Rookmelder

Rookmelders test van de consumentenbond

beste rookmelder consumentenbond

Laatste Update: September 21, 2022 door Hendrik

Wat is de beste rookmelder volgens de Consumentenbond?

Deze test is helaas van 2018. Wij wachten af of er een nieuw onderzoek komt.

Vooral omdat de rookmelders inmiddels verplicht zijn.

Daarom hebben we zelf een top 10 van goedgekeurde en goede rookmelders gemaakt!

Lees onze koopgids de beste rookmelders!

Betrouwbare test rookmelders?

Iedereen in Nederland heeft wel van de Consumentenbond gehoord. Dit is een geheel op zichzelf staand onderzoeksorgaan waar veel consumenten een hoge waarde aan stellen. Deze bond is dan ook verantwoordelijk voor betrouwbare en onafhankelijk onderzoeksresultaten.

Bekijk onze 64 rookmelders!

Als je in een advertentie bijvoorbeeld de ‘Beste Koop’ en ‘Beste uit de Test’ van de Consumentenbond terugziet. Dan weet je wel dat het artikel dat aangeprezen wordt echt wel een topproduct is! Zo heeft er natuurlijk ook een rookmelder test plaatsgevonden. En dat is niet voor niets.

Update: goedgekeurde rookmelder vanaf 49 euro met 10 jaar batterijduur!

Controleer nu de laagste prijs! (klik hier)

Aanraders Consumentenbond 2018

Merk & TypeRichtprijs 2018
Jalo Helsinki J4-A€18,50
Alecto SA-110€19
EI Electronics EI650€20
Smartwares RM218€21,50
Fito ASD-10Q€22
FireAngel ST-620-BNL2€25

Rookmelders zijn nu wettelijk verplicht

Want nu zo’n rookmelder is sinds 1 juli 2022 op iedere verdieping in elk huis in ons land wettelijk verplicht geworden. Wil je ook via de diverse rookmelder testen weten, dat je echt wel een goed werkende versie in je woning hebt. Zeker als je daarnaast leest dat ze volgens de Nederlandse Brandwonden Stichting maar één doel hebben: Nederland een stuk veiliger maken.

Volgens hen heb je bij een brand immers maar 3 minuten om te vluchten. Want zo’n beginnende brand kan binnen een aantal minuten al tot een levensbedreigende situatie uitgroeien. Het gaat hier niet alleen om het gevaar van vuur, maar ook om de zeer giftige en verstikkende rook.

Met een goede rookmelder word je op tijd gewaarschuwd. Maar wat nog belangrijker is: het zal jou en je gezin gemoedsrust bieden.

Wat is een goede rookmelder?

In plaats van geld te besparen door een goedkoop en mogelijk ineffectief Chinees product te plaatsen, wil je liever voor een adequaat product gaan. Uit de rookmelder test van de Consumentenbond uit 2018 en andere onderzoeken elders blijkt dat een goede rookmelder zonder meer aan de volgende voorwaarden moet voldoen:

  • Een rookmelder moet 10 jaar meegaan
  • De batterij ervan moet 10 jaar werken, of kan tussentijd vervangen worden
  • Het geeft bij brand op tijd een hard waarschuwingssignaal

De Federatie Veilig Nederland, een belangenbehartiger voor de technische (brand)veiligheid in Nederland, heeft een eigen lijst van rookmelders die aan de NEN-14604 vereisten voldoen. Dit zijn toestellen die zowel een 10-jarige batterij aan boord hebben, als een 10-jarige levensduur bieden.

Let op! De meeste detectoren vertrouwen op batterijen. Maar bedrade modellen die jij op de stroom van jouw huis aansluit, zijn ook een optie. De rookmelders die op batterijen werken, bieden echter een zeer flexibele plaatsing. Je kunt ze eenvoudig in elke kamer in jouw woning installeren. En je hoeft je ook geen zorgen over een stroomuitval te maken.

FireAngel rookmelders

In de lijst van de Federatie Veilig Nederland zie je diverse producten van FireAngel terug. FireAngel is een Brits bedrijf, dat hun hoogwaardige rookmelders in-house ontwerpen en grondig testen. Op deze wijze garanderen ze met hun innovatieve plus geavanceerde technologie de hoogste standaard van bescherming voor jouw gezin en woning.

