Laatste Update: September 20, 2022 door Hendrik
Wil je jouw verlichting of thermostaat graag via jouw stem bedienen? Of wil je een slim deurslot of slim stopcontact? Als je de trotse eigenaar van een compatibel Apple apparaat bent, dan is het nu de hoogste tijd om naar één of meer Apple HomeKit producten te gaan kijken.
In deze handige koopgids behandelen we alles wat jij over Apple’s HomeKit moet weten.
Wat zijn de Apple Homekit Producten?
Er is veel vraag naar slimme apparaten en HomeKit-apparaten komen steeds vaker voor. De prijzen voor deze artikelen zijn lager dan ooit en het is gemakkelijker dan ooit om ze te krijgen. Als u nu niets doet, wordt uw huis mogelijk nooit volledig uitgerust met HomeKit-producten.
Of je nu in de woonkamer, garage of keuken bent, je maakt je hele huis slim met een reeks HomeKit-producten. In dit artikel lichten we onze favoriete apparaten uit om je huis slimmer te maken, allemaal van Apple.
Hieronder vind je 18 prachtige slimme producten die je kan gebruiken bij je Apple Homekit!
- Rolgordijnen:
Deze slimme gordijnen gaan automatisch open en dicht, dus je hoeft geen spier te bewegen – ochtendlicht is de beste manier om je dag te beginnen. Het zorgt er ook voor dat u beschermd bent tegen inbrekers wanneer u niet thuis bent.
Erg leuk en goedkoop zijn de smart rolgordijnen van Ikea. Het gaat om de Kaldrij rolgordijn.
- Slot:
Dankzij het slimme slot is je iPhone de sleutel van je huis. Je laat het in een tas of zak en wanneer je de voordeur bereikt, wordt het automatisch ontgrendeld, zodat je de vervelende tas kunt dumpen en naar binnen kunt gaan.
Bekijk eens de volgende slimme sloten: Loqed Touch Smart Lock + Power Kit en Bold Smart Lock SX-33.
Controleer de laagste prijs (onder de 200 euro)!
- Deurbel:
U hoeft niet op te staan en door het kijkgaatje te kijken. Slimme deurbellen laten je weten wie er voor je deur staat met een melding, ook als je niet thuis bent. Met wifi-compatibele deurbellen die op meerdere locaties kunnen worden geplaatst, kun je bezoekers overal zien en spreken!
- Verlichting:
Gebruik de verlichting app om nog sneller een filmavond met vrienden te beginnen. Wanneer uw alarmsysteem afgaat, knipperen de lichten rood om u dit te laten weten – en wanneer u de deur achter u sluit, gaan ze automatisch uit.
- Thermostaat:
Vraag Siri om de temperatuur in de woonkamer op 21 graden Celsius te zetten en de slimme thermostaat moet zijn werk doen. Je kunt hem ook bedienen als je buiten bent; zo begin je je huis al op te warmen voordat je naar binnen gaat.
- Plafondventilator:
Als de lucht buiten meer dan 25 graden Celsius is, kunnen de bladen van een plafondventilator je een verfrissend briesje geven.
- Rookmelder:
Een slimme brandmelder geeft niet alleen een geluidssignaal, maar ook een melding via je iPhone. Zo ben je je ook bewust van het gevaar als je niet in de buurt van huis bent.
- Overstromingssensor:
Je hoeft je helemaal geen zorgen te maken over waterschade, want deze sensor stuurt direct een melding zodra hij water detecteert.
- Stopcontact:
Met een slim stopcontact maak je alledaagse apparaten slim. Zo schakelt je koffiemachine automatisch om 07:30 uur in, zodat je wakker wordt met een lekker kopje cafeïne.
- Bewegingssensor:
De sensoren in deze lampen zorgen ervoor dat ze automatisch aangaan als je een kamer binnenkomt. Je ontvangt een melding van het apparaat als het beweging detecteert terwijl er geen andere activiteit in je huis plaatsvindt.
- Buitencamera:
De slimme buitencamera heeft groothoek HD 720p video. Als er beweging is, gaat de ingebouwde lamp aan en worden letterlijk mensen in de spotlights gezet die er niet zouden moeten zijn.
- Grasmaaier:
Als het erop lijkt dat uw gazon te hoog is, kunt u Siri vragen om te maaien.
- Sproeier:
Je kunt de sproeier zo instellen dat hij je tuin begint te besproeien, zelfs als je niet thuis bent – laat hem gewoon weten hoe laat hij moet aanzetten!
- Televisie:
“Hé Siri, speel alsjeblieft Game of Thrones op mijn tv.” Met die paar woorden kun je het volume regelen, de show afspelen en pauzeren wanneer je maar wilt zonder je apparaat aan te raken.
- Airco:
Als je het huis meeneemt om wat verkoeling te krijgen van de zomerse hitte, dan kun je zelf genieten van een koele aankomst.
- Zonwering:
Eén aanraking van het scherm en de jaloezieën sluiten automatisch om de warmte buiten te houden.
- Binnencamera:
De binnencamera heeft een AI-systeem dat je waarschuwt wanneer iemand je huis binnenkomt. De camera maakt een foto van de indringer en stuurt deze naar u, evenals audio van het gesprek dat wordt gevoerd.
- Speaker:
Wanneer je het huis verlaat, stopt de muziek automatisch met spelen. Bij ongewenste gasten gaat de speaker automatisch aan en laat een luid geluid horen. Je kunt ook elke speaker met AirPlay 2 toevoegen aan de Home-app. Een voorbeeld daarvan is het nieuwe home cinema-systeem van Teufel: hiermee haal je surround sound in huis
Alle homekit producten bij elkaar
HomeKit is het smarthome ecosysteem van Apple. Het systeem is Apple’s rivaal van Amazon’s Alexa en Google Home, die beide erg op elkaar lijken. HomeKit is er om al jouw compatibel smarthome apparaten in je huis te beheren.
Wat kan je met de Apple HomeKit producten?
Misschien heb je de Home app al eens op je iPhone gezien of de vermelding van HomeKit in online artikelen gelezen. Maar wat doet het nou precies?
HomeKit is een ecosysteem dat onder meer via je Apple smartphone bediend wordt. In plaats van smarthome producten heeft Apple speciaal voor jou dit eigen ecosysteem ontwikkeld. HomeKit is daarom wat jouw smarthome gadgets laat werken, dus niet de daadwerkelijke slimme apparaten.
Smarthome apparaten zijn alle huishoudelijke producten die je via het internet kunt bedienen. Deze apparaten kunnen thermostaten, gloeilampen, stekkers en zelfs deurbellen zijn. De verzamelnaam voor de technologie die al slimme apparaten bestuurt, wordt ook wel de Internet of Things (IoT) genoemd. Misschien heb je daar wel eens van gehoord.
In tegenstelling tot Google Home en Amazon Alexa moeten de producten gecertificeerd zijn om met Apple’s HomeKit samen te werken. Dit geeft de door HomeKit ondersteunde apparaten een hoger beveiligingsniveau plus bescherming tegen mogelijke bedreigingen. En juist die extra bescherming is precies wat jij zoekt voor de technologie die jouw woning bestuurt.
Waarom je HomeKit zou willen gebruiken
Apple introduceerde HomeKit als onderdeel van iOS 8 in september 2014 om het zo gemakkelijker voor fabrikanten van smarthome gadgets te maken om met iOS apparaten te communiceren. Dit protocol was nodig omdat er niet één standaard bestond om al deze apparaten met elkaar te laten communiceren.
Met HomeKit werken alle compatibel apparaten samen en kunnen ook handig vanuit één app bediend worden. De Home app is de app die je op alle iOS of iPadOS apparaten vindt. En waarmee je simpel al die slimme apparaten voor thuisgebruik kunt bedienen die je erop aangesloten hebt. Al deze door HomeKit ondersteunde slimme apparaten, de Home app plus alle HomeKit functies tonen Apple’s Home logo.
Je kunt hier gemakkelijk je apparaten mee in- en uitschakelen, instellingen beheren en andere bedieningselementen gebruiken die dit apparaat ondersteunt. HomeKit regelt ook alle schema’s of automatiseringen op je apparaten, zoals het op een ingesteld tijdstip uitschakelen. Je hebt echter wel een speciale Apple Home Hub nodig om deze gadgets te laten werken als je niet thuis bent.
Let op! iPads kunnen vanaf iOS 16 niet meer als HomeKit hub gebruikt worden. Apple heeft tot nu toe toegestaan dat de HomePod, Apple TV en iPad toestellen als een thuishub kunnen dienen. Met de release van iOS en iPadOS 16 worden de iPads echter niet langer meer als thuishubs ondersteund.
Hoe werkt de HomeKit configuratie?
De zeer eenvoudige HomeKit configuratie is de grootste kracht van dit ecosysteem. Voor de meeste Apple HomeKit producten houdt de configuratie enkel in dat je jouw iPhone gebruikt om een QR code te scannen die bij het smartapparaat werd meegeleverd.
Zodra deze gescand is en het apparaat is ingeschakeld, dan zal je mobieltje ermee aan de slag gaan en maakt het ook de nodige verbindingen. De HomeKit toestellen kunnen voor hun installatie via Bluetooth of WiFi met je mobiele telefoon verbinding maken. Je hebt hier niet per se een internetverbinding voor nodig, maar helpt soms wel om het installatieproces soepeler te laten verlopen.
Sommige apparaten hebben wel een extra bridge nodig om met HomeKit te kunnen samenwerken. Je hebt bijvoorbeeld de Philips Hue Bridge nodig om de populaire Philips Hue lampen erop aan te sluiten en te bedienen. Deze bridge maakt dan verbinding met jouw netwerk en accepteert zo vervolgens de HomeKit opdrachten.
De HomeKit configuratie kan voor sommige beginners een beetje verwarrend zijn, omdat bijna elke maker van smarthome producten ook haar eigen app aanbiedt. Die app kan dan ook gebruikt worden om het apparaat in te stellen.
Je kunt echter in veel gevallen, als je dat wenst, de app van dit merk compleet negeren en in plaats daarvan alles gewoon rechtstreeks in de Home app instellen. Maar in sommige gevallen moet je toch de app van een fabrikant gebruiken om een accessoire toe te voegen.
Wat voor soort slimme apparaten kun je verbinden met HomeKit?
Er zijn veel apparaten die met HomeKit samenwerken. Je kunt hier onder meer aan luidsprekers, lampen, schakelaars en stopcontacten denken. Maar ook thermostaten, ramen, ventilatoren, airco’s, luchtbevochtigers en luchtreinigers. Plus verder allerlei beveiligingsapparaten en sensors, sloten, camera’s, video deurbellen, zonwering, garagedeuren en sprinklers.
Siri, Apple’s stemassistent, zal dan vervolgens graag je voordeur op slot doen, het licht dimmen, de temperatuur aanpassen, een smarthome scène uitvoeren of wat je maar van je mooie, spraakgestuurde woning verlangt.
HomeKit apparaten bekijken en bedienen
Zodra een apparaat is aangesloten, kun je allerlei gegevens over deze gadget in het hoofdscherm van de Home app bekijken. Een vierkant icoon geeft dan de naam van het apparaat weer. En afhankelijk van het type apparaat ook wat basisinformatie.
HomeKit accessoires per kamer groeperen
Je kunt met de Home app ‘kamers’ aanmaken en dan vervolgens apparaten in deze kamers plaatsen. Je kunt daarna een commando op elk item in die kamer toepassen. Je kunt bijvoorbeeld onder de naam ‘woonkamer’ vier verschillende slimme lampen aan een kamer koppelen. Of je kunt diverse lampen, stopcontacten en een ventilator aan je ‘thuiskantoor’ icoon toevoegen.
Bedien via een ‘scène’ meerdere HomeKit apparaten
Met een scène kun je meerdere apparaten tegelijkertijd bedienen. Zelfs als die slimme apparaten zich in verschillende kamers bevinden. Een ingevoerde scène kan bijvoorbeeld sommige lichten aandoen, andere lichten uitdoen, de voordeur op slot doen en de thermostaat op een bepaalde temperatuurinstelling afstellen.
Home en Siri opdrachten
Nadat jij je apparaten, kamers en scènes in de Home app geconfigureerd hebt. Dan kun je er ook voor kiezen om Siri te gebruiken om ze allemaal met spraakopdrachten te bedienen. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “Hé, Siri, doe de lampen in de woonkamer aan”. Dit bespaart veel tijd, omdat je anders afzonderlijk spraakopdrachten zou moeten geven om hier elk apparaat afzonderlijk aan te zetten.
Een kamer-voor-kamer HomeKit gids
Hier zijn enkele interessante mogelijkheden voor het gebruik van Apple’s HomeKit en Siri in je woning.
De slaapkamer
Begin je dag op tijd door je wekker door een HomePod mini te vervangen en zeg dan tegen Siri dat het de wekker moet zetten om je ‘s ochtends wakker te maken.
En of jij je nu te warm of koud voelt, kun je Siri al vanuit bed vragen om de temperatuur op een HomeKit compatibel slimme thermostaat zoals die van Tado of Netatmo aan te passen. Of nog beter: stel een scène in de Home app in om de temperatuur automatisch te wijzigen voordat je wakker wordt.
Het is vrij gemakkelijk om te vergeten het licht uit te doen voordat je in je bed springt. Gelukkig kun je deze dan simpel via Siri op afstand bedienen.
De woonkamer
De woonkamer is het hart van je woning, dus is het bijzonder logisch dat dit de uitvalsbasis voor jou en je gezin is. Siri kan jou hier simpel informatie over je agenda, de weersvoorspelling en woon-werk reistijden verstrekken, zodat je precies weet wat jij voor die dag kunt verwachten.
Voeg daarnaast met de slimme Philips Hue of Nanoleaf lampen wat meer kleur aan je woonkamer toe. Dit om jou perfect te helpen de ultieme sfeer voor werk, ontspanning en alles daartussenin te creëren.
De keuken
Met de slimme Phillips Hue of Eve stekkers kan HomeKit jouw keuken ook een flink stuk nuttiger maken. Sluit je koffiezetapparaat bijvoorbeeld op zo’n slimme stekker aan voor een snel kopje op commando.
En de slimme Netatmo rookmelder waarschuwt jou als er rook gedetecteerd wordt.
Je kunt Siri bovendien om wat kookadvies vragen, of om bepaalde items aan je boodschappenlijstje toe te voegen. De Herinneringen app zal je hier tijdens je volgende expeditie naar de supermarkt dan van op de hoogte stellen.
De badkamer
De badkamer is waarschijnlijk de laatste plaats waarin je aan high tech smarthome gadgets zou denken. Maar via de Siri stembediening kun je via een AirPlay 2 compatibel slimme luidspreker van Denon, JBL of Sonos handsfree je muziek bedienen. Hetzelfde geldt voor de slimme thermostaat van de verwarming in je badkamer.
De tuin
Een slim sproeisysteem zoals de Eve Aqua kan het gras in je tuin prettig groen houden. Het is ook een geweldig hulpmiddel om jouw waterverbruik buiten te verminderen. Je kunt hier immers eenvoudig een aangepast schema voor instellen en het water geven uitstellen als het regent.
De beveiliging van je huis
Door een HomeKit compatibel beveiligingscamera of video deurbel van Arlo of Eufy te installeren, weet je wanneer er (al dan niet welkome) gasten komen opdagen. Je kunt deze videobeelden zelfs rechtstreeks op je betaalde iCloud opslag opnemen als deze camera HomeKit Secure Video ondersteunt.
Je kunt ook aan een slim slot of slimme garagedeuropener denken. Vraag Siri gewoon om de voordeur op slot te doen of indien nodig de garagedeur te openen. En koop eventueel een slimme Philips Hue Discover schijnwerper om ‘s nachts aan te gaan of wanneer je camera’s beweging detecteren.
Veelgestelde vragen
Werkt Apple’s HomeKit ook op een Android toestel?
Net als de meeste producten en diensten van Apple, werkt HomeKit niet op besturingssystemen van derden, zoals Android of Windows. We raden daarom aan om Amazon Alexa of de Google Assistant te gebruiken als je geen iOS apparaat hebt.
Is Apple HomeKit de moeite waard?
Dit hangt van jouw voorkeuren en budget af. Apple HomeKit apparaten zijn meestal iets duurder dan andere soorten smarthome producten. Maar ze integreren wel naadloos in je leven als je al een iPhone hebt.
HomeKit is ook zeker de moeite waard als je al een toegewijde iPhone gebruiker bent. Plus als Siri je digitale assistent is en jij meer prioriteit aan je privacy geeft. Anders kun je echt wel wat geld besparen door voor een concurrerend platform zoals de Google Assistant of Amazon Alexa te kiezen.
Kun je HomeKit ook gebruiken als je op pad bent?
Ja, maar je hebt dan een HomeKit hub, zoals de HomePod (mini) of Apple TV, nodig om je huis met het internet te verbinden.
Werkt HomeKit ook zonder een internetverbinding?
Ja, maar je hebt in dit geval geen toegang tot Siri, automatiseringen en HomeKit apparaten die de cloud gebruiken.
Is Siri beter dan Amazon Alexa en Google Assistant?
Siri staat ongeveer op hetzelfde niveau als Amazon en Google. Tenminste als het om het bedienen van smarthome apparatuur via spraakopdrachten gaat, of voor het beantwoorden van vragen. Maar het biedt, omdat het niet op niet-Apple apparaten werkt, niet zoveel flexibiliteit en maatwerk.
Is Apple’s HomeKit veilig?
Apple’s HomeKit is waarschijnlijk veiliger dan Amazon Alexa en de Google Assistant. Dit komt omdat Apple strikte beveiligingsvereisten hanteert voordat er compatibel apparaten gecertificeerd worden. Het gebruikt Siri of HomeKit ook niet om zonder jouw toestemming gegevens te verzamelen (of Apple vertelt jou precies wat er nodig is). De twee belangrijkste concurrenten kunnen zeker niet hetzelfde zeggen.
Toch is elk stukje technologie kwetsbaar voor beveiligingsrisico’s. We raden je daarom aan om je smarthome goed tegen hacking te beschermen. Je doet dit door je Apple ID met een sterk wachtwoord en een tweefactorauthenticatie uit te rusten. Vergeet ook niet om jouw apps en apparaten softwarematig regelmatig te upgraden om zo mogelijke beveiligingsrisico’s te elimineren.
Apple HomeKit producten conclusie
Apple HomeKit is een smarthome platform dat met diverse Apple apparaten, zoals de iPhone en HomePod (mini) samenwerkt. Apple maakt zelf geen slimme apparaten voor thuisgebruik. Het biedt daarentegen wel compatibiliteit door producten van derden een HomeKit certificering te verstrekken.
Deze HomeKit certificering is enkel voor die apparaten beschikbaar die aan de technische en beveiligingsvereisten van Apple voldoen.
Zijn de Apple HomeKit producten iets voor jou?
Als je al over HomeKit compatibel accessoires beschikt en een iPhone een integraal onderdeel van jouw leven is. Dan is het vrij logisch om HomeKit in te schakelen. Dit zelfs als een secundaire bedieningsoptie naast zoiets als Amazon Alexa of de Google Assistant.
Hoe meer jij in Apple HomeKit producten investeert, hoe logischer het zal zijn om een prioriteit aan dit platform te geven. Als je bijvoorbeeld een Apple TV thuis hebt, dan maakt HomeKit het mogelijk om er diverse accessoires mee te bedienen. Je kunt er dan HomePods als tv luidsprekers aan koppelen en met compatibel camera’s plus videodeurbellen beveiligingsfeeds te bekijken.
Hoewel er veel keuze op het gebied van domotica is, biedt Apple’s HomeKit zeker vele voordelen die het voor de lange termijn een zeer aantrekkelijke optie maken. We hopen dat de bovenstaande informatie van deze koopgids heeft bepaald of dit ook het juiste platform voor jouw smarthome is.