapende betonnen muren, en een ander gebruik van metalen constructies, kunnen in combinatie met de afstand voor verbindingsproblemen zorgen.
Zonder stroom zitten
Als er geen stroom is, dan werkt de beveiligingscamera niet. Dit is echter niet noodzakelijk een probleem dat zich enkel tot draadloze camera’s beperkt. Want als er een stroomstoring bij het gebruik van een beveiligingscamera zonder WiFi is, dan verlies je ook jouw feed.
Het te monitoren oppervlak
De grootte van het beveiligingssysteem is bij het gebruik van een WiFi oplossing soms te beperkt. Dit is vrijwel zeker het geval als je een groot pand hebt die je moet monitoren. Want de vier IP-camera’s die er meestal in een draadloze set aangeleverd worden, zullen dan veelal niet genoeg zijn om het hele complex te dekken.
Waar nog meer op te letten
Bij het shoppen voor een beveiligingscamera zonder WiFi, moet de juiste beeldresolutie één van jouw belangrijkste aandachtspunten zijn. Camera’s met een hoge resolutie bieden je per slot van rekening de mogelijkheid om meer details te bekijken, zoals gelaatstrekken en kentekenplaten.
De PoE technologie kan gemakkelijk video tot een 4K kwaliteit over haar netwerkkabels verzenden. De video-, audio- en datasignalen worden immers in een enkele kabel getransporteerd en met minder signaalvervorming over langere afstanden verzonden.
IP-camera’s zonder WiFi instellen
IP-beveiligingscamera systemen zonder WiFi vertrouwen op een verbonden netwerk om al hun gegevensoverdracht uit te voeren. Als je op jouw router kijkt, dan zie je hier iets dat LAN en WAN wordt genoemd. LAN staat voor Local Area Network, terwijl WAN voor Wide Area Network staat.
Het verschil tussen deze 2 netwerken is dat LAN tot een kleiner gebied beperkt is, zoals een gebouw of huis, terwijl WAN alles buiten dit gebied is. Dus eigenlijk het hele internet.
Een IP-systeemconfiguratie zonder WiFi verbinding zal er ongeveer hetzelfde uitzien als een gewoon IP-systeem met WiFi. Je kunt dus prima een IP-systeem met PoE installeren en daarbij de keuze hebben om al dan niet een NVR (netwerkvideorecorder) te gebruiken.
Het enige verschil is nu dat al jouw camera’s via het LAN netwerk zijn verbonden, dus niet via het WAN. Houd er echter goed rekening mee dat als je IP-camera’s zonder WiFi wilt gebruiken, je nog steeds een router (en soms een Ethernet Switch) nodig hebt die een LAN kan bieden waarmee al jouw apparaten verbinding kunnen maken.
Beveiligingscamera zonder WiFi conclusie
Draadloze beveiligingscamera’s die via WiFi werken zijn vooral populair voor thuisgebruik, maar er is een reden dat de overgrote meerderheid van bedrijven beveiligingscamera’s zonder WiFi gebruiken. Deze systemen zijn betrouwbaarder en toegankelijker. En kosten vaak ook minder dan de IP-camera’s met een WiFi verbinding.
Ze verliezen daarnaast zelden de dataverbinding en de batterijen ervan hoeven ook niet regelmatig te worden vervangen. Een beveiligingscamera zonder WiFi is bovendien een uitstekende optie voor degenen die denken dat WiFi te kwetsbaar is. Want sommige mensen vertrouwen een draadloze verbinding niet en denken dat deze te gemakkelijk te hacken is.
Het toevoegen van nieuwe beveiligingscamera’s zonder internet is een geweldige permanente investering in de beveiliging van jouw huis of bedrijf. Deze systemen bieden de volledige capaciteit van een geïntegreerd bewakingssysteem van commerciële kwaliteit. En wat ook heel belangrijk is: ze zijn niet aan maandelijkse kosten, zoals abonnementen of contracten verbonden.