FireAngel FA6120-INT

De FireAngel Rookmelder FA6120-INT is bijvoorbeeld een optische rookmelder die met haar ingebouwde lithium batterij 10 jaar meegaat. Het geeft niet alleen een waarschuwing als de batterij bijna leeg is, maar verspreidt ook een luid 85 dB alarmsignaal voor wanneer het absoluut nodig is. Het biedt bovendien een handige stille testfunctie. Je kunt deze rookmelder als een enkel exemplaar, of goedkoper in een pack aanschaffen.

Smartwares rookmelders

Een andere leverancier van top rookmelders in de bovengenoemde lijst is Smartwares Europe. Smartwares is een expert in het ontwikkelen en leveren van producten op het gebied van veiligheid, beveiliging, domotica en verlichting. Om zo ook jouw leven in en om je huis een stuk aangenamer, veiliger, zekerder en comfortabeler maken.

Smartwares FSM-12400

De Smartwares FSM-12400 rookmelder, die ook in allerlei packs verkrijgbaar is, heeft bijvoorbeeld een geïntegreerde batterij die 10 jaar lang niet vervangen hoeft te worden. En met het luide alarm van 85 dB voorkomt het levensbedreigende situaties.

De FSM-12400 optische rookmelder is bovendien voorzien van een slaap- en stilte stand. De slaapstand kan gebruikt worden om de rookmelder tijdelijk uit te schakelen. En de ‘stilte knop’ wordt gebruikt om het alarm te dempen als er een vals alarm afgaat.

Waarom optische rookmelders gebruiken

Volgens onderzoek en de kennis van het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding kun je het beste optische rookmelders in jouw huis gebruiken. Want het blijkt dat smeulbranden in veel gevallen de oorzaak van branden in woningen zijn. Een optische rookmelder reageert sneller op dit soort branden dan een ionisatie rookmelder en is bovendien minder milieubelastend.

Waar een rookmelder te plaatsen

In het Bouwbesluit wordt verwezen naar de nationale NEN-2555 norm. Deze NEN normering beschrijft niet alleen de technische eisen waaraan een rookmelder moet voldoen. Maar beschrijft ook waar je deze het beste kunt plaatsen.

Je zou een rookmelder in die ruimtes moeten plaatsen die als een vluchtweg gebruikt kunnen of zullen worden. Denk hierbij aan de hal of overloop. En als een (slaap-) kamer enkel via een andere verlaten kan worden, dan moet in deze laatste kamer ook een rookmelder aanwezig zijn. Het is daarnaast aan te raden om er eentje in de woonkamer te plaatsen.

Plaats zo’n rookmelder op iedere verdieping tegen het plafond. Doe dit ook minimaal 50 cm van een hoek of muur. Dit uit de buurt van een mogelijke tocht van een mechanische ventilatie in de buurt.

Extra tip! Naast het plaatsen van rookmelders in je woning, zou je ook aan koolmonoxidemelders willen denken. Je weet wel: dat dodelijke en reukloze gas, dat in ieder huis een sluipend gevaar is!

Rookmelders test van de consumentenbond conclusie

Rookmelders bevinden zich al 50 jaar op de grens van een ‘essentieel levensreddend’ product en een ‘hinderlijk plus verouderde lastpak’. Een standaard rookmelder heeft maar een paar functies. Het maakt een vreselijk schreeuwend geluid als het rook detecteert, het piept als de batterij leeg is. En als je geluk hebt, dan bevat het een knop om het de mond te snoeren.

Maar het is maar goed dat ze nu verplicht zijn om in jouw woning te hebben. Want volgens de brandweer vindt ongeveer tweederde van de sterfgevallen door woningbranden door menselijk handelen plaats. En dit veelal in ruimtes zonder een rookmelder.

Het duurt soms slechts enkele minuten voordat een brand je huis met een dikke zwarte rook vult. De belangrijke waarschuwing van een rookmelder, is dan ook een alarmsignaal die het verschil tussen leven en dood kan betekenen.

Over het algemeen moeten de rookmelders in je woning elke 10 jaar vervangen worden. Zo heb je altijd units die goed werken en aan de moderne veiligheidsnormen voldoen. Dus als jouw detectoren kapot of erg oud zijn, dan moet je er zeker even de tijd voor nemen om ze te vervangen.

Gelukkig zijn zelfs de ‘Beste Koop’ rookmelders, die de Consumentenbond aanbeveelt, betaalbaar en eenvoudig te installeren. Je vindt de beste exemplaren uit de rookmelder testen via onze handige koopwijzer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *