Weerstation

Het beste weerstation met buitensensor voor thuis

beste weerstation met buitensensor

Laatste Update: August 18, 2022 door Hendrik

Als je net zoals vele andere weerliefhebbers in Nederland geobsedeerd bent door de voorspellingen en weerwaarschuwingen. Dan zou een meetstation voor het weer hoog op je verlanglijstje moeten staan. Of als je iemand kent die absoluut dol is op alles wat met het weer en de wetenschap erachter heeft te maken. Dan kan het beste weerstation met buitensensor voor thuis een geweldig cadeau voor deze persoon zijn.

Lokaal alle weergegevens verzamelen

Maar als jij als ‘weer geek’ compleet nieuw in de wereld van weerstations bent. Laten we jou dan vertellen dat dit apparaten zijn die met behulp van verschillende sensoren uit je directe omgeving weergegevens kunnen verzamelen.

Van een thermometer voor de temperatuur tot een barometer voor de atmosferische druk en tal van andere interessante functies daar tussenin. Kunnen deze gadgets jou in principe van alles over het weer vertellen wanneer je het nodig hebt. En wat je erover moet weten.

Hoe het beste weerstation met buitensensor voor jou te vinden

Ben je nu een beetje gestrest door het vinden van het perfecte meetstation voor het weer voor thuis? We zullen jou in deze mini koopgids dan vertellen waarom wij vinden dat de Alecto WS 4900 voor veel weerhobbyisten een sublieme keuze is.

Het is immers niet nodig om een toestel met honderden functies te hebben. De functies die er echt toe doen, zorgen ervoor dat een bepaald toestel het beste waarnemingsstation voor thuis is. De Alecto WS 4900 meet in dit geval de voor jou allerbelangrijkste weergegevens.

De registratie van de belangrijkste weergegevens

Dit bestaat uit de temperatuur, luchtvochtigheid en actuele luchtdruk. Het meet bovendien de windsnelheid en windrichting, plus de heat index en de hoeveelheid neerslag. Op deze manier weet je altijd precies hoeveel het bij jouw woning geregend heeft en wat voor jou de actuele weersvoorspelling is.

Het Alecto waarnemingsstation geeft verder de tijd, datum en dag aan. Het kan zelfs als een wekker met een snooze-optie gebruikt worden.

Een enkele draadloze sensorarray buiten

Voor een zo eenvoudig mogelijke installatie biedt deze Alecto een enkele sensorarray voor de benodigde installatie van de hardware buiten. De draadloze zender daarvan heeft een bereik van 30 meter. 

De nauwkeurigheid in de weersvoorspellingen is uiteraard de belangrijkste factor bij het zoeken naar een goed apparaat om het weer mee te meten. Je wilt immers geen weer tool die maar de helft van de tijd goed werk verricht. Naast deze nauwkeurigheid moet een fijn meetstation voor het weer ook relatief gemakkelijk te lezen en te begrijpen zijn.

De overzichtelijke binnenunit met een duidelijke display

De WS 4900 heeft een zeer duidelijk verlicht 5.5 inch display. Een kleurenbeeldscherm die overzichtelijk de waardes van het weer weergeeft om jou zo in één oogopslag de belangrijkste informatie te verstrekken. En de bediening van het toestel is met zijn duidelijke knoppen ook kinderlijk eenvoudig.

Het is echter belangrijk om te weten dat de WS 4900 geen touchscreen heeft. Het heeft daarentegen wel een scherm die qua helderheid ingesteld kan worden en ook van een afstand nog prima te lezen is. Het toestel is ook direct van een backup batterij voorzien, terwijl het standaard door een 240 Volt netadapter met een micro-USB plug gevoed wordt.

De modern vormgegeven binnenunit kan met het inbegrepen bevestigingsmateriaal simpel op de muur bevestigd worden. Maar als je jouw meetstation voor het weer liever op een tafel of kastje wilt plaatsen, dan kan de WS 4900 ook prima met de meegeleverde tafelstandaard op zichzelf staan.

De buitenunit en haar benodigde batterijen

De buitenunit wordt door drie AA batterijen van energie voorzien. Het wordt daarbij aangeraden om Lithium batterijen te plaatsen, omdat die ontwikkeld zijn om bij een temperatuurbereik van -20°C tot 60°C te functioneren. Want de populaire Alkaline batterijen presteren niet of slecht bij buitentemperaturen van rond of onder de 0°C.

Veelgestelde vragen over het weerstation met buitensensor 

We behandelen hieronder enkele van de meest voorkomende vragen over het beste weerstation met buitensensor

Waar moet een weerstation geplaatst worden?

De weerstations moeten geplaatst worden waar elke sensor van de gadget het meest nauwkeurig is. Je wilt hiervoor de juiste richtlijnen voor de plaatsing van een waarnemingsstation volgen, zoals het in de handleiding aangegeven wordt. Het is absoluut van groot belang om de binnenunit niet in direct zonlicht te plaatsen, of naast een verwarmingselement.

Hoe werken draadloze weerstations?

Draadloze waarnemingsstations, zoals de Alecto WS 4900, verzenden weergegevens van een reeks buitensensoren naar een controller of hub die al die gegevens handig verzamelt en op het display weergeeft.

Kan ik mijn eigen weerstation voor thuis installeren en hoe monteer ik het?

Ja, een meetstation voor het weer kan door de meeste personen simpel zelf thuis geïnstalleerd worden. Ieder toestel om het weer mee te meten wordt uiteraard met met enkele basisinstructies geleverd.

Heeft een thuis weerstation veel onderhoud nodig?

Een weerstation voor thuis heeft weinig onderhoud nodig, maar heeft toch af en toe wel wat aandacht nodig. Je moet er onder meer voor zorgen dat de weersensoren nauwkeurig werken en vrij van vuil zijn. Je moet daarnaast uiteraard de batterijen van een buitenunit die op batterijen werkt tijd tot tijd vervangen.

Het is zeer handig om te weten dat de 2900mAh AA Lithium batterijen die je in de buitenunit van een WS 4900 stopt, ruim een jaar meegaan.

Beste weerstation met buitensensor conclusie

De aanschaf van een goed meetstation voor het weer voor thuis is voor velen een aanzienlijke investering. Ze worden gelukkig steeds betaalbaarder en zijn bovendien gemakkelijker in te stellen dan de meeste consumenten beseffen.

Het bezitten en monitoren van een weerstation kan zowel pragmatisch als leuk zijn, maar het vinden van het juiste soort apparaat om het weer mee te meten kan soms een uitdaging zijn. Gelukkig is de Alecto WS 4900 een geweldig apparaat die aan de meeste behoeften van een weerhobyist voldoet.

Dit weerstation kan jou thuis bijvoorbeeld met gedetailleerde informatie over de lokale regenval helpen bij het plannen en beheren van jouw tuin. En je zelfs waarschuwen wanneer de UV niveaus te hoog voor al jouw favoriete buitenactiviteiten zijn.

Zo hoef je nooit meer te vertrouwen op de weer-apps of televisiestations, waarvan de weerberichten in veel gevallen te algemeen is. Want als een meteoroloog zegt dat er 50% kans op sneeuw is, dan betekent dat ook dat er voor 50% geen sneeuw hoeft te vallen.

Het enige dat je in dit geval hoeft te doen, is in het beste waarnemingsstation met buitensensor voor bij jou thuis te investeren. Voor ons is dat het fijn geprijsde, betrouwbare en uitgebreide Alecto WS 4900 weerstation. Maar jij bent uiteindelijk de persoon die dit voor jezelf bepaald!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